Promena poziva na broj za 2020. godinu

Podsećamo sve paušalce da se menja poziv na broj (BOP) za plaćanje poreza i doprinosa za 2020. godinu, počev od uplata za januar čiji je je rok za plaćanje do 15.02.2020. godine.

Rok za plaćanje poreza i doprinosa za decembar je 15.01.2020., a uplata se vrši sa pozivom na broj za 2019. godinu.

Rešenje za 2020. godnu bi prema najavi Poreske uprave trebalo da stigne elektronski, putem aplikacije ePorezi u periodu od 10 do 15. januara. Na njemu će se naći novi iznosi i poziv na broj, dok na rešenju za 2019. godinu možete videti samo nov poziv na broj.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, slobodno nam se obratite na office@pausal.rs.


12 comments

  1. Pošto sam tek počela kao paušalac, interesuje me da li svaki mesec porez na prihod i doprinose uplaćujem sa istim pozivom na broj? Tj, ne menja se na mesečnom nivou, samo godišnje? Kako mi piše na Rešenju, ti brojevi računa i poziv na broj za svaku od stavki ostaje nepromenjen cele godine? Hvala unapred, Ljiljana

    1. Draga Ljiljana,

      Tako je, uplatni racuni se ne menjanju, iznosi i poziv na broj ostaju isti cele godine i sa tim podacima uplaćujete mesečna zaduženja (do 15. u mesecu za prethodni mesec). Poziv na broj, a najčešće i iznosi se menjaju svake godine. Na svom rešenju za 2020. možete videti i poziv na broj za 2021. godinu.

  2. Ja svake godine menjam bop tj novi poziv na broj, jedna stvar mi nije jasna, kako oni to proknjižavaju, jel to ide automatski ili kako?
    Koja je uopšte poenta da se stalno menja poziv na broj?

    1. Dragi Gorane,

      Poziv na broj se menja svake godine, kako bi se lakše pratile uplate. Sa svakim novim rešenjem dobijate i podatak o pozivu na broj za narednu godinu i to se automatski proknjiži.

      1. To mi je čudno, sad kad sam na eporezi izvadio stanje, tamo mi pokazuje po 3 različita bopa,
        Prvo je ono sto je pre bilo, poziv je bio pib a onda ide bop iz 2018 i onda za 2019
        Na nekima sam u plusu a na nekim u minusu.
        Da li to tako treba da bude?

        1. Dragi Gorane,

          U redu je što imate 3 BOP-a ukoliko više godina poslujete. BOP za 2020. ćete na stanju videti tek posle 15.02. Tamo gde ste u minusu znači da ste u pretplati, a gde ste u plusu znači da dugujete. Možete nam poslati izvode na office@pausal.rs kako bismo vam rekli šta je potreno da uplatite i da li eventualno možete da tražite preknjiženje. Ili možete probati sami da protumačite stanje uz pomoć ovog teksta, kao i da pripremite preknjiženje.

  3. Pozdrav.
    Interesuje me ako mi u elektronsko sanduce nije stiglo resenje za PIO, zdravstveno i nezaposlenost (kao sto je stiglo ostalim kolegama), gde mogu da saznam koji mi je poziv na broj i suma za 2020 godinu?
    Vec nekoliko dana me telefonski i mejlovima loptaju ali do broja nikako doci.
    Hvala.

    1. Dragi Branislave,

      Ukoliko ste dobili poresko rešenje za porez za 2020. po njemu možete obračunati iznose za doprinos, a poziv na broj je isti kao i na rešenju za porez. Možete nam poslati rešenje na office@pausal.rs kako bismo vam generisali naloge za plaćanje. Ukoliko uopšte niste dobili rešenje, onda poziv na broj za 2020. godinu možete videti na rešenju za 2019. i možete koristiti iznose sa tog rešenja. Ukoliko nemate ni rešenje za 2019. možete proveriti svoje stanje na ePorezima 19.02. kada će se videti zaduženja. Ako ne bude zaduženja, najbolje je da pozovete svog inspektora.

      1. Dobar Dan,
        Kada kazete da se poziv na broj za 2020. moze videti u resenju za 2019. da li mislite na na onaj broj koji u proslogodisnjem resenju pise da se koristi za ranije akontacije poreza u 2020?

        Hvala puno

        1. Draga Iva,

          Na rešenju za 2019. godinu možete videti i jasno je naznačen poziv na broj za akontacije u 2020. godini (čija uplata je počela od 15.02.2020. za januar). Preporučujemo vam da proverite i sanduče na ePorezi, trebalo bi da vam je doneto novo rešenje za 2020. godinu. Pogledajte uputstvo za preuzimanje rešenja.

  4. Pozdrav.
    Kako tacno ide placanje pausala? Recimo do 15. aprila se placa mart, a vec 16. aprila dolazi zaduzenje i za april koje se placa do 15. maja, jel tako funkcionise?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *