Registracija preduzetnika

Edit 24.11.2022: Novo u ponudi! Aplikacija Digitalni test samostalnosti – prvi online alat u Republici Srbiji koji na jednostavan, lako razumljiv i sveobuhvatan način olakšava testiranje statusa tvoje samostalnosti.  Budi samostalan i siguran.

Kada odlučite da želite da poslujete kao preduzetnik, prvi naredni korak je registracija! Sama procedura nije previše komplikovana, ali postoji nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju.

Pre nego što počnete da čitate o registraciji, podsetićemo vas još jednom na test samostalnosti. Ovim testom se utvrđuje da li je preduzetnik samostalan u odnosu na svog nalogodavca, odnosno nalogodavce. Test se sastoji od 9 kriterijuma, od kojih možete da ispunjavate maksimalno 4 kako bi mogli da radite kao preduzetnik. Test se radi samostalno i važi za sve forme preduzetnika.

Hajde sad da vidimo šta vam je potrebno od dokumentacije i na šta je potrebno da obratite pažnju.

Prva stanica – Registracija u APR

Registracija preduzetnika vrši se u Agenciji za privredne registre i može se izvršiti papirno ili elektronski. APR ima rok od 5 radnih dana u okviru kojih donosi odluku o registraciji. Ukoliko je sve u redu dobićete rešenje o usvajanju, zajedno sa podacima o vašoj agenciji – PIB-u, matičnom broju, adresi sedišta… U slučaju da postoji problem, dobićete objašnjenje zbog čega se prijava odbija i šta je potrebno da se ispravi.

Papirno podnošenje dokumentacije

Kada se registracija vrši podnošenjem papirne prijave, od dokumentacije je potrebno:

  1. Lična kartaočitana ukoliko je čipovana, kopije obe strane ukoliko nije čipovana. Ako je u pitanju strano lice, predaje se kopija pasoša.
  2. Registraciona prijava preduzetnika – ovaj dokument možete preuzeti besplatno sa sajta, popuniti, odštampati i potpisati. Odštampan dokument možete uzeti i u filijali APR, ali u tom slučaju plaćate naknadu 120,00 din.
  3. Dokaz o uplati nadoknade – Taksa za registraciju iznosi 1.600,00 din. Uplata se vrši na račun 840-29770845-52, a obavezno je da generišete poziv na broj.
  4. Dozvola ili saglasnost nadležnog organa – samo kod određenih delatnosti vezanih za zdravstvo, oružje, taksi prevoz…

Kao dokaz o uplati takse možete priložiti uplatnicu ukoliko ste uplatu izvšili gotovinom ili izvod iz banke, ako ste platili bezgotovniski, odnosno sa računa.

Savet plus: U centralnoj filijali APR u Beogradu možete uzeti već pripremljene uplatnice, a uplatu izvršiti u ispostavi Pošte u okviru filijale.

Ova dokumenta predajete na šalteru APR i dobijate potvrdu o predatoj registraciji, na kojoj će pisati broj pod kojim je zavedena prijava. Taj broj ima oznaku BP i uz pomoć njega možete proveriti u kojem je statusu vaša prijava. Dokumentaciju možete poslati i poštom na adresu APR (Brankova 25, Beograd).

Kada je rešenje usvojeno možete ga preuzeti u APR sa ličnom kartom ili sačekati da stigne poštom, u zavisnosti od toga šta ste obeležili u prijavi.

E-Registracija

Za podnošenje elektronske registracione prijave potrebno je:

  1. Elektronski sertifikat
  2. Čitac kartice (osim ako nemate sertifikat na USB-u)
  3. Platna kartica – kako biste mogli da platite taksu od 1.500,00 din

Da bi potpis uopšte mogao da bude pročitan potrebno je da se instaliraju drajveri, koje možete naći na sajtu izdavača sertifikata, odnosno MUP-aPošte ili Privredne komore Srbije, kao i program NexuAPR za elektronsko potpisivanje.  

Ukoliko posedujete sve što je potrebno, možete da kreirate nalog u APR sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika, unosom nekoliko podataka i odabirom mejla i lozinke. Procedura je brza i jednostavna. Nakon što se ulogujete birate opciju Osnivanje preduzetnika i doo, zatim Novi zahtev – Preduzetnik i započinjete sa prijavom.

Kada podnesete prijavu, moći ćete da preuzmete potvrdu. I na njoj će biti pokazan BP broj, ali status ćete moći da pratite i na svom nalogu. Kada prijava bude usvojena, rešenje ćete dobiti na mejl s kojim ste registrovali nalog.

Na šta je potrebno obratiti pažnju?

Postoji nekoliko stvari na koje je posebno važno da obratite pažnju prilikom registracije, bez obzira da li je ona papirna ili elektronska.

Samo jedna preduzetnička radnja

Jedno fizičko lice može imati samo jednu aktivnu preduzetničku radnju. Odnosno, ako ste već registrovani kao preduzetnik, ne možete otvoriti novu radnju, dokle god ovu ne obrišete iz registra. Čak i ako ste privremeno obustavili delatnost i ne plaćate porez i doprinose, vodite se kao aktivni.

Ukoliko npr. želite da obavljate drugu delatnost, možete izvršiti promenu, ali ne možete registrovati još jednu radnju koja će se baviti nekom drugom delatnošću.

Kao preduzetnik možete biti zaposleni na drugom mestu i možete biti osnivači privrednih društava, ali možete imati samo jednu preduzetničku radnju.

Paušalno oporezivanje

Ukoliko ste se odlučili za paušalno oporezivanje, obavezno obeležite ovu opciju prilikom prijave. U suprotnom, nećete biti paušalac već ćete morati da vodite knjige.

Nažalost, ukoliko vam promakne da obeležite ovo polje, ne postoji način da nakndano uradite izmenu ili na neki drugi način dobijete odobrenje za paušalno oporezivanje. Jedino što možete je da podnesete Zahtev za paušalno oporezivanje, kako biste od naredne godine bili paušalac. Zato prilikom popunjavanja prijave vodite računa o ovom segmentu.

Za sve korake registracije paušalaca pogledajte našu školu paušala.

Izbor poslovnog imena

Odabir naziva zvuči veoma jednostavno, ali je zapravo jedan od najčešćih razloga za odbijanje registracije. Da bismo objasnili zbog čega dolazi do odbijanja, hajde prvo da pogledamo koji su obavezni elementi poslovnog imena:

  • Ime i prezime preduzetnika
  • Oznaka PR ili Preduzetnik
  • Mesto (prema sedištu agencije)

Npr. možete se registrovati kao Petar Petrović PR Beograd. I u ovom slučaju nemate razloga za brigu, jer vaše poslovno ime sadrži samo obavezne elemente.

Međutim, ako želite da pored obaveznih elemenata registrujete i određen naziv, onda se situacija malo komplikuje. Pre svega morate dodati opis delatnosti prema šifri sa kojom ste registrovani, a zatim morate proveriti naziv. On se mora razlikovati od već registrovanih naziva preduzetnika sa istom šifrom delatnosti u najmanje 3 karaktera.

Tako bi naš primer mogao da bude Petar Petrović PR Konsultantske usluge Petros Beograd.

Dakle, ako želite da registrujete naziv obavezno izvršite pretragu preduzetnika da biste proverili koji su nazivi već registrovani. Imajte u vidu nazive koji mogu biti slični i njih isto pretražite (u našem primeru trebalo bi proveriti i Petro, Petrov…). Takođe, proverite ovde sva pravila i savete vezane za izbor poslovnog imena.

Nadamo se da će vam ove smernice olakšati proces registracije, a ukoliko vam je potrebna pomoć slobodno nam pišite na office@pausal.rs.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *