Pomeren rok za ostvarivanje olakšica

Danas je doneta još jedna uredba zbog okolnosti izazvanih vanrednim stanjem nastalim usled bolesti COVID-19. Ovom uredbom je pomeren rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica. Rok se pomera na 60 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Početkom godine, osim testa samostalnosti za preduzetnike, uvedene su i olakšice za kvalifikovana novozaposlena lica.

Kvalifikovanim novozaposlenim licem smatra se lice koje tokom 2019. godine nije imalo status osiguranika zaposlenog. Osobe koje su u 2019. godini imale status osiguranika preduzetnika, da bi stekli status kvalifikovanog novozaposlenog su bili u obavezi da zasnuju radni odnos do 30. aprila 2020. godine. Međutim, današnjom uredbom ovaj rok je pomeren, tako da ova lica i posle 30. aprila mogu steći status kvalifikovanog novozaposlenog.

Podsetimo se:

Ukoliko vaš poslodavac ispunjava uslove, za vas kao kvalifikovanog novozaposlenog se oslobađa plaćanja:

  • u 2020. godini – 70% poreza i 100% doprinosa za PIO
  • u 2021. godini – 65% poreza i 95% doprinosa za PIO
  • u 2022. godini – 60% poreza i 85% doprinosa za PIO

na obračunate zarade.

2 comments

  1. Preduzetnik sam koji se bavi fotografskim uslugama i Limo servis ( posla nema) vlasnik sam i jenini radnik. Od novembra sam zaposlen u OŠ „Jovan Dučić“ Petrovaradin na 4h sa platom od 15000 ( pola iznosa od minimalca). Da li ostvarujem pravo na pomoć posla sa mojim uslugama nema, a celu platu od 15000 prebacim na plaćanje PIO i ostalih dadžbina. Tako da meni ne ostane ništa. Knjigovođa misli da nemam pravo na ostvarivanje subvencija, a ja trenutno ne ostvarujem nikakva više primanja. Od čega živeti.
    Ako ima bilo kakva informacija dobro bi mi došla.
    Srdačan pozdrav Jovan.

    1. Dragi Jovane,

      Ukoliko ste zaposleni ne ostvarujete prava na uplatu minimalca. Jedino što vas možemo savetovati je da obustavite obavljanje delatnosti ukoliko nemate posla, kako biste obustavili zadženja poreza i doprinosa.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *