Otvoreno pismo Digitalne zajednice

Digitalna zajednica objavila je otvoreno pismo u kojem su, nakon razgovora o izmenama Zakona koje je inicirala Vlada, predstavili svoje zaključke i pozvali na obustavu donošenja Zakona i započinjanje dijaloga.

Digitalna zajednica skreće pažnju da predložene izmene uvode pravnu i poslovnu nesigurnost i onemogućavaju dalji rast i razvoj, što se ogleda u nedovoljno definisanim kriterijumima testa koji ostavljaju preveliku slobodu tumačenja. Osim toga, nepostojanje daljeg plana, nakon tri godine od početka primene Zakona doprinosi ovoj nesigurnosti.

Još jedan od problema je donošenje Zakona po hitnom postupku, bez javne rasprave i uprkos negativnim reakcijama stručne javnosti.

Posebno nas zabrinjavaju izjave predstavnika Vlade i Ministarstva finansija da IT preduzetnici trenutno posluju van važećih zakona Republike Srbije. Načelo fakticiteta, na koje se Vlada i njeni predstavnici pozivaju, shvatamo ali ne razumemo kriminalno etiketiranje preduzetnika u IT industriji.

navode u pismu i dodaju da se time doprinosi kriminalizaciji IT profesionalaca.

Za kraj, iz Digitalne zajednice poručuju da predložene mere doprinose odlasku IT stručnjaka iz Srbije ukazujući na negativne posledice koje te mere mogu doneti.

Pismo je javno objavljeno, ali i poslato svim relevantnim institucijama.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *