Kako da kreiram Upwork fakturu

Kada ste freelancer paušalac i poslujete preko neke od platformi kao što je Upwork, fakturisanje će vam možda delovati komplikovanije s obzirom da ne sarađujete direktno sa klijentom, več postoji posrednik. Hajde da pogledamo kako treba da napravite fakturu.

Prvo na šta moram da vam skrenem pažnju je da je vaš komitent Upwork, odnosno da ka njemu kreirate fakturu. Krajnji kupac ne uplaćuje direktno vama novac, već to čini Upwork i on je taj koji će biti vidljiv na listingu vašeg platnog prometa.

Druga bitna stavka je da fakturišete iznos koji ste zaradili, odnosno koji ste ugovorili sa klijentom, bez obzira što će Upwork uzeti svoju proviziju.

Zamislimo sada situaciju da je cena vašeg rada 15$ po satu, plus 13$ po stranici za unos podataka. Radili ste na projektu 10 sati i uneli ste 6 stranica podataka. Dakle, klijentu naplaćujete ukupno 228$. Međutim, kako je Upwork taj koji zapravo uplaćuje novac na vaš račun, ka njemu izdajemo fakturu na 228$.

Obratite pažnju: S obzirom da izdajete ino fakturu, a pružate digitalnu uslugu mesto prometa na fakturi biće mesto komitenta. 

Pogledajmo primer fakture:

Zašto fakturišemo veći iznos od onog koji ćemo zapravo primiti? Zato što se provizija Upworka smatra vašim troškom, a kao što znamo paušalci troškove ne pravdaju. Dakle, isto bi bilo kada bi vam Upwork uplatio 228$, a zatim vi odmah uplatili njima npr. 30$ za njihove usluge.

Ukoliko novac primate preko neke od institucija elektronskog novca kao što je Payoneer, faktura izdata prema Upworku se neće promeniti. Isto važi i ako novac prebacite na devizni račun ili ako na kraju konvertujete novac u dinare. Svi troškovi koji nastanu u ovom procesu, smatraju se bankarskom provizijom, odnosno vašim troškom.

Savet plus: Ukoliko ste radili na više projekata sa različitim klijentima, možete kreirati i jednu, zbirnu fakturu za tu jednu uplatu koja će leći. Na njoj ćete navesti sve poslove, odnosno usluge koje ste pružili.

Da sumiramo, izdajete fakturu ka Upworku na ceo iznos koji ste zaradili, bez obzira što će Upwork umanjiti uplatu i bez obzira da li ćete novac primiti preko Payoneer-a i zadržati ga na tom računu ili povući na svoj račun u banci.

 

 

2 comments

  1. Odlican tekst! Da li mozete da date i primer unosa u KPO knjigu za devizni priliv? Na primer, da li se upisuje iznos priliva, ili iznos koji se preveo sa deviznog na dinarski racun? Koji iznos onda ulazi u obracun 6 mil?

    Hvala 🙂

    1. Poštovani, kada su u pitanju devizne fakture u KPO knjigu upisujete iznos fakture u dinarima, konvertovan po srednjem kursu NBS na datum izdavanja fakture. Recimo da danas izdate fakturu na 100$ u KPO knjigu biste upisali iznos 10.435,31 RSD (s obzirom da je srednji kurs NBS danas 1$=104,3531 RSD). Taj iznos onda ulazi u obračun od 6 miliona.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *