Šta su SWIFT i IBAN?

SWIFT i IBAN su instrukcije za plaćanje. Kada su u pitanju plaćanja ka inostranstvu ili iz inostranstva, uplata se vrši na malo drugačiji način nego kada je u pitanju plaćanje u zemlji. Odnosno, ne možete popuniti samo račun primaoca, već je potrebno da imate instrukcije za plaćanje – SWIFT i IBAN. Hajde da vidimo šta oni predstavljaju.

Šta je SWIFT?

SWFIT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je međunarodna bankarska mreža koja omogućava bezbednu finansijsku razmenu, odnosno plaćanja, trgovinu…

Svaka banka ima svoj SWIFT kod pomoću kojeg se vrše transakcije. Tako i vaša banka u Srbiji ima svoj kod, koji treba da pošaljete klijentu kako biste mogli da primite ino uplatu.

Kod se sastoji od 8 ili 11 oznaka. Prve četiri oznake su kod banke i u pitanju su samo slova. Naredne dve su oznaka zemlje, tako da će u vašem SWIFT kodu morati da postoji oznaka RS. Sledeće dve oznake pokazuju lokaciju i mogu biti i slova i brojevi, dok su poslednje tri opcione i takođe mogu biti slova i brojevi.

Ovde možete pogledati kako izgledaju SWIFT kodovi banaka u Srbiji.

Šta je IBAN?

IBAN (International Bank Account Number) je oznaka deviznog računa. Format IBAN-a može da varira od države do države. Uobičajeno počinje sa dvoslovnom oznakom države i dva kontrolna broja. U Srbiji IBAN počinje sa RS35. Ostatak oznake je broj vašeg deviznog računa. Primere IBAN-a za različite države, pa i Srbiju, možete videti ovde.

Važno: Svaki devizni račun koji posedujete ima svoj IBAN. Kada imate otvorene račune za više valuta, vodite računa da li ste poslali ili upisali dobar IBAN.

Kako mogu da dobijem SWIFT i IBAN?

SWIFT i IBAN dobijate ili tražite od svoje banke. Podatke možete upisati na vašoj deviznoj fakturi, kako biste primili deviznu uplatu.

Obratite pažnju: Proverite da li se podaci odnose na vaš preduzetnički račun. To možete učiniti proverom IBAN broja koji u sebi sadrži broj računa.

U PAUSAL aplikaciji imate više opcija kako možete uneti SWIT i IBAN:

  1. Na samoj fakturi – kada kreirate ino fakturu u gornjem desnom delu imaćete dva polja za unos SWIT i IBAN broja. Kada unesete sačuvajte klikom na disketicu. Vodite računa ukoliko imate više deviznih računa.
  2. U napomeni – možete kopirati podatke koje dobijete od banke u polju za napomenu.
  3. U delu Moja agencijainstrukcije za plaćanje – možete dodati dokument koji dobijete od banke i vezati za svaku valutu zasebno. Kada šaljete ino fakturu iz aplikacije, biće poslate i instrukcije za plaćanje. Na taj način, ako imate račune u više valuta, ne morate da brinete da li ste uneli ispravne podatke podatke. Aplikacija će poslati instrukcije za onu valutu koja je odabrana na fakturi.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *