Počelo slanje poreskih rešenja frilenserima za 2018. godinu

Poreska uprava Republike Srbije je objavila na svom portalu da je utvrdila obavezu za frilensere za prihode ostvarene od 1. januara do 31. decembra 2018. godine. Obaveze su utvrđene na osnovu podataka banaka o ostvarenim prihodima fizičkih lica.

Trenutno se šalju poreska rešenja frilenserima putem pošte.

Podsetimo se, država je u oktobru 2020. godine obračunala poreske obaveze na prihode frilensera od 2015. godine na osnovu podataka banaka o prometu na računima građana. Ovom merom je obuhvaćeno 8.000 građana koji su u prethodnom periodu imali prihode iz inostranstva.

Taj korak je izazvao proteste, koji su rezultirali pregovorima između udruženja frilensera i Vlade u 2021. godini. Kao rezultat pregovora donete su sledeće odluke: povećanje normiranih troškova (što znači manju poresku obavezu), reprogram duga uz otpis kamate i otplaćivanje duga na rate tokom deset godina. Obaveze će utvrđivati Poreska uprava na osnovu ostvarenih prihoda, a frilenseri nisu u obavezi da za ovaj period podnose poreske prijave. 

Od ove godine počeo je s primenom potpuno novi model samooporezivanja frilensera, a prijave se podnose putem portala “Frilenseri”.

Poreska uprava je u decembru 2022. godine uputila rešenja o utvrđenim obavezama frilensera, a koja su se odnosila na 2017. godinu.

Isto kao i prošle godine, utvrđena obaveza iz 2018. se plaća u 120 jednakih mesečnih iznosa. Prva rata dospeva na plaćanje 19. februara 2024. godine.

Dodatne informacije su dostupne u Kontaktu centru Poreske uprave, na brojevima telefona 0700 700 007 ili 011 69 69 069, ili na šalterima “Vaš poreznik u jedinicama Poreske uprave.

3 comments

  1. Poštovani, da li je, ukoliko je postojalo zdravstveno osiguranje po osnovu studenta u 2018. godini, potrebno plaćati isto i kao frilenser – po osnovu ugovorene naknade za izvršeni rad a po rešenju Poreske uprave? Ako nije, koje korake mi savetujete da preduzmem kako bi mi se duplo plaćanje zdravstvenig otpisalo?
    Takođe, da li će se doprinos za PIO po ovom rešenju računati u staž, kada se cela suma isplati, i podnese zahtev?
    Hvala puno na odgovoru!

    1. Draga Jelena,

      Ukoliko niste bili zaposleni ili preduzetnik, što bi se smatralo primarnim osnovom osiguranja, a imali ste prihode kao fizičko lice u 2018. godini, možete očekivati rešenje poreske uprave, po kojem ćete platiti porez i doprinose.

      Doprinos za PIO koji uplatite po rešenju, će se naravno obračunati.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *