Kako ti pausal.rs pomaže u poslovanju?

Kada razmišljaš o pokretanju biznisa, postoji mnogo pitanja o kojima treba da razmišljaš. Jedno, veoma važno je kako ćeš poslovati u skladu sa zakonom, koje su tvoje obaveze? U našem dugogodišnjem iskustvu, često se srećemo sa sličnim pitanjima, sada na njih dajemo odgovore. 

Koje obaveze imam kao paušalac? Kako mi pausal.rs pomaže?

Paušalci imaju pojednostavljene obaveze u odnosu na druge modele poslovanja. Zato im knjigovođa nije neophodan. Ali postoji nekoliko stvari o kojima moraš da vodiš računa.

  • Faktura je isto što i račun. Za svaku uslugu koju pružiš ili proizvod koji prodaš, moraš da izdaš fakturu. Da bi faktura bila validna mora da sadrži određene elemente, propisane zakonom. 

✅ Uz pausal.rs ne moraš da brineš da li je faktura ispravna. Ona sadrži sve neophodne elemente i aplikacija će te sprečiti da izdaš fakturu ukoliko neki podatak nedostaje. Sve fakture su validne bez potpisa i pečata i sadrže jedinstvenu identifikacionu oznaku. 

Fakture možeš da kreiraš u PDF formatu ili šalješ direktno na mejl klijentu. Ne moraš da razmišljaš o rednim brojevima fakture, jer ih aplikacija automatski generiše. 

  • Ukoliko radiš sa javnim preduzećima ili se registruješ kao dobrovoljni korisnik sistema eFaktura (SEF), u obavezi si da šalješ fakture svima koji ovaj sistem koriste. Za registraciju na sistem, potreban ti je elektornski potpis. SEF je samo sistem za fakturisanje, druge obaveze koje imaš kao paušalac ne možeš da pratiš putem ovog sistema. 

✅ Mi smo našli rešenje! Možeš da povežeš Pausal nalog sa nalogom na eFakturama i da iz aplikacije šalješ fakture na SEF. Na taj način, ne vodiš duplu evidenciju i imaš sve na jednom mestu. 

  • Paušalci imaju obavezu da vode KPO knjigu – knjigu ostvarenog prihoda. Svaka faktura koju izdaš mora da se upiše u KPO. Kada su u pitanju devizne fakture, one se upisuju u KPO knjigu konvertovane u dinare, prema srednjem kursu NBS na datum fakturisanja. 

✅ Na pausal.rs svaka faktura se automatski upisuje u KPO knjigu i automatski se vrši konverzija deviznih faktura. Više te ne muči papirologija, a ni matematika, samo klik te deli od kompletne KPO knjige. 

  • Poreze i doprinose plaćaš prema poreskom rešenju, do 15. u mesecu za prethodni mesec. Svaki paušalac ima svoj poziv na broj po kojem vrši uplate i koji se menja svake godine. Plaćaš ukupno 4 različite uplatnice (2 ako si u radnom odnosu ili penzioner). 

✅ Dodaj svoje rešenje u Pausal i mi ćemo ti generisati naloge za plaćanje sa QR kodom. Dalje je jednostavno. Skeniraj kod i sigurno će biti izvršeno plaćanje na ispravan račun i poziv na broj. A da ne zaboraviš da platiš na vreme, stići će ti podsetnik 7 dana pre. ?

  • Da bi poslovao kao paušalac moraš da ostvaruješ prihode unutar limita. Postoji limit od 6 miliona dinara – koji se odnosi na kalendarsku godinu i ukoliko ga prekoračiš, gubiš status paušalca i moraš da vodiš knjige. 

Drugi je limit od 8 miliona dinara koji se odnosi na neprekidni period od 365 dana. Prelaskom ovog limita osim što postaješ knjigaš, ulaziš i u sistem PDV-a.

✅ Da te ne boli glava, uz pausal.rs možeš lako da pratiš i odmah vidiš koliko si blizu limita. Aplikacija prati oba limita, tako da u svakom trenutku znaš kako posluješ.  Osim toga dobijaš upozorenje kada se limitu približiš.

  • Imaš obavezu da podneseš eko taksu svake godine i da podneseš poresku prijavu ukoliko dođe do promene osnova osiguranja (ako se zaposliš ili prekineš radni odnos).

✅ E tu te čeka naš spreman tim. 🙂 Pošalji zahtev i podnećemo potrebu prijavu umesto tebe, uputiti te u dalje korake i procedure i ukoliko zatreba (pu, pu… daleko bilo) kontaktiraćemo poresku upravu ili drugu nadležnu instituciju. 

Šta ako želim da pošaljem predračun? Ili primim uplatu unapred?

I o tome smo mislili. ?

Profaktura je predračun ili ponuda koju šalješ kupcu. Ona se ne upisuje u KPO knjigu. Ukoliko kupac uplati na osnovu profakture, potrebno je da izdaš fakturu.
Nema problema, jedan klik i profaktura će postati faktura.  

Ako primiš uplatu pre nego što je usluga izvršena, onda izdaješ avansnu fakturu. Kada je usluga izvršena, izdaješ konačnu fakturu na kojoj je iskazan i prethodno uplaćeni avans.
Na pausal.rs nećeš morati ništa ručno da računaš. Moći ćeš da napraviš avansnu fakturu i da je dodaš na konačnu fakturu, ostalo će uraditi aplikacija. 

OK, ovo ne deluje mnogo zahtevno, ali šta ako dođe do nekih promena? Kako mogu da znam da je došlo do izmene u zakonu?

Potpuno te razumemo. Zakon se povremeno menja i nekad nećeš moći to da ispratiš ili razumeš da li se ta izmena odnosi na tebe. Ne brini, zato smo mi tu i vodićemo računa o tome. Ako dođe do neke promene u zakonu ili kada se približava neki važan rok, obavestićemo te. U sigurnim si rukama. 

Sigurnije se osećam uz knjigovođu jer znam da mogu da ga pitam za savet

Iza pausal.rs stoji tim stručnjaka koji ti stoji na raspolaganju, za savet, nedoumicu i rešenje, tako da dobijaš više od jednog knjigovođe. 

Telefon, mejl ili čet u aplikaciji – izaberi način koji ti najviše odgovara, naš tim će ti biti na raspolaganju kad naiđeš na neku nepoznanicu u svom poslovanju. 

Nemaš razloga za strah, imaš podršku koja te gura napred na tvom preduzetničkom putu. 

Ne želim da se zamaram komplikovanim instalacijama sofvera i korišćenjem knjigovodstvenih programa

Kada koristiš pausal.rs nije potrebna nikakva instalacija. Možeš da pristupiš sa bilo kojeg pretraživača i uređaja u svakom trenutku. Tako je tvoje poslovanje uvek s tobom. 

Program nije namenjen knjigovođama, nego tebi, tako da ćeš moći veoma jednostavno da ga koristiš, jer su automatizovani svi procesi. 

Ako još uvek ne znaš da li da koristiš pausal.rs registruj se i probaj 15 dana besplatno ili 3 meseca ako si korisnik OTP banke. Za sva pitaja možeš da nam pišeš na office@pausal.rs i javi nam utiske.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *