Online prijava za eko taksu u 5 koraka

Online prijava za eko taksu je od 18.07.2020. godine dostupna na portalu LPA. Rok za podnošenje prijave je 31.07. a prijava se može na ovaj način podneti i za 2019. i 2020. godinu.

Važna izmena: od 2024. godine prijave za eko taksu će se podnositi do 30.04.

Online prijava – portal LPA

Da biste pristupili portalu potrebno je da imate elektronski potpis. Ukoliko nemate potpis, ali ste ovlastili drugo lice za upotrebu elektronskih servisa (npr. za ePoreze) trebalo bi da to lice ima ovlašćenje da podnese prijavu umesto vas.

Osim elektronskog potpisa, kao i čitača kartice za potpis potrebno je da instalirate softver za čitanje kartice i komponente za elektronsko potpisivanje. Detaljno uputstvo možete naći ovde.

Obratite pažnju da će vam biti potrebna ePIA aplikacija kako biste uspešno potpisali prijavu (korake za instalaciju možete videti u uputstvu).

Korak broj 1 – izbor prijave

Nakon prijave na sistem izaberite Prijavu za utvrđivanje lokalne EKO naknade. Odaberite opštinu na kojoj podnosite prijavu i godinu za koju podnosite prijavu.

Korak broj 2 – podaci o obvezniku

Sledeći korak je unos podataka o obvezniku. Podaci poput poslovnog imena, PIB, matičnog broja i adrese biće automatski popunjeni. Na vama je da unesete mesto, broj telefona i email.

Korak broj 3 – Naknada

U ovom koraku unosite podatke na osnovu kojih se utvrđuje naknada – uticaj na životnu sredinu na osnovu šifre delatnosti, veličinu privrednog subjekta i prihod u prethodnoj godini.

2.3. Kriterijum – uticaj na životnu sredinu određen je prema šifri delatnosti na mali, srednji i veliki. Proverite kako je vaša delatnost klasifikovana u Uredbi i unesite veliki, srednji ili mali uticaj na životnu sredinu.

2.4. Razvrstavanje – ovde određujete da li ste veliko, srednje, malo ili mikro pravno lice ili preduzetnik, prema zakonu o računovodstvu. Ukoliko niste sigurni kojoj grupi pripadate, proverite sa svojim knjigovođom.

Ukoliko imate registrovane poslovne jedinice na više opština, unesite taj podatak u delu Broj opština, u suprotnom upisujete 1.

Napomena: U prijavi za 2019. godinu se unosi period od 07. do 31.12.2019. godine. Za 2020. godinu upisujete od 01.01.2020. do 31.12.2020. i td. Ukoliko ste obustavli delatnost upisujete, datum kada je delatnost prekinuta. Ukoliko u toku godine dođe do promene poslovanja, ponosite novu prijavu sa izmenjenim podacima.

Korak broj 4 – Odgovorno lice

Nakon podataka za utvrđivanje takse, unose se podaci o odgovornom licu – vlasniku ukoliko je u pitanju preduzetnik ili zakonskom zastupniku ukoliko je u pitanju DOO.

Korak 5 – Podnošenje prijave

Poslednji korak je unos podataka o licu koje podnosi prijavu, potpisivanje i podnošenje prijave.

Nakon potpisivanja prijave, dobićete broj pod kojim je prijava zavedena i moći ćete da vidite podatke u pregledu prijava za utvrđivanje EKO naknade. Na portalu ćete moći da vidite stanje, odnosno zaduženja i uplate, ali rešenje dobijate poštom.

182 comments

  1. Poštovana Sonja, ukoliko je preduzetnik počeo sa radom tokom 2020. godine, koji se datum „Od“ upisuje? 01.01.2020 ili datum kad je doneto rešenje o osnivanju?

      1. Postovani,
        Da li mozete da pojasnite:
        Zbog cega je potrebno dostaviti prijavu za preduzetnike koji su poceli sa radom i registrovali se tek 2020. godine kad se taksa za 2020. godinu placa na osnovu prometa u 2019. godini?
        Da li je to zbog toga sto ce se taksa placati akontaciono pa ce se vrsiti korekcija na kraju kalendarske godine ili je iznos takse fiksni i rasporedjuje se na 12 mesecnih rata i odredjuje po vec propisanim pravilima i kategorizacijom, kako je u pravilniku navedeno?
        Hvala unapred

      1. Postovani,

        slucaj isti kao kod koleginice osnovana preduzetnicka radnja u 2019 godini. Pitanje, koji iznos se upisuje za prijavu 2019 godinu prihoda, iskace godina 2018 da li stavljamo prihod isti kao za 2020 godinu ili 0?

  2. Hvala vam puno na detaljnom uputstvu!
    Ja sam za svoju PR popunila prijavu za 2019, po uputstvu, medjutim kada na kraju klinem na „POTPIŠI I PODNESI PRIJAVU“ javlja grešku:
    „Greška u servisu za obradu prijava
    Akcija potpisivanja i podnošenja prijave nije izvršena. Tekst greške: Proverite instalaciju ePIA aplikacije.“

    Da li je još neko naišao na ovaj problem možda?

    1. Draga Ivana,
      U uvodu teksta mozete naci link ka uputstvu sta vam je sve potrebno da imate instalirano da bi mogli da podnesete prijavu. Tu smo i naglasili da ce vam biti potrebna pomenuta aplikacija.
      U upustvu, u koraku 2, je opisana bas ova aplikacija, kao i link gde je mozete instalirati.
      Pozdrav!

    1. Dragi Aleksandre,

      S obzirom da lokalna samouprava ne može da zna da ćete zatvoriti radnju, sigurno ćete dobiti rešenje na ceo iznos. Nemamo pouzdanu informaciju da li će se donositi novo rešenje prilikom brisanja ili će drugačije izgledati procedura. Možete da se posavetujete sa svojom lokalnom samoupravom.

  3. Dobio sam resenja za uplatu gde pise da sam duzan da ih izmirim u 12 rata najkasnije do 15-og u mesecu. Da li je problem ako sve platim od jednom? Takodje IPS QR kod NBS koji je na resenju ne radi verovatno iz razloga sto nisu uneli iznos za uplatu.

  4. Molim Vas za informaciju gde stoji navedena obaveza da se obveznici ove takse sami prijavljuju i da je rok 31.07.2020. Procitala sam uredbu od 18.12.2019 i tamo ne stoji nista slicno. Kojim propisom je ovo odredjeno?

  5. Ukoliko je preduzetnik stavio radnju u status mirovanja, tj. registrovao prekid obavljanja delatnosti sa datumom 31.12.2019. da li podnosi prijavu za 2020. godinu?

  6. Poštovani,
    S obzirom da sam preduzetnik koji izdaje fakturu za svoje uslge na kraju meseca. Zanima me da li za 2019. godinu (od 7. do 31. 12) upisujem iznos koji mi je u tom mesecu legao na račun (faktura iz novembra), ili iznos fakture za decembar koju sam naplatio u januaru 2020.
    Hvala

    1. Dragi Aleksandre,

      U prijavi za 2019. unosite ceo prihod iz KPO knjige za 2018. a u prijavi za 2020. godinu unosite prihod iz KPO knjige za 2019. godinu. U KPO knjizi treba da budu sve fakture koje ste izdali, nezavisno od toga kad ste primili uplatu.

  7. Postovana Sonja,
    ne znam tacno sta da upisem kao prihode za odredjenu godinu. Primera radi, godisnje imam prihode oko 3000000 + 2000000 u devizama, ukupno 5000000, ali da bi podigao devize moram da ih konvertujem u dinare tj. prodam sam sebi i onda se taj iznos dupira i evidentira kao da su prihodi ukupno 7000000. Jednom godisnje podnosim KPO izvestaj sa objasnjenjem da sam ustvari sa prihodima ispod 6000000 i to sve funkcionise, posto i u poreskoj shvataju taj apsurd. Moje pitanje je sta napisati kao prihod u vezi Eko takse realnih 5000000 ili nerealnih 7000000?

    1. Dragi Dragane,

      Fakture koje izdajete u devizama u KPO knjigu treba da upišete u dinarskojprotiv vrednosti na dan izdavanja. U prijavu upisujete iznos iz KPO knjige, tako da treba da prema vašem opisu treba da upišete realan iznos.

  8. Poštovani, pre svega hvala puno na objavljenom uputstvu.

    Kako odrediti da li firma ima mali, srednji, ili veliki uticaj na životnu sredinu ako vaša šifra delatnosti nije navedena u prilogu iz Uredbe?

    U pitanju je preduzetnička radnja sa šifrom delatnosti 1813.

    1. Dragi Gorane,

      Pre nego što je omogućeno elektronsko prijavljivanje iz lokalnih samouprava su nam rekli da se preda prijava gde ćete samo upisati šigru bez obeležavanja uticaja. S obzirom da to sada nije moguće, možemo vas jedino posavetovati da proverite sa svojom lokalnom samoupravom da li podnosite prijavu u papirnom oblikom ili je ne podnosite uopšte.

  9. Neuspevam da podignem aplikaciju, javlja se greska Neuspesan start aplikacije, identican prikaz ekrana kao na slici 30 Korisnickog upitstva. Sve predlozeno sam primenila, ali bez rezultata.

    Hvala unapred,
    Jasmina

  10. Poštovani,
    Prilikom popunjavanja podataka u Prijavi,napravio sam grešku tako što sam u koloni „Broj opština“,misleći se na broj opština lokalne samouprave u kojima se obavlja delatnost,uneo šifru opštine,što je veliki broj,obzirom da preduzeće posluje samo u jednoj opštini.Da li taj podatak može da se ispravi,obzirom da ne postoji polje „Izmena poreske prijave“kao ni brisanje iste?
    Hvala i pozdrav.

  11. „Za 2020. godinu upisujete od 01.01.2020. do 31.12.2020. bez obzira da li ste imali prekid u obavljanju delatnosti, što će se proveriti prilikom obrade prijave.“

    Ovo nema nikakvog smisla. Gde pise da ovo ovako treba? Sta je poenta onda polja OD-DO?

    Nece sigurno lokalna poreksa da proverava za svakoga da li je aktivan i radi ili je aktivan ali u statusu priv. prekida.

    Jako je lose sto na app ne postoji napomena (polje) ili attachment za dokumentaciju.

    Ali od koga je dobro je – za koga jos bolje.

    1. Dodatno, odeljci prijave broj 3. i 4. nisu neophodni da budu popunjeni, jer oni sluze kada neko u vase ime podnosi prijavu (knjigovodja, ovlasceno lice i sl. za deo 4.).

      Svi podaci neophodni za donosenje resenja LPA se nalaze vec popunjeni (MBR, PIB) i neophodno je popuniti/dopuniti samo polja oznacena zvezdicom *

    2. Poštovani,

      U lokalnim samopurava su nam rekli da će vršiti proveru sa APR, pa smo tako i preneli informaciju. Slažemo da bi bilo bolje da postoji opcija bar za napomenu.

  12. Poštovanje,ja sam samostalni preduzetnik(taxista).Kako sam paušalac nevodim knjige neznam šta da upišem,kolko sam prihodovao u 2019,2020 godini?Hvala

  13. Postovani,

    ako je preduzetnicka radnja osnovana u 2019 godini, jasno je da se predaja Obrazac 1 i za 2020 godinu i za 2019 godinu.

    U ovom slucaju za obrazac 1 za 2019 godinu, koji prihodi se unese, s obzirom da nema prihoda iz 2018 godine.

    Hvala.

  14. Pozdrav,
    Prilikom potpisivanja prijave, ePIA aplikacija prijavljuje gresku da je sertifikat nevalidan, iako je validan do 2021. godine. Greska koja se prikazuje u detaljima je sledeca: „Provera opozvanosti. Greska tokom provere opozvanosti: CRL ne moze biti pronadjen (mozda postoji problem u konekciji sa CRL lokacijom Sertifikacionog tela. Proverite proxy podesavanja.)“.
    Jel imate mozda ideju sta bi mogao biti problem i jel uspeo neko da potpise dokument uspesno?

  15. Poštovani!
    Šta je sa poljoprivrednim gazdinstvima koja nisu registrovana u APR već samo u trezoru (a PDV sistemu su) i imaju status preduzetnika. Da li je potrebno i za njih podnositi prijavu

    1. Draga Slađana,

      Ukoliko se vaša šifra delatnosti nalazi na spisku Uredbe, podnosite prijavu. Ukoliko je nema na spisku, savetujem vam da kontaktirate svoju lokalnu samoupravu, s obzirom da su nam pre omogućavanja elektronske prijave rekli da se u slučaju da nema šifre na spisku predaje prijava bez označavanja uticaja.

  16. Postovana Sonja,

    Ja sam preduzetnicku agenciju (pausalac) prvo stavio u mirovanje 28.02.2020., a potom i zatvorio i agencija je brisana iz registra APR-a. Iz PU i Uprave Javnih Prihoda sam dobio potvrde da nista ne dugujem, potvrde koje su mi bile potrebne da bih agenciju brisao u APR-u. Nikada nisam placao eko taksu. Sada, ja imam 2 pitanja:
    1. Da li mislite da bi trebalo da prijavim i platim eko taksu, iako je preduzetnik zatvoren i brisan?
    2. Da li je uopste moguce podneti prijavu kad je preduzetnik zatvoren i brisan iz registra?

    Srdacan pozdrav i hvala!

    1. Dragi Nebojša,

      Po mom mišljenju bi treblo da podnesete prijavu za period do 28.02. Savetujem vam da naravno proverite sa lokalnom samoupravom da vam nisu već obračunali taksu prilikom izdavanja uverenja. Trebalo bi da možete da podnesete prijavu i ako ste zatvorili radnju. Ako ne, možete uvek u papirnom obliku.

    1. Poštovana,

      Podnosite na obe opštine. Prvo na Zvezdari od 07.12. do datuma promene, zatim u Grockoj od datuma promene do 31.12. i za celu 2020.

  17. Poštovani,
    Zahvaljujem se na pomoći i podršci, ja sam pašalac od prošlog meseca ove godine. Po Vašim instrukcijama sam uspešno predao prijavu za komunalnu taksu. Što se tiče kolega koji su prijavili tehničke probleme, ne bi trebalo da ih bude ako se koristi Chrome ili Explorer (ili Edge), mada se i Firefox može koristiti uz izvesna podešavanja sertifikata. Ali da se vratim na pitanje. Pošto je pomenuta taksa u domenu lokalnih samouprava, primetio sam da postoje još tri prijave: PPI1, PPI2 i firmarina. Mislim da sam razumeo da se na nas ne odnosi PPI1, pa me interesuje kada treba i da li uopšte treba predati PPI2 prijavu i prijavu za firmarinu? Da li je ostao promet od 50 miliona za firmarinu, što je za nas paušalce nedostižno obzirom da je promet ograničen na 6 miliona, ili je i ovaj limit podložan korekciji od strane lokalne administracije? Hvala unapred.

  18. Postoavni,

    kada se prijavim elektronskim sertifikatom on bude prepozant, ali u polju obveznik nema nikakvnih podataka. Ne postoji mogucnst ni da se pronadje po PIB/MB-u. Kako prijaviti takve obveznike?

    1. Draga Vera,

      Da li imate ovlašćenja za njih za sve elektronske servise? Ukoliko imate proverite sa tehničkom podrškom, ukoliko nemate možete predati PEP obrazac Poreskoj upravi.

  19. Postovana Sonja,

    Kada se popunjava obrazac za 2020. godinu, u sekciji Naknada kao prihod se upisuje samo ostvareni prihod od 07.12.2019 do 31.12.2019. ili citav prihod za 2019. godinu? Drugo pitanje je – Ukoliko je agencija zatvorena ove godine u martu, da li se u sekciji Naknada pod „Datum do“ unosi datum gašenja agencije ili ipak 31.12.2020 iako agencija od marta vise nije aktivna?

    1. Poštovani,

      U prijavi za 2019. godinu upiujete ceo prihod iz 2018. godine, a taksa će biti obračunata samo za period decembra. Ukoliko ste ugasili, bolje unesite datum do kada ste bili aktivni.

      1. Hvala na brzom odgovoru. Pojasnicu pitanje. Agencija je osnovana sredinom 2019. i ugasena u martu 2020. Moja dilema iz prvog pitanja je sta se unosi u obrascu za 2020. godinu kao ostvareni prohod? Jasno mi je da tu treba uneti prihod iz 2019. godine, ali za koji period? Za citavu 2019. godinu ili samo ostvareni prihod tokom perioda od 07.12.2019 do 31.12.2019? Hvala!

  20. Postovani, da li stambene zajednice moraju da podnose prijavu? One se ne registruju u APR a kad udjem na PIB na LPA njihova sifra je 94.99 koja se nalazi u uredbi?

  21. Postovani,

    Ako vam pare lezu u evrima na devizni racun, a vi ne konvertujete ceo iznos odmah u dinare, da li racunate prihod samo sa dinarskog racuna, odnosno novac koji je legao na dinarski racun za 2019 godinu iako i dalje imate neki iznos u evrima koje ce kasnije biti konvertovan u dinare u 2020 godini?

    Nadam se da sam razumno napisala 🙂

    Hvala

    1. Draga Nataša,

      Vi po pravilu ino fakturu upisujete u KPO knjigu u dinarskoj protivrednosti na dan izdavanja fakture, tako da upisujete iznos iz KPO knjige bez obzira da li ste novac konvertovali i da li vam je uopšte uplaće. Nadam se da sam odgovorila na to što ste mislili. 🙂

  22. Poštovani.
    Ukoliko je D.O.O osnovano 20.12.2019 i podnelo izjavu o neaktivnosti u APR, na dan 31.12.2019, kako onda postupiti prilikom podnošenja prijave za 2020. godinu ?

    Da li se uopšte podnosi prijava, ako se podnosi, koji datum staviti,
    jel treba 20.12-31.12.2019.godinu.

    Hvala unapred

    1. Poštovani,

      Prema mom mišljenju podnosite samo prijavu za 2019. od 07.12. do 31.12. a za 2020. s onzirom da niste aktivni ne treba. Svakako vam savetujem da proverite i sa savojom lokalnom samoupavom.

      1. imati gubitak -nije isto što i prihodovati, npr imate prihod 4000, trošak 8000, gubitak je 4000, što znači da je prihod 4000, i ne treba nula već 4000.

  23. Pozdrav,
    Imam pitanje… Moja preduzetnicka agencija je u statusu mirovanja od 19.7.2019. zbog porodiljskog odsustva i nece biti aktivna cele 2020. godine. Da li ja moram da podnosim prijave za eko takse za 2019. i 2020. godinu?

    1. Poštovana,

      S obzirom da se ispravka prijave vrši podnošenjem nove prijave, mislim da ne morate nita da uradite po ovom pitanju ako je druga prijav akoju ste uneli bila ispravna.

  24. Postovana,

    Prijava za eko taksu poslata elektronski za 2019. i 2020. ali sam naknadno ustanovila gresku. Naime u broj
    opstina stavila sam br.1 a treba br.2, jer sediste na jednoj opstini a proizvodnja na drugoj opstini. Sta uraditi
    u ovom slucaju?
    Hvala unapred.

    S postovanjem,

  25. Elektronsko popunjavanje prijave, obrazac 1 za eko -taksu.
    U polje 2.6. prihod ( tačan iznos, ne u hiljadama dinara).
    Da li se upisuje 200.000,00 ili kao što je u bilansu uspeha AOP 1001 200.
    Nije mi jasno kako se popunjava prihod.
    Pozdrav,
    Bojan

  26. Poštovani,
    Elektronski popunjavanje obrasca 1 za eko taksu.
    U polje 2.6. prihod ( tačan iznos, ne u hiljadama dinara ).
    Da li se upisuje 200.000,00 ili kao u bilansu uspeha AOP 1001 200.
    Nije mi jasno kako se popunjava prihod.
    Pozdrav,
    Bojan

  27. Pozdrav,
    pre svega svaka cast za detaljna objasnjenja i pomoc svima nama.
    Molim Vas za pomoc oko unosa prihoda za 2019/2020 za pausalca (taxistu) koji ne vodi Kepo knjige.
    Da li se Mesecna osnovica – pausalno utvrdjen prihod iz resenja koristi na nacin sto se mnozi sa brojem meseci i dobijeni rezultat upisuje kao godisnji prihod?

    Hvala unapred!
    Pozdrav

  28. Postovani,

    Zanima me vase misljenje o tome koje prihode pausalci koji ne vode knjige treba da prijavljuju.

    Kako je poreskim resenjem vec utvrdjena osnovica za oporezivanje, trebalo bi po svoj logici stvari da se ta osnovica mnozi sa 12 i upisuje kao prihod za tu godinu.

    Odkud odjednom neki „KPO“ prihodi, i to za najobicniju stvar kao sto je eko taksa koja je limitirana na 5000 dinara za preduzetnike.

  29. Da čovek ne poveruje, svi obveznici ove takse su već upisani u APRu tako da poreska uprava može jednostavno da i ovu taksu doda u prijavi za izračun poreza. Ali sto bi se oni bavili time kada bi mogli da naplaćuju debele kazne onima za koje su znali da su obveznici ali se nisu blagovremeno prijavili. Sačuvaj me bože digitalizacije Srbije! Za djirlo narod – djirlo proizvodi!

  30. Postovanje,

    Imala sam preduzetnicku agenciju koja je stavljena u status mirovanja sa datumom 29.02.2020. Jel pri podnosenju prijave za taksu za 2020 stavljam od 1.1. do tog datuma ili ipak moram da stavim do 31.12.2020?

    Hvala
    Pozdrav

  31. Postovani, moja sifra delatnosti se nalazi u uredbi (49.41 Drumski prevoz tereta).
    1. Negde sam procitala da mi podnosimo neki obrazac2… dal imate informaciju o tome? ili se rodovno podnosi preko lpa.gov.rs. prijava.
    2. I u prijavu za 2019 g unosim iznos koji je evidentiran za celu 2018 ili samo 7-31 decembra 2018.g.
    Hvala unapred!

    1. Dragi Marko,

      Drugačije izgleda podnošenje prijave online i papirno. U elektronskom formatu se mora uneti period za koji se podnosi prijava, dok u papirnom obliku ne postoji ta mogućnost. Zbog toga postoji razlika. U oba slučaja se upisuje celokupan prihod iz prethodne godine.

  32. Postovani,

    podneli smo prijavu za Eko taksu jos u martu u papirnom obliku, gde nije postojala opcija da se upise broj opstina na kojima imamo poslovne jedinice i resenje nam je stiglo pre par dana. Kako je uvedeno elektronsko podnosenje prijava uvedena je i mogucnost upisivanja poslovnih jedinica. Posto imamo i radnu jedinicu na drugoj opstini da li treba sad posebno da podnesemo prijavu. Najveci procenat ostvarenog prihoda je na opstini gde je sediste firme. U slucaju da je potrebno predati jos jednu prijavu na drugoj opstini koji iznos prihoda upisujemo za tu radnu jedinicu posto smo ukupan prihod upisali u prvoj prijavi.

    S postovanjem

  33. Pozdrav,

    Da li znate da nam pojasnite šta znači ovo „ne u hiljadama dinara“, stavka: 2.6. Prihod (tačan iznos, ne u hiljadama dinara)? Šta upisujemo tačno tu?

    Hvala!

  34. Postovani
    otvorio sam agenciju 22.07.2020.
    Pokusao sam da podnesem prijavu preko portala, ali ne mogu da nadjem prijavu za moju agenciju. da li i za moju agnciju vazi rok do 31.7.2020?

  35. Preduzeće je za 2018 i 2019 bilo razvrstano kao mikro pravno lice, a za 2020 kao malo pravno lice. Koju velicinu unosim u prijavi za 2020 godinu, s obzirom da se prihod unosi iz 2019.
    Hvala

  36. Poštovana Sonja,
    Prvenstveno Vam hvala na velikoj posvećenosti i ažurnosti! Pročitala sam sve što sam našla u vezi sa eko taksom, ali opet imam pitanja… Sedište firme je u jednoj opštini, a proizvodnja se odvija u drugoj, da li u polju 2.7 upisujem 1 ili 2(obzirom da je pretežna delatnost, tj. proizvodnja samo u drugoj opštini, u prvoj je samo sedište firme)? I da li u koraku 1, kod odabira prijave stavljam opštinu sedišta ili opštinu obavljanja delatnosti ili treba da podnesem dve prijave? Unapred Vam hvala na odgovoru! Pozdrav i svako dobro!

  37. Poštovana Sonja,meni je radnja registrovana kao preduzetnicka – taxista. Pausalno se oporezujem i ne vodim knjige kod knjigovodje, šta se upisuje u polju prihoda za 2019 i 2020 god. Sta pausalci upisuju generalno ?

  38. Poštovani,
    Kao paušalac, prijavljen sam u jednoj opštini, dok usluge stručnog nadzora vršim u više opština, da li je potrebno prijavu uraditi u svakoj od tih opština?
    Srdačan pozdrav!

  39. Poštovani,

    Šta se događa sa preduzetnicima čije je sedište firme prijavljeno na adresi prebivališta?
    Da li, u tom slučaju, i ti paušalci-preduzetnici moraju da podnose prijavu za eko-taksu ili je oni već plaćaju putem redovnih režijskih računa?

    Hvala unapred na odgovoru!
    Srdačan pozdrav

  40. Cao, ja sam na odmoru, van grada, do 2.8. I ne mogu da podnesem prijavu ranije… Dosta ljudi je na odmoru pa nece biti u prilici da to urade. Mogu li tada da prijavim?

  41. Postovani,
    Imamo otvorene filijale u nekoliko gradova, pa me zanima da li za svaku filijalu podnosimo eko taksu, a u polju broj opstina unisimo ukupan broj opstina ili je potrebno podneti samo za centralu, a upisati ukupan broj ostina?

    Unapred hvala na odgovoru

  42. Poštovana Sonja,
    Paušalac sam i obavljam usluge pripreme za štampu – šifra1813 , ali te šifre nema u uredbi. Da li svakako podnosim prijavu?
    Hvala na odgovoru!

    1. Dragi Igore,

      Elektronskim putem svakako ne možete. Pre nego što je omogućeno elektronski rečeno nam je da se predaje prijava papirno, bez popunjenog podatka za uticaj na sredinu. Najbolje je da proverite sa svojom lokalnom samoupravom.

  43. Postovani,
    celo popodne pokusavam da posaljem prijavu za eko naknadu i prijavljuje gresku da nije uspostavljena sigurna konekcija sa serverom.
    Sta mi je ciniti?
    Imam sertifikat,popunjenu prijavu,sve instalirano,a ne mogu da potpisem i predam.Hvala

  44. Postovana Sonja,
    Nakon podnosenja prijave u koloni Datum podnosenja stoji datum (danasnji u mom slucaju) i u koloni status U PRIPERMI.
    Da li ovo znaci da je prijava uspesno poslata?

    Pitam iz razloga jer sam prvu prijavu morao da OBRISEM jer mi je izbacivalo gresku kad bih probao da je posaljem. I tada je u koloni Datum stajalo prazno polje, pa mi je ovo stvorilo konfuziju.

  45. Poštovani,

    Registrovan sam kao preduzetnik 1.7.2020. rešenje iz apr sam dobio tek 16.7.2020. Tek sam danas 04.08.2020. saznao za ekološku taksu. Da li sam i ja dužan da se prijavim? Da li to uopšte mogu da uradim s obzirom da je istekao rok? Hvala

  46. Poštovana Sonja,

    suprug je paušalac (pretežna delatnost TAXI prevoz), nema knjigovođu i tek smo danas saznali za podnošenje prijave za eko taksu. Da li će moći danas da podnese prijavu? I još jedno pitanje 03.01.2020.godine je promenio sedište, je l to znači da treba da podnese 3 prijave: jednu za 2019 i 2 za 2020.godinu?
    Unapred hvala na odgovoru

  47. Postovani, mi kasnimo sa predajom prijava za Eko taksu tako da predajemo tek sad. Mi smo sportski savez koji vodi knjige svim klubovima i savezima da li u delu gde se prijavljujemo na sistem na LPA za svaki klub mora da unosimo drugu mail adresu, jer nas ne pusta kada unesemo adresu naseg saveza

  48. Postovani,

    posto smo zakasnili sa datumom za prijavu za EKO naknadu, koji je nacin da se sada prijavimo. Ili ako nam mozete pomoci kome da se obratimo za prijavu.

    hvala unapred

  49. Dobar dan,
    Poslujemo na jednoj opstini a u rubrici „broj opstina“ upisali smo sifru opstine 13 – Novi Beograd umesto 1 (broj opstina na kojima poslujemo). Kako sada ispraviti zahtev koji je ovako poslat i potpisan?
    Hvala unapred na pomoci.

  50. Како се доставља решење ако се пријава врши преко портала локалне пореске управе а предузетник је затворен (рецимо у марту) и адреса му није доступна?

  51. Poštovana,

    Da li je moguće prijaviti se za eko taksu sada, s obzirom da je istekao rok, 31.07.2020.? Da li ste upoznati postoje li kakve konsenkvence zbog kašnjenja.
    Hvala Vam na odgovoru unapred

  52. Postovani,

    Stiglo mi je resenje za eko taksu. Resenje je za celu 2020, iako mi je agencija pauzirana pocetkom godine. Da li je to praksa ili je doslo do greske pri obracunu? Da li postoji neka procedura da se to ispravi?

    Hvala

  53. Postovani,
    Pausalna radnja je radila 2018, a od 31.07.2019. je statusu mirovanja.
    Aktivirana ponovo 01.02.2020. Da li je potrebno da se podnosi prijava za 2019 i sa kojim prihodom, a za 2020 koji prihod uneti?
    Hvala unapred!

  54. Postovana,

    preduzetnicka radnja je u mirovanju od 18.03.2020. godine do danas. Da li se podnosi prijava za 2020.god.u tom slucaju ili samo za 2019. do perioda mirovanja tj. do.18.03.2020. god. I kakav je postupak u slucaju kasnjenja sa prijavom za 2019. god. Moze li se nadnadno prijava podneti, i ako moze pret. da se placa iznos eko takse sa kamatom. Hvala na odgovoru

  55. Postovani,

    Pausalnu firmu sam zatvorio jos 6. februara 2020. a prijave za eko taksu sam podneo pre isteka roka, nakon sto sam firmu zatvorio/izbrisao iz registra. Prijave su podnete online i kada se ulogujem na njihov portal mogu da vidim obe prijave (za 2019. i 2020), medjutim tamo pise da su odbijene. U prijavi za 2020. sam napisao 29. februar 2020. za svaki slucaj. Sve u svemu, obe prijave su odbijene, sto me navodi da pomislim da nema veze sa tim sto nisam stavio tacan datum zatvaranja, jer je odbijena i prijava za 2019.

    Da li je to zato sto ne mogu da mi naplate nakon sto sam zatvorio firmu, ili su mi vec obracunali prilikom zatvaranja? Pisao sam na vise adresa i svi me upucuju na „Lokalnu samoupravu“, a Poreska u Mladenovcu nema email adresu a na telefon se niko ne javlja.

    Hvala unapred na odgovoru!

  56. Поштована, ја сам регистрована као предузетник од марта 2021. Да ли треба да се пријављујем за плаћање еко таксе?
    Хвала унапред на одговору, поздрав

  57. Poštovana,paušalac sam i tek sam saznala da treba da se plaća eko taksa,nikakvo obaveštenje nisam dobila ni od koga da to treba plaćati,pa pitanje prema Vama glasi kome se obratiti ili kako se prijaviti za to?Šta se radi ako je u međuvremenu bilo prekida od par meseci?HVALA

  58. Ako sam osnovao preduzetnika 07.06.2021 a u status mirovanja stavio radnju 13.05.2022 godine, da li popunjavam dve prijave, jednu za period od 07.06-31.12.2021 a drugu ya period od 01.01.2022-13.05.2022 godine,

    Unapred Hvala na odgovoru

    1. Ukoliko vam je 2021. godina bila prva godina poslovanja i za prihod iz prethodne godine ste uneli 0, prijava će svakako biti odbijena zato što se eko taksa ne plaća, jer ne može biti veća od 0,4% prihoda, i to je normalna procedura, ali svakako je potrebno prijaviti eko taksu za svaku godinu poslovanja, što znači da je potrebno da podnesete za 2022. i 2023. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko podnošenja prijave za eko taksu, možete nam se obratiti na office@pausal.rs .

  59. Poštovanje,

    Kasno sam video i zakasnio da se prijavim, sada je 1.8.2023.
    Šta se dešava u ovoj situaciji. Želim da zatvorim preduzetničku radnju, sve sam uradio samo mi je ta taksa ostala, šta da radim sada kada mi je istekao rok.

    Hvala unapred,
    Sve pohvale za trud.

    1. Dragi Milane,
      Ne brinite nista, samo prijavite nakon roka! Nismo jos imali slucaj da je neko zbog malog kasnjenja imao posledice.
      Ukoliko vam naravno potrebna pomoc za podnosenje ili zatvaranje preduzetnicke radnje tu smo!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *