Frilenseri van SAD-a imaju rok do kraja godine da popune poreske informacije na Upwork-u

Upwork je obavestio frilensere da će od 31. decembra prosleđivati 30% svake zarade Službi unutrašnjih prihoda Sjedinjenih Američkih Država (u daljem tekstu IRS).

Ovo pravilo će se odnositi čak i na tzv. non-US frilensere, ukoliko ne popune svoje poreske informacije pre kraja roka. 
U pitanju je popunjavanje W-8BEN obrasca i ono je obavezno čak i za one frilensere koji već imaju popunjen obrazac, pošto se obrazac popunjava svake godine za slučaj da se dese promene tokom godine.

Zašto je neophodno popunjavanje obrasca sa podacima na Upwork-u?

Upwork je prema poreskom zakonu Sjedinjenih Američkih Država u obavezi da poseduje detaljne poreske informacije o pravnim i fizičkim licima kojima prosleđuje sredstva.

Ukoliko na osnovu dokumentacije Upwork ne može da potvrdi da niste poreski obveznik Sjedinjenih Američkih Država, u obavezi su da proslede 30% vaše zarade IRS-u, kao da ste njihov poreski obveznik, bez mogućnosti refundacije ukoliko kasnije dokažete da niste.

Bitno je imati u vidu da nije dovoljno prebivalište frilensera iz prostog razloga što možete biti poreski obveznik SAD i živeti van SAD. Takođe, lokacija Nalogodavca i to da li Nalogodavca obuhvataju poreski zakoni SAD takođe nisu relevantni, već činjenica da Upwork posluje u sklopu poreskog sistema SAD

Koji formular popunjavate i koje podatke dostavljate u zavisnosti od pravnog oblika vašeg poslovanja u Srbiji?

Za frilensere iz Srbije je bitno da znaju razliku između formulara W-8BEN i W-8BEN-E. Frilenseri koji posluju kao fizička lica su u obavezi da popune formular W-8BEN dok su frilenseri koji posluju kao pravna lica u obavezi da popune W-8BEN-E

Podaci se popunjavaju u odgovarajućoj sekciji “Settings > Tax Information”

Prvenstveno je neophodno dostaviti adresu oporezivanja “Tax Residence”

U okviru formulara ”W-8BEN” odabrati da niste poreski obveznik SAD “I am not a U.S. person”.

Koje podatke dostavljam ako poslujem kao fizičko lice?

Formular W-8BEN ćete popuniti ako poslujete kao fizičko lice:

 1. Punopravno ime Legal name of Taxpayer” – Kao u zvaničnim dokumentima, popunjava se ime i prezime
 2. Izbor Federalne poreske klasifikacije Federal Tax Classification” – Birate “Individual” na osnovu kog će se formular automatski postaviti kao W-8BEN
 3. Datum rođenja i državljanstvo – Popunjavaju se podaci koji se poklapaju sa zvaničnim ličnim dokumentima.
 4. Identifikacioni broj za oporezivanje “Tax Identification Number / TIN” kao fizičko lice popunjavate JMBG.

Koje podatke dostavljam ako poslujem kao pravno lice?

Formular W-8BEN-E ćete popuniti ako poslujete kao pravno lice:

 1. Punopravno ime Legal name of Taxpayer – Kao u zvaničnim dokumentima, popunjava se puno ime pravnog lica
 2. Izbor Federalne poreske klasifikacije Federal Tax Classification – Birate “Corporation” na osnovu kog će se formular automatski postaviti kao W-8BEN-E
 3. Zemlja osnivanja – Iz padajuće liste odabrati državu u kojoj je pravno lice osnovano
 4. Identifikacioni broj za oporezivanje Tax Identification Number / TINkao pravno lice popunjavate PIB.

Na kraju, bilo da ste pravno ili fizičko lice potpisujete izjavu o informacijama koje ste dostavili.

Koje su posledice nepopunjavanja formulara na Upwork-u?

Dok ne popunite formulare i ne dostavite podatke koje vam traži Upwork, nećete biti u mogućnosti da podignete prihode. Takođe, ukoliko ne dostavite podatke do 31. decembra 2022. Upwork će biti u obavezi da zadrži 30% prihoda i da ih dostavi IRS-u, bez mogućnosti refundacije sredstava.

Upwork izjavljuje da koristi podatke iz formulara kako bi potvrdili da frilenser nije poreski obveznik SAD, jer u tom slučaju nisu u obavezi da uplate 30% zarade IRS-u. Upwork može dostaviti podatke koji su im dati IRS-u ukoliko im to zahtevaju.

8 comments

  1. Ukoliko popunjavate prijavu kao fizicko lice upisujete JMBG s obzirom da je to jedini identifikacioni broj koji imate.

 1. Poštovani, ukoliko sam freelenser preduzetnik, da li popunjavam W-8BEN (individual) ili W-8BEN-E (corporate), šta je moj TIN, JMBG ili PIB?

  I na kraju, potrebno je popuniti VAT ID – šta je to kod nas u Srbiji, gde da nadjem taj broj? Hvala!

  1. Popunjavate W-8BEN-E i popunjavate PIB vase preduzetnicke agencije, dok je VAT ID poreski broj sto bi znacilo da je to takodje PIB.

 2. Bilo bi lepo da pruzate tacne i proverene informacije. Drzavljanima Srbije ce uvek biti obustavljeno 30% od zarade koju su ostvarili u poslovima sa americkim klijentima i to nema da li ste uneli podatke ili ne jer Srbija nije na listi Treaty Countries, odnosno nema ugovor o izbegavanju duplog oporezivanja.

  1. Po nasim saznanjima mozete izbeci duplo oporezivanje putem sledeceg postupka.
   Porez se placa 30% ukoliko se ne dokaze da frilenser nije poreski obaveznik SAD, kako biste dokazali da niste poreski obaveznik SAD potrebno je da popunite obrasce W-8BEN ili W-8BEN-E u zavisnosti da li poslujete kao fizicko lice ili preduzetnik.
   Ove informacije mozete proveriti ukoliko zelite na sledecem linku.Ukoliko imate drugacije informacije, bili bismo zahvalni da nam ih podelite.

 3. Registrovao sam se na Upvork-u kao fizicko lice, ali plaćam porez kao paušal u srbiji. U ovom slučaju, koji obrazac treba da popunim?

  Popunio sam „W-8BEN“ (u decembreu) i uneo PIB kao TIN. Onda pretpostavljam da je bilo pogrešno.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *