Nova direktna davanja

Na jučerašnjoj sednici Vlada republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa direktnih davanja za pomoć privrednim subjektima u privatnom sektoru. Ovim programom utvrđuju se uslovi korišćenja i gubitak prava na direktna davanja. Program stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Ko ostvaruje pravo na direktna davanja?

Pravo na direktna davanja ostvaruju svi privredni subjekti koji nisu korisnici javnih sredstava:

  • Pravna lica u smislu zakona kojim se uređuje oporezivanje dobiti pravnih lica
  • Preduzetnici, preduzetnici paušalci i preduzetnici privrednici (i ukoliko registruju privremeni prekid najranije na dan stupanja na snagu Programa)
  • Ogranci i predstavništva stranih pravnih lica

Direktna davanja ostvaruju privredni subjekti koji su zaključno sa danom stupanja na snagu Programa osnovani, kojima nije privremeno oduzet PIB, kao i subjekti koji su postali obveznici PDV-a zaključno sa danom stupanja Programa na snagu.

Privredni subjekti mogu da iskoriste sredstva isključivo za isplate zarada i naknada zarada zaposlenim do 30.07.2021. godine. U slučaju da se sredstva sa namenskog računa greškom prenesu na račun lica kojima nisu namenjena, može se podneti zahtev banci za analizu slučaja. Ako se utvrdi da je u pitanju nenamerna greška, subjektu će biti omogućeno da uplati sredstva na račun.

Kako se prihvataju direktna davanja?

Privredni subjekt koji želi da prihvati isplatu direktnih davanja potrebno je da na portalu ePorezi da posebnu izjavu. Izjava se daje za svako direktno davanje najkasnije do poslednjeg dana u tom mesecu. Obaveštenje o načinu podnošenja biće objavljeno na sajtu Poreske uprave.

Privrednim subjektima koji ne podnose PPP-PD prijavu direktna davanja se isplaćuju bez davanja ove izjave.

Sredstva će biti uplaćena na namenske račune koji će biti otvoreni za tu namenu. Subjekti koji imaju račune u više banaka, potrebno je do 25.03.2021. godine, putem portala ePorezi dostave podatak o banci u kojoj žele da bude otvoren namenski račun.

Otvaranjem namenskog računa ne stiče se pravo na direktna davanja, već se ostvaruje mogućnost za njihovu isplatu. Isplata se vrši ukoliko se ispunjavaju uslovi.

Isplata direktnih davanja

Privredni subjekti mogu da ostvare pravo na sledeća direktna davanja:

  1. U aprilu 2021. godine – polovina minimalne neto zarade za januar 2021. prema broju zaposlenih sa punim radnim vremenom za koje se podnese poreska prijava PPP-PD za obračunski period februar 2021. do 31.03.2021. umanjenom za broj zaposlenih kojima je prestao radni odnos od stupanja na snagu Programa do 31.03.2021.
  2. U maju 2021. godine – polovina minimalne neto zarade za januar 2021. prema broju zaposlenih sa punim radnim vremenom za koje se podnese poreska prijava PPP-PD za obračunski period mart 2021. do 30.04.2021. umanjenom za broj zaposlenih kojima je prestao radni odnos od 01. do 30.04.2021.
  3. U junu 2021. godine – polovina minimalne neto zarade za januar 2021. prema broju zaposlenih sa punim radnim vremenom za koje se podnese poreska prijava PPP-PD za obračunski period april 2021. do 31.05.2021. umanjenom za broj zaposlenih kojima je prestao radni odnos od 01. do 31.05.2021.

Broj zaposlenih kod preduzetnika, preduzetnika paušalaca i preduzetnika poljoprivrednika uvećava se za 1, osim u slučaju kada su ova lica osigurana po drugom osnovu. Drugim rečima, preduzetnik ostvaruje pravo na direktna davanja za sebe, ukoliko nije u radnom odnosu u drugoj firmi ili korisnik penzije.

Ukupan broj zaposlenih uvećava se i za zaposlene sa nepunim radnim vremenom. Uvećanje ukupnog broja zaposlenih u ovom slučaju, srazmerno je ugovorenom procentu angažovanja zaposlenog sa nepunim radnim vremenom u odnosu na puno radno vreme. Ovo uvećanje utvrđuje se na osnovu PPP-PD prijave za taj obračunski period.

Broj zaposlenih umanjuje se za broj zaposlenih za koje isplata zarade pada na teret drugih isplatilaca. Ove zarade imaju oznaku vrste prihoda OVP od 204 do 211 u Pravilniku o poreskoj prijavi za porez po odbitku. Tu spadaju naknade zarada za bolovanje duže od 30 dana, porodiljska odsustva, zarade invalida na teret PIO fonda…

Gubitak prava na direktna davanja

Pravo na direktna davanja mogu izgubiti:

  • Privredni subjekti koji u periodu od stupanja Programa na snagu do isteka roka od 3 meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanje broj zaposlenih za više od 10%. Smanjenjem se ne smatraju zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre stupanja Programa do isteka roka do 3 meseca od poslednje isplate.
  • Privredni subjekti koji isplate dividende u periodu od stupanja Programa na snagu do kraja 2021. godine

Privredni subjekti koji izgube pravo moraju da izvrše povraćaj direktnih davanja sa kamatom. Rok za povraćaj je 5 dana od prestanka prava na korišćenje direktnih davanja. Ispunjenost uslova proverava Poreska uprava poslednjeg dana u mesecu, počev od marta, zaključno sa septembrom.

19 comments

  1. Poštovani, šta se dešava ako se zamrzne paušalna radnja , kako se onda posmatra smanjenje broja zaposlenih ? Nemam prijavljenih radnika a razmišljam o privremenom zamrzavanju na par meseci do godinu dana. Hvala

    1. Postovani, pausalac sam i jedina zaposlena u svojoj firmi.
      Zanima me da li gubim pravo na direktna davanja ukoliko zamrznem firmu i odem na trudnicko bolovanje?
      Hvala.

    1. „Privrednim subjektima koji ne podnose PPP-PD prijavu direktna davanja se isplaćuju bez davanja ove izjave.“
      ja mislim da ne treba nista da uradimo, pare ce same legnu, al ako ima neko pametniji jos nek potvrdi? 🙂

  2. Ja sam pausalac i sam uzela prosla godina direktna davanija.Kako sam razumela sad ne treba da se prijavim a automatski bi trebalo da sam odobrena ali se plasim bez prijavu da ne izpustim rok za prijavo a.Ako ima neko kao ja nek mi odgovori

    1. Конкретно прошле године нисам добила помоћ а сада су ми средства уплаћена, занима ме као и вас да ли је нешто промењено за паушалце из радног односа ?

      1. Da li imate zaposlenih ili radite sami kao preduzetnik i pritom ste zaposleni kod drugog poslodavca? Da li su Vam sredstva uplaćena na vaš račun ili na novi namenski račun?

    2. I mene ovo isto zanima, i molio bi nekog iz Paušala da da svoje mišljenje.

      Da li je to vezi sa time da li je firma, kog koje je paušalac u radnom odnosu, prihvatila pomoć ili ne? Prošle godine je firma s kojom sam u radnom odnosu je prihvatila pomoć države i meni kao paušalcu nije legala pomoć države. Ove godine, firma nije prihvatila pomoć države, i meni je kao paušalcu legla pomoć države.

      Pozdrav

  3. Da li preduzetnik paušalac (iz radnog odnosa, zaposlen kod drugog pravnog lica koje nije korisnik direktnih davanja) ima pravo na korišćenje ovih sredstava? Napominjem da je u pitanju paušalac koji ne vodi poslovne knjige, bez isplate lične zarade i nema zaposlenih.
    Prošle godine sredstva nisu tražena niti uplaćena, a ove godine su automatski uplaćena na namenski račun kod poslovne banke. Da li se ova sredstva mogu prebaciti na lični račun odnosno koristiti?
    Hvala.
    Pozdrav

  4. Poštovani kakva je procedura ukolik mi nisu uplaćena sredstva na covid racun? U aprilu su mi uplaćena a u maju nisu. Kome se piše žalba ili dopis ili kakva je procedura? Unapred hvala.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *