Promena sedišta agencije

Ukoliko ste rešili da promenite sedište svoje agencije, to možete učiniti u nekoliko koraka. Procedura promene nije previše komplikovana, ali može doći do nekoliko „problema“ koje bi trebalo preduprediti.

Promena sedišta u APR

Prvi korak za promenu sedišta je podnošenje prijave u APR. Za ovu promenu kod preduzetnika nije potrebna dodatna dokumentacija, poput odluke o promeni, već samo Registraciona prijava promene podataka i Dodatak 03 – sedište.

Uz prijavu potrebno je priložiti dokaz o uplati naknade. Trenutna visina naknade za promenu je 750 din. Podatke za uplatu možete videti ovde. Obratite pažnju da je potrebno generisati poziv na broj. U 2023. godini iznos takse je 850 din.

S obzirom da je mesto sedišta sastavni deo naziva agencije, u slučaju da se menja mesto sedišta, naziv će biti automatski promenjen (bez naknade i zahteva). Na primer ako je trenutno sedište agencije u Beogradu, a menja se u Niš, naziv će biti promenjen zajedno sa promenom sedišta. Petar Petrović PR Beograd, biće promenjen u Petar Petrović PR Niš.

Potpisanu dokumentaciju i dokaz o uplati takse predajete u APR ili šaljete poštom na adresu Brankova 25, 11000 Beograd. Ukoliko predajte u APR dobićete potvrdu o predatoj dokumentaciji na kojoj će pisati BP broj. Uz pomoć tog broja pratite da li je usvojeno rešenje na ovom linku.

Ukoliko šaljete poštom, savetujemo vam da šaljete preporučeno kako biste mogli da pratite kada je pošiljka uručena. U ovom slučaju nećete moći da pratite status pomoću BP broja, ali možete da izvršite pretragu sa podacima podnosioca (vašim podacima).

Kada je usvojeno rešenje možete da preuzmete dokumentaciju iz APR ili da očekujete da će vam stići poštom, u zavisnosti od toga za koji način ste se odlučili.

Da li se podnosi poreska prijava?

Prilikom promene sedišta agencije ne podnosi se poreska prijava. Kada otvorite poresku prijavu PPDG-1R, kao osnov za prijavu postoji oznaka 22 – promena sedišta radnje. Međutim, ova oznaka se ne može izabrati. U korisničkom uputstvu za podnošenje prijave PPDG-1R za ovu oznaku stoji:

„Preduzetnik koji promeni sedište radnje dužan je da nadležnoj organizaciji za registraciju privrednih subjekata podnese registracionu prijavu promene podataka o sedištu, a nadležna organizacija za registraciju privrednih subjekata dostavlja elektronskim putem Poreskoj upravi podatke o promeni sedišta preduzetnika. Dakle, kod promene sedišta radnje obveznik ne podnosi obrazac PPDG-1R.

U teoriji vaša jedina obaveza bi bila da promenite sedište agencije u APR. Međutim u praksi se često desi da u Poreskoj upravi nisu svesni ove promene i da nastave da vas zadužuju na staroj opštini. Da biste sprečili gomilanje bespotrebne kamate, savet je da budete u komunikaciji sa inspektorom na staroj i na novoj opštini.

Savet plus: Rešenje o promeni možete predati na pisarnici Poreske uprave ili poslati mejlom, kako bi promena bila zavedena, odnosno kako bi ceo proces donošenja konačnog rešenja na staroj opštini i akontacionog rešenja na novoj opštini, bio ubrzan. Rešenja možete predati/poslati na obe opštine.

Šta treba da očekujete nakon promene sedišta?

Hajde da vidimo šta treba da se desi s poreskom rešenjima nakon promene sedišta.

Prvo – Poreska uprava na staroj opštini treba da donese konačno rešenje. Na njemu treba da budu obračunata sva zaduženja od početka godine (ili od datuma registracije, ako ste registrovani iste godine kad je i promena) do datuma kada je usvojeno rešenje o promeni sedišta u APR.

Iznose sa konačnog rešenja upoređujete sa izvršenim uplatama i plaćate samo razliku.

Npr. ako je vaše mesečno zaduženje za PIO 10.000, a vi promenite sedište 31.03. na konačnom rešenju zaduženje za PIO biće 30.000. Ako ste do tog trenutka uplatili za 2 meseca, sad će biti potrebno da uplatite za još jedan mesec. Da biste bili sigurni šta je potrebno da uplatite, proverite vaše stanje analitike u Poreskoj upravi.

Drugo – Poreska uprava na novoj opštini donosi akontaciono rešenje po kojem se plaća od momenta promene sedišta. Na ovom rešenju može doći do promene iznosa koji plaćate, a sigurno dolazi do promene poziva na broj.

Dakle, kada se menja sedište ne podnosi se poreska prijava. Međutim, menja se poresko rešenje, samim tim i zaduženja, pa je potrebno da ispratite da li su doneta rešenja na staroj i novoj opštini, kako vam ne bi tekla pogrešna zaduženja i stvarale nepotrebne kamate. Takođe, potrebno je da obavestite banku o izvršenoj promeni i postupite u skladu sa njihovom procedurom.

One comment

  1. Postovani,

    Ako mi je trenutno sediste na adresi gde sam prijavljen i odlucim da promenim sediste, primera radi na drugu opstinu, da li moram da dostavljam dodatnu papirologiju kao sto su ugovor o zakupu ili slicno? Prijavu boravka ne menjam.

    Hvala unapred!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *