Potvrda o zaposlenju i visini primanja za preduzetnike

Potvrda o zaposlenju i visini primanja je sigurno nešto sa čim ste se susretali u dosadašnjem poslovanju. Na primer, ukoliko ste konkurisali za kredit kod banke, da biste upisali dete u vrtić, dobili vizu za odlazak u neku zemlju itd. 

Potvrda tj. njen sadržaj nije propisan Zakonom i podrazumeva jednostavno popunjavanje obrasca, preduzetnike često zbunjuje to što se u primerima za popunjavanje koje mogu pronaći na internetu  nalaze određene stavke koje podrazumevaju radni odnos, i onda nisu sigurni šta tu treba upisati. Na primer, neophodno je da obeležite da li ste zaposleni na neodređeno ili određeno vreme. 

Kako se popunjava potvrda o zaposlenju i visini primanja za preduzetnike

Bitno je da znate da ukoliko ste preduzetnik ovu potvrdu popunjavate sami za sebe.

U prvom delu potvrde popunjavate vaše lične podatke, dok se na kraju dokumenta popunjavate podatke o vašem preduzeću. 

Već smo pomenuli da je jedna od zabluda preduzetnika da li zaokružuju opciju zaposlenja na određeno ili neodređeno vreme. Pravilo za sve preduzetnike je da zaokružuju opciju „na neodređeno vreme“

U polju o vremenu početka rada upisujete datum registracije preduzetničke agencije. To važi i za polje ukupnog trajanja radnog staža, u kojem upisujete vreme koje je prošlo od registracije preduzetničke agencije.

U polju koje se odnosina prosečnu zaradu u prethodna 3 meseca postoji razlika između preduzetnika knjigaša i paušalca. Preduzetnik knjigaš u ovo polje upisuje bruto 1 zaradu. Dok paušalci u ovo polje upisuju poresku osnovicu sa rešenja o utvrđenim obavezama.

 Primer potvrde o zaposlenju i visini primanja koju mogu koristiti preduzetnici nalazi se na linku


Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 + 15 =