Tumačenje stanja izvoda poreza i doprinosa 2. deo

Poreska rešenja za 2019. godinu već uveliko pristižu. Pravo je vreme da proverite svoje stanje u Poreskoj upravi. U jednom od ranijih tekstova govorili smo o tome kako možete da proverite svoje celokupno stanje – sintetiku. Ovog puta pogledaćemo kako da protumačite detaljnije stanje – analitiku.

Šta je uopšte analitika?

Ako želite da vidite sve detalje svog stanja u Poreskoj upravi – kada ste uplatili, kada vas je Poreska uprava zadužila, kada je proknjiženo novo poresko rešenje… potrebna vam je analitika.

Šta i kako možemo da vidimo na analitici?

Pre nego što krenemo u analizu, pogledajmo kako izgleda izvod i šta je potrebno da znate kako biste mogli da ga pročitate. 

  1. Kolona „Duguje“ odnosi se na zaduženja Poreske uprave i ti iznosi će uvek biti sa leve strane. 
  2. Kolona „Potražuje“ odnosi se na vaše uplate (zbog čega će u opisu stajati „Uplata banka“) i ovi iznosi biće sa desne strane.
  3. Kamata“ se odnosi na kamatu koja nastaje usled dugovanja.
  4. U donjem delu možete videti „opis računa“ gde će pisati na koji račun su vršene uplate – da li je u pitanju neki od doprinosa ili porez.
  5. Konačno, ukoliko postoje dugovanja videćete ih u delu „Ukupan dug„.

Obratite pažnju: Postoje odvojeni izvodi analitike za porez i za doprinose.

Sada možete preuzeti oba izvoda, pa da pogledamo primere.

Uplate i zaduženja

Prvo što možete videti na analitici su datumi vaših uplata i zaduženja Poreske uprave, kao i iznos koji ste uplatili i za koji su vas zadužili. Ukoliko ste slučajno preskočili uplatu, ovde ćete moći to da vidite i da ispravite grešku.

U ovom primeru vidimo da su uplate vršene na vreme, pre 15. u mesecu.

Kamata

Ako ste uplatili manje nego što vas Poreska uprava zadužuje ili ste zakasnili sa uplatom, ovde ćete moći odmah da vidite koja je razlika u pitanju, kao i kamatu koja je nastala i koliko ona raste. Imajte u vidu, da će prilikom sledeće uplate biti naplaćena prvo kamata i da je potrebno da uplatite više od mesečnog zaduženja.

U ovom primeru vidimo da nas je Poreska uprava zadužila 18.02. za mesečni iznos 4.926,73 dinara (u koloni „Duguje“). Kako nije uplaćeno na vreme, nastala je kamata od 1,75 dinara (vidimo je u koloni „Kamata“). Iz tog razloga je uplaćujeno više od mesečnog zaduženja (u ovom primeru 5.000 dinara koje su u koloni „Potražuje“), a kamata se automatski naplatila (kolona „Nap. kamata“).

 

Novo poresko rešenje

Kada dobijete poresko rešenje, Poreska uprava vas zadužuje po tom rešenju sve dok ne dobijete novo. Kada dobijete novo rešenje zadužiće vas po ukupnom dugu, a zatim stornirati prethodna zaduženja.

U ovom primeru vidimo da su zaduženja po prethodnom rešenju bila 4.783,24. Novo rešenje doneto je 03.05.2019. godine i ukupno zaduženje od početka godine je 15.838,80 dinara. Iz tog razloga će Poreska uprava stornirati zaduženja za prethodna 3 meseca što je 3*4.783,24=14.349,72.

Preknjiženje

Ukoliko pogrešite račun ili poziv na broj prilikom uplate, osim što ćete vam analitika pomoći da pripremite zahtev za preknjiženje, moći ćete da vidite i kada je ono urađeno, iako bi trebalo da dobijete rešenje o preknjiženju. 

Znaćete da je preknjiženje gotovo kada na zaduženju za jedan poziv na broj budete videli opis “STORNO- saldo prenos zbog ukidanja javnih prihoda-pretplata”,

a zatim isti iznos sa opisom “Saldo prenos zbog ukidanja javnih prihoda – pretplata” na zaduženju za drugi poziv na broj.

U nekim situacijama, da biste pronašli gde je nastao problem ili greška, pored izvoda stanja analitike, mogu vam biti potrebni i izvod stanja sintetike, poresko rešenje ili rešenje o preknjiženju. Ako vam je potrebna pomoć možete nam pisati na office@pausal.rs.

 

 

 

One comment

  1. Zdravo, kada tražim upit za analitiku na e-porezi dobijem izveštaj sa tekstom:
    “Poreski obveznik nema prometa u odabranoj grupi poreskih oblika“

    gde je greška?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *