Registracija preduzetnika na portalu eUprava

Zakonom o privrednim društvima (član 21) propisana je obaveza registracije preduzetnika, odnosno svih privrednih subjekata na portalu eUprava. Na ovaj način omogućiće se dostava dokumenata elektronskim putem, u sandučetu na portalu. 

Kako se vrši registracija preduzetnika na portalu eUprava?

Da bi se izvšila prijava na portal, potrebno je posedovati elektronski sertifikat (MUP, PKS, Pošta…). Sama registracija se može izvršiti sa email adresom i lozinkom, ali u tom slučaju nećete imati otvorene sve opcije, odnosno nećete moći da registrujete nalog za pravno lice. 

Registracija naloga za fizičko lice

Prvi korak je registracija naloga za fizičko lice. Ukoliko već imate nalog kao fizičko lice, ovaj korak možete da preskočite i pređete na deo registracije naloga za pravno lice/preduzetnika. 

Pristupite eid.gov.rs odaberite Moja eUprava – Registracija. Izaberite opciju registracije Kvalifikovanim elektornskim sertifikatom. Odaberite svoj sertifikat i unesite PIN. 

Podaci koji se nalaze na sertifikatu – vaše ime, JMBG, adresa i email, biće automatski popunjeni. Ukoliko želite da promenite email adresu, to ćete moći da učinite u ovom koraku. Kada izvršite izmenu, odaberite Registruj me odmah. Ukoliko ste uneli novu email adresu, dobićete verifikacioni mejl koji treba da potvrdite. 

Ovim je završena registracija naloga za fizičko lice. Detaljne instrukcije za registraciju naloga možete videti ovde

Update: Registraciju možete izvršiti i pomoću mejla i lozinke, međutim da biste kreirali nalog za pravno lice potrebno je da se prijavite pomoću kvalifikovanog sertifikata ili pomoću ConsetID aplikacije (za šta je potrebno da pribavite parametre).  

Registracija naloga za pravno lice/preduzetnika

Kada ste kreirali nalog za fizičko lice, potrebno je da se prijavite na portal, kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Iz gornjeg desnog menija odaberite opciju – Ovlašćeno lice

Omogućiće se unos matičnog broja pravnog lica. Ovde je potrebno da unesete matični broj pravnog lica/preduzetnika i pošaljete.

Dobićete poruku da ste uspešno kreirali nalog pravnog lica.

Sada je potrebno da se odjavite sa naloga i ponovo prijavite. Prilikom ponovne prijave odaberite kojem nalogu pristupate – nalogu fizičkog ili pravnog lica. Pristupite nalogu pravnog lica, kako biste završili podešavanja.

U podešavanju naloga za pravno lice, možete uneti podatke o broju telefona i email adresi, na koje ćete primati obaveštenja kada je neki dokument dostavljen u sanduče. Ukoliko upišete telefon, biće potrebna verifikacija broja telefona, kodom koji ćete dobiti na uneti broj.

U delu Moja nalog – notifikacije – obeležite na koji način želite da primate obaveštenja – mejl ili SMS.

Konačno, da biste pristupili eSandučetu, u gornjem desnom uglu izaberite iz menija opciju eSanduče.

Registracija naloga ako ne posedujete elektornski sertifikat

Prema informacijama koje smo dobili od eUprave, lica koja nemaju elektronski sertifikat mogu ovlastiti drugo lice za pristup portalu eUprava. To je posebno od značaja za strane državljane koji nemaju EBS i nemaju mogućnost da dobiju elektronski sertifikat.

Ova lica treba da pošalju sa zvanične email adrese (registrovane u APR) pošalju:

  • Podatke pravnog lica/preduzetnika – naziv, PIB, Matični broj, adresu, telefon, email adresu.
  • Podatke o licu koje ovlašćuju – Ime i prezime, JMBG/EBS, email adresu i telefon
  • U prilogu mejla šalje se zahtev sa gore navedenim podacima na memorandumu pravnog lica/preduzetnika

Podaci i zahtev šalju se na email adresu ite.kontakt@gov.rs.
Update: Još uvek nismo dobili ovlašćenja ovim putem, pa savetujemo da pribavite elektronski sertifikat ili parametre za pristup nalogu putem ConsentID aplikacije.

Podsećamo da je ova obaveza registracije naloga na portalu eUprava odnedavno uvedena. Savetujemo ukoliko nemate nalog, da se registrujete, kako biste mogli da dobijete potrebnu dokumentaciju elektronskim putem.

VAŽNO: Kancelarija za informacione tehnologije je 20.02.2024. objavila da je kreirala jedninstven elektronski sandučić na portalu eUprava svakom privrednom društvu koje to nije uradilo samostalno, a koje ima registrovanu adresu za prijem elektronske pošte kod APR. Preuzimanje obaveštenja iz eSandučića je moguće u svakom trenutku. Potrebno je da se zakonski/ostali zastupnik prijavi na Portal eUprava putem kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili mobilne aplikacije ConsentID.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, kao i uvek, možete nam se obratiti na office@pausal.rs.

Možda će vas zanimati:
Registracija preduzetnika

13 comments

    1. U skladu sa zakonom, preduzetnici koji su u stanju mirovanja i dalje se smatraju aktivnim preduzetnicima. Stoga, preporučujemo vam da se registrujete kako biste bili u skladu sa propisima.

  1. Poštovani, da li je ovo neka nova obaveza za preduzetnike? Pošto već dobijam akontaciono rešenje u prijemno sanduče na E-porezi i u tom smislu sam registrovana?

    1. Poštovani,

      Zakonom o privrednim društvima (član 21) propisana je obaveza registracije preduzetnika (pa i preduzetnika paušalca), odnosno svih privrednih subjekata na portalu eUprava.

      Ukoliko vam je potrebna pomoć, možete nam pisati na office@pausal.rs

  2. Pozdrav,
    Posedujem sertifikat ali sam nalog napravio mnogo pre sertifikata, jel postoji mogucnost dodavanja sertifikata na vec poistojeci nalog ili mora sve iz pocetka sa sertifikatom?
    I da li je propisan neki rok do kada treba da se obavi regestracija?
    Hvala unapred

    1. Postovani,

      Bez obzira sto ste napravili nalog pre dobijanja sertifikata, trebalo bi da mozete da se prijavite sa sertifkatom, obzirom da bi eUprava trebalo da učita JMBG sa sertifikata i poveže ga sa vašim postojećim nalogom.

      Nije propisan rok do kada je potrebno da se prijavite kao preduzetnik na portal eUprava, vec je to propisana obaveza.

      Ukoliko vam je potrebna pomoć oko prijave, možete nam se obratiti na office@pausal.rs.

      Srdacan pozdrav,

  3. Postovani,

    Prijavio sam se pomocu consentid aplikacije na eid.gov.rs, i tu ne postoji polje za ovlasceno lice. Ispod imena i prezimena postoji samo odjava i to je to. Jeste li sigurni da moze pomocu consentid?

    Pozdrav

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *