Šta su memorandumi za paušalce i kako da ih lako kreiraš uz Pausal app

Iako je paušalna preduzetnička “agencija” jedna od najjednostavnijih formi poslovanja, koja ti omogućava da biznis vodiš samostalno, uz minimum papirologije, nekad je ta pairologija ipak neizbežna. Za te slučajeve ćeš u Pausal aplikaciji naći obrasce memoranduma – dokumenta koji sadrži tvoje poslovne podatke i služi kao zvanična izjava ili dokaz u situacijama kada je to neophodno.

Kad su ti potrebni memorandumi?

Sa potrebom da sačiniš memorandum se možeš suočiti u komunikaciji sa državnim organima, ali i sa drugim licima, na primer bankama, stranim ambasadama i poslovnim partnerima itd. Konkretni primeri su:

  • kad želiš da svojoj banci uputiš zahtev za otkup ili prodaju deviza,
  • kad ti treba odluka o službenom putovanju za podizanje novca sa deviznog računa,
  • kad moraš da pošalješ zvaničnu ponudu potencijalnom klijentu,
  • kad ti neko traži potvrdu o visini primanja i sl.

 Dva memoranduma za koje nam se korisnici najčešće javljaju su potvrda o visini primanja i Ugovor o pozajmici. Od sada te čekaju u Pausal aplikaciji i možeš da ih kreiraš samostalno za svega par minuta!

Potvrda o zaposlenju i visini primanja

Ova potvrda može da ti zatreba kad želiš da upišeš dete u vrtić, da podigneš kredit, kad podnosiš zahtev za vizu u stranoj ambasadi itd.

U klasičnom radnom odnosu računovodstvo tvog poslodavca bi ti izdalo tu potvrdu, dok si kao paušalac samozaposlen(a), te ovaj dokument izdaješ sam(a) sebi. Znamo, zvuči pomalo apsurdno, ali ne i iz administrativnog ugla 🙂

Kako da sebi izdaš potvrdu o visini primanja uz Pausal app?

U glavnom meniju naše aplikacije izaberi: Memorandumi → Nov memorandum. Uzgred, ovde imaš pregled svih obrazaca koji su ti dostupni za najraznoraznije poslovne i životne situacije. Izaberi potreban memorandum.

Kad klikneš na “Potvrda o zaposlenju i visini primanja”, otvoriće ti se prozor koji sadrži tvoje poslovne podatke (vodi računa o tome da budu potpuni i ažurni u delu “Moja agencija”) i unapred pripremljen tekst. Tvoje je samo da dopuniš podatke koji nedostaju i klikneš na “Sačuvaj”, “Štampaj” ili “Pošalji”.

Tvoj memorandum, spreman za štampu, izgledaće ovako (naravno, ti ćeš, za razliku od nas, popuniti praznine 🙂):

Ostaje još samo da ga potpišeš i pečatiraš, ukoliko koristiš pečat.

Čemu služi ugovor o pozajmici i kako da ga kreiraš u Pausal app?

Kad na svom poslovnom računu nema dovoljno novca za plaćanje obaveza, paušalac ima pravo da uplati svoja lična sredstva kao ulaganje u poslovanje. I o tome smo detaljno pisali na blogu. Preduzetnik je iz ugla zakona fizičko lice koje za svoje obaveze odgovara celom svojom imovinom, prema tome njemu za prenos sa ličnog na poslovni račun nije potreban ugovor o pozajmici, kao što je to slučaj kod DOO. Međutim u praksi se dešava da banka ili čak Poreska uprava traže ugovor o pozajmici kao dokaz. Za taj slučaj u našoj aplikaciji ćeš naći model ugovora.

Kao i u prethodnom delu, iz glavnog menija izaberi Memorandumi → Nov memorandum, pa idi na Ugovor o pozajmici.

Otvoriće ti se šablon ugovora, u koji treba da uneseš podatke svoje preduzetničke “radnje” i svoje podatke kao fizičkog lica, kao i iznos koji uplaćuješ.

Ugovor možeš preuzeti u PDF-u, spreman za štampanje, potpisivanje i dostavljanje banci.

Da li su mi u aplikaciji  dostupni i neki drugi memorandumi?

Apsolutno. Potrudili smo se da predvidimo sve one situacije u kojima ti je potreban taj “jedan papir” jer verujemo da u životu i poslu ima mnogo zanimljivijih stvari od papirologije 🙂 Istraži deo “Memorandumi” u aplikaciji Pausal.rs da vidiš koje sve obrasce možeš da popuniš i preuzmeš za 5 do 10 minuta.

👉 Pausal tim se stalno trudi da naša aplikacija zadovolji sve potrebe paušalaca. Ako imaš ideju šta još treba da razvijemo da bismo ti omogućili lakši i produktivniji rad, piši nam na office@ pausal.rs!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *