Tumačenje izvoda stanja poreza i doprinosa 1. deo

Već smo govorili o načinima provere stanja poreza i doprinosa u Poreskoj upravi, međutim nije bilo reči o tome šta zapravo možete da pročitate na tim izvodima stanja. Hajde da probamo to zajedno da uradimo. U ovom tekstu obradićemo stanje takozvane sintetike.

 

Šta je uopšte sintetika? 

Sintetika nam pokazuje trenutno zbirno stanje. To znači da ćete odmah videti da li nešto dugujete ili ste možda u pretplati. Nemojte da se uplašite ako negde vidite minus. Možda zvuči nelogično, ali to je zapravo dobar znak i znači da ste u pretplati. 🙂

 

Preuzmite svoj izvod i pogledajmo primer:

 

U ovom slučaju na obeleženim stavkama postoji dugovanje, dok na svim ostalim računima postoji mala pretplata (vidite da ispred stoji minus). Vaše stanje ne mora biti na nuli i ukoliko ste u pretplati nemate briga. Ako je iznos pretplate veći, možete podneti Zahtev za preknjiženje.

 

Kako da znam šta da uplatim? 

Sad kada smo utvrdili da postoji dugovanje, kako da znamo šta i gde treba da uplatimo. Pogledajmo opet primer i obratimo pažnju na sledeće:

  • Opis računa reći će nam da li je dugovanje na računu za porez ili na računu nekog od doprinosa. U ovom slučaju, reč je o sva četiri računa i na njima treba izvršiti uplatu
  • Poziv na broj govori upravo na koji poziv na broj treba da izvršite uplatu
  • Konto – ako niste sigurni koji je račun na koji treba da uplatite, ovaj broj će vam pomoći da budete sigurni. Račun možete naći na svom poreskom rešenju ili pretragom računa za uplatu javnih prihoda. Ukoliko koristite PAUSAL aplikaciju, dovoljno je da unesete poziv na broj i iznose, a aplikacija će vam sama generisati naloge za plaćanje sa ispravnim računima
  • Poslednju informaciju dobijamo u polju ukupan dug – gde piše koji iznos treba da se uplati.

 

Savet plus: Imajte u vidu da se za svako dugovanje obračunava kamata i da ona raste na dnevnom nivou. Da biste bili sigurni da ćete pokriti sva dugovanja, uplatite 10-20 din. više od iznosa ukupnog duga na stanju. U ovom slučaju npr. mogli biste da platite 4.800,00 din. na račun poreza, umesto 4.783,24 din. koliki je ukupan dug.

 

Pored sintetike, postoji i stanje analitike. Analitika nam pokazuje tačne datume i iznose, kako zaduženja tako i uplata. Da bismo protumačili analitiku, potrebno je obratiti pažnju na više detalja, o čemu možete pročitati u drugom delu teksta

 

Kao i uvek ako vam je potrebna pomoć možete nam pisati na office@pausal.rs.

 

 

16 comments

  1. A malo pitanje, na izvodu postoji i kolona nedospele obaveze. Sta je to sto se tice poreske uprave?

    Primera radi. Imam izvod od marta ove godine i juna ove godine. Gledajuci kamatu, nema sanse da mi je sa ~22000 skocilo na ~30000 za tri meseca stanje za 2017. godinu, a pise ima nedospelih obaveza. Da li to znaci da nisu jos uvek totalno proracunali 2017. godinu?

    Hvala!

  2. Zdravo,

    Pokusavam da zamrznem agenciju ali vidim da imam pretplatu za Zdravstveno, nezaposlenost i Porez na delatnost od ukupno ~8500 a dugujem 5500 za PIO. Zanima me da li mogu da „preusmerim“ sredstva i nekako anuliram razliku?

    1. Dragi Aleksandre,

      Možete podneti zahtev za preknjiženje, pogledajte ovde kako se popunjava. Kad bude izvršeno preknjiženje, moći ćete da tražite i povrat ostatka novca. Svakako možete zamrznuti agenciju iako nisu izmerena sva dugovanja, samo nećete moći da je zatvorite dok se ne izvrši preknjiženje.

  3. Pozdrav,
    Da li se preko E porezi moze provjeriti samo stanje uplacenih poreza na imovinu i na prenos apsolutnih prava ( kupovina stana) za osobe koje se mogu ulogovati ( dakle dobijen sertifikat i sl.) ? Naime, posto ne zivim u Srbiji, interesuju me samo gore pomenuti porezi. Pitam iz razloga zato sto bas i ne mogu da se snadjem u onom sto dobijem na monitoru kad se ulogujem.
    Pozdrav

  4. Postovani,

    Pocela sam sa koriscenjem e-poreza i primetila sam da sam mnogo vise u pretplati nego sto moja evidencija placanja to pokazuje. Da li je mozda ova pretplata izgleda drugacije zbog odlaganja placanja poreza i doprinosa tokom Covid-a?

    Pozdrav i hvala puno

  5. Postovani,

    Otvorio sam pausalnu agenciju pre mesec dana (15og u mesecu) i za taj prvi mesec dobio polovican iznos koji moram da platim do 1-og u mesecu sto sam i uradio. Medjutim evo nakon 15 dana i dalje mi stoji – (minus) u PDF-u (Konsolidovani upit stanja) sto znaci da sam u pretplati. Kako je moguce da poreska jos nije izvrsila nplatu?

    Hvala!

  6. Am da li je moguće da ovaj cirkus oko poreskih obaveza bez zamračivanja rešimo plaćanjem po računima kao i za sve druge obaveze ?! Uvek izmisle neki dodatni dug ne znam jeli to zaista il je vracena kamata od reprograma po kome navodno nije redovno uplaćen iznos kvartala ?! Dokle više to zamlacivanje nisam pravnik da razumem svako slovo nejasno nazvrljanoh znakova zakona

  7. Poštovani,
    Zanima me tumačenje izveštaja konsolidovanog upita stanja, konkretno u koloni naplaćena kamata, da li se posebno naplaćuje, ili je sastavni deo ukupnog duga.
    U pitanju je paušal.
    Srdačan pozdrav.

  8. Postovanje,
    Zasto nikada ne dobijem racun za porez na imovinu, a takodje ne dobijem ni priznanicu da sam platio. Ja placam preko moje banke i to mi je jedini dokaz da sam platio. Izgleda da brzo reaguju kad imas dug.

  9. Поштовање
    Не живим у Србији али желим да платим порез на некретнине у Србији. Не разумем значење речи ,,Салдо” који је -15.000,00
    Молим да ми објасните дали то значи да дугујем 15.000,00 Пореској Управи?
    Хвала.

    1. Poštovanje,

      Ako je ispred iznosa minus onda bi trebalo da ste u pretplati, odnosno da ste vi uplatili, a da vas poreska uprava još uvek nije zadužila. Možete proveriti ponovo stanje. Ako je iznos isti onda ćete biti sigurni da je pretplata, jer kad postoji dug, on svakodnevno raste zbog kamate.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *