Kako da proverite da li ste izvršili obavezu plaćanja eko takse za prethodnu godinu?

Od 2019. godine sva pravna lica, preduzetnici i udruženja imaju obavezu da plate eko taksu. Više o obavezi plaćanja eko takse možete naći u našem prethodnom tekstu

Još jednom podsećamo i da je rok za podnošenje prijave za eko taksu 31.07. za svaku godinu.  Budući da je u ovoj godini 31. jul nedelja, imaćete mogućnost da ovu taksu za 2022. godinu podnesete i u ponedeljak 1. avgusta. Proceduru za online prijavu eko takse možete naći u našem tekstu

Provera stanja eko takse na portalu LPA

Ukoliko niste sigurni da li su vam ostala neka zaduženja iz prethodnih godina, to možete proveriti na LPA portalu. U odeljku Poreske obaveze možete odabrati bilo koju opciju na osnovu koje ćete proveriti stanje. U daljem tekstu prikazaćemo na koji način možete da steknete uvid u dugovanje ukoliko to vršite preko opcije Upit stanja – pregled stanja na računima obveznika.

Upit stanja- pregled stanja na računima obveznika

Ukoliko odaberete ovaj način kako biste proverili vaša dugovanja za eko taksu u odeljku Stanje na računima po opštini ćete moći da vidite spisak taksi koje ste prijavili. U koloni Saldo ćete moći da vidite koliki je iznos koji dugujete, ili ste u pretplati. Ako ste u pretplati, kao na slici pravougaonik će biti u zelenoj boji, dok ukoliko nešto dugujete biće u crvenoj boji. 

Ukoliko želite odmah da platite obaveze koje su vam zaostale to možete uraditi na opciji Plaćanje obaveza, i odmah ćete dobiti primer uplatnice, sa popunjenim poljima.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko provere dugovanja za eko taksu, ili ukoliko vam je potrebno da neko umesto vas podnese eko taksu, pišite nam na office@pausal.rs. 

8 comments

  1. Hvala na tekstu kao i uvek vrlo korisnom.

    Ja imam info da dugujem 2251.02 RSD , a u detaljima se vidi da je to dug nastao izmedju 01.01.2022. i 27.07.2022. Za ovu godinu sam tek podneo zahtev i cekam resenje kako bih platio Eko taksu. Zanima me zasto imam ovaj dug (u njega ulazi i neka kamata koja je sada 56.29 RSD) kada nema jos resenja po kome bi se taksa mogla platiti?

    1. Zato sto zaduzuju mesec za mesec… eto odakle i kamata. Pretpostavljam da je najbolje na pocetku godine platiti tih 5000 dinara (ako se toliko ocekuje – bar u mom slucaju, preduzetnik s malim uticajem na zivotnu sredinu).

      1. Hvala Milose, tako i meni deluje. Drzava naplacuje kamatu a nisu u stanju pola godine da izdaju resenje za Eko taksu. Ali da ne kukam podneo sam zahtev za resenje pa cu isplatiti sve zajedno sa kamatom, a od sledece god isto uplatiti 5k na pocetku godine.

  2. Pozdrav Mina, hvala na tekstu.

    Imam jedno pitanje. Kako vidim Eko taksa se placa za prethodnu godinu.

    Da li ja koji sam postao Pausalac pocetkom ove godine treba da se prijavljujem za Eko taksu ili ne.

    Ako treba, bez obzira na to da sam krneuo tek ove godine, kakvi su penali za kasnjenje sa prijavom.

    Hvala,
    Kristijan

    1. Prijava za eko taksu se podnosi do 31.7. svake godine, ukoliko vam je prva godina poslovanja, podnosite je sa 0 u ukupnim prihodima i ona ce biti odbijena i necete morati da je platite, ali je svakako potrebno da se podnese.

  3. Zdravo,

    Preduzetnik sam i od februara imam status mirovanja.
    Potrebno je da platim Eko taksu, a nemam novca na računu firme.
    Ne mogu ni da primam uplate.

    Da li je moguće taksu uplatiti uplatnicom?
    Ili elektronski, koju šifru plaćanja da stavim?

    Hvala unapred.

    Pozdrav
    Saša

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *