Frilenseri van SAD-a imaju rok do kraja godine da popune poreske informacije na Upwork-u

Upwork je obavestio frilensere da će od 31. decembra prosleđivati 30% svake zarade Službi unutrašnjih prihoda Sjedinjenih Američkih Država (u daljem tekstu IRS).

Ovo pravilo će se odnositi čak i na tzv. non-US frilensere, ukoliko ne popune svoje poreske informacije pre kraja roka. 
U pitanju je popunjavanje W-8BEN obrasca i ono je obavezno čak i za one frilensere koji već imaju popunjen obrazac, pošto se obrazac popunjava svake godine za slučaj da se dese promene tokom godine.

Zašto je neophodno popunjavanje obrasca sa podacima na Upwork-u?

Upwork je prema poreskom zakonu Sjedinjenih Američkih Država u obavezi da poseduje detaljne poreske informacije o pravnim i fizičkim licima kojima prosleđuje sredstva.

Ukoliko na osnovu dokumentacije Upwork ne može da potvrdi da niste poreski obveznik Sjedinjenih Američkih Država, u obavezi su da proslede 30% vaše zarade IRS-u, kao da ste njihov poreski obveznik, bez mogućnosti refundacije ukoliko kasnije dokažete da niste.

Bitno je imati u vidu da nije dovoljno prebivalište frilensera iz prostog razloga što možete biti poreski obveznik SAD i živeti van SAD. Takođe, lokacija Nalogodavca i to da li Nalogodavca obuhvataju poreski zakoni SAD takođe nisu relevantni, već činjenica da Upwork posluje u sklopu poreskog sistema SAD

Koji formular popunjavate i koje podatke dostavljate u zavisnosti od pravnog oblika vašeg poslovanja u Srbiji?

Za frilensere iz Srbije je bitno da znaju razliku između formulara W-8BEN i W-8BEN-E. Frilenseri koji posluju kao fizička lica su u obavezi da popune formular W-8BEN dok su frilenseri koji posluju kao pravna lica u obavezi da popune W-8BEN-E

Podaci se popunjavaju u odgovarajućoj sekciji “Settings > Tax Information”

Prvenstveno je neophodno dostaviti adresu oporezivanja “Tax Residence”

U okviru formulara ”W-8BEN” odabrati da niste poreski obveznik SAD “I am not a U.S. person”.

Koje podatke dostavljam ako poslujem kao fizičko lice?

Formular W-8BEN ćete popuniti ako poslujete kao fizičko lice:

  1. Punopravno ime Legal name of Taxpayer” – Kao u zvaničnim dokumentima, popunjava se ime i prezime
  2. Izbor Federalne poreske klasifikacije Federal Tax Classification” – Birate “Individual” na osnovu kog će se formular automatski postaviti kao W-8BEN
  3. Datum rođenja i državljanstvo – Popunjavaju se podaci koji se poklapaju sa zvaničnim ličnim dokumentima.
  4. Identifikacioni broj za oporezivanje “Tax Identification Number / TIN” kao fizičko lice popunjavate JMBG.

Koje podatke dostavljam ako poslujem kao pravno lice?

Formular W-8BEN-E ćete popuniti ako poslujete kao pravno lice:

  1. Punopravno ime Legal name of Taxpayer – Kao u zvaničnim dokumentima, popunjava se puno ime pravnog lica
  2. Izbor Federalne poreske klasifikacije Federal Tax Classification – Birate “Corporation” na osnovu kog će se formular automatski postaviti kao W-8BEN-E
  3. Zemlja osnivanja – Iz padajuće liste odabrati državu u kojoj je pravno lice osnovano
  4. Identifikacioni broj za oporezivanje Tax Identification Number / TINkao pravno lice popunjavate PIB.

Na kraju, bilo da ste pravno ili fizičko lice potpisujete izjavu o informacijama koje ste dostavili.

Koje su posledice nepopunjavanja formulara na Upwork-u?

Dok ne popunite formulare i ne dostavite podatke koje vam traži Upwork, nećete biti u mogućnosti da podignete prihode. Takođe, ukoliko ne dostavite podatke do 31. decembra 2022. Upwork će biti u obavezi da zadrži 30% prihoda i da ih dostavi IRS-u, bez mogućnosti refundacije sredstava.

Upwork izjavljuje da koristi podatke iz formulara kako bi potvrdili da frilenser nije poreski obveznik SAD, jer u tom slučaju nisu u obavezi da uplate 30% zarade IRS-u. Upwork može dostaviti podatke koji su im dati IRS-u ukoliko im to zahtevaju.

24 comments

  1. Poštovani, ukoliko sam freelenser preduzetnik, da li popunjavam W-8BEN (individual) ili W-8BEN-E (corporate), šta je moj TIN, JMBG ili PIB?

    I na kraju, potrebno je popuniti VAT ID – šta je to kod nas u Srbiji, gde da nadjem taj broj? Hvala!

  2. Bilo bi lepo da pruzate tacne i proverene informacije. Drzavljanima Srbije ce uvek biti obustavljeno 30% od zarade koju su ostvarili u poslovima sa americkim klijentima i to nema da li ste uneli podatke ili ne jer Srbija nije na listi Treaty Countries, odnosno nema ugovor o izbegavanju duplog oporezivanja.

    1. Po nasim saznanjima mozete izbeci duplo oporezivanje putem sledeceg postupka.
      Porez se placa 30% ukoliko se ne dokaze da frilenser nije poreski obaveznik SAD, kako biste dokazali da niste poreski obaveznik SAD potrebno je da popunite obrasce W-8BEN ili W-8BEN-E u zavisnosti da li poslujete kao fizicko lice ili preduzetnik.
      Ove informacije mozete proveriti ukoliko zelite na sledecem linku.Ukoliko imate drugacije informacije, bili bismo zahvalni da nam ih podelite.

      1. Postovani, hvala na odgovoru. Mozete li pojasniti koja je to uredba/zakon koji popunjavanjem W-8BEN ili W-8BEN-E obrasca zaista izbegava duplo oporezivanje bez obzira sto se Srbija ne nalazi na listi Treaty Countries? Sta ukoliko sam ja preduzetnik koji ima pausalnu firmu i saradjuje sa firmom iz Amerike? Mozete li nam proslediti link na kojem mozemo proveriti ove informacije? Hvala!

        1. Poštovana,

          Ovi obrasci nisu vezani za izbegavanje dvostrukog oporezivanja (između Srbije i USA ne postoji ovaj ugovor), već je zahtev Poreske uprave USA da ovaj obrazac popune svi koji nisu rezidenti USA. Vi kao preduzetnik treba da popunite obrazac W-8BEN-E. U tekstu možete pogledati više detalja i na linku.

          1. Hvala na odgovoru, ali sam malo zbunjena. Iznad ste napisali da „mozete izbeci duplo oporezivanje putem sledeceg postupka“ misleci na popunjavanje obrasca, a sad ste napisali na obrasci nisu vezani za izbegavanje dvostrukog oporezivanja. Koja je tvrdnja tacna?

            Da li to znaci da meni kao preduzetniku koji je popunio obrazac W-8BEN-E Amerika nece zadrzavati 30% iako nemamo ugovor o duplom oporezivanju?

          2. Poštovana,

            Ovde je nastala zabuna oko duplog i dvostrukog oporezivanja.

            Ugovori o dvostrukom oporezivanju, podrazumevaju da ukoliko je plaćen porez u drugoj zemlji sa kojom postoji potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, možete tražiti umanjenje poreza koji biste plaćali u Srbiji. Ovde nije o tome reč.

            Obrazac W-7BEN-E popunjavate kako biste označili poreskoj upravi SAD da niste poreski obveznik SAD, kako 30% vaše zarade ne bi bilo prosleđeno SAD.

  3. Registrovao sam se na Upvork-u kao fizicko lice, ali plaćam porez kao paušal u srbiji. U ovom slučaju, koji obrazac treba da popunim?

    Popunio sam „W-8BEN“ (u decembreu) i uneo PIB kao TIN. Onda pretpostavljam da je bilo pogrešno.

    1. Postovani,

      Nismo sigurni na sta tacno mislite. Ukoliko mozete dodatno da pojasnite pitanje, značilo bi nam.

      U okviru vaseg naloga na Upworku (Settings-Tax information) imate opciju da izaberete obrazac u zavisnosti da li na Upworku poslujete kao fizicko lice ili kao pravno lice.

      Ukoliko poslujete kao fizičko lice, u obavezi da popune formular W-8BEN, dok ukoliko poslujete kao pravno lice u obavezi ste da popunite W-8BEN-E.

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju.

      Pozdrav,

  4. Napravila sam Upwork profil pre 31.12.2022. ali ga nisam koristila. Sada kada sam nasla posao, trazi mi da popunim TAX info. Da li to znaci da ce mi svakako uzimati 30% ako ga popunim sada?

    Hvala unapred!

    1. Postovana,

      Obzirom da ste se registrovali u prethodnom periodu i tad niste poslovali, ne bi trebalo da vam uzimaju 30% vase zarade, obzirom da je niste ni ostvarili.

      Bitno je da sada popunite formular (W-8BEN/W-8BEN-E) i Upwork nece prosledjivati 30% svake vase zarade IRS-u obzirom da cete popunjavanjem formulara potvrditi da niste rezident SAD-a.

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju ?

      Srdacan pozdrav,

  5. Nakon popunjavanja W-8BEN formulara, i nastavku se traži dodatni zahtev (VAT), da li imamo VAT ID ili nemamo. Šta tu treba izabrati?

    Tax information – additional request
    „Value added tax (VAT)

    To comply with tax laws, we collect tax on certain transactions. Even if you provide us with your value added tax (VAT) ID we will still need to collect these taxes from you.“

        1. Prema našem mišljenu popunjvate W-8BEN-E, kako biste upisali PIB agencije. Međutim, ne bi trebalo da bude problema ni ako ste popunili W-8BEN i naveli svoj PIB, bitno je da ste naznačili poreskoj upravi Amerike da niste njihov građanin.

  6. Pozdrav,
    Ja bih radila na upworku kao freelanser znaci bez firme nego kao fizicko lice, koji je moj TIN broj da li moram da idem u poresku da bih ga nabavila, takodje sta čekiram u Value added tax (VAT) imam ja to ili nemam. Takodje u Signature kako da se potpisujem ukoliko mi prvo slovo prezimena pocinje sa Đ, da li dj ili đ, na paypalu mi je napisano kao dj. Unapred zahvalna

    1. Pozdrav,

      Ako radite kao fizičko lice nemate TIN broj niti VAT broj. Što se potpisa tiče, ne bi trebalo da imate problema kako god da upišete. Takođe, možemo vam predložiti da se priključite Upwork grupi, na kojoj možete naći odgovore na nedoumice sa Upworkom i savete za frilensovanje. ?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *