Paušalci, pažnja: Nova pravila podnošenja prijava za eko taksu

Ove godine nam prvo prolećno lišće stiže kao podsetnik na “zeleni zadatak”, jer je rok za prijave za eko taksu pomeren na 30.04. Koje su najvažnije novine vezane za plaćanje eko takse? Pročitaj u nastavku.

Tekst je ažuriran 18.04.2024. Za pregled najnovijih izmena regulative idi na poslednji odeljak „I još izmena od 6.04“

Ko je sve obveznik plaćanja eko takse?

Mali podsetnik: sva pravna lica i preduzetnici su obveznici plaćanja eko takse. Visina takse zavisi od registrovane delatnosti odnosno delatnosti čijim je obavljanjem preduzetnik ostvario najviše prihoda u prethodnoj godini. O klasifikaciji uticaja i iznosu eko takse možeš pročitati na linku.

Prijava za eko taksu se podnosi Lokalnoj poreskoj administraciji lično, popunjavanjem Obrasca 1, ili elektronski. U prvoj godini poslovanja se ne plaća eko taksa, ali se ipak mora podneti prijava. U tom slučaju ti stiže rešenje sa iznosom 0, a u praksi se često dešava i da prijava bude odbačena, što ne treba da te zabrinjava, to je znak da je prijava obrađena i da nema potrebe ništa da plaćaš.

Šta se promenilo kod plaćanja takse i zašto?

Prošle godine su  izmenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih dobara (članovi 134-139) uvedene važne izmene koje se tiču eko takse:

  • Novi rok za podnošenje prijave 30.04. Rok za podnošenje godišnjih prijava je prethodno bio 31.07, tako da je važno da zabeležiš novi datum i kako ne bi bio/bila u kašnjenju.
  • Plaćanje na tromesečne umesto na mesečne rate. Kod plaćanja eko takse imaš dve opcije: jednokratno plaćanje ili plaćanje na rate. Ukoliko biraš ovaj drugi način, važno je da znaš da se od ove godine uvode kvartalne umesto dosadašnjih mesečnih rata. Rok za plaćanje je 15 dana od isteka tromesečja.
  • Kod paušalaca se prihod utvrđuje na osnovu poreskog rešenja za prethodnu godinu, a ne više na osnovu KPO knjige.

Da sumiramo, ako je agencija registrovana ove godine, prijavu podnosiš do 30.04., ali ne plaćaš taksu.
Ako je agencija registrovana ranije, možeš nastaviti da plaćaš po prethodnom rešenju, do donošenja novog. Ako ne znaš da li ti je doneto rešenje o eko taksi, pogledaj kako možeš da proveriš. Prijavu takođe podnosiš do 30.04.

I još izmena od 6.04.

Dana 6.04. počela je da se primenjuje nova Uredba o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu i iznosima naknada i novi obrazac koji se koristi za podnošenje prijave. Evo kako to utiče na tvoje obaveze.

Za paušalce, nema promena u pogledu visine takse. Svi preduzetnici koji koriste paušalni model oporezivanja svrstavaju se u mikro pravna lica i preduzetnike. Iznos takse će zavisiti od tvoje šifre delatnosti odnosno od toga da li ona ima mali, srednji ili veliki uticaj na životnu sredinu. Digitalni preduzetnici uglavnom mogu da očekuju taksu do 5000 dinara.

Preduzetnici knjigaši se sada ne svrstavaju nužno u mikro i mala preduzeća. To znači da je za njih moguć veći iznos eko takse ako se pokaže da pripadaju kategoriji srednjih pravnih lica i preduzetnika. Za određivanje veličine se koriste kriterijumi iz člana 6 Zakona o računovodstvu. Naravno, i za knjigaše pored veličine na visinu eko takse utiče i stepen uticaja na životnu sredinu.

Podsećamo, iznose takse zavisno od veličine i uticaja na životnu sredinu možeš pogledati na linku.

Važna informacija: od 15.04.2024. je privremeno onemogućeno elektronsko podnošenje prijava za eko taksu za 2024. godinu jer se radi na postavljanju novog obrasca na portalu LPA. Važno je da znaš da će sve prijave uredno podnete na starom obrascu i prihvaćene biti obrađene i nema potrebe da ponavljaš postupak. Svakako, ako želiš da se uveriš da je sve u redu ili ako biraš da podneseš prijavu lično dok su u toku radovi na portalu, kontaktiraj svoju lokalnu samoupravu.

Potrebna ti je pomoć oko prijave?

👉Ukoliko želiš da podnesemo prijavu za eko taksu umesto tebe, proverimo status rešenja iz prošle godine (u slučaju da ti nije stiglo), obavestimo Lokalnu poresku administraciju o “zamrzavanju” ili važnim poslovnim promenama, pošalji nam imejl na office@pausal i naš tim će preuzeti rešavanje svakog pitanja 🙂

Ako želiš da primaš obaveštenja o promenama i datumima, važnim za paušalce i frilensere, prijavi se na naš newsletter

6 comments

  1. Zdravo,
    pre mesec dana sam podnela prijavu za eko taksu na obrascu 1 (lično u lokalnoj p.u.) i tada nisam znala za ovo: „Kod paušalaca se prihod utvrđuje na osnovu poreskog rešenja za prethodnu godinu, a ne više na osnovu KPO knjige“
    – to sad prvi put vidim kod vas… tako da u mom obrascu 1 stoji unet iznos iz kpo.

    Tada (pre mesec dana) sam svuda nailazila na to da je novo samo to da je taj raniji datum i da se kvartalno plaća, nigde nije bilo ni reči o ovome… da li je objavljeno sad nedavno?

    I šta sada da radim , da li će oni sami nekako doći do tog iznosa ili ja moram ponovo da predam prijavu?

    1. Ne bi trebalo da bude problema, uglavnom LPA ni ne vrši poveru prihoda, a i ako traže proveru, samo se izmeni podatak. Vi možete podneti novu prijavu sa izmenjenim prihodom, on je verovatno manji nego prihod po KPO, pa vam i iznos takse može biti manji jer je maksimalan iznos takse 0,4% prihoda. Sama LPA neće doći do tog podatka, morate im ga dati.

  2. Паушалац сам. Имам пореско решење са ставком Г која је на већи износ, и коначном ставком Д, која је на мањи износ, пошто ме обухвата члан 6 Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности.
    Који од ова два броја је меродаван? Такође, да ли се дати број множи са 12, пошто су ти износи срачунати на месечном нивоу?

  3. Da li se prijava za EKO Taksu podnosi za tekucu ili prethodnu godinu?
    Ukoliko je odgovor za tekucu, sta se desava ukoliko se pravno lice ugasi tokom godine?

    1. Podnosite prijavu za tekuću godinu, ali unosite prihod iz prethodne godine. Ukoliko se ugasite ili se desi neka druga promena u poslovanju, potrebno je da ponovo podnesete prijavu. Dakle, ako se ugasite, podnosite ponovo prijavu, sa periodom od početka godine do datuma gašenja i za taj period ćete dobit novo rešenje.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *