Šta vas očekuje ako imate neplaćene obaveze poreza i doprinosa?

Preduzetnicima se ponekad desi da propuste rok za plaćanje i tako stvore neplaćene obaveze prema državi. Posledice za kašnjenje sa plaćanjem postoje i treba se pridržavati rokova jer se u suprotnom izlažete nepotrebnim troškovima kamata i komplikacijama.

Koliko iznosi kamata za neplaćene obaveze?

Paušalni porezi i doprinosi se plaćaju do 15. u mesecu za prethodni mesec. Stanje dugovanja odnosno pretplate možete proveriti na portalu ePorezi ukoliko imate pristup, za šta vam je potreban elektronski potpis.

Ukoliko vas ove administrativne obaveze zamaraju i isuviše su vam komplikovane imate mogućnost da date ovlašćenje PAUSAL timu da to uradi za vas. Slobodno nam se javite na office@pausal.rs.

Kamata na neplaćen porez je definisana članom 75 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i obračunava se u odnosu na referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije, uvećanu za 10 procentnih poena. Visinu trenutne referentna kamatna stopa možete videti ovde. Kada dugujete porez, kamata se obračunava od prvog dana kašnjenja.

Kako se referentna kamata stopa menja, online kalkulatori nisu uvek precizni i ažurni, ali približan iznos kamate možete izračunati u online kalkulatoru, dok za precizan obračun kamate savetujemo da koristite portal ePorezi.

Napomena: Stanje koje dobijete sa portala ePorezi, pokazuje jučerašnje stanje. Zato, kada plaćate prema stanju, ne uplaćujete identične iznose već je potrebno da ih dodatno uvecate. 

Kako neplaćene obaveze utiču na prava i privilegije?

Ukoliko dođe do propusta u izmirenju doprinosa za zdravstveno osiguranje, troškove zdravstvene zaštite snosite sami. Ipak, postoje situacije kada imate pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na izmirenost obaveza. To se odnosi isključivo na hitnu medicinsku pomoć, preventivne preglede u okviru nacionalnih programa, obaveznu imunizaciju i palijativnu negu. Koja prava ima preduzetnik po osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju, pročitajte u nekom od naših prethodnih tekstova

Posebno treba obratiti pažnju na proces overe zdravstvene knjižice. Zdravstvena knjižica se overava automatski, osim ako nisu plaćeni doprinosi.

Što se tiče izmirenja obaveza za penziono i invalidsko osiguranje, u Matičnu evidenciju se upisuje staž tek kada izmirite obaveze. 

Kada je u pitanju pravo na naknadu na osnovu rođenja i nege deteta, njega može ostvariti majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta ostvarivala prihode na osnovu samostalnog obavljanja delatnosti. Izmirivanje obaveza je obavezno kako bi se steklo pravo na naknadu, jer je ona srazmerna zbiru mesečnih osnovica za koje su plaćeni doprinosi.

Koje su posledice ukoliko se dug ne plati duži period?

Višemesečna kamata na neplaćene poreze i doprinose se može nagomilati i do iznosa od više desetina hiljada dinara. Ipak, ukoliko kasnite nekoliko dana ili nedelja su iznosi značajno niži. 

Komplikacije koje se tiču ostvarivanja prava na osnovu doprinosa se rešavaju izmirivanjem dugovanja i otplatom kamate, međutim u slučaju neizmirenih dugovanja, može se pokrenuti proces prinudne naplate.

Poreska uprava može uputiti opomenu poreskom obvezniku da u roku od 5 dana plati neplaćenu obavezu, koja je dospela na naplatu. Ukoliko se obaveza ne izmiri, Poreska uprava počinje postupak prinudne naplate poreza. Protiv rešenja o prinudnoj naplati poreza se može podneti žalba u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Kako preduzetnici odgovaraju celokupnom imovinom, prinudna naplata preduzetnicima obuhvata i privatnu imovinu, a treba imati u vidu i da se dužniku naplaćuju i troškovi prinudne naplate, kao i uvećanje poreskog duga, jer je predmet prinudne naplate, 5% na dan.

Sa druge strane treba imati u vidu da se naplata može privremeno odložiti u slučaju da predstavlja neprimereno veliko opterećenje za poreskog obveznika ili da nanosi bitnu ekonomsku štetu.

Imate dodatna pitanja ili nedoumice u vezi sa paušalnim oporezivanjem?

Aplikacija PAUSAL je skrojena po meri paušalaca. 
Vodite svoje finansije samostalno uz podršku našeg tima profesionalaca koji su tu da reše sve vaše administrativne brige. Prvih 15 dana korišćenja aplikacije su besplatni, i možete isprobati aplikaciju bez ikakvog obavezivanja. 

22 comments

  1. Prijavio Sam radnju nikad je otvorio nisam nemam ni pecat nista srusena je posle par neldelja ta radnja ja Sam je privremeno zatvorio sta mi je potrebene da je odjavim za stalno da bih mogao da se. Zaposlim?

    1. Kako biste zatvorili agenciju, potrebno je da izmirite sva nastala dugovanja poreza i doprinosa. Prvi korak je predaja zahteva za izdavanje Uverenja Poreskoj i Upravi javnih prihoda sa pratećom dokumentacijom, nakon sto prikupite Uverenja podnosite prijavu APRu o gašenju. Uverenja vaze samo 5 dana, zbog čega je važno da se pre predaje zahteva za izdavanje uverenja, proveri sa upravama koliko se ceka na njih.Nakon sto APR donese resenje o brisanju, podnosi se poreska prijava o gasenju i ovim je proces zavrsen. Svakako, nije potrebno da ugasite agenciju kako biste mogli da se zaposlite u nekom preduzeću, možete imati paušalnu agenciju i biti istovremeno i zaposleni

      1. Znaci ja mogu da se zaposlim I da budem prijavljen I ako nisam obrijao radnju ? Ja Tu radnju nikad nisam ni otvarao samo Sam prijavio ona je ubrzo opstnski srusena nemam ni jedan papir samo Sam privremeno odjavio

        1. Tako je, možete biti zaposleni i u isto vreme posedovati preduzetničku radnju. Svakako, predlažemo vam da izmirite sve obaveze oko radnje i da predate dokumentaciju za zatvaranje u slučaju da nećete više poslovati.

          1. To isto preduze e gde se zaposlim mi moze I plati zdrastveno Posto ja sad nisam u mogucnosti da izmirim ta dugovanja ja bih radio zatvorio Tu radnju pa onda placao te rqcune

          2. Kako biste zatvorili paušalnu agenciju potrebno je da izmirite sve prethodne obaveze. Možete staviti agenciju u mirovanje, to jest privremeno prekinuti delatnost, jer kada je agencija u tom stanju, Poreska Uprava vas ne zadužuje za porez i doprinose. Kada izmirite dospele obaveze, možete krenuti u proces zatvaranja. Ukoliko vam je potrebna pomoć možete nas kontaktirati na mail office@pausal.rs .

  2. Napomena: Stanje koje dobijete sa portala ePorezi, pokazuje jučerašnje stanje. Zato, kada plaćate prema stanju, ne uplaćujete identične iznose već je potrebno da ih dodatno uvecate.

    Pozdrav,

    A kako da znamo kolko treba da dodamo?

    Hvala,
    Kristijan

    1. Dragi Kristijane,

      Ako plaćate istog dana možete svaki iznos uvećati za 20ak din. Sve zavisi od iznosa duga, možete uplatiti i više, ako ostane pretplata možete umanjiti plaćanje narednog puta.

    1. Draga Ivana,

      Po pravilu, doprinosi (za PIO, zdravstveno i nezaposlenost) ne zastarevaju.

      Dok porez ima dva roka za zastarelost.

      Rok od 5 godina (relativna zastarelost)
      Rok od 10 godina (apsolutna zastarelost)

      Za više informacija, molimo vas da se javite na office@pausal.rs kako bi vas kolege uputile dodatno 🙂

  3. Već 3 godine imam d.o.o firmu, i redovno plaćam sve poreze i doprinose koje su od 100-200k rsd mesečno.
    Pre nekoliko dana mi je stigla opomena da nisam plaćao PiD i zdravstveno i da trebam da nadoknadim za 33 meseca 3.5 miliona dinara. Da li je ovo uopšte moguće ukoliko sam redovno plaćao, ili je ipak greska s njihove strane da su predvideli nešto tako?

    1. Dragi Vladane,

      Kada se zakasni sa podnošenjem prijave podnosi se zakasnela prijava na Frilenseri portalu. Kamatu možete izračunati putem kalkulatora na sledećem linku (to je kalkulator koji nam je preporučila poreska uprava). Datum od kog se obračunava kamata je prvi dan nakon isteka prijave, pa sve do datuma kada podnosite prijavu, i tako je za svaki kavrtal. U kalkulator unosite iznos za svaku stavku po kojoj plaćate obaveze (porez, zdravstveno, PIO). Možete uneti i ukupan iznos obaveza prema modelu koji ste izabrali, ali u samoj prijavu je potrebno da se za svaki stavku zasebno navede iznos kamate.

      Srdačan pozdrav!

      1. Hvala vam puno na odgovoru. Samo mi jedna stvar jos uvek nije jasna. Sta je tacno osnovica ovde (polje u kalkulatoru) ? Je li to iznos koji treba da platim za porez za svaki kvartal? (recimo oko 20% od ukupne zarade po opciji 2). Recimo ja za prvi kvartal treba da platim 34000din poreza od ukupne zarade od 174000. Da li upisujem 34000 (podeljeno za porez, zdravstveno, PIO)?

        1. Zdravo, Vladane,

          Tako je, kamata se računa za svaku stavku pojedinačno.

          Na kalkulatoru, u osnovici unosite iznos koji je trebalo da bude plaćen za svaku stavku, do završetka kvartala. Nakon što podesite parametre, kalkulator će izračunati kamatu koju upisujete u polja predviđena za kamatu.

          Za više informacija i pomoć oko obračuna, možete se javiti kolegama na office@pausal.rs.

          Lep pozdrav

  4. Par meseci nove godine sam greškom uplaćivao paušalne poreze sa pozivom na broj za prethodnu godinu. Prema konsolidovanom upitu stanja na jednom računu imam preplaćene obaveze odnosno ukupan dug u minusu, dok na drugom računu imam dug na koji mi ja mislim ide kamata.
    Na koji način bi se to moglo rešiti kako bi mi prestalo obračunavanje kamate?

    Hvala, pozdrav

    1. Zdravo,

      U ovom slucaju, rešenje je da odradite prijavu za prekinjiženje sredstava sa poziva na broj gde postoji pretplata na poziv na broj gde postoje dugovanja.
      Time će prestati da se obračunava kamata i nećete imati dugovanja.

      Druga opcija je da uplatite dugovanja, a da za sredstva koja su u pretplati, tražite povrat.

      Ukoliko vam je potrebna pomoc oko podnosenja prijave, mozete nam se javiti na office@pausal.rs

      Za sve dodatno, tu smo!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *