Uputstvo za podnošenje prijave za nova direktna davanja i izbor banke

Od danas počinje prijava poslodavaca za isplatu novih davanja. Podsetimo se, ovim paketom mera predviđena je isplata polovine minimalne zarade za 3 meseca. Za razliku od prethodnih puta, ovom Uredbom nije omogućeno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa.

Pravni subjekti dužni su da izvrše izbor banke u kojoj će biti otvoren namenski račun (ukoliko imaju račune u više banaka) i daju izjavu o prihvatanju isplate direktnih davanja(ukoliko imaju zaposlene).

Prijava za izbor banke i izjava daju se preko portala ePorezi, što znači da je neophodno da posedujete elektronski potpis ili da ovlastite lice koje ima elektronski potpis, da to učini u vaše ime.

Kako se podnose prijave?

  1. Ulogujte se na vaš nalog na portalu ePorezi
  2. Odaberite opciju Izbor prijave u meniju
  3. Na vrhu strane videćete novu vrstu prijave – IPB (Izbor poslovne banke) i IPDD (Izjava o prihvatanju isplate direktnih davanja)

Ovi koraci su isti za obe prijave, a u nastavku ćemo pokazati 4. korak koji se razlikuje.

Izbor poslovne banke

Preduzetnici i pravna lica koja imaju otvorene račune u više banaka potrebno je da izaberu banku u kojoj će biti otvoren namenski račun. To je potrebno da učine do 25.03.2021. godine.

Kada otvorite prijavu IBP i IPDD, vaši osnovni podaci biće automatski popunjeni, a vama preostaje da odaberete banku.

Klikom na „Izmeni„, izaberite poslovnu banku sa liste i sačuvajte. Time je izvešen odabir banke.

Kako je predviđeno Uredbom, ovu prijavu ne podnose lica koja imaju poslovni račun u samo jednoj banci. Njima bi automatski trebalo da bude otvoren namenski račun u istoj banci u kojoj je i poslovni, kako je navedeno i u obaveštenju Poreske uprave.

Izjava o prihvatanju isplate direktnih davanja

Za ostvarivanje direktnih davanja, pored prijave PPP-PD, potrebno je dati izjavu o prihvatanju isplate direktnih davanja. Ove dve prijave ne moraju se dati istovremeno, ali moraju u roku kako bi se ostvarila prava.

Privredni subjekti koji ne podnose poresku prijavu PPP-PD (poput preduzetnika paušalaca), automatski su prijavljeni i nije potrebno da popunjavaju izjavu.

Kada odaberete prijavu IBP i IPDD, ispod dela za odabir banke naći ćete izjavu o prihvatanju isplate direktnih davanja.

Klikom na „Izmeni“ otvoriće se prozor u kojem je potrebno obeležiti „Prihvatam“ i sačuvati. Time je podneta izjava.

Izjave će se popunjavati za svaki mesec zasebno i biće moguće to učiniti u sledećim terminima:

  • Za davanja za mesec februar, koja će biti uplaćena u aprilu, izjava se podnosi u periodu od 01.03. do 31.03.
  • Za davanja za mesec mart, koja će biti uplaćena u maju, izjava se podnosi u periodu od 01.04. do 30.04.
  • Za davanja za mesec april, koja će biti uplaćena u junu, izjava se podnosi u periodu od 01.05. do 31.05.

Subjekti koji u propisanom roku ne popune izjavu, neće ostvariti pravo na direktna davanja.

25 comments

    1. Pise u tekstu

      „Privredni subjekti koji ne podnose poresku prijavu PPP-PD (poput preduzetnika paušalaca), automatski su prijavljeni i nije potrebno da popunjavaju izjavu. „

  1. Ako sam dobro shvatio iz teksta, preduzetnik paušalac, koji ima račun u samo jednoj poslovnoj banci i nema radnike, ne mora da podnosi nikakvu prijavu, automatski je prijavljen za sve?

    1. Pise u tekstu

      „Privredni subjekti koji ne podnose poresku prijavu PPP-PD (poput preduzetnika paušalaca), automatski su prijavljeni i nije potrebno da popunjavaju izjavu. „

      1. Nema potrebe da citirate šta piše u tekstu, da nisam detaljno pročitao tekst, ne bih ni postavljao pitanja. Kada već dajete odgovor, pročitajte prvo pitanje kako treba.

  2. 1. Da li se podnose neke prijave po ovoj Uredbi za radnike koji su zaposleni kod preduzetnika pausalca?
    2. Ukoliko zaposlim radnika 16.3.2021. (a do tada je bio zaposlen u drugoj firmi), da li ostvaruje prava na neka davanja po ovoj Uredbi?
    Hvala

  3. Po običaju, konfuzno objašnjenje na sajtu Poreske uprave:

    „Privrednim subjektima koji ne podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene i nisu preduzetnici, odnosno preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade, direktna davanja se isplaćuju bez davanja izjave o prihvatanju isplate direktnih davanja u rokovima i na način propisan Programom.“
    Šta tačno znači „nisu preduzetnici“?

    Šta preduzetnik-paušalac treba konkretno da uradi

    1. Slažem se da je rogobatno, a znači
      Oni preduzetnici koji nisu preduzetnici (preduzetnici poljoprivrednici) koji su se opredelili za isplatu lične zarade = preduzetnici paušalci (oni koji ne vode knjige i koji ne isplaćuju zaradu).
      Ako imaju račun u samo jednoj poslovnoj banci, paušalci dakle samo čekaju sledovanje.

        1. Mislim da u tom slučaju mora da se odabere banka podnošenjem prijave na E-porezi, piše gore u tekstu koja je prijava. Pretpostavljam da se popunjava samo prvi deo prijave, bez davanja saglasnosti, jer se saglasnost ne odnosi na paušalce. Iskreno, u prvom krugu je ovo bilo jednostavnije. Bila je posebna prijava samo za banke, a sve ostalo je bilo po automatizmu i bez ovoliko komplikovanja.

  4. Postovani,
    Ja sam preduzetnik pausalac i imam jednog zaposlenog.
    Da li je dovoljno samo da podnesem Ipb i Ipdd, kako bismo radnik i ja dobili sredstva ili za radnika moram ppp-pd? Ako je tako, sta treba da navedem kao datum ili na koji nacin treba da popunim prijavu, kako bih ostvario davanja i za radnika?
    Hvala u napred!

    1. I ja se pitam ali racunam ne moze nista da skodi da se prijavimo svuda gde mozemo pa ce oni videti dal nam to sleduje na vise mesta ili ne. Isto vazi i za preduzetnike u mirovanju…

      1. Mora da radi jos 3 meseca..samo nije jasno od kad. 3 meseca od poslednje isplate u junu ili 3 meseca od perioda za koji je poslednja isplata sto je april? Da li neko to zna? Kad moze da se stavi u mirovanje firma ako se uzme pomoc?

  5. Usla sam u svoj E-Porezi, otvorim Izbor poslovne banke i Izjava o privatanju. Banka mi automatski stoji gde imam racun, a kada hocu da potvrdim, desno pored meseca nema prozorceta gde treba da kliknem da prihvatam. o cemu se radi?

  6. Dobar dan,
    Otvorio sam preduztnicku radnju pocetkom marta 2021. godine. Da li spadam u grupu koja moze da konkurise za ovu pomoc, s obzirom da nisam imao nikakav promet do sada?
    Hvala!

  7. Pitanje: leglo mi je danas polovina minimalca. Prošle godine nije, jer sam paušalac iz radnog odnosa. Isto je i ove godine, ali mi je ipak (ne znam zašto) legla uplata. Znam za još sličnih slučajeva.

    Da li imamo prava raspolagati sa primljenim sredstvima? Kakvo je Vaše tumačenje situacije?

    Hvala

    1. Imam isto pitanje. S tim što tokom prvog paketa pomoći nisam bio u radnom odnosu pa sam normalno primio pomoć. U međuvremenu sam započeo radni odnos pa sam mislio da ta informacija možda nije stigla gde treba i da mi je greškom uplaćeno, ali vidim sada da ima i ovakvih slučajeva.

  8. Postovani,

    Pausalac sam, knjigovodja mi je rekla da iako ne moram da podnosim prijavu, ona mi je podnela. Imam 1 racun, automatski mi je otvoren novi racun ali nakon vise provera, novac nije legao.

    Da li mi mozete pomoci u smisku nekog kontakta za zalbe ili upite?

    Hvala.

  9. Pozdrav, ja sam u aprilu primila pomoć države, međutim sada u maju jos uvek nema novca na namenskom računu, iako sam se prijavila, niti je bilo ikakvih promena u poslovanju firme. Ja sam paušalac, bez knjigovođe, pa me zanima gde bih mogla da proverim zasto nije bila uplata.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *