Kako posluju frilenseri: Bugarska

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

Frilenseri su važna zajednica i deo privrede svakog društva, odnosno države. Broj ljudi koji se odlučuju za frilensing je u stalnom porastu. Međutim način na koji oni posluju su drugačije uređeni u različitim državama. Istraživali smo na koji način posluju frilenseri u drugim državama, kako bismo mogli da uporedimo različite prakse.

Frilenseri u Bugarskoj

Frilensing je popularan način zarade u Bugarskoj. Poslovi kojim se pretežno bave frilenseri u Bugarskoj su: programiranje, grafički dizajn, prevodi, copywriting… Možemo reći da je slično kao i u našoj državi.

Slično kao i u Italiji postoji iznos do kojeg se ne plaćaju doprinosi. Ono što je posebno u odnosu na druge zemlje je to što se porez i doprinosi ne plaćaju na celokupan prihod. Takođe, za razliku od drugih zemalja o kojima smo pisali, procenat poreza i doprinosa ne zavisi od visine prihoda.

Registracija

U Bugarskoj se ne vrši posebna regitracija. Frilenserima je dovoljno samo da prijave prihod, koji će biti oporezivan i na koji će platiti doprinose. Poslovanje je na taj način legalano.

Porez na dohodak

Stopa poreza na dohodak iznosi 10%. Za frilensere koji rade za strane platforme, osnova za obračunavanje poreza je 75% bruto prihoda. Preostalih 25% bruto prihoda se smatra da predstavljaju troškove rada frilensera.

Doprinosi

Kao i kod poreza osnova za obračunavanje doprinosa je 75% bruto prihoda. Na tu osnovu se primenjuju doprinosi koji iznose 27,8%.

Za prihode manje od 380 evra u Bugarskoj se ne plaćaju doprinosi.

Frilenseri i obaveze 

Frilenseri u Bugarskoj imaju sledeće obaveze:

  • kvartalno plaćanje poreza na dobit
  • mesečno plaćanje doprinosa
  • godišnje poravnanje poreza i socijalnih doprinosa.

Obaveza da se frilenser registuje u PDV sistemu nastaje ako njegov godišnji promet prelazi 25.000 evra. Stopa koja se plaća kada ste u PDV sistemu je 20%. Za pojedine delatnosti ona iznosi 9%.

Smatramo da bi Srbija u ovom aspektu mogla da se ugleda na Bugarsku, jer im priznaje troškove rada, ali i ima prihod koji se ne oporezuje.

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *