Kako da kreiram Upwork fakturu

Kada ste freelancer paušalac i poslujete preko neke od platformi kao što je Upwork, fakturisanje će vam možda delovati komplikovanije s obzirom da ne sarađujete direktno sa klijentom, več postoji posrednik. Hajde da pogledamo kako treba da napravite fakturu.

Prvo na šta moram da vam skrenem pažnju je da je vaš komitent Upwork, odnosno da ka njemu kreirate fakturu. Krajnji kupac ne uplaćuje direktno vama novac, već to čini Upwork i on je taj koji će biti vidljiv na listingu vašeg platnog prometa.

Druga bitna stavka je da fakturišete iznos koji ste zaradili, odnosno koji ste ugovorili sa klijentom, bez obzira što će Upwork uzeti svoju proviziju.

Zamislimo sada situaciju da je cena vašeg rada 15$ po satu, plus 13$ po stranici za unos podataka. Radili ste na projektu 10 sati i uneli ste 6 stranica podataka. Dakle, klijentu naplaćujete ukupno 228$. Međutim, kako je Upwork taj koji zapravo uplaćuje novac na vaš račun, ka njemu izdajemo fakturu na 228$.

Obratite pažnju: S obzirom da izdajete ino fakturu, a pružate digitalnu uslugu mesto prometa na fakturi biće mesto komitenta. 

Pogledajmo primer fakture:

Zašto fakturišemo veći iznos od onog koji ćemo zapravo primiti? Zato što se provizija Upworka smatra vašim troškom, a kao što znamo paušalci troškove ne pravdaju. Dakle, isto bi bilo kada bi vam Upwork uplatio 228$, a zatim vi odmah uplatili njima npr. 30$ za njihove usluge.

Ukoliko novac primate preko neke od institucija elektronskog novca kao što je Payoneer, faktura izdata prema Upworku se neće promeniti. Isto važi i ako novac prebacite na devizni račun ili ako na kraju konvertujete novac u dinare. Svi troškovi koji nastanu u ovom procesu, smatraju se bankarskom provizijom, odnosno vašim troškom.

Savet plus: Ukoliko ste radili na više projekata sa različitim klijentima, možete kreirati i jednu, zbirnu fakturu za tu jednu uplatu koja će leći. Na njoj ćete navesti sve poslove, odnosno usluge koje ste pružili.

Da sumiramo, izdajete fakturu ka Upworku na ceo iznos koji ste zaradili, bez obzira što će Upwork umanjiti uplatu i bez obzira da li ćete novac primiti preko Payoneer-a i zadržati ga na tom računu ili povući na svoj račun u banci.

 

 

14 comments

 1. Odlican tekst! Da li mozete da date i primer unosa u KPO knjigu za devizni priliv? Na primer, da li se upisuje iznos priliva, ili iznos koji se preveo sa deviznog na dinarski racun? Koji iznos onda ulazi u obracun 6 mil?

  Hvala 🙂

  1. Poštovani, kada su u pitanju devizne fakture u KPO knjigu upisujete iznos fakture u dinarima, konvertovan po srednjem kursu NBS na datum izdavanja fakture. Recimo da danas izdate fakturu na 100$ u KPO knjigu biste upisali iznos 10.435,31 RSD (s obzirom da je srednji kurs NBS danas 1$=104,3531 RSD). Taj iznos onda ulazi u obračun od 6 miliona.

 2. Da li je neophodno slati invoice Upworku obzirom da vec postoji njihov elektronski invoice na kojem pise ko je potrazivao, koliki iznos i prema kojem klijentu? Na dnu stoji created by Upwork. Postoji i invoice za njihov procenat koji je naslovljen na ime onoga ko je potrazivao novac na prethodnom invoicu kao i broj invoica na koji se taj procenat odnosi.

  1. Dragi Slobodane,

   Nije potrebno da Upworku šaljete fakturu, ali je neophodno da je kreirate kako je opisano u tekstu zbog vaše evidencije.

 3. Postovana Sonja,

  Interesuje me da li je mesto prometa obavezan element fakture pausalca. Da li ce poreska praviti problem ukoliko se navede samo datum prometa?

  Hvala!

  1. Dragi Mirko,

   Zakon o porezu na dodatnu vrednost definiše obavezne elemente fakture (računa) i mesto prometa se nalazi među njima. Poreska uprava vam može praviti problem zbog toga, zato vam savetujemo da na fakturi navodte i mesto prometa.

   1. Hvala puno na odgovoru. Mozete li mi potvrditi da li bi racun bio ispravan sa sledecim elementima:
    Mesto i datum izdavanja racuna: Beograd, 15.07.2019.
    Datum prometa usluge: 15.07.2019.
    Mesto prometa usluge: Mountain View

 4. Draga Sonja,
  Pokušavam da pronađem odgovor na pitanje koji metod povlačenja novca sa Upworka se najviše isplati paušalcima, ali ne uspevam.
  Ukoliko krenemo da je zarađeni novac na Upworku je u dolarima, recimo da smo zaradili 100 dolara, imamo 3 moguća scenarija da taj novac povucemo:
  Scenario 1: Upwork – Wire transfer tj direktno na devizni business račun paušalca kod domaće banke (koji mora biti vezan za euro?)
  Upwork fee je ~30 dolara. Koliko se gubi prilikom konverzije dolar-euro? Da li banka uzima uzima proviziju i koliko?

  Scenario 2: Upwork – Pay Pall (business account) – devizni business račun paušalca kod domaće banke.
  Upwork fee, troškovi konverzije, posredovanja PayPalla, provizija banke?

  Scenarion 3: Upwork – Payoneer – devizni business račun paušalca kod domaće banke.
  Upwork fee, troškovi konverzije, posredovanja PayPalla, provizija banke?

  Koja od ove 3 opcije će nam na primeru od 100 dolara napravljenih na Upworku, nakon odbiojanja svih troškova, na kraju doneti najveći iznos na deviznom računu paušalca sa kojim možemo slobodno da raspolažemo?

  Hvala!

  1. Daga Majo,

   Verujem da niko neće moći da vam da pouzdan odgovor. Jako je nezahvalno konkretno reći koji metod vam je najisplatljiviji, s obzirom da svaka banka ima svoju politiku, bankarske i troškove provizija. Ono što je po našoj računici najisplatljiviji je da koristite opciju Upwork-Payoneer-banka, uz to ako koristite PAUSAl aplikaciju i povežete naloge (PAUSAL i Payoneer) dobijate posebne benefite i dodatne popuste.
   Imajte u vidu da možete otvoriti i USD račun u banci što vam možda može smanjiti troškove. Još jedna važna stvar o kojoj možete voditi računa je da novac koji vam legne na devizni račun morate konvertovati u RSD kako biste mogli da koristite za plaćanja u zemlji.

   1. Pozdrav, da li to znači kada se povuče novac sa payoneer/paypal -a i legne na devizni račun, ja ne mogu da podignem evre ili prebacim na lični devizni račun koji je recimo u istoj banci?

    1. Tako je, da biste raspolagali tim novcem morate ga konvertovati u dinare. Devizama možete da raspolažete samo u slučaju plaćanja zakupa ili za troškove službenog puta. Možete da u ovom članku pročitate kako da raspolažete novcem kao paušalac.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *