Rezultati ankete o testu samostalnosti

Edit 24.11.2022: Novo u ponudi! Aplikacija Digitalni test samostalnosti – prvi online alat u Republici Srbiji koji na jednostavan, lako razumljiv i sveobuhvatan način olakšava testiranje statusa tvoje samostalnosti.  Budi samostalan i siguran.

Povodom najavljenih izmena Zakona kojima se predviđa uvođenje testa samostalnosti, rešili smo da pokrenemo istraživanje, koje za cilj ima da steknemo sliku o tome koliko je test razumljiv i kako može da utiče na različite profile preduzetnika. Anketa je trajala 10 dana i njoj je pristupilo 1373 ispitanika.

Napominjemo da u trenutku istraživanja precizne i detaljne instrukcije o načinu testiranja nisu bile dostupne, tako da smo kroz pitanja pokušali da svakom od ovih kriterijuma priđemo na različite načine, s obzirom da su opšti i da se mogu različito tumačiti.

Možete pogledati rezultate ankete, a mi smo izdvoji neke od najzanimljivijih odgovora.

Od ukupnog broja ispitanika 9% još uvek nisu registrovani kao preduzetnici, a od njih – 47% je odgovorilo da se plaši da napravi taj korak zbog najavljenih izmena.

„Da li razmišlajš da se registruješ kao preduzetnik?“

Ispitanici sarađuju i sa domaćim i stranim licima, ali je malo veći broj 55,8% onih čiji su klijenti pretežno strane kompanije.

Da li su klijenti pretežno domaća lica?

Mada 62,6% ispitanika ima više od 1 klijenta, skoro 70% njih ima jednog klijenta od kojeg ostvaruje većinski prihod.

Da li sarađuješ samo sa jedim klijentom?

87% ispitanika je odgovorilo da im više odgovara da budu preduzetnici nego u radnom odnosu, a kao najčešći razlozi se navode veća zarada, fleksibilnost, rad sa drugim klijentima i rad sa inostranstvom.

Koji status ti više odgovara?

79% ispitanika nema zabranu rada s drugim klijentima, ali se njih 56% susretalo sa ugovorima o zabrani rada sa konkurencijom.

Da li se se u svom radu sustretao/la sa ugovorima o zabrani rada sa konkurencijom?

Rezultati do kojih smo došli govore da broj onih koji bi trebalo da prođu test nije mali, ali da broj onih koji ne bi ili je njihova situacija neizvesna nikako nije zanemarljiv. Upravo se neizvesnost (nesigurnost i rizik poslovanja) navode kao jedan od glavnih razloga zbog kojih ispitanici ocenju da će promene doneti negativne posledice.

Najčešći razlozi zbog kojih učesnici misle da će promene biti negativne

Ispitanici koji vide da će izmene imati pozitivne efekte očekuju da će imati veću motivaciju za pronalazak novih klijenata, da će kao zaposleni imati manje administracije i bolje uslove za trudničko bolovanje.

Predložene izmene zakona primoraće preduzetnike da preispitaju svoj način poslovanja i razmotre svoje sledeće korake. 40% onih koji su učestvovali u istraživanju je spremno da zadrži preduzetnički status, dok 25% razmišlja o tome da se preseli.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *