Zdravstveno osiguranje za frilensere

Prijava frilensera na zdravstveno osiguranje postala je obaveza od početka godine, odnosno uvođenja novog poreskog tretmana za frilensere. Ako želiš da dobiješ zdravstvenu knjižicu, potrebno je da podneš prijavu putem portala CROSO. Ako imaš osiguranje po drugom osnovu (npr. kao zaposleni) ovu prijavu ne podnodiš. 

Prijava se može izvšiti u nadležnoj filijali PIO fonda, a u nastavku govorimo o elektronskoj prijavi, putem portala CROSO. 

Šta ti je potrebno za prijavu?

Za podnošenje prijave, potrebno je da poseduješ elektronski potpis. Njega možeš nabaviti besplatno u MUP-u ukoliko imaš čipovanu ličnu kartu. Potpis se dodaje na licu mesta i potrebno je samo da zapamtiš svoj pin i nabaviš čitač kartice. 

Elektronski potpis možeš nabaviti i u PKS i Pošti

Osim elektronskog potpisa i instaliranih serifikata, potrebna ti je komponenta Security Tray

Ukoliko nemaš elektronski potpis, možeš nas ovlastiti kako bismo podneli prijavu u tvoje ime. Piši nam na office@pausal.rs.

Kako se vrši prijava frilensera na zdravstveno osiguranje?

Prvi korak – prenos ovlašćenja

Da izvršiš registraciju naloga na CROSO, potrebno je da uneseš lične podatke u ovlašćenje i potpisan obrazac pošalješ na info@croso.rs ili na Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Omladinskih brigada 1, Kancelarija 232, 11070 Novi Beograd. Savetujemo da uz obrazac priložiš i ličnu kartu. Ovo ćeš uraditi samo pre prve prijave na portal. Nakon toga moći ćeš da pristupiš portalu bez problema.

Drugi korak – registracija obveznika

Nakon nekoliko dana od slanja ovlašćenja, trebalo bi da možeš da pristupiš registraciji obveznika.

Napomena: U ovom slučaju biraš registraciju obveznika, a ne registraciju fizičkog lica, jer se registruješ kao obveznik plaćanja doprinosa. 

Unesi svoj JMBG, potvrdi PIN, a zatim upiši mejl i kontakt telefon. Time je završen korak registracije. I ovaj korak se radi samo prvi put. U slučaju da prethodno pomenuto ovlašćenje koje pošalješ poštom nije uneto, dobićeš poruku da ne postoji ovlašćenje za unet JMBG. 

Treći korak – prijava na portal

Nakon izvršene registracije, možeš se prijaviti na portal. Izaberi Naslovnu stranu, i prijavi se kao obveznik sa svojim sertifikatom. Klikni na identifikaciju i unesi PIN, a zatim unesi svoj JMBG. Ovo će ubuduće biti tvoj prvi korak prilikom pristupanja CROSO portalu. 

Četvrti korak – prijava na osiguranje

U ovom koraku vršiš prijavu na zdravstveno osiguranje. Popunjavaš polja:

  • Nosilac osiguranja – beležiš Da
  • Osiguranik – unosiš svoj JMBG
  • Osnov osiguranja – unosiš šifru 232 lica koja rade na teritoriji RS za stranog poslodavca, koji nema registrovana predstavništva u RS. Ukoliko zaključiš usmeni ugovor o delu sa drugim fizičkim licem sa određenim rokom trajanja, koristiš šifru 221, a ukoliko je ugovor bez roka trajanja šifra je 222.

    Zatim klikni dalje. 

Peti korak – unos podataka o osiguraniku

Sada ide najvažniji deo prijave. Ovde unosiš svoje podatke. Podaci poput prebivališta bi trebalo da već budu uneti, proveri da li su ispravni i ukoliko je potrebno promeni. 

Od ostalih informacija unosiš:

  • Kvalifikaciju, zanimanje i nivo kvalifikacija prema zvanju stečenom školovanjem.
  • Kao datum početka osiguranja navedi datum kada je potpisan ugovor. Ukoliko nemaš ugovor, potrebno je da popuniš Izjavu o zaključenju usmenog ugovora o delu, a kao datum početka osiguranja navodi se datum prve uplate.
  • Vrsta zaposlenja – u zavisnosti od trajanja ugovora/saradnje možeš da obeležiš određeno (i na koji period) ili neodređeno. 
  • Unesi svoj mejl u polju 33.
  • Kao dokaz obeleži ugovor o obavljanju poslova, odnosno druga vrsta dokaza kojim se utvrđuje obavljanje poslova i klikni na strelicu.
    Update: Izjava o zaključenju usmenog ugovora o delu potpisuje se kada je u pitanju saradnja sa fizičkim licem iz Srbije. Kada je u pitanju saradnnja sa stranim klijentima, kao dokaz umesto ugovora, može se predati dokaz o uplati doprinosa, printscreen sa Platforme gde se vidi početak obavljanja posla ili nešto drugo. Dokaz mora biti na srpskom jeziku, odnosno ako je dokaz na engleskom jeziku, mora biti preveden.
    Update 23.08.2023: Kao dokaz za saradnju sa stranim klijentima možete korisititi i izjavu koju smo dobili od RFZO.  

Uneti su svi potrebni podaci, sada možešići na opciju Snimi. Unesi PIN i prijava će biti izvršena. MA obrazac ćeš dobiti na mejl ili ga možeš preuzeti sa portala. 

Ovim je izvršena prijava na osiguranje. Međutim, da overiš zdravstvenu knjižicu potrebno je da prođe 24h i da na CROSO portalu proveriš segment RFZO. Ukoliko imaš zdravstvenu karticu, dobićeš dokument na kojem će pisati do kada tije overena knjižica. Overa se vrši na 6 meseci. 

Obrati pažnju: Datum početka osiguranja može biti najkasnije 3 radna dana unazad.

 

126 comments

    1. Želim da vam se zahvalim što ste ukazali na propust u tekstu. Potpuno ste u pravu i izmenili smo ga u skladu s tim.
      Hvala vam na pažnji i razumevanju.

  1. Da li su ovo koraci samo za osobe koje nikad nisu bile prijavljene na crosu i nikad nisu imali primarni osnov osiguranja, ili su isti koraci i za osobe koje su nekad bile zaposlene, ili bili preduzetnici? Da li se za njih preskace neki od koraka? Navodno popunjeno ovlascenje iz prvog koraka se moze posleti i emailom.

    1. Ovo je procedura se odnosi na ukoliko se nikad niste registrovali na portalu kao fizicko lice obveznik.
      Prijavu za zaposlenog radnika radi firma u kojoj je lice zaposleno, dok preduzetnik se registruje sa pibom. Potrebno je da prodjete ove korake.

  2. Da li mozemo da prvo posaljemo to ovlascenje na datu adresu iako jos uvek nemamo elektronski potpis i pristup portalu CROSO? Za el. potpis imam zakazano tek za nedelju dana, pa da ne cekam.

  3. Да ли се осигурање преко запосленог супружника рачуна у „по другом основу,“ или искључиво постојеће запослење?

    1. Osiguranje preko supružnika je moguće samo ako nemate drugih izvora prihoda, ono se ne može gledati kao osiguranje „po drugom osnovu“.

      tako da po drugom osnovu se to ne racuna.

  4. Poštovani,

    1. Kao datum početka osiguranja navedi datum kada je potpisan ugovor. Ukoliko nemaš ugovor, potrebno je da popuniš Izjavu o zaključenju usmenog ugovora o delu, a kao datum početka osiguranja navodi se datum prve uplate.
    2. Obrati pažnju: Datum početka osiguranja može biti najkasnije 3 radna dana unazad.

    Možete li mi objasniti kako da navedem 15.6.2023. kao datum početka osiguranja(tada sam primio prvu uplatu) ako mi datum početka osiguranja može biti najkasnije 3 radna dana unazad?

    Hvala unapred.

    1. Zdravo 🙂
      Prilikom prijave na CROSO portal, preporučuje se uneti datum koji je tri dana unazad kako biste od tog trenutka bili pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Međutim, ukoliko želite da datum vašeg osiguranja bude isti kao i datum početka vašeg rada, imate mogućnost da podnesete zahtev za utvrđivanje statusa osiguranika, što zahteva ručnu izmenu u sistemu od strane nadleznih.

      1. Da li u tom slucaju možemo staviti da je početak našeg rada recimo neki datum prošle godine kada je bila prva uplata, a za datum početka osiguranja da označimo da bude tri dana unazad kako bi prijava prošla elektronski?

        1. Postovani,

          Nije moguce navesti pocetak rada kao period u prethodnoj godini, obzirom da je pocetak ovog modela oporezivanja stupio na snagu od 01.01.2023. godine.

          Vi cete svakako prijavu na socijalno osiguranje preko CROSO portala moci da podnesete maksimalno tri dana unazad od dana prijave.

          U slucaju da imate pisani ugovor i prethodno staz obaveznog zdravstvenog osiguranja (najmanje tri meseca neprekidno ili 6 meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci pre pocetka korisvenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za koji je placen doprinos) isprava o osiguranju ce vam se overiti na sest meseci od podnosenja prijave na obavezno socijalno osiguranje.

          Ukoliko vam je potrebna pomoc oko prijave na osiguranje ili podnosenja zahteva, mozete se obratiti kolegama na office@pausal.rs.

          Lep pozdrav,

  5. Pozdrav, ako moze par pojasnjenja oko nedumica koje imam, a verovatno i drugi frilenseri:
    1.Da li je el.potpis/setifikat besplatan samo u MUP-u, a na ostalim mestima se placa? Na primer na sajtu poste je navedeno u cenovniku da treba izdvojiti od 3000-6000 dinara.
    2.Kod prenosa ovlascenja, ako sam dobro razumeo potrebno je da pronadjemo neko trece lice koje ima nalog na CROSO da nam da ovlascenje da bi mi otvorili nalog? Da li se taj obrazac salje putem mejla ili iskljucivo postom?
    3. Ako radimo za neke platforme tipa 99design, gde radimo za mnogo klijenata za koje nemamo podatke, kako onda popunjavamo izjavu o zakljucenju usmenog ugovora o delu, posto ta izjava zahteva ime,prezime,jmbg i datum pocetka ugovora?
    4. „Kao datum početka osiguranja navodi se datum prve uplate“, pretpostavljam da se ovde misli na prvu u platu u kvartalu za koji podnosimo prijavu?
    5. I da li mozete da okvirno navedete, posto se to nigde ne spominje, koliko je potrebno novca da bi se ispunili svi koraci da bi se na kraju podnela prijava, u slucaju da je lice nezaposleno, nije osigurano, nema sertifikat?

    Hvala unapred

    1. Dragi Miso evo i odgovora:

      1. Tako je, samo se sertifikat u MUPu ne placa
      2. Obrazac mozete poslati mailom ili postom. Ukoliko nemate sertifikat, tako je morate ovlastiti nekog ko poseduje isti.
      3. Popunjavate u obliku izjave, vase podatke stavljate i to je to.
      4. Tako je
      5. Vi nemate troskove u proceduri osim vadjenja sertifikata, zbog CROSO portala, ukoliko imate cipovanu licnu kartu i tu nemate trosak, a ukoliko nemate onda mozete pogledati na PKS i POSTI koje cene oni imaju za to

    2. Poštovani,

      Idemo redom sa odgovorima ?

      1. Sa sigurnošću možemo reći da se u Pošti plaća elektronski sertifikat, dok za ostala mesta ne znamo. Ono što sa sigurnošću znamo je da se u MUP- u ne plaća, i da tamo sigurno možete izvaditi besplatno.
      2. Kod prenosa ovlascenja nije potrebno da trazite trece lice, vec samostalno otvarate nalog, i ovlascenje prenostite na sebe. ? Potrebno je da unesete licne podatke u ovlascenje i da potpisan obrazac posaljete na info@croso.rs ili na Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Omladinskih brigada 1, Kancelarija 232, 11070 Novi Beograd. Savetujemo da uz obrazac priložiš i ličnu kartu. Ovo ćeš uraditi samo pre prve prijave na portal. Nakon toga moći ćeš da pristupiš portalu bez problema.
      3. Izjavu o zakljucenju usmenog ugovora o delu podnosite samo ukoliko poslujete sa domacim fizickim licima. Buduci da nemate ugovor sa klijenetom, moracete da podnesete dokaz kojim se utvrdjuje obavljanje poslova. To moze biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati dopirnosa ili printscreen sa platforme gde se vidi pocetak obavljanja posla. Samo obratite paznju da ukoliko dokaz nije izvorno na srpskom jeziku, moracete da ga prevedete.
      Jos jedna napomena, u slucaju kada radite sa inostranim isplatiocem, na CROSO portalu se prijavljujete pod sifrome 232.
      4. Tako je, misli se na prvu uplatu koju ste dobili u kvartalu za koji podnosite prijavu.
      5. Budući da imate opciju da besplatno u mupu izvadite elektronski sertifikat (preko kojeg se logujete na CROSO portal), i da imate opciju da u pošti izvadite besplatno Concent ID (preko kojeg se logujete na frilens portal), vaš jedini trošak može biti trošak za čitač koji vam je potreban za očitavanje elektronskog sertifikata za logovanje na CROSO portal.

      Nadamo se da smo rešili nedoumice ?

      Lep pozdrav,

  6. Dobar dan,
    Imam zamrznutu pausalnu firmu vec 2 godine. Htela sam da se prijavim kao fizicko lice jer radim kao frilenser ali mi javlja gresku da vec postoji aktivna prijava u sistemu. Sta se radi u tom slucaju. Da li je potrebno podneti samo poresku prijavu za prva dva kvartal?
    Hvala

    1. Poštovana,

      Grešku dobijate, jer vam se osiguranje preko paušalne agencije i dalje vodi kao aktivno. APR i CROSO nisu uvezani kada je u pitanju odjava. Što znači da je potrebno da se u PIO fondu odjavite sa osiguranja preko agencije (ovo nažalost ne može online), a zatim prijavite na osiguranje kao frilenser.

      Poresku prijavu u svakom slučaju podnosite, a doprinos za zdrasvtveno osiguranje obračunavate i plaćate.

      Još jedna napomena, ukoliko planirate da nastavite da radite kao frilenser, neophodno je da ugasite paušalnu agenciju. Dokle god ona postoji u registru, bilo da obavljate delatnost ili je zamrznuta, smatra se da je na aktivna i u tom slucaju mozete da prijavljujete prihod kao frilenser samo u slucaju da padate test samostalnosti sa tim klijentom.

      Ukoliko želite da vam pomognemo u navedenim administrativnim procedurama, pišite nam na office@pausal.rs

      Nadamo se da smo pomogli. ?

      Lep pozdrav,

  7. Pozdrav,
    Koji datum unosimo za pocetak z. osiguranja?
    Ako se prvo regirstrujemo na croso, pa onda na frileneri portal, znaci prvo uplacujemo I kvartal pa tek onda II kvartal. Da li onda navodimo samo datum prve uplate iz II kvartala?

    Hvala

    1. Poštovani,

      Prvo trebate podneti prijave na Frilenseri portalu, a nakon toga izvršiti prijavu na socijalno osiguranje preko CROSO portala.
      Kao datum početka zdravstvenog osiguranja treba da navedete datum kada je potpisan ugovor sa klijentom.

      Ukoliko nemate ugovor, potrebno je da popunite Izjavu o zaključenju usmenog ugovora o delu, a kao datum početka osiguranja treba da navedete datum kada je na vaš račun u banci ili na nekom od vaših digitalnih računa (PayPall-u ili Payoneer-u) stigla prva uplata od klijenta.

      Ukoliko vam zatreba pomoć oko prijave možete se javiti kolegama na office@pausal.rs

      Lep pozdrav!

  8. Kada se upiše datum prve isplate (kao datum početka osiguranja), piše da je zakonski rok za podnošenje prijave prekoračen. Šta raditi u tom slučaju? Meni je prva isplata bila u januaru ove godine, taj datum sam i navela, međutim, nemoguće je izvršiti prijavu.

    1. Poštovana,

      Prilikom prijave na CROSO portal, omogućeno je da unesete datum koji je maksimalno tri dana stariji od dana kada se prijavljujete na osiguranje, te Vam zato izlazi ta greška.

      Naš savet je da se prijavite na taj način, a da naknadno podnesete zahtev za utvrđivanje svojstva osiguranika.

      Zahtev se podnosi ukoliko želite da datum vašeg osiguranja bude isti kao i datum prve uplate/datum od kada kreće ugovor koji imate sa klijentom. Nakon što službenici PIO fonda odobre zahtev, bićete prijavljeni od dana prve uplate/dana početka ugovora.

      Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko prijave na osiguranje ili pomoć oko podnošenja zahteva, možete se obratiti kolegama na office@pausal.rs

      Lep pozdrav!

  9. Postovani,

    imam pitanje u vezi popunjavanja Izjave o usmenom zakljucenju ugovora, koja sluzi frilenseru kada ne postoji potpisan ugovor u pisanom/digitalnom obliku sa klijentom.

    Kako se tacno popunjavaju podaci, kada je rec o frilenseru koji ima svoj online shop na inostranoj platformi gde prodaje digitalne ili fizicke proizvode koje je sam napravio? Prodaja se desava automatski i pri tom na institucije elektronskog novca (paypal, payoneer…) leze uplata direktno od kupca, ne od platforme. Ponekad frilenser dobije samo email adresu kupca, a nekad to budu Ime, Prezime i adresa stanovanja. Nikad se ne dobija ni jedan drugi podatak koji bi bio pandan broju nase licne karte ili jmgb broju, niti mi smemo da ih kontaktiramo i trazimo iste.

    Drugo, sa klijentom se desava prodaja jednog ili vise proizvoda koja bude gotova u roku od par sekund, i pitanje je da li ce se klijent ikad vise vratiti u online shop frilensera.

    Moje pitanje je, kako se popunjavaju podaci za polja:
    – broj licne karte
    – jmbg
    – obavljanje sledecih poslova (mozda prodaja tog i tog proizvode?)
    – ugovor je zakljucen na koji period (da li biramo pod 1 i pisemo samo taj dan prodaje za oba polja i Od i Do, ili biramo 2 i pisemo datum otvaranja naseg online shopa)?

    Takodje koju sifru uzimamo za osnov osiguranja u gore navedenom primeru (221 ili 222)?
    Dodatno, ako u izjavi stavljamo isti dan za Od i Do, da li to znaci da svaki dan moramo da ubacimo po jednu izjavu da nas ne bi brisali sa osiguranja. U uputstvu stoji da moramo da seodjavimo 3 dana nakon isteka trajanja ugovora ili posla.

    Srdacan pozdrav,
    Petar

    1. Postovani,

      Ukoliko u toku kvartala imate više ostvarenih prihoda, prilikom podnosenja prijave na CROSO portalu, podnosite jednu prijavu po osnovu prvog ugovora koji zaključite, i po osnovu njega stičete pravo na osiguranje. Sto znaci da treba da imate samo jednu izjavu prilikom prijave na CROSO portal.
      Što se tiče izjave, budući da radite sa inostranim klijentima nije potrebno da popunjavate izjavu. Izjava se popunjava samo za prihod koji ostvarujete sa fizičkim licem u Srbiji.

      U slučaju kada radite sa strancima, potrebno je da priložite drugu vrstu dokaza kojim se utvrđuje obavljanje poslova. To može biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati doprinosa, printscreen sa platforme gde se vidi početak obavljanja delatnosti i sl. Samo vodite računa da dokaz koji prilažete mora biti na srpskom jeziku, ukoliko je izvorno na engleskom, morate ga prevesti.

      Budući da radite za inostranog isplatioca, šifra pod kojom se prijavljujete na CROSO portalu je 232.

      Za više informacija, i pomoć oko regulisanja socijalnog osiguranja, možete se javiti kolegama na office@pausal.rs

      Srdačan pozdrav,

      1. Pozdrav,

        „Što se tiče izjave, budući da radite sa inostranim klijentima nije potrebno da popunjavate izjavu. Izjava se popunjava samo za prihod koji ostvarujete sa fizičkim licem u Srbiji.

        U slučaju kada radite sa strancima, potrebno je da priložite drugu vrstu dokaza kojim se utvrđuje obavljanje poslova. To može biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati doprinosa, printscreen sa platforme gde se vidi početak obavljanja delatnosti i sl. Samo vodite računa da dokaz koji prilažete mora biti na srpskom jeziku, ukoliko je izvorno na engleskom, morate ga prevesti.“

        Interesuje me da li se ovaj deo:“ To može biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati doprinosa“… odnosi na podnetu prijavu preko portala frilenseri ili je nesto drugo u pitanju? Nije mi do kraja jasan taj momenat, sta se koristi kao dokaz kojim se utvrdjuje obavljanje posla, jer je jedini dokaz koji ja imam uplata; da li u tom slucaju saljem potvrdu sa Paypala o uplati ili screenshopt uplate na racun) i gde to prilazem ili je dovoljno da platim porez? 🙂

        Takodje me interesuje da li prvo mogu da prijavim porez pa tej onda da se prijavim na osiguranje?

        Hvala unapre

        1. Postovani,

          U nastavku saljemo odgovore na vasa pitanja:
          1. Tako je. Dokaz o podnetoj prijavi se odnosi na prijavu podnetu na Frilenseri portalu, dok se dokaz o uplacenim doprinosa odnosi na izvod gde se vidi da ste platili doprinose.
          Takodje, dokaz koji mozete koristiti pri prijavi na CROSO moze biti I izvod sa bankovnog/digitalnog racuna, ali imajte u vidu da mora biti preveden na srpski od strane nadleznog organa, ukoliko u originalu nije na srpskom jeziku.

          2.Buduci da je tek krajem drugog kvartala uspostavljen portal preko kojeg vrsite prijavu prioda, mozete se prvo prijaviti preko Frilenseri portal, a nakon toga da se prijavite na socijalno osiguranje preko CROSO portala. Medjutim, po pravilu, trebalo bi da prijavu na CROSO portal vrsite na dan zakljucenja ugovora ili ukoliko nemate zakljucen ugovor sa klijentom, onda po dobijanju prve uplate od klijenta. Kako smo vec napomenuli, buduci da je tek sada uspostavljen portal Frilenseri, i da su frilenseri sada krenuli sa prijavom prihoda i izvrsavanjem poreskih obaveza, u redu je da se sada prijavite na CROSO portal.

          Nadamo se da smo pomogli ?
          Za sve dodatno, pišite nam na office@pausal.rs 🙂

          Lep pozdrav,

  10. Postovani,

    „Моменат пријаве на ЦРОСО зависи тога да ли имате или немате уговор са
    исплатиоцем. У случају да имате закључен уговор са исплатиоцем, треба да
    се пријавите на осигурање кад закључите уговор и почнете да радите,
    односно најкасније три дана од почетка обављања делатности. У случају да
    немате закључен уговор са исплатиоцем, пријава на осигурање се врши
    онда када се изврши уплата обавезе по основу доприноса“

    Ovaj tekst stoji na portalu Frilenseri. Znaci ako nemamo ugovor, (na primer radimo na sajtu 99design), prvo sto treba da uradimo je samo Registracija obveznika, od prethodono dobijenog ovlascenja, i prijava na portal Croso, onda prijava na portal Frilenseri i podnosenje poreske prijave i placanje iste, pa tek onda radimo korake za zdravstveno osiguranje koje ste naveli u tekstu?

    Hvala

    1. Postovani,

      Ukoliko nemate ugovor i radite preko online Platformi na CROSO portal se prijavljujete nakon sto podnesete prijavu preko portal Frilenseri i izvrsite uplatu doprinosa.
      Mala napomena, buduci da nemate ugovor sa klijenetom, moracete da podnesete dokaz kojim ce se utvrdjuje obavljanje poslova. To moze biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati dopirnosa ili printscreen sa platforme gde se vidi pocetak obavljanja posla. Samo obratite paznju da ukoliko dokaz nije izvorno na srpskom jeziku, moracete da ga prevedete.

      Jos jedna napomena, u slucaju kada radite sa inostranim isplatiocem, na CROSO portalu se prijavljujete pod sifrome 232.

      Srdacan pozdrav,

  11. Poštovani,

    Kako da popunimo „Izjavu o zaključenju usmenog ugovora o delu“ ako je rad ugovoren sa pravnim licem, ne fizičkim. Traži se broj lične karte i JMBG stranog pravnog lica?? Kako popuniti izjavu? I koje dokaze treba dostaviti ukoliko ne pistoji ugovor?

    1. Postovani,

      Izjavu o zakljucenju usmenog ugovora o delu podnosite samo ukoliko poslujete sa domacim fizickim licima. Buduci da nemate ugovor sa klijenetom, moracete da podnesete dokaz kojim se utvrdjuje obavljanje poslova. To moze biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati dopirnosa ili printscreen sa platforme gde se vidi pocetak obavljanja posla. Samo obratite paznju da ukoliko dokaz nije izvorno na srpskom jeziku, moracete da ga prevedete.

      Jos jedna napomena, u slucaju kada radite sa inostranim isplatiocem, na CROSO portalu se prijavljujete pod sifrome 232.

      Srdacan pozdrav,

  12. Pozdrav,

    Zanima me da li pri prijavi poreza za prvi i drugi kvartal treba da se označi i plati zdravstveno osiguranje iako sam u tom periodu (jan-jun) bio zdravstveno osiguran preko biroa.
    Koliko razumem, čak i da se uplati zdravstveno osiguranje za period koji je prošao, time se neće uvažiti staž niti penziono.

    Takođe me zanima da li se u buduće moram prijaviti na zdravstveno iako imam važeće do maja sledeće godine preko biroa.
    Ako se ne prijavim na zdravstveno preko novog portala neću imati uračunat staž i penziono?

    Hvala unapred!

    1. Poštovani,

      Ukoliko ste u bilo kom period u okviru jednog kvartala bili osigurani po primarnom osnovu osiguranja (radni odnos) niste u obavezi da plaćate zdravstveno osiguranje.

      Osiguranje preko biroa se ne smatra kao primarni osnov, te je u vašem slucaju potrebno da obeležite da niste zdravstveno osigurani i da izvršite obavezu plaćanja istog. Nažalost, nije moguće koristiti prava iz zdravstvenog osiguranja za prethodni period, dok se staž i uplaćeni doprinosi za PIO priznaju retroaktivno.

      Takođe, bićete u obavezi da za naredne kvartale obeležite da niste osigurani po drugom osnovu (osim ukoliko ne uđete u radni odnos u međuvremenu ili osnujete preduzetničku agenciju).

      Za svaku uplatu priznaće Vam se doprinosi za PIO (staz) nezavisno od toga da li ste naveli da ste zdravstveno osigurani po drugom osnovu ili ne.

      Za sve dodatno, možete se javiti kolegama na office@pausal.rs

      Lep pozdrav!

  13. Da li mozda vi znate, ako smo do sada bili zdravstveno osigurani kao nezaposlena lica, da li je neophodno lično otići u RFZO radi promene podataka ili do promene dolazi automatski prijavom na CROSO ili je neophodno izvršiti sam promenu podataka pri prijavi na CROSO?

    I jos jedno pitanje, da li se ovo „unazad 3 dana“ odnosi samo na zdravstveno osiguranje ili i na PIO?

    Hvala unapred.

    1. Postovana,

      Po iskustvu iz prakse, nije potrebno da idete u RFZO, obzirom da kako se budete prijavili na osiguranje preko CROSO portala, automatski ce vas odjaviti sa osiguranja za nezaposlene od strane RFZO-a i kartica ce biti overena.
      Svakako preporuka je da nakon 24h od prijave na CROSO, u delu „RFZO“ proverite status overe vase zdravstvene kartice, kako biste bili sigurni da je sve u redu.

      Navedeni rok od “3 dana unazad” se tice samo prijave na CROSO portal. Omoguceno je da unesete datum koji je maksimalno tri dana stariji od dana kada se prijavljujete.

      Za sva dodatna pitanja, tu smo.

      Lep pozdrav,

  14. Ukoliko sam osigurana preko supruga, da li je potrebno da se njegova firma izvrsi odjavu pa tek onda da se registrujem na CROSO?

    Da li je potrebno da se ovlašćenje svojeručno potpiše pa skenira ili se samo na računaru napiše ime i prezime (kako sam negde u nekom komentaru videla)?

    1. Poštovana,

      Nije potrebno da firma vašeg supruga izvrši odjavu Vas sa osiguranja, obzirom da kada se Vi budete osigurali preko CROSO portala na osnovu freelanceing-a, PIO fond će vas automatski odjaviti sa osiguranja suprugove firme.

      Što se tiče ovlašćenja, potrebno je da odštampate, popunite i potpišete obrazac za dodelu istog i pošaljete ga uz kopiju/scan lične karte na email info@croso.rs ili poštom na CROSO, Omladinskih brigada 1, Kancelarija 232, 11070 Novi Beograd i službenici će odobriti pristup.

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju.

      Lep pozdrav!

  15. Dobar dan, sve je tako kako ste naveli osim sto je nemoguce pristupiti RFZO delu na portalu, izadje sledeca poruka:
    ’’Greška u poljima forme! Za uneti PIB/JMBG nije moguće vratiti informaciju o overama isprava, jer nemaju aktivnih osiguranika, ili imaju samo osiguranike na osnovima osiguranja koji nisu obuhvaćeni automatskom overom.’’

    Da li to znaci da ipak moramo licno do filijale sa odredjenim dokazima o placanju ili sta?

  16. Postovani,
    da li ova procedura vazi i za nas koji smo bili zdravstveno osigurani po osnovu nezaposlenosti? Takodje, kako da popunim izjavu o zakljucenju usmenog ugovora o delu sa skolom iz Vijetnama, a trazi se licna karta i JMBG? Sa njima imam iskljucivo usmeni dogovor, a ove podatke i da trazim, necu dobiti je se ne radi o jednom licu, vec skoli. Zaista mi nije jasno kako onda da ispunim ovaj obrazac.
    Sto se tice ovlascenja, kome ga dodeljujem – sta pisem u delu “Подаци о лицима којима се додељује / мења / опозива овлашћење“ posto cu to biti ja sama sebi…?
    Izvinite na opsirnosti, ali zaista mi ove dve stvari nisu jasne, pa bih Vam bila izuzetno zahvalna na odgovoru.

    1. Postovana,

      Tako je, ova procedura vazi za sve, ukoliko ste osigurani na osnovu nezaposlenosti, to se ne smatra primarnim osnovom osiguranja, sto znaci da treba da budete osigurani po osnovu prihoda koji ste ostvarili od frilensinga, i u obavezi ste da platite doprinose za zdravstveno osiguranje.

      Izjavu o zakljucenju usmenog ugovora o delu podnosite samo ukoliko poslujete sa domacim fizickim licima. Buduci da nemate ugovor sa klijenetom, moracete da podnesete dokaz kojim se utvrdjuje obavljanje poslova. To moze biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati dopirnosa ili printscreen sa platforme gde se vidi pocetak obavljanja posla. Samo obratite paznju da ukoliko dokaz nije izvorno na srpskom jeziku, moracete da ga prevedete.

      Jos jedna napomena, u slucaju kada radite sa inostranim isplatiocem, na CROSO portalu se prijavljujete pod sifrome 232.

      I za kraj, obzirom da ovlascenje dodeljujete sama sebi, unosite vase licne podatke.

      Ukoliko vam zatreba pomoc, mozete se javiti kolegama na office@pausal.rs
      Nadamo se da smo pomogli ?

      Lep pozdrav,

      1. Hvala puno na odgovoru! I dalje ostaje nedoumica oko tog ugovora – jasno mi je da ne treba da pisem izjavu jer su mi svi klijenti stranci, ali da li ste sigurni da je dovoljno samo da npr.skeniram i prilozim kao pdf dokaz o uplati doprinosa u onom delu kada se trazi da dodamo tip ugovora?
        Srdacan pozdrav,
        Mina

        1. Draga Mina,

          Tako je, ukoliko su vam svi klijenti iz inostranstva, dovoljno je da prilozite dokaz o uplati doprinosa na osnovu podnete frilens prijave ili printscreen sa platforme gde se vidi pocetak obavljanja posla. Samo obratite paznju da ukoliko dokaz nije izvorno na srpskom jeziku, moracete da ga prevedete.

          Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju 🙂

          Pozdrav,

  17. Pozdrav, ja sam bio u radnom odnosu ceo prvi kvartal. Od aprila vise nisam ali sam se prijavio u socijalno za zdravstveno osiguranje. U medjuvremenu se supruga zaposlila i sad to ide preko njene firme. Da li i u ovom slucaju moram da se prijavljujem na CROSO za prvi i drugi kvartal? Da li se placa nesto za prijavljivanje na CROSO? I sta u slucaju da se ne prijavim na CROSO?

    1. Postovani,

      Obzirom da ste u bilo kom periodu u okviru prvog kvartala bili osigurani po osnovu radnog odnosa, u prijavi za prvi kvartal treba da naznacite da ste osigurani po drugom osnovu. Na taj nacin bicete oslobodjeni placanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za prvi kvartal.

      A sto se tice prijave za drugi kvartal. Obzirom da se osiguranje preko partner, to se ne smatra kao primarni osnov osiguranja, i obavezi ste da obelezite da niste zdravstevno osigurani i da se prijavite za ovaj kvartal preko CROSO portala.

      Vasa obaveza je da se prijavite na CROSO u svojstvu frilensera, tako da savetujemo da to uradite ?

      Srdacan pozdrav,
      Sasa

  18. Poštovanje
    Zanima me da li je kvalifikovani elektronski sertifikat moguće dobiti na ličnoj i preko čitača kartica se prijaviti na croso? Kada sam podizala pasoš prošle godine, zatražila sam kvalifikovani i na licu mesta su mi dali, (da li je to uopšte to) tj.samo su me pitali za pin od 4 cifre, posao 2 minuta. Da nam treba neki specijalizovani usb token, kartica sa čitačem, to mi niko nije ponudio, međutim priča se o tome, a koliko vidim na sajtu pošte košta i čeka se 10 dana.
    Prijavila bih se na croso, ali imam eto tu dilemu oko toga da li baš moramo da imamo fizičke stavke koje nudi pošta i dr ili mogu onako kao što sam napisala u prvom delu. Hvala unapred.

    1. Poštovana,

      U tom slučaju vi već imate elektronski potpis, i preko njega možete pristupiti CROSO portalu. Naravno, uz elektronski potpis, potreban vam je i čitač kartice.

      Osim elektronskom potpisa, instaliranih sertifikata, i čitača kartice potrebna vam je i komponenta Security Tray.

      Tako da je odgovor na vaše pitanje da ne morate tražiti i elektronski potpis u pošti. Oni su samo jedan od izvođača koji nude vašenje elektroskog potpisa.

      Lep pozdrav,

      1. Hvala najlepše!

        Dosta ste mi pomogli ovim tekstom kako se prijaviti na CROSO.
        Zapravo je sve mnogo jednostavnije nego što deluje zbog koraka koje treba proći.

        Srdačno,
        Milena

    1. Poštovana,

      Izjavu o zakljucenju usmenog ugovora o delu podnosite samo ukoliko poslujete sa domacim fizickim licima.

      Buduci da nemate ugovor sa klijenetom, moracete da podnesete dokaz kojim se utvrdjuje obavljanje poslova. To moze biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati dopirnosa ili printscreen sa platforme gde se vidi pocetak obavljanja posla. Samo obratite paznju da ukoliko dokaz nije izvorno na srpskom jeziku, moracete da ga prevedete.

      Jos jedna napomena, u slucaju kada radite sa inostranim isplatiocem, na CROSO portalu se prijavljujete pod sifrome 232.
      I vase poslednje pitanje, buduci da imate vise usmenih dogovora, podnosite samo jedan dokaz 🙂

      Lep pozdrav,

  19. Da li kao ugovor sa pravnim licem iz inostranstva moze da posluzi Terms sa njihovog sajta gde su navedeni uslovi rada, prava i obaveze, uslovi isplate, nadleznost suda i slicni detalji? U Terms pise da je to pravni sporazum izmedju te kompanije i contractora.

    1. Postovani,

      Ne postoji definisana forma ugovora za frilensere, tako da i Terms sa sajta platforme moze posluziti kao dokaz. S druge strane, imajte na umu da svaki ugovor mora biti preveden na srpski jezik. Tako da bi trebalo da imate preveden na srpskom jeziku i Terms sa platformom.

      Lep pozdrav

  20. Poštovani,
    hvala na korisnim savetima.
    Kao učitelj jezika radim i sa učenicima iz inostranstva (preko Preply platforme) a imam i učenike iz Srbije (zakljucen usmeni ugovor).
    Nisam sigurna kako da popunim prijavu. Bila bih vam zahvalna na pojašnjenju.
    J.

    1. Postovana,

      Ukoliko misite na dokaz koji prilazete na CROSO portalu, treba da prilozite samo jedan od dokaza.

      Ukoliko ste prvi posao ugovorili sa klijentom koji je fizicko lice iz Srbije, treba da popunite Izjavu o zaključenju usmenog ugovora o delu, odnosno o obavljanju poslova sa fizičkim licem. Dok ukoliko je strani klijent u pitanju potrebno je da prilozite dokaz kojim se utvrdjuje obavljanje poslova. To moze biti podneta poreska prijava, dokaz o uplati doprinosa ili printscreen sa platforme koji moze posluziti kao dokaz obavljanja posla (na primer, printskrin uplate). Samo obratite paznju da ukoliko dokaz nije izvorno na srpskom jeziku, moracete da ga prevedete.
      Nadamo se da smo pomogli ?

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju ?
      Pozdrav,

  21. Postovani, ako imam ugovor sa stranim klijentom (zapravo radim za dve kompanije) da li ga treba prevesti na srpski jezik?
    Jos jedno pitanje, ako jedan klijent placa porez na rad za mene u svojoj zemlji (medjunardonim ugovorom bih trebala biti oslobodjena tog poreza) a drug klijent ne placa porez…kako to uneti prilikom prijave?
    Jos jedna stvar, da li sma pogresila sto sma se uz pomoc elektronskom potpisa registrovala na CROSO na fizicko lice…naknadno sma videla da treba da se registrujem kao obveznik….tek treba da im poslajem taj mail….da li ce mi odobriti da se registrujem tako s obzirom da sma se registrovala kao fizicko lice?
    I koliko vremena im je potrebno da odobre potvrde posle slanja tog emaila?

    1. Postovani,

      Idemo redom sa odgovorima ?

      – Ugovor sa stranim klijentom potrebno je da imate preveden i na srpskom jeziku. Takođe, ovaj ugovor ćete biti u obavezi da prilažete kao dokaz prilikom podnošenja prijave na CROSO portalu.
      – Prilikom prijave na Frilenseri portalu, imate opciju da unesete bruto prihod koji ste ostvarili kao frilenser u kvartalu za koji prijavljujete porez. Nakon toga imacete opciju da unesete iznos prihoda na koji je placen porez u drugoj drzavi. Dodatno, moracete da unesete i koliko je iznosila vasa poreska obaveza u drugoj drzavi. U narednom koraku od vas ce se traziti da prilozite dokaz izdat i overen od nadleznih insitutucija drzave u kojoj ste vec platiti porez. Na osnovu unetih parametara, kalkulator na potralu ce izracunati iznos vasih poreskih obaveza, nakon cega cete moci da odaberete model po kojem zelite da se oporezujete.
      – Sto se tice prijave na CROSO portal, niste pogresili obzirom da portalu mozete da pristupate i kao fizicko lice. Svakako, kada posaljete mail CROSO-u sa popunjenim punomocjem za prenos ovlascenje, dobicete mogucnost da se registrujete kao obveznik.
      Nase iskustvo je pokazalo da se istog dana vrsi prenos ovlascenja.

      Za sve dodatno, mozete se javiti kolegama na office@pausal.rs

      Srdacan pozdrav,

  22. Postovani,
    Hvala vam mnogo na razjasnjenjima.
    Ipak, imam jednu nejasnocu. Imam 6 meseci uplata za RFZO u poslednjih 18 meseci. Ako ne postoji pisani ugovor sa isplatiocem, a isplata dolazi od stranog pravnog lica, na koje vreme ce mi overiti zdravstvenu knjizicu?
    Unapred hvala na odgovoru.

    1. Zdravo,

      Nema na cemu, tu smo da pomognemo 🙂

      RFZO ce vam 24h nakon prijave na CROSO portal – nakon izvrsene prijave na socijalno osiguranje, overiti zdravstvenu karticu na 6 meseci.

      Po najavama drzavnih organa, nakon prve prijave, ukoliko nastavite da se bavite frilensom i budete podnosili prijave na vreme i redovno izmirivali obaveze, zdravstvena kartica bi trebala da se automatski overava na svakih 6 meseci.

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju!

      Srdacan pozdrav,

  23. Poštovani,

    s obzirom da se i dalje vodim kao nezaposleno lice, iako imam frilenserski prihod, da li je i dalje potrebno da se tromesečno javljam i prijavljujem na birou? I još jedno pitanje, prihodujem od frilensinga već mesecima i platiću porez za oba kvartala u ovoj godini. Pošto ću prilikom prijave navesti neki od prethodna 3 dana kao početak rada, da li će mi biti obračunati doprinosi za cela prva dva kvartala, s obzirom da će mi kao početak rada biti 3. kvartal?

    1. Postovani,

      Kada se budete prijavili na socijalno osiguranje preko CROSO portala kao frilenser nece biti potrebno da se vise prijavljujete na biro NZS-a, obzirom da ce kod vas frilens voditi kao primarni osnov osiguranja.

      Sto se tice pitanja u vezi doprinosa, naravno, proporcionalno sa iznosom uplacenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje bice vam i priznat staz za mesece koji obuhvataju prvi i drugi kvartal.

      Takodje, bitno je napomenuti da kako bi vam se staz upisao morate podneti prijavu za upis staza na osnovu uverenja iz Poreske uprave.

      Za sva dodatna pitanja, mozete se javiti kolegama na office@pausal.rs 🙂

      Srdacan pozdrav,

  24. Pozdrav!
    U MUP-u sam jutros kao aktivirala elektronski potpis, međutim ništa osim nekakvog ugovora nisam dobila. Kakva kartica je u pitanju, i kako do toga da dođem? Čitav taj deo sa registracijom na CROSO je potpuno nejasan, moram da dodam… 🙂

    1. Zdravo,

      Elektronski sertifikat se vezuje za vasu licnu kartu, samim tim nije potrebno nista da vam daju osim ugovora.

      U okviru ugovora koji ste dobili u MUP-u, definisani su uslovi koriscenja i naveden je PIN kod od 4 cifre kako biste mogli da koristite sam sertifikat, koji Vam je potreban za logovanje na Croso portal, a moze se koristiti i za logovanje na druge portale kao sto su eUprava, sajt Lokalne poreske administracije i Frilenseri portal.

      Kako biste mogli da ga koristite neophodno je da imate citac za kartice koji mozete nabaviti u bilo kojoj prodavnici tehnike.

      Kako biste se kao frilenserka uspesno prijavili na socijalno osiguranje, neophodno je da imate el.sertifikat, citac za kartice I instaliranu SecurityTray komponentu, a pre toga da popunite ovlascenje za dodelu ovlascenja samoj sebi (ili nama ukoliko zelite da sve ordadimo umesto vas ) I posaljete ga mejlom na info@croso.rs ili postom na adresu na Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Omladinskih brigada 1, Kancelarija 232, 11070 Novi Beograd. Savetujemo da uz obrazac priložite i ličnu kartu.

      Nakon sto vam dodele ovlascenje, logujete na sam portal po koracima koje smo naveli na blogu u tekstu “Zdravstveno osiguranje za frilensere”.

      Ukoliko vam treba pomoc oko podnosenja prijave, mozete se javiti kolegama na office@pausal.rs
      Lep pozdrav ?

  25. Poštovani,

    pre svega hvala na objašnjenjima, ali i pored njih ja imam par pitanja.

    1. Da li se popunjava prijava za svaki kvartal bez obzira da li je bilo prihoda ili ne? Ja sam na primer imao samo jedan prihod u prvom kvartalu a u drugom nisam imao nikakvih prihoda.
    2. Ja imam zdravstveno osiguranje kao nezaposleno lice, u prvom kvartalu sam imao samo jedan prihod za održavanje sajta za stranog klijenta, to je bio posao od nekoliko sati, dakle moze se reći da je bio jedan dan. Za taj posao nemam ugovor. Kao dokaz za RFZO mogu da priložim npr. izvod iz banke gde se vidi uplata. Nakon toga nije bilo nikakvih prihoda. Koliko sam shvatio ja bez obzira treba da platim zdravstveno osiguranje za prvi kvartal. Međutim, ono što me zanima da li je potrebno da odem u filijalu RFZO pa da me tamo retroaktivno prijave za taj jedan dan, ili da uopšte ne idem u RFZO a da samo uplatim zdravstveno. Ja sam bukvalno samo jedan dan radio a pre toga i posle toga i dalje sam bio nezaposlen.

    1. Postovani,

      Naravno tu smo da pomognemo, a evo i odgovora na Vasa pitanja:
      1. Prijavu na portal Frilenseri podnosite samo ukoliko ste u okviru kvartala imali prihode.
      Na primer, ukoliko ste u prvom kvartalu imali prihod od 40.000rsd, za taj kvartal treba da podnesete prijavu, pak ukoliko u drugom kvartalu niste imali osvarene prihode, ne trebate da podnosite prijavu.

      2. Osiguranje na osnovu nezaposlenosti ne predstavlja primarni osnov osiguranja, te biste prilikom podnosenja prijave na Frilenseri portalu morali da obelezite da niste zdravstveno osigurani po drugom osnovu i da platite doprinose za zdravstveno osiguranje.
      Kao dokaz koji obelezavate na CROSO portalu/ili pri licnoj prijavi u PIO fondu,mozete priloziti izvod gde se vidi da vam je klijent uplatio sredstva ili dokaz da ste podneli prijavu na Frilenseri portalu.
      Kako pocetak osiguranja po pravilu PIO fonda (Croso portala) moze biti maksimalno tri dana od dana prijave, nas savet je da se tako prijavite.

      Za sve dodatno, Pausal tim stoji na raspolaganju ?
      Lep pozdrav,

  26. Uskoro se zatvara firma u kojoj radim i imaću pravo na novčanu naknadu za nezaposlene 6 meseci, koju planiram da iskoristim. Pošto ću raditi kao frilenser za strance, da li gubim pravo na naknadu?

    1. Postovani,

      Nakon zavrsetka radnog odnosa imate rok od 30 dana da se prijavite na biro kako biste ostvarili pravo na nadoknadu od strane NZS-a.

      Po informacijama koje smo dobili od Nacionalne sluzbe, ukoliko u trenutku kada primate naknadu, podnesete prijavu za frilens oporezivanje i frilens vam postane primarni osnov osiguranja, isplata nadoknade ce se stopirati.

      Ukoliko prestanete da se bavite freelanceing-om i odjavite se sa CROSO portala, moci cete ponovo da se prijavite na biro i ostvarite oravo na olaksice u onom iznosu koji je ostao da se iskoristi.

      Za sva dodatna pitanja, mozete se obratiti kolegama na office@pausal.rs

      Lep pozdrav,

  27. Poštovani/a,
    Da li biste mogli da mi pojasnite koje datume tačno možemo da stavimo prilikom registracije na Croso?

    Ako plaćam sada doprinose za prva dva kvartala onda je logično da sam počela da radim pre januara kada je stupio novi zakon na snagu. Jasno mi je da datum početka osiguranja može biti samo 3 dana unazad, ali mi nije jasno koji datum da stavim kao datum početka ugovora. Ugovor nemam već radim preko platforme sa strancima. Da li je validno staviti kao datum početka ugovora datum kada je bila prva uplata u januaru jer sam od tada i podnela prijavu poreskoj? Ako nije, molim Vas posavetuje me koji datum dolazi u obzir jer sam jako zbunjena ovim ‘samo 3 dana unazad’ a tek sada nam je omogućeno da uopšte prijavimo sve od januara.

    Hvala unapred 🙂

    1. Postovana,

      Prilikom prijave na CROSO portal, omogućeno je da unesete datum koji je maksimalno tri dana stariji od dana kada se prijavljujete na osiguranje.

      S obzirom da se prijavite sa današnjim danom, s obzirom da ne možete odabrati datum iz januara. Vama će se svakako doprinos za PIO obračunavati prema uplaćenim doprinosima, a zdravstveno osiguranje ćete onda koristiti od današnjeg datuma.

      U slučaju da se bude propisano, moći ćete da podnesete Zahtev za utvrđivanje svojsta osiguranika, kako bi se promenio datum prijave.

      Ukoliko Vam je potrebna pomoć, mozete se javiti kolegama na office@pausal.rs

      Lep pozdrav 🙂

      1. Hvala puno na pomoći i svim korisnim odgovorima koje ste nam pružili.

        Želela bih samo da podelim situaciju koja mi se desila nakon registracije jer bi nekom mogla biti korisna.

        Bila sam osigurana preko biroa, a zatim se registrovala po uputstvima na šifru 232. Kada sam proverila status knjižice dva dana kasnije, videla sam da umesto da mi počne osiguranje od određenog dana, meni je od tog dana istekla knjizica. Poslala sam mejl RFZO sa pitanjem šta nije u redu i poslala MA obrazac, ličnu kartu, dokaze o prijavi poreza i uplati. Nisu mi objasnili šta se desilo ali su mi aktivirali knjižicu. Valjalo bi da svi koji se registruju provere status 24h nakon prijave zbog mogućih grešaka, za koje neće drugačije saznati dok ne pokušaju da koriste knjižicu.

        Hvala jos jednom na svemu! 🙂

  28. Postovani,
    vec sam zaposlen/osiguran u firmi. Medjutim hteo bih da se registrujem kao fizicko lice na CROSO kako bih proverio dosadasnje stanje. Da li to moze napraviti neki problem ukoliko se kasnije budem registrovao kao obveznik?
    I jos jedno pitanje u vezi obrazca Ovlascenja – da li se pre slanja na mail popunjava samo polje ‘Подаци о обвезнику плаћања доприноса – физичком лицу (даваоцу овлашћења)’ ili moramo ponoviti svoje podatke u polju ‘Подаци о лицима којима се додељује / мења / опозива овлашћење’ ? 😀

    1. Postovani,

      Mozete se bez problema prijaviti na CROSO portal kao fizicko lice, to ne moze napraviti problem, obzirom da cete samo pratiti pregled prijava i necete vrsiti izmene.

      Morate popuniti podatke u oba polja, prvo polje se odnosi na vas kao fizicko lice, a drugo polje na vas kao ovlasceno lice za pristup portalu.

      Za sve dodatno, mozete se javiti kolegama na office@pausal.rs

      Lep pozdrav 🙂

  29. Imam nedoumicu oko sledeće situacije. Platila sam Zdravstveno kao frilanser koliko je kalkulator izračunao, ali ne želim da budem prijavljena na zdravstveno. Da li u tom slučaju moram da se prijavim na CROSO ili ne? Da li je prekršaj ne prijaviti se ukoliko ne želimo da ni po kom osnovu da budemo zdravstveno osigurani?

    1. Vaša obaveza je da se prijavite preko Croso portala kako biste obavljali svoju delatnost i pribavili zdravstvenu karticu. Međutim, važno je napomenuti da niste obavezni da koristite državno zdravstveno osiguranje ako to ne želite. U praksi, nismo zabeležili slučajeve da je bilo ko kažnjen zbog odluke da ne koristi državno zdravstveno osiguranje, baš kao i što ste vi odlučili.

  30. Postovanje,
    Bio bih zahvalan ako mozete da mi pomognete. Naime prijavljuje mi gresku kad kliknem na Prijavu i unesem JMBG i Osnov osiguranja. Izbaci mi:

    DCA-29000: Unexpected exception caught: SagaBG.SeP.CRIS.Exceptions.CustomException, msg=Greška u poljima forme! Dogodila se neočekivana greška.
    Error
    Greška u poljima forme! Dogodila se neočekivana greška.

    I ne mogu dalje, da dodam osiguran sam trenutno kao nezaposlen pa mozda to ima veze? I sta ciniti u tom slucaju?

    Hvala

  31. Postovanje,
    Krenula sam da radim za inostranog klijenta pocetkom jula, i jos uvek cekam prvu uplatu da legne na racun. Ugovor imam, ali me buni da li mogu da se prijavim sa njim jer je proslo mesec dana, a u praviliku stoji u roku od maksimalno 3 dana od pocetka ugovora. Da li u ovom slucaju mogu da podnesem neki drugi dokaz (npr izvod kada legde prva uplata) kad se prijavljujem na croso? I jos jedno pitanje, sta da radim za elektronski potpis ako imam licnu kartu bez cipa?
    Hvala

    1. Postovana,

      Mozete se prijaviti na CROSO portal na osnovu ugovora koji imate, bitno je da je ugovor originalno na srpskom ili je preveden na srpski jezik od strane nadleznog organa.
      Svakako, vi cete takodje naknadno imati dokaz o prvoj uplati, kada ona stigne na vas digitalni racun/racun u banci.

      Nas savet je da se prijavite sada, sa pocetkom datuma osiguranja koji je maksimalno 3 dana stariji od dana prijave, kao sto je i preporka organa.

      A sto se tice drugog – tehnickog pitanja, imate dve mogucnosti. Prva je da izvadite novu licnu kartu koja ima cip, a samim tim i elektrosnki sertifikat i da se sami prijavite na CROSO portal. Dok je druga opcija da ovlastite nekoga na portalu CROSO da to uradi prijavu umesto vas, putem ovlascenja.

      Ukoliko vam je potrebna pomoc oko prijavljivanja, mozete se javiti kolegama na office@pausal.rs ?

      Lep pozdrav,

  32. Postovani,

    ako biste mogli da mi malo pojasnite nesto oko pupunjavanja i overe ovlascenja koje se skida sa sajta CROSO, i koje im se zajedno sa ocitanom ili skeniranom licnom kartom salje na email adresu.

    Da li moram da ga stampam pa popunjavam, i onda skeniram, ili mogu da ga popunim u PDF formi, potpisem i posaljem? I ko to treba da overi?

    Hvala unapred na odgovoru!

    1. Postovana,

      Nije potrebno da ovlascenje bude overeno od strane notara, dovoljan je svojerucni potpis.

      U praksi smo imali slucajeve da CROSO dodeli ovlascenja i za obrasce koji su stampani i svojerucno potpisani, a isto tako da CROSO dodeli ovlascenje za obrasce koji su digitalno potpisani u PDF editoru.

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju ?

      Lep pozdrav,

  33. Postovani,

    Hvala puno na svim pojasnjenjima! Zeleo bih da postavim jos par pitanja:
    1. Da li je moguce raditi freelance sa fizickim licima ako imamo zamrznutu pausalnu agenciju, ili moramo potpuno da je ugasimo?
    2. Sta unosimo za obrazovanje i zvanje ako obavljamo deltanost za koju nemamo zvanicno steceno obrazovanje, vec je u pitanju samoucenje?
    3. Da li je moguce jednostavno ne prijavljivati se i ne koristiti zdravstveno osiguranje bez obzira sto ga placamo, ili je prijava zakonski obavezna?
    4. Da li je ugovor/izjava ili slicno neophodan samo za pravdanje prijave za zdravstveno osiguranje ili je potrebno i za pravdanje prijave za poreze i dohotke na zaradu?

    Pozdrav

    1. Poštovani,

      1. Kada imate agenciju, bez obzira da li je aktivna ili zamrznuta, možete da radite kao firlenser fizičko lice, samo u slučaju da sa tim klijentom padate test samostalnosti. Ukoliko želite u potpunosti da radite kao fizičko lice neophodno je da ugasite agenciju.

      2. Kvalifikaciju svakako unosite prema stečenom obrazovanju, a zanimanje možete uneti ono čime se bavite.

      3. Vi ste svakako u obavezi da plaćate doprinos za zdrasvtveno i u obavezi ste da se prijavite.

      4. Ugovor je potreban samo za prijavu na zdravstveno osiguranje. Prilikom prijave prihoda ne prilažete nikakvu dokumentaciju.

  34. Postovani, ja sam frilenser koji radi sa domacim fizickim licima, radi se o izradi proizvoda po porudzbini, cipela za bebe i decu, a porudzbine su u vecini slucajeva putem drustvenih mreza, online platformi, telefonski i slicno. Kako da popunim izjavu o zakljucenju usmenog ugovora, mislim da je potpuno neprimereno da od klijenta koji se javlja putem Instagrama naprimer, trazim JMBG i broj licne karte. Da li sam ja to zaista u obavezi da radim ili je dovoljno da prilozim da sam uplatila doprinose za zdravstveno osiguranje?
    Hvala na odgovoru.

    1. Draga Jasenka, pre svega da naglasimo da Zakonom nije definisano da možete da radite kao frilenser ako prodajete proizvode. Na radnoj grupi je bilo reči o tome da ćete moći ako prodajete proizvod po narudžbini, ali nije doneta konačna odluka niti mišljenje.

      Još uvek procedure nisu konačno usaglašene, s obzirom da je ovaj model oporezivanja relativno nov, pa sve zavisi od RFZO koje će vam dokaze tražiti za overu osiguranja, trebalo bi da bude dovoljan i dokaz o uplati doprinosa.

      1. Poštovani, ja se ne bavim prodajom, nego izradom predmeta. U odgovorima na najčešća pitanja na frilenser portalu stoji da nema ograničenja u pogledu delatnosti, a dati su i primeri u kojima je navedena izrada umetničkih predmeta, suvenira, izrada torti, izrada ručnog rada (pletenje, heklanje) i slično. Prema tome, mišljenje jeste doneseno, ako sam ja dobro shvatila ono što piše. Za prijavu na osiguranje jeste dovoljna sama uplata za zdravstveno, prijavila sam i sve je prošlo u redu. Hvala Vam na odgovoru.

        1. Draga Jasenka,

          Hvala što ste podelili svoje iskustvo i bliže informacije sa portala. Vidimo da je došlo do izmene i da je prodaja ručnih radova sada uvrštena u frilens. To je odlična vest.

        1. Draga Tamara, prema informacijama na potralu „Frilenser“ zakonom nisu ograničene vrste poslova na kojie se primenjuje samooporezivanje. Kao frilenser možete da ostvarujete prihode od izrade umetničkih predmeta, predmeta domaće radinosti i sl. ako su vaši kupci druga domaća fizička lica odnosno strana pravna i fizička lica.
          Pošto imate osiguranje preko firme, ne biste plaćali doprinose za zdravstveno osiguranje.

  35. Postovani,
    Da li je obavezno da se prijavim na croso ako sam imao frilens uplate u avgustu i septembru? Odnosno, da li sam u nekom prekrsaju?? I jel nece biti problem da se prijavim naknadno posto platim porez sad u oktobru. Inace nemam ugovor, a razumem da za dokaz ili prilazem njega ili potvrdu o uplati koju nisam mogao ranije, nego sad u oktobru da platim za treci kvartal.

    1. Poštovani,

      Možete se prijaviti sada, ne bi trebalo da bude problema, samo nećete moći da koristite zdravstveno unazad iako ćete platiti doprinose. Inače, možete se prijaviti iako nemate ugovor, u tekstu možete pronaći izjavu koju smo dobili od RFZO i koju možete priložiti kao dokaz.

  36. Na koliko se meseci overava zdr. knjizica po uplati? Pise 6 meseci, svi kazu 6 meseci, a meni u Prokuplju vec drugi put overavaju na tri. Jula sam uplatila za prva dva kvartala cim je omogucen rad portala i knjizicu su mi overili do kraja septembra. Sad sam uplatila treci kvartal i opet mi je overena knjizica na 3 meseca. Kad sam pitala zasto, dobila sam odgovor da je overa na 6 meseci ali je pocetni datum jul… Period od jula do septembra mi je vec overen prethodnom uplatom i ispada da placam za isti period konstantno. Kome da se obratim dalje?

    1. Draga Tamara, u slučaju da frilenser ima zaključen ugovor i prethodni staž obaveznog zdravstvenog osiguranja od najmanje 3 meseca neprekidno ili 6 meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci pre početka korišćenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za koji je plaćen doprinos, knjižica se overava na 6 meseci od dana prijave na obavezno zdravstveno osiguranje. Ako nema prethodni staž overava se na 3 meseca samo za slučaj pružanja hitne medicinske pomoći, sve dok se ne stekne potreban prethodni staž.
      Prema tome trebalo bi drugi put da su vam overili knjižicu na 6 meseci, međutim o tome odlučuje lokalni RFZO. Možete da proverite sa njima zašto vam je knjižica overena na 3 meseca iako imate prethodni staž.
      Ono što je važno da znate jeste da zdravstveno osiguranje ne plaćate duplo, u svakom slučaju plaćate doprinose za kvartal u kojem ste prijavili prihode kao frilenser.

  37. Zdravo. Zelim da počnem da radim kao frilenser prvi put u ovom kvartalu, i ako sve bude po planu krenucu da radim za koji dan a uplatu dobiti u decembru, uz ugovor za taj period od sada do decembra. Da li sam dobro shvatio da ja pre januara ne treba/ne mogu ništa da prijavljujem?
    Bio sam zaposlen do septembra ali sada nemam osiguranje ni po kom osnovu.

    da li se sada kad počinjem da radim prijavljuem na zdravstveno po vasem uputstvu gore? Ako da, kako će da mi overe knjižicu za ovaj sada kvartal ako ću ja zvanično da prijavim prihode i platim doprinose tek u januaru? Da li overavaju knjižicu na osnovu ugovora s klijentom npr (uplata ce tek kasnije) bez doprinosa uplaćenih, a ja onda platim te doprinose u januaru “unazad”, i nemam više osiguranje od januara nadalje? Ili će mi knjižica biti overena na 6 meseci od januara “unapred”?

    U suštini – S obzirom na to da da tek od januara prijavlhuem i placam išta, da li sada treba da platim zdravstveno po sopstvenom trošku kako bih imao obavezno osiguranje, pa ću tek od januara nakon prvog plaćanja poreza/doprinosa moći da imam osiguranje po osnovu frilensa? Ili treba odmah da se prijavim kao frilenser i mogu odmah (bez plaćenih doprinosa sada) da imam osiguranje? I to od trenutka kada krenem da radim a ne kad je uplata?

    Nadam se sa ima smisla ovo sto pitam 🙂 hvala!

    1. Zdravo, Miki,

      Tako je, prihodi frilensera se prijavljuju na kvartalnom nivou, u periodu od 30 dana po isteku kvartala. To znači da prihode ostvarene u oktobru, novembru i decembru ove godine možete prijaviti od 1. do 30. januara sledeće godine.

      Možete se prijaviti na zdravstveno osiguranje čim počnete da radite, putem CROSO portala. Ne morate da čekate istek kvartala. Šta će vam se tražiti od dokumentacije, zavisi od lokalnog RFZO jer su oni ti koji odlučuju po prijavi.

  38. Здраво,
    Радим у иностранству а уплате ми стижу на рачун у српској банци. У иностранству имам здравствено осигурање а у Србији и не користим здравствене услуге. Да ли могу да будем ослобођена плаћања здравственог осигурања у Србији?

    1. Draga Dina,

      Ukoliko je u inostranstvu za vas klijent već platio doprinose za zdravstveno osiguranje, imate pravo da budete oslobođeni plaćanja istog pod uslovom da između Srbije i te druge zemlje postoji sporazum o zdravstvenom osiguranju.

      Na sledećem linku možete videti sa kojim to državama Srbija ima potpisan sporazum. Napominjemo da je potrebno protumačiti isti 🙂

  39. Poštovani,
    Zanima me da li neko ko je frilenser kao fizičko lice, dakle nema paušalnu niti bilo kakvu agenciju, prijavu na CROSO izvršava kao fizičko lice ili obveznik? Većina izvora koje sam video da objašnjavaju prijavu za frilensere biraju opciju obveznik, ali niko nije komentarisao opciju fizičko lice i objasnio kome je ona namenjena.
    Takođe me zanima koliko često se podnose prijave na CROSO. Da li je to nakon svakog kvartala, ili je nakon isteka overenja zdravstvene knjižice?
    Za elektroski sertifikat često čujem da ga: „ljudi sa čipovanom ličnom kartom već imaju“, a pored toga čujem: „ako imate čipovanu ličnu kartu idite u MUP da vam dodaju elektronski sertifikat „. Da li treba ići do MUP-a ili ne?

    Potpuni sam novajlija u svetu freelance-a, i viđam veoma pomešane informacije. Da li bi bilo najbolje da odem u poresku upravu u svom gradu za informacije?

    1. Poštovani,

      Kao frilenser na CROSO se prijavljujete kao obveznik plaćanja doprinosa, a ne kao fizičko lice. Opcija registracije fizičkog lica više služi za provere o osiguranju.
      Npr. kada se registrujete na CROSO kao fizičko lice, imate mogućnost da vidite gde ste sve bili prijavljivani na osiguranje, koliko dugo, u kom periodu itd…

      Ukoliko redovno poslujete kao frilenser prijavljujete se na CROSO samo jednom (čim krenete da poslujete), dok ukoliko imate prekida u poslovanju u obavezi ste da se odjavite sa osiguranja, te ponovo prijavite ukoliko ponovo budete poslovali kao frilenser. Prvom prijavom se knjižica overava na 6 meseci ukoliko ste pre bili osigurani/3 meseca ukoliko niste i nadalje bi trebalo da se overava po automatizmu, kako plaćate doprinose.

      Što se tiče elektronskog sertifikata, imate dve opcije.
      Prva je da pribavite Consent ID (koji se vezuje za mobini telefon) u Pošti ili da u MUP-u izvadite elektronski sertifikat.
      Svakako i CROSO i Frilenseri portalu možete pristupati sa oba sertifikata, samo je ConsentID lakši za korišćenje 🙂

      Za sve dodatno, možete se javiti kolegama na office@pausal.rs kako biste zakazali konsultacije 🙂

  40. Poštovani, radim kao frilenser za domaća i strana fizicka lica (ručna izrada proizvoda po porudžnbini). Prihode imam u svakom kvartalu, nekad manje nekad više, ali ih uvek ima. Da li ja prilikom prijave poreza za svaki kvartal i nakon uplate doprinosa za taj kvartal moram da se odjavim sa socijalnog i opet izvršim prijavu, ili se nakon svake uplate doprinosa automatski produžava osiguranje? Hvala

  41. I takođe, šta se dešava ako smo jedan kvartal smo u obavezi da uplatimo samo zdravstveno, a sledeći kvartal uplaćujemo i porez i doprinose, da li se tada odjavljuje, pa ponovo prijavljuje na croso, obzirom na to da se radi i o evidenciji staža? Izvinite ako zvuči konfuzno pitanje, nije mi skroz jasno, pa bih volela razjašnjenje.

    1. Draga Jasenka,

      Prijavu na CROSO portal vršite jednom i ostajete prijavljeni dok se ne odjavite ili prijavite preko drugog osnova osiguranja.

      Dakle, ne treba svaki mesec da se prijavljujete i odjavljujete, već samo ako dođe do neke promene.

      Overu osiguranja proverite, moguće je da neće biti automatski overeno, već da će biti potrebno da pošaljete dokaz o uplati doprinosa RFZO, kako bi se overilo osiguranje.

      Vi svakako izvršavate prijavu na CROSO portal, ako vam je frilnes osnov osiguranja (ako niste zaposleni), a staž će se obračunati na osnovu uplaćenih doprinosa. Nije potrebno da se prijavljujete i odjavljujete, već će vam sve što uplatite biti obračunato u staž.

      U slučaju da uđete u radni odnos, ne morate da vršite odjavu sa CROSO portala, jer je zaposlenje “jači” osnov osiguranja i tek ako prekinete radni odnos, ponovo se prijavljujete kao frilenser.

      Srdačan pozdrav!

  42. Poštovani, u radnom sam odnosu na neodređeno vreme, samim tim i osiguran. Imam u planu da radim dodatno kao frilenser. Da li je neophodno da se prijavljujem na CROSO portal kao frilenser ili ne? Ako nije neophodno da li će se uplaćeni doprinosi za PIO videti u matičnoj evidenciji Fonda PIO, kao što se vide doprinosi od poslodavca u izveštaju o podacima iz matične evidencije. Hvala.

  43. Sada sam dobio odgovor iz CROSO nemože da se izvrši prijava sa ConsentID aplikacijom može samo sa opcijom Пријава електронским сертификатом i programom Сецуритy Траy, da li je u planu da se omogući prijava sa ConsentID aplikacijom.

    1. Dragi veseline,

      Odgovor koji smo mi dobili od CROSO portala je da se portalu može pristupiti putem ConsentID-ja i da je sa istim moguće potpisivati prijave za nastavak/prekid ili prijavu. Isto važi bilo da ste frilenser ili pravno lice.

      Takođe, mi smo isto pristupali i potpisivali prijave preko ConsentID-ja i nismo imali problema 🙂

      Za sve dodatno, tu smo.

      Srdačan pozdrav

  44. Lice, novi korisnik, može dobiti korisnički nalog na portalu CROSO ukoliko :
    1. Za njega postoje podaci u bazi Centralnog registra (lice je bilo prijavljeno bilo kad na neki vid
    obaveznog socijalnog osiguranja),
    2. Lice poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat izdat na svoj JMBG/EB ime (i za njega na računaru
    instalirane neophodne aplikacije) pod kojim je i registrovano u bazi Centralnog registra.
    Ja sam bio prijavljen na CROSO ranije, bio sam u radnom odnosu kod poslodavca, sada radim kao frilenser, koja je procedura ponovnog dobijanja korisničkog naloga na CROSO kao frilenser.

  45. Prošle godine je nekako funkcionisalo. Nakon prvog prijavljivanja i uplate za 2 prethodna kvartala kada je proradio sistem u julu i zdravstvena knjižica je overena. Platio sam 3 kvartal u oktobru i bilo je sve u redu. Početkom januara 2024 sam platio za prošli 4 kvartal oktobar/novembar/decembar 2023. Zdravstvena knjižica za 2024 nije overena jer nije plaćeno. Kako platiti kada se plaća kvartalno? Za januar/februar/mart 2024 ću platiti početkom aprila 2024.

    1. Dragi Milane,

      Po pravilu, zdravstvena knjižica bi trebalo automatski da bude overena ukoliko je lice kroz kvartale nastavilo da posluje kao frilenser i nije bilo prekida u osiguranju.

      Ukoliko nije, bilo bi neophodno da kontaktirate nadležan RFZO i dostavite im dokaz o plaćenim doprinosima za zdravstveno kako bi vam overili knjižicu.
      Sam dokaz o plaćenim doprinosima možete pribaviti na portalu ePorezi.

      Ukoliko vam je potrebna pomoć, možete nam pisati na office@pausal.rs.

  46. Поштовани, ако је приход по кварталу 90000 динара, како се регулише стаж ( а уплаћује се по моделу 1)?
    Видех да постоји део за здравствено осигурање, а код пореза за ПИО пише 0. Да ли то значи да у том периоду не иде стаж?
    Унапред хвала

    1. Tako je, ako je iznos prihoda ispod neoporezivog iznosa, plaćate samo doprinos za zdravstveno osiguranje, kako biste imali zdrasvtveno osiguranje. Doprinos za PIO se ne plaća, pa nemate ni uplaćen staž.

  47. Postovani,

    Posto sam prekoracila vremenski period za prijavljivanje za zdravstveno osiguranje, odabrala sam danasnji datum umesto datuma uplate. Da li je potrebno dostavljati neka dodatna dokumenta ako mene licno ne remeti prijava od danasnjeg dana? Takodje, kada se sledeci put prolazi ovaj proces registrovanja zdravstvenog osiguranja? Hvala unapred.

    1. Neće postojati problem, možda će biti potrebno da se podnese zahtev za utvrđivanje svojstva, ali to još uvek nije konačno definisano za frilensere. Ako ste stavili prijavu na neodređeno, nemate obavezu ponovne prijave, samo se odjavljujete kada više ne radite kao frilenser. Ako ste na određeno, onda vršite promenu po isteku perioda i produžavate prijavu.

  48. Dobar dan!

    Ja sam stranac, živim u Srbiji (u Loznici) više od 7 meseci. Dobio boravišnu dozvolu do 2027.

    Želim da počnem da plaćam porez kao frilancer. Da bih to uradio, potrebno je da se registrujem na portalu CROSO. Međutim, kada pokušam da se registrujem preko „Prijava korisničkim imenom“ i koristeći aplikaciju „Consent ID“, dobijam grešku:

    „Lice postoji u MUPu, ne postoji u Centralnom registru.“

    Recite mi molim Vas, kako da rešim ovaj problem?

    Hvala unapred!

    1. Zdravo, Evgenij,

      U ovom slučaju je potrebno je da pošaljete obrazac za dodelu ovlašćenja na info@croso.rs.

      Nakon što vam budu dodelili ovlašćenje, moći ćete da pristupite vašem profilu i prijavite se na socijalno osiguranje.

      Za sve dodatno, tu smo!

      Pozdrav!

  49. Imam još jedno pitanje.
    Planiram da primam prihod od Android mobilnih aplikacija koje sam razvio od Google-a. U ovom slučaju, nemam ugovor sa Google-om. Kako se u ovom slučaju mogu registrovati na portalu Crozo? Napisali ste da ćete morati da pružite neku vrstu dokaza, na primer, plaćanje poreza ili prijem novca na račun. Ali onda ispada da prvo moram da prijavim porez preko Frilans portala i da ih platim, pa tek onda da se registrujem na CROSO portalu? Ili u mom slučaju treba da uradim sve drugačije? Bilo bi veoma lepo kada biste napisali poseban članak o tome kako da uradite pravu stvar korak po korak za programere mobilnih uređaja koji primaju prihod od prodaje svojih aplikacija.

    1. Zdravo,

      Po pravilu u obavezi ste da se prijavite na CROSO čim krenete da poslujete.

      Dokaz za prijavu može biti izvod gde se vidi uplata klijenta, a takođe, možete popuniti izjavu o prihvatanju uslova korišćenja usluga/rada kod stranog poslodavca preko interneta (ista je dostupna na Frilenseri portalu).

      Takođe, zahvaljujemo se na sugestiji 🙂

      Pozdrav

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *