Kako da proverim stanje poreza i doprinosa?

Kada govorimo o porezima i doprinosima, svesni smo važnosti da te obaveze izvršavamo na vreme. Pre svega da bismo izbegli dodatne troškove zbog kašnjenja, ali i da bismo osigurali automatsku overu knjižice i tako sebi uštedeli vreme. Takođe, ukoliko Vam je potrebno Uverenje Poreske uprave zarad dobijanja vize, kredita u banci ili nekog drugog razloga, sve vaše obaveze moraju biti izmirene. Moj savet je da povremeno proverite svoje stanje u Poreskoj upravi, kako biste bili sigurni da je sve u redu. Postoji nekoliko načina da to učinite:

 

U Poreskoj upravi  

Jedan od načina je da lično u svojoj Poreskoj upravi tražite izvod svog stanja, koji se stručno naziva konsolidovani upit stanja. Većina Poreskih uprava sada ima izdvojen šalter “Vaš poreznik” na kojima možete dobiti osnovne informacije bitne za vašu agenciju i na kojima možete tražiti upit stanja bez popunjavanja dodatnih zahteva.

 

Putem sajta ePorezi

Na ovaj način možete proveriti svoje stanje samo ukoliko posedujete elektronski sertifikat. On može biti dodat na vašu čipovanu ličnu kartu (u MUP-u) ili može biti izdat od strane nekog drugog sertifikacionog tela (npr. Privredne komore Srbije ili Pošte).

Drugi uslov za korišćenje ove usluge je da imate čitač za karticu.

Ukoliko ste ispunili ove uslove, sada možete preuzeti aplikaciju ePorezi i izvšiti instalaciju prema upustvu sa sajta Poreske uprave.

Nakon instalacije aplikacije, pokrenite program, ubacite karticu sa elektronskim potpisom u čitač i unesite pin kod. Sada možete izabrati “Upit stanja” i kreirati zahtev.

Za celokupno stanje, izaberite sintetika u PDF formatu, unesite email i kada PDF bude kreiran moći ćete da ga preuzmete. Ovde ćete na prvi pogled moći da vidite da li imate bilo kakav dug ili ste možda u pretplati. Pogledajte kako da protumačite ovaj izvod stanja.

Ukoliko želite da vidite sve uplate koje ste imali i sva zaduženja od strane Poreske uprave izaberite analitika za fiskalnu grupu u PDF formatu, a zatim:

 • Računi poreza i doprinosa pre objedinjene naplate
 • Porez na prihode od samostalnih delatnosti

Ukoliko postoji dug ovde ćete moći da izanalizirate zbog čega je nastao i u kom trenutku.

 

Preko ovlašćenog lica

Bez obzira da li imate elektronski serifikat ili ne, možete ovlastiti drugo lice sa elektronskim sertifikatom da pristupa Vašem stanju u Poreskoj upravi. To ćete učiniti putem obrasca PEP, koji se podnosi Poreskoj upravi opštine u kojoj je sedište agencije.

Pausal tim je i u ovom slučaju tu za vas, pa Vam može proveriti i rastumačiti stanje ukoliko se sami ne snađete. Slobodno nam pišite na office@pausal.rs.

 

Pozivom Kontakt centra Poreske uprave

Svoje stanje možete tražiti pozivom Kontakt centra Poreske uprave. Međutim, preduslov je da popunite EKPL obrazac i da ga pošaljete poštom. Ovim obrascem dostavljate kontakt podatke za komunikaciju sa Poreskom upravom. Nakon toga, možete telefonom tražiti upit stanja koji će Vam biti poslat na e-mail adresu koju unesete na obrascu.

 

6 comments

 1. Molim Vas možete li mi pomoći!?
  Osnovao sam agenciju za marketing i konsalting 1 kmsports na adresu Strahinjića Bana 57 a. Tada sam živeo na toj adresi sa nevenčanom suprugom.
  Agenciju sam otvorio i nisam podneo prijavu Poreznom !
  Sada živim na drugoj adresi kao invalidski penzioner !
  Šta da radim da bi zatvorio agenciju !?
  Unapred Hvala !

  1. Dragi Predraže, ako pretposatvimo da ste dobili poresko rešenje na osnovu kojeg ste (paušalno) plaćali porez i doprinose, ostaje samo pitanje da li ste se registrovali kao penzioner ili ste to postali u međuvremenu i da li je to Poreska uprava mogla da prepozna i da na osnovu toga kreira rešenje. U svakom slučaju, najbolje je da posetite svog poreskog inspektora i to proverite. Kada utvrdite da je sve u redu, možete pratiti korake za zatvaranje agencije, iz našeg drugog teksta. Takođe, Vaša adresa prebivališta nije podatak koji prijavljujete Poreskoj upravi i koji utiče na visinu poreza i doprinosa.

 2. Do 1996 sam ziveo u Beogradu i drzao malu radnju mesovite robe koja je radila nekih 7 meseci i zatvorio te iste godine. Te iste godine sam se preselio u Niš gde jos uvek zivim da bi mi stiglo 2017 god. neko resenje da dugujem porez koji u Nišu niko ne zna odakle ali se vidi da je iz Beograda.Da li to zastareva i da li placati i ako ne znam kome platiti?

  1. Dragi Saša,

   Koliko je nama poznato, dugovanja ne zastarevaju. Ali svakako je bolje da proverite sa Poreskom upravom, odnosno inspektorom iz Beograda, da biste utvrdili zbog čega je nastao dug i da nije do njega došlo nekom greškom.

 3. Pozdrav, instalirao sam aplikaciju prema uputstvu, ali ne mogu da nadjem dugme za upit stanja. Imam na raspolaganju samo testno okruzenje i podnosenje prijave. Imate li ideju gde gresim?

  1. Dragi Stefane,

   Idete prvo na „podnesi prijavu“ i ukucajte PIN kako kako biste se prijavili na portal. Zatim ćete imati opciju da izaberete sebe kao preduzetnika i kao fizičko lice. Kada izaberete preduzetnika, videćete opciju upit stanja.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *