Pozajmica osnivača – kako je uplaćuju preduzetnici?

Pozajmica osnivača može biti rešenje ukoliko vam nedostaju sredstva na vašem poslovnom računu.

U poslednje vreme preduzetnici su od svojih banaka dobijali informacije da im je zabranjena uplata pozajmice osnivača za likvidnost. To ne znači da preduzetnici ne mogu da uplate sredstva na svoj račun, već je reč o tome da se ta uplata drugačije posmatra. Tim povodom Narodna banka Srbije je objavila obaveštenje o načinu na koji se uplaćuje pozajmica kod preduzetnika.

Koja šifra plaćanja se koristi?

Naime, preduzetnici koji su želeli da uplate novac na svoj preduzetnički račun, do sada su koristili šifru plaćanja 81 – pozajmice osnivača za likvidnost. U obaveštenju se navodi da je Odlukom o obliku, sadržini i načinu korićenja obrazaca platnih naloga za izvršenje platnih transakcija u dinarima određeno da se šifra 81 koristi samo za uplatu osnivača (fizičkog lica) ka pravnom licu (npr. DOO).

S druge strane, preduzetnik nije pravno lice i za svoje obaveze proistekle iz poslovanja odgovara neograničeno i imovinom koju je uložio u poslovanje, i celokupnom svojom imovinom, tj. i onom koju prethodno nije uložio u svoje poslovanje. U skladu s tim, pozajmica osnivača za likvidnost u slučaju preduzetnika ne predstavlja pozajmicu osnivača svojoj preduzetničkoj radnji, jer preduzetnik kao fizičko lice ne postoji odvojeno od svoje tzv. preduzetničke radnje, već predstavlja ulaganje kapitala u poslovanje, odnosno korišćenje svojih ličnih sredstava u poslovne svrhe, te se za predviđenu namenu uplate ne može koristiti šifra plaćanja 81 – Pozajmice osnivača za likvidnost, već šifra plaćanja 90 – Druge transakcije.

navodi se u obaveštenju.

Da li je potreban ugovor o pozajmici?

Ugovor potpisuju dva pravna ili fizička lica. Kako je preduzetnik fizičko lice koje obavlja delatnost i ne postoji kao poseban entet (kao što je slučaj sa pravnim licem), samim tim ne postoje dve ugovorne strane, pa se on i ne potpisuje.

Dakle, preduzetnik je fizičko lice koje obavlja delatnost i za svoje obaveze odgovara celokupnom imovinom. Pozajmica predstavlja ulaganje u poslovanje i iz tog razloga preduzetnici, prilikom uplate treba da koriste šifru plaćanja 90 – druge transakcije. To znači da ugovor o pozajmici više neće biti potreban za uplatu u banci.

Savetujemo da umesto Ugovora o pozajmici, donesete Odluku o ulaganju ličnih sredstava u poslovanje. Odluku možete napisati u slobodnoj formi. Važno je da napišete podatke vaše preduzetničke radnje (poput naziva, PIB-a i matičnog broja), iznos koji će biti uplaćen, datum (ili do kojeg datuma) i vaši lični podaci (JMBG i adresa).

Na taj način bićete sigurni i u slučaju poreske kontrole. Ne zaboravite da sredstva možete preneti i sa računa u banci ili putem elektronskog bankarstva (tada se koristi šifra plaćanja 290) ili uplatom gotovine (kada se koristi šifra plaćanja 190).

6 comments

 1. Kako bi ta uplatnica onda izgledala, pretpostavljam da pod uplatilac stavljam svoje ime i prezime kao fizičko lice, svrha uplate bi bila šta? Da li može neki primer kako bi ta odluka u slobodnoj formi izgledala i da li je takav unos novca potrebno zavesti u KPO, ako i jeste na koji nacin. Hvala puno!

 2. OBAVEZNO PROČITATI: KAKO SAM DOBIO ZAJM OD 375.000,00 USD OD OVE VELIKE TVRTKE PONUDE ZAJMA GOSPODINA ROLANDA JOHNSONA

  Pozdrav cijelom svijetu, ja sam Nancy White, iz Sjedinjenih Američkih Država, SAD. Ja sam samohrana majka četvero djece i zapela sam u financijskoj situaciji i morala sam refinancirati i platiti svoje račune. Pokušao sam tražiti zajmove od raznih kreditnih tvrtki, privatnih i poslovnih, ali nikad bez uspjeha, a većina banaka je odbila moj kredit, nemojte biti plijen onim lopovima koji ih nazivaju samozajmodavcima, svi su prijevara, sve što žele je vaš novac i nećete više čuti od njih, učinili su mi to tri puta prije nego što sam došao u kontakt s g. Rolandom Johnsonom Loansom, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen u roku od 72 sata pa ću vam savjetovati da kontaktirate G. Roland Johnson  Zajmovi ako ste zainteresirani za dobivanje zajma i sigurni ste da ih možete vratiti na vrijeme, možete ih kontaktirati putem e-pošte  (mrrolandjohnson62@gmail.com)  Bez provjere kreditne sposobnosti, bez supotpisnika uz samo 3% kamatne stope i bolje planove i raspored otplate ako morate kontaktirati bilo koju tvrtku u vezi s osiguranjem zajma bez kolaterala, kontaktirajte g. Roland Johnson Loans danas za svoj zajam

 3. Pozdrav dame i gospodo, trebate li financijsku pomoć? Ja sam Max Bent. Ja sam zajmodavac i također financijski savjetnik.

  Trebate li hitan zajam za otplatu dugova ili vam je potreban vlasnički zajam za proširenje poslovanja? Jesu li vas banke i druge financijske institucije odbile? Trebate li konsolidaciju kredita ili hipoteku? Ne tražite dalje jer smo tu da sve vaše financijske probleme učinimo prošlošću. Kontaktirajte nas putem e-maila:

  oceanfmortgages@gmail.com
  oceanfmortgages@gmail.com

  Ovo su hipoteke Ocean Finance. Zainteresiranima nudimo kredite po razumnoj kamatnoj stopi od 2%. Raspon se kreće od 5.000,00 eura do maksimalno 100.000.000,00 eura.

 4. Pozdrav svima,

  Ja sam privatni zajmodavac, nudim zajam od 2% ovo je legitimna tvrtka s čašću i razlikom spremni smo vam pomoći u bilo kojem financijskom problemu koji ste, nudimo sve vrste zajma pa ako ste zainteresirani za ovu ponudu zajma ljubazno nas kontaktirajte na našu e-poštu: (christywalton355@gmail.com) Također navedite sljedeće detalje kako bismo odmah mogli nastaviti s zajmom.

  Ime:
  Potreban iznos:
  Trajanje: a
  zemlja:
  Svrha zajma:
  Mjesečni prihod:
  Broj telefona:
  Kontaktirajte nas s gore navedenim detaljima na našu e-poštu: christywalton355@gmail.com

  Pozdrav svima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *