Kako da proverite da li ste izvršili obavezu plaćanja eko takse za prethodnu godinu?

Od 2019. godine sva pravna lica, preduzetnici i udruženja imaju obavezu da plate eko taksu. Više o obavezi plaćanja eko takse možete naći u našem prethodnom tekstu

Još jednom podsećamo i da je rok za podnošenje prijave za eko taksu 31.07. za svaku godinu.  Budući da je u ovoj godini 31. jul nedelja, imaćete mogućnost da ovu taksu za 2022. godinu podnesete i u ponedeljak 1. avgusta. Proceduru za online prijavu eko takse možete naći u našem tekstu

Provera stanja eko takse na portalu LPA

Ukoliko niste sigurni da li su vam ostala neka zaduženja iz prethodnih godina, to možete proveriti na LPA portalu. U odeljku Poreske obaveze možete odabrati bilo koju opciju na osnovu koje ćete proveriti stanje. U daljem tekstu prikazaćemo na koji način možete da steknete uvid u dugovanje ukoliko to vršite preko Pregled utvrđenih obaveza ili opcije Upit stanja – pregled stanja na računima obveznika.

I način: Pregled utvrđenih obaveza

U opciji Pregled utvrđenih obaveza moći ćete da vidite koje su vaše ukupne obaveze i da li nešto dugujete. Ukoliko se u odeljku Poreskih obaveza ne nalazi eko taksa, to znači da ste izmirili obaveze za eko taksu. U slučaju da ste propustili jedan mesec da uplatite ovu taksu, ovde ćete to moći da vidite. Takođe, u odeljku Poreskih obaveza može se naći i neka druga taksa koju ste u obavezi da izvršite.

II način: Upit stanja- pregled stanja na računima obveznika

Ukoliko odaberete ovaj način kako biste proverili vaša dugovanja za eko taksu u odeljku Stanje na računima po opštini ćete moći da vidite spisak taksi koje ste prijavili. U koloni Saldo ćete moći da vidite koliki je iznos koji dugujete, ili ste u pretplati. Ako ste u pretplati, kao na slici pravougaonik će biti u zelenoj boji, dok ukoliko nešto dugujete biće u crvenoj boji. 

Ukoliko želite odmah da platite obaveze koje su vam zaostale to možete uraditi na opciji Plaćanje obaveza, i odmah ćete dobiti primer uplatnice, sa popunjenim poljima.

3 comments

  1. Hvala na tekstu kao i uvek vrlo korisnom.

    Ja imam info da dugujem 2251.02 RSD , a u detaljima se vidi da je to dug nastao izmedju 01.01.2022. i 27.07.2022. Za ovu godinu sam tek podneo zahtev i cekam resenje kako bih platio Eko taksu. Zanima me zasto imam ovaj dug (u njega ulazi i neka kamata koja je sada 56.29 RSD) kada nema jos resenja po kome bi se taksa mogla platiti?

    1. Zato sto zaduzuju mesec za mesec… eto odakle i kamata. Pretpostavljam da je najbolje na pocetku godine platiti tih 5000 dinara (ako se toliko ocekuje – bar u mom slucaju, preduzetnik s malim uticajem na zivotnu sredinu).

      1. Hvala Milose, tako i meni deluje. Drzava naplacuje kamatu a nisu u stanju pola godine da izdaju resenje za Eko taksu. Ali da ne kukam podneo sam zahtev za resenje pa cu isplatiti sve zajedno sa kamatom, a od sledece god isto uplatiti 5k na pocetku godine.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + 6 =