Radite za svoj, a ne za tuđ san!

Da je nekad potrebno da sami sebi stvorite priliku za rad najbolje pokazuje primer Branislave Antović Aleksić, koja je u želji da stekne praktično iskustvo, pokrenula svoj, sada već svima poznat, Brana’s Divine World blog. On joj je otvorio vrata za druge poslove, ali i omogućio profesionalni razvoj.

Brana nam u ovom intervjuu otkriva kroz koje sve faze je prosla, na šta je najviše ponosna i da li uspeva da razdvoji privatni i poslovni život…

Kako ste došli na ideju pokretanja bloga?

To je sada već slavna priča o mejlovima na koje mi niko nikad nije odgovorio, a koji su, ispostaviće se, doneli sve najvažnije odgovore u mom profesionalnom životu. Naime, nakon što sam diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka, a upisala master studije, shvatila sam da mi jako fali praksa. Želela sam da volontiram, stažiram, na bilo koji način započnem praktičan rad. Sa tom željom prosledila sam više mejlova na adrese meni tada interesantnih medija i to su upravo ti mejlovi na koje niko nije odgovorio.

Ta ’’tišina’’ podstakla me je da razmislim šta je to što mogu da uradim ne bih li samoj sebi stvorila priliku za praksu. Blogovanje je došlo kao odgovor. I tako je 12. oktobra 2010. godine započela moja priča. Dovela je do svih mojih kasnijih novinarskih angažovanja, pa i jedne uredničke pozicije. Ipak, 2013. godine odlučujem da se posvetim blogerskom poslu u potpunosti. Tri i po godine kasnije, tačnije u avgustu 2016. godine, zahvaljujući svom blogu i radu na njemu, postajem preduzetnica. Novinarka preduzetnica, kako je to neko skoro definisao i moram priznati da mi se taj opis dopada.

Šta je bilo najteže savladati na početku vašeg poslovanja i kako ste rešili tu prepreku?

Čini mi se da je najteže bilo boriti se sa predrasudama koje prate ovaj posao. Kada sam shvatila da je najbolji i jedini vid borbe protiv neopravdane generalizacije kreiranje kvalitetnog sadržaja koji će govoriti u moje ime, a protiv pomenutih predrasuda i stereotipa, onda je i ta prepreka prevaziđena.

S obzirom da već dugo postojite, kroz koje ste sve faze prošli u ovom periodu?

Sve je počelo kao samoinicijativno stvorena prilika da vežbam svoje pisanje i aktiviram svoju kreativnu stranu. Iz te hobi faze, krajem 2013. godine, prelazim u profesionalnu fazu, da bih od 2016. godine prešla i u preduzetničku. Još od 2013. godine počinjem da stvaram i svoj mali tim. Vremenom on se povećavao, pa danas ponosno mogu da kažem da nas je ukupno četrnaest. Trenutno se svi zajedno pripremamo za sledeću fazu koju ćemo započeti 12. oktobra, odnosno na desetogodišnjicu postojanja bloga.  

Kako ste odredili vrednost vaše usluge? Da li se se ona razlikuje u odnosu na onu sa početka vašeg poslovanja i ako da, kako se menjala?

Naravno da se razlikuje. Od vrednosti koja je bila čisto emotivne prirode, širenjem publike i jačanjem kredibiliteta mog rada, ali i kvaliteta sadržaja, vrednost moje usluge je poprimila i konkretnu cifru. Određena je u skladu sa aktuelnim cenama na domaćem tržištu. Podložna je promeni u zavisnosti od klijenata sa kojima sarađujemo, ali fiksni cenovnik mora da postoji, kao i u svakom drugom mediju. Jer mi smo upravo to – medij – i oglašavanje je sastavni deo našeg poslovanja. 

Da li ste radili ili još uvek radite na nekom drugom mestu? Koja je razlika kada ste sam svoj šef?

Samo mesec dana od pokretanja bloga dobila sam prve ponude koje su se ticale mog novinarskog angažovanja. Ono što nisam uspela uz klasičan CV, uspela sam uz svoj blog koji je postao moj virtuelni CV. Tako sam od kraja 2010. godine, pa sve do kraja 2013. godine radila kao novinar, a ujedno i blogovala. Najpre sam bila honorarni saradnik, zatim sam postala deo redakcije jednog sjajnog magazina o umetnosti, a onda i deo redakcije jednog tek pokrenutog online portala. Odatle sam otišla na poziciju beauty urednika u jednom poznatom modnom magazinu. Nakon rada na toj poziciji odlučujem da se posvetim profesionalnom blogovanju i od tada se isključivo bavim ovim poslom. 

Što se tiče ’’sam svoj šef’’ situacije, često spominjem jednu sjajnu rečenicu koja najbolje opisuje takvu poziciju: ’’Kada ste sami sebi šef, problem je u tome što je šef uvek sa vama’’. Nema ništa lepše no raditi za svoj, a ne za tuđ san. Ipak, to znači da ste prema sebi i vrlo kritični, zahtevni, pa i nemilosrdni. Uz sve to, raditi za sebe podrazumeva i mnogo nekih divnih, specifičnih emocija koje se ređe javljaju kada radite za druge. Kada se sve to pomeša, dobijate energiju koja vas vuče i vodi i čiji se intenzitet ne smanjuje, bez obzira na sve. U toj energiji krije se ono najlepše u vezi sa ovakvim vidom poslovanja.

Na kojim mrežama vršite promociju, jel ona uspešna? Koliko vremena odvajate za društvene mreže?

Instagram je dominantni kanal za promovisanje sadržaja koji moje saradnice i ja kreiramo za Brana’s Divine World. Ali, sve prenosim i na svoju Facebook stranicu. Vreme koje posvećujem društvenim mrežama, odnosno kreiranju sadržaja koji putem njih plasiram i komuniciranju sa čitaocima, kreće se od 3 do 4 sata dnevno. Ovo je naravno bez mejlova i drugih administrativnih obaveza, kao i bez kreiranja sadržaja za potrebe samog bloga. Kada sve ostalo saberete, dobijate standardno radno vreme, s tim da ste zbog prirode posla vi zapravo u njemu 24/7.

Da li uspevate da odvojite svoj posao od privatnog života, ako da, kako?

U ovom poslu ne postoji opcija ’’ostavi poslovne probleme iza vrata kancelarije’’. Posao vam je u ruci, u telefonu koji se retko kada isključuje jer naprosto nemate taj luksuz. Istovremeno, morate i to sebi da priuštite kako ne biste ’’pregoreli’’. Balansiranje između ova dva imperativa je veština kojom je jako teško ovladati. Makar kada je reč o dužini radnog vremena i istinskog isključivanja.

U pogledu deljenja intime i privatnosti nemam taj problem. Ja sam tu povukla jasnu crtu i tačno znam dokle idem sa tim i koje granice ne prelazim. U tom pogledu sam mirna i nemam ni najmanju dilemu da li bi trebalo drugačije jer bi to možda donelo više publike i veću čitanost. Takav vid privlačenja pažnje u mom slučaju nije opcija.

Da li sebi određujete radno vreme ili ipak radite tokom celog dana?

Trudim se da sebi odredim radno vreme. Najčešće se moji planovi izjalove, pa poslovni deo dana traje mnogo duže. To ima veze sa onom pomenutom energijom i ljubavlju, ali i zahtevnom stavu koji imate prema samom sebi.

Koji je bio najteži trenutak ili odluka koju ste morali da donesete u svom poslovanju? A na šta ste najviše ponosni?

Nije bilo mnogo teških odluka. Bilo je značajnih odluka, ali sam ih uglavnom donosila brzo i lako jer sam se vodila unutrašnjim osećajem i kada to činim onda nemam bojazan niti dileme.

A najponosnija sam na činjenicu da ovaj posao, od prvog dana pa evo i deset godina kasnije, radim iz srca i najčistijih pobuda, sa željom da inspirišem i pomognem ljudima. Finansijska dobit je sastavni deo svakog posla, ali nikada, nikada nije bila moj glavni motiv. Baš kao ni popularnost niti sve što ide sa tim. Ujedno, ponosna sam jako na činjenicu da sam oko BDW-a okupila sjajne mlade žene koje imaju priliku da se iskažu, bilo kroz reči, bilo kroz fotografiju ili ilustraciju, i da za svoj rad budu plaćene.  

Koji je vaš savet onima koji žele da uđu u slične preduzetničke vode, ali osećaju strah?

Ponoviću ono što sam već u nekom od odgovora rekla, ali nema veze, takve stvari vredi ponavljati:

Radite za svoj, a ne za tuđ san!

12 comments

 1. Postovani,

  Kao pausalac da li je obavezno da se istakne ime firme na tabli, npr na kuci gde sam i prijavio firmu? a radim IT posao od kuce.

  Hvala unapred.

 2. ja se zovem maira Slavonskinm. Majka mi je rekla da ide na mrežu i naišla je na publikaciju jose luis zajma u kojoj se kaže da njezina zajmodavac široj javnosti daje zajam po vrlo niskim kamatama.
  Dakle, kontaktirao sam tvrtku putem njene e-adrese: (joseluisloans@gmail.com)
  koji je na postu koji je vidjela moja majka i tražio sam zajam od 8000 eura na razdoblje od 2 godine. Tvrtka mi je odgovorila i poslala mi sve uvjete svoje tvrtke koje sam pročitao i složio sam se s njima. Nakon odobravanja zahtjeva za zajam, primio sam obavijest od svoje banke da je moj bankovni račun, za koji sam izjavio da je plaćen, iznos od 8.000 eura. Otplatu kredita završio sam 18. prosinca, a zatim sam odlučio tražiti iznos od 32.000 eura za pokretanje vlastitog posla, koji sam dobio u svojoj banci
  Stoga bih htio iskoristiti ovu priliku i poslati poruku svima koji traže pouzdanog privatnog zajmodavca na Internetu da se prijave za kredite JoJe Luisa putem e-pošte: joseluisloans@gmail.com,
  Telefonski broj: +13075431042 možete ih kontaktirati i na Whatsappu: +13075431042 Također me možete kontaktirati ako trebate moju pomoć ili želite postaviti pitanja o tome kako sam dobio zajam. Evo moje e-pošte: (mairaivo250@gmail.com]

 3. Pročitajte moje svjedočenje
  Zovem se Tomislav Gordić. Majka mi je rekla da ide na mrežu i naišla je na publikaciju JOSE LUIS Loan koja kaže da njezino zajmodavce daje široj javnosti zajam po vrlo niskoj kamatnoj stopi. Stoga sam kontaktirao tvrtku putem njene e-adrese: (joseluisloans@gmail.co
  koja je na postu koji je vidjela moja majka i tražila sam zajam od 12.000 eura na rok od 2 godine. Tvrtka mi je odgovorila i poslala mi sve uvjete svoje tvrtke koje sam pročitao i složio sam se s njima. Nakon odobravanja zahtjeva za zajam, primio sam obavijest od svoje banke da je moj bankovni račun, za koji sam izjavio da je plaćen, iznosio 12.000 eura. Otplatu zajma završio sam u studenom, a zatim sam odlučio tražiti iznos od 32.000 eura za pokretanje vlastitog posla, koji sam nakon istih postupaka dobio na svoj bankovni račun
  Stoga bih iskoristio ovu priliku i poslao poruku svima koji traže pouzdanog privatnog zajmodavca na Internetu da bi se prijavili za zajam Jose Luisa putem e-pošte: (joseluisloans@gmail.com)
  Također me možete kontaktirati ako trebate moju pomoć ili me želite pitati kako sam dobio kredit. Evo moje e-pošte: [mairaivo250@gmail.com]

 4. Pročitajte moje svjedočenje
  Zovem se Tomislav Gordić. Majka mi je rekla da ide na mrežu i naišla je na publikaciju JOSE LUIS Loan koja kaže da njezino zajmodavce daje široj javnosti zajam po vrlo niskoj kamatnoj stopi. Stoga sam kontaktirao tvrtku putem njene e-adrese: (joseluisloans@gmail.co
  koja je na postu koji je vidjela moja majka i tražila sam zajam od 12.000 eura na rok od 2 godine. Tvrtka mi je odgovorila i poslala mi sve uvjete svoje tvrtke koje sam pročitao i složio sam se s njima. Nakon odobravanja zahtjeva za zajam, primio sam obavijest od svoje banke da je moj bankovni račun, za koji sam izjavio da je plaćen, iznosio 12.000 eura. Otplatu zajma završio sam u studenom, a zatim sam odlučio tražiti iznos od 32.000 eura za pokretanje vlastitog posla, koji sam nakon istih postupaka dobio na svoj bankovni račun
  Stoga bih iskoristio ovu priliku i poslao poruku svima koji traže pouzdanog privatnog zajmodavca na Internetu da bi se prijavili za zajam Jose Luisa putem e-pošte: (joseluisloans@gmail.com)
  Također me možete kontaktirati ako trebate moju pomoć ili me želite pitati kako sam dobio kredit. Evo moje e-pošte: [mairaivo250@gmail.com]

 5. Pozdrav, ovako sam dobio božićni zajam moje ime je Pohvala. Ovdje sam kako bih opipljivo svjedočio kako sam dobio kredit od 70,000 eura od pouzdane zajmodavke gospođe VLADIMIRA FRANKA od 3% kamate, a ona također daje sve vrste zajmova, poput osobnih, dugotrajnih oročeni zajmovi, poslovni zajmovi i kratkoročni zajmovi itd. Ako ste zainteresirani za zajam, možete je izravno kontaktirati e-poštom na (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)

 6. For the past a decade, I’ve always played lottery games with the hope that someday I will win the lottery jackpot but that never happened. I did some research on the internet and I came across an advert about Dr Amber that prepares lottery spells for people that believe in his works. I explained my situation to Dr Amber and he prepared a lottery spell for me and gave me some numbers to play the lottery and I did as he said without any skepticism. Could you believe that for the very first time in my life, I won the sum of £30,820,000 MILLION POUNDS. I thought I was dreaming until I was called by the lottery agent to come over to the office to make arrangements of how I will claim the money. Now my life has changed for good and I am a boss of my own and you can be a boss of your own too by getting in touch with Dr Amber for a lottery spell. Click on his website: ( amberlottotemple.com ) or WhatsApp +1 (318) 306-5044 or email: amberlottotemple@yahoo.com for urgent response from Dr Amber.

 7. Welcome to the future! Financing made easy with Prof. Mrs. DOROTHY JEAN INVESTMENTS

  Hello, Have you been looking for financing options for your new business plans, Are you seeking for a loan to expand your existing business, Do you find yourself in a bit of trouble with unpaid bills and you don’t know which way to go or where to turn to? Have you been turned down by your banks? MRS. DOROTHY JEAN INVESTMENTS says YES when your banks say NO. Contact us as we offer financial services at a low and affordable interest rate of 2% for long and short term loans. Interested applicants should contact us for further loan acquisition procedures via Whatsapp Number +1(541)279-1406 Email profdorothyinvestments@gmail.com

  We invest in all profitable projects with cryptocurrencies. I’m here to share an amazing life changing opportunity with you. its called Bitcoin / Forex trading options, Are you interested in earning a consistent income through binary/forex trade? or crypto currency trading. An investment of $100  or  $200 can get you a return of $2,840 in 7 days of trading and you get to do this from the comfort of your home/work. It goes on and on The higher the investment, the higher the profits. Your investment is safe and secured and payouts assured 100%. if you wish to know more about investing in Cryptocurrency and earn daily, weekly OR Monthly in trading on bitcoin or any cryptocurrency and want a successful trade without losing Contact MRS.DOROTHY JEAN INVESTMENTS  Email profdorothyinvestments@gmail.com

  YOURS IN SERVICE
  Mrs. Dorothy Pilkenton Jean
  Financial Advisor on Bank Instruments,
  Private Banking and Client Services
  Whatsapp Number +1(541)279-1406
  Email Address: profdorothyinvestments@gmail.com
  Operation: We provide Financial Service Such As Bank Instrument
  From AA Rate Banks, Cash Loan,BG,SBLC,BOND,PPP,MTN,TRADING,FUNDING MONETIZING etc.

 8. Krediti za svakoga.
  Poštovani, ponude zajma uz pristupačnu kamatnu stopu od 2%. Mnoge banke su vas odbile. Trebate li financirati svoju konsolidaciju duga? Trebate li financiranje kako biste pomogli svom poslovanju da se vrati? Dajem kredite zainteresiranim osobama uz vrlo razumnu kamatnu stopu od 2%. Ako ste zainteresirani kontaktirajte me putem e-maila: Josefkupka870@gmail.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *