Objavljena demo verzija e-faktura

Na sajtu efaktura.gov.rs može se pristupiti demo verziji sistema e-faktura. Pored demo verzije, objavljeno je i tehničko uputstvo koje sadrži instrukcije za korišćenje, ali i specifikacije sitema, kao i uputstva koja se odnose na informacionog posrednika…

Pomoću demo verzije korisnici će moći da se upoznaju sa načinom rada sistema i vide kako mogu da dodaju ovlašćenja, kreiraju fakture, avansne račune, knjižna zaduženja ili odobrenja, preuzimaju i štampaju elektronske fakture i slično.

Za pristup sistemu neophodna je registracija na Portalu za elektronsku identifikaciju, a zatim se može izvršiti prijava uz pomoć elektronskog sertifikata ili uz pomoć mobilnog telefona (dvofaktorskom autentikacijom). Oba koraka opisana su u uputstvu. Nakon prijave unosi se matični broj preduzetnika ili pravnog lica i vrši se provera da li je lice ovlašćeno za upotrebu servisa. Ukoliko jeste, može pristupiti demo verziji.

Podsetimo, upotreba sistema e-faktura je obavezna za javni sektor, kao i pravna ili fizička lica koja su u sistemu PDV. Obaveza korišćenja sistema će nastupati u etapama, pa tako:

  • od 01.01.2022. godine obaveza stupa za izdavanje faktura ka javnom sektoru,
  • od 01.07.2022. godine će javna preduzeća biti u obavezi da izdaju fakture i privatnom sektoru,
  • od 01.01.2023. godine će i javni i privatni sektor biti u obavezi da izdaju fakture.

2 comments

    1. Odnosno, da preformulišem pitanje. Iz svega što ste pisali i u prethodnim postovima, ukoliko nismo u sistemu PDVa ili javnom sektoru ili ne poslujemo sa javnim sektorom, nije obavezno korišćenje ovog sistema?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *