Kako da popunim PPDG-1R prijavu ako se zaposlim?

Ako ste paušalac i imate priliku da se negde zaposlite, vaša agencija i dalje može da nastavi da posluje. Potrebno je samo da podnesete poresku prijavu PPDG-1R za promenu osnova osiguranja. Takođe, ako se desi da radni odnos prekinete morate ponovo podneti prijavu.  

Zašto podnosim prijavu?

Kada ste u radnom odnosu firma za koju radite za vas plaća obavezne doprinose socijalnog osiguranja. Pošto ste osigurani preko te kompanije, ne plaćate zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Dokle god ste u radnom odnosu, za paušalnu agenciju plaćate samo doprinos za PIO i porez. Zato je potrebno da obavestite Poresku upravu ukoliko dođe do promene. 

Šta unosim u prijavu?

Prilikom promene osnova osiguranja, bilo da započinjete ili okončavate radni odnos, podnosi se poreska prijava PPDG-1R. Da biste podneli prijavu potrebno je da imate elektronski sertifikat, instaliranu aplikaciju ePorezi i čitač kartice. Ukoliko nemate sertifikat, možete ovlastiti drugo lice da podnese prijavu u vaše ime. Prijavite se na ePoreze, pa da počnemo!

Prvi deo

U ovom delu određujete vrstu prijave, kao i datume koji su važni za prijavu.

  • 1.1 Vrsta prijave – birate oznaku 1, osim ukoliko kasnite sa prijavom tada birate oznaku 3
  • 1.1a Osnov za prijavu – oznaka 7 – promena osnova osiguranja
  • 1.1b Vrsta poreske obaveze – oznaka 5 izmena akontacije poreske obaveze
  • 1.2. Poreski period od datuma promene osnove osiguranja do kraja godine
  • 1.3. Datum dospelosti – 30 dana od datuma promene

Drugi deo prijave biće vam automatski popunjen. Možete preći na sledeći segment. 

Treći deo

U ovom delu popunjavate osnov osiguranja, odnosno objašnjavate do koje promene je došlo. U delu 3.1 Osnov osiguranja i period osiguranja unosite:

  • Oznaku 1 – ukoliko ste prekinuli radni odnos. Kao period navodite dan nakon prekida radnog odnosa do kraja godine. Npr. ako je radni odnos prekinut 30.04. kao period navodite od 01.05. do 31.12.
  • Oznaku 2 – ukoliko ste započeli radni odnos. Za period unosite datum od kada ste prijavljeni do kraja godine. Recimo da ste započeli radni odnos 01.04. kao period unosite od 01.04. do 31.12.

Sve što je još potrebno da popunite su kontakt podaci. Nakon toga sačuvajte prijavu i dodajte prilog. Kao prilog dodaje se MA obrazac. Ovaj obrazac dobićete od kompanije koja vas zapošljava ili s kojom prekidate radni odnos. Na njemu će biti naznačen datum početka, odnosno prekida osiguranja. Sada možete poslati prijavu. 

Plaćanje poreza i doprinosa

Kada dođe do promene osnova osiguranja, kao što smo pominjali, menjaju se u doprinosi koje plaćate. Kako biste bili sigurni koliko je potrebno i na koji račun da platite, sačekajte novo poresko rešenje. Ono će vam stići na sanduče u ePorezima, odakle možete jednostavno da ga preuzmete. 

13 comments

    1. Dragi Miroslave,
      Da, možete zamrznuti radnju i dalje.
      Na biro se ne možete prijaviti sve dok vam radnja nije potpuno zatvorena, odnosno brisana iz registra.

  1. Postovani, da li moze da se stornira poreska prijava ppdg-1r online, preko aplikacije e-porezi? Pogresila sam datum racunanja doprinosa. Inace prilozila sam jos jednu ispravnu prijavu ali ostala je i ova koja poseduje tu gresku na trecoj tacki obrasca ppdg-1r.
    Hvala unapred!

    1. Draga Tijana,
      Ukoliko pogresite pri podnosenju prijave, da bi ispravili gresku potrebno je u novoj prijavi da se pozovete na tu prijavu koju zelite da izmenite. Medjutim, kako ste vi vec predali novu ispravnu, najbolje je da kontaktirate vaseg poreskog inspektora i obavestite ga o ovome, kako vi vise iz aplikacije ne mozete stornirati pogresnu prijavu.
      Pozdrav!

  2. Poštovani,
    popunjavam PPDG-1R, i sistem traži da unesem u polju: 7.2 Број запослених радника
    Vlasnik sam paušalne agencije i nemam zaposlenih radnika. Da li treba upisati 0 ili 1, odnosno da li se ja računam kao radnik ili se ovo pitanje odnosi na dodatno zaposlene?

  3. Poštovani, ukoliko sam imao prekid u radu i istovremeno nastavljam sa radom i menjam osnov osiguranja, da li moram podnositi dve odvojene poreske prijave po tim osnovima, ili mogu jednom prijavom nastavka delatnosti na kojoj bi promenio osnov osiguranja i u prilogu dostavio APR i MA obrazac?
    Unapred hvala na odgovoru,
    Tihomir

  4. Poštovani, tekst je netačan jer izmena može da se radi isključivo na licu mesta u PIO ili RFZO.
    Kada se podnese prijava kako ste opisali, poreska vas pozove i kaže da ne mogu da vam puste rešenje dok se ne desi promena u Centralnom Registru. Informacija od pre 2h.

    1. Poštovani,

      Opšta prijava (PPDG-1R) se podnosi u roku od 30 dana. Ukoliko je prošlo više od 30 dana, podnosite prijavu po članu 182b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *