Zahtev za paušalno oporezivanje

Zahtev za paušalno oporezivanje podnosi se do 02.11.2020. godine. Prema Uredbi o paušalnom oporezivaju koja je na snazi od početka ove godine, rok za podnošenje zahteva pomeren se sa kraja novembra, na kraj oktobra. S obzirom da je 31.10. subota, rok se pomera na prvi radni dan.

O ovome, načinu obračuna i kalkulatoru poreskog rešenja smo pisali nakon usvajanja Uredbe.

Ko podnosi zahtev za paušalno oporezivanje?

Ovaj zahtev podnose preduzetnici knjigaši koji od naredne godine žele da budu paušalci. Mogu ga podneti ukoliko ispunjavaju uslove za paušalno oporezivanje (član 40. Zakona ):

 • Ako obavlja delatnost koja je paušalno oporeziva prema Uredbi. Paušalno oporezivanje ne priznaje se za delatnosti reklamiranja i istraživanja tržišta, trgovine, finansijskog posredovanja i aktivnosti u vezi s nekretninama
 • Ako je ostvaren promet do 6.000.000 dinara
 • Ako nije obveznik PDV-a.
 • Ako u delatnost ne ulažu druga lica

Preduzetnici koji su već paušalci, ovaj zahtev ne podnose.

Kako se podnosi zahtev?

Zahtev se podnosi elektronski, putem portala ePorezi, što znači da ga možete podneti sami (ukoliko imate elektronski potpis) ili lice koje ste ovlastili za upotrebu elektronskih servisa.

Kada se prijavite na portal, izaberite Zahtev koji se nalazi na dnu liste.

Izbor prijave – Zahtev za paušalno oporezivanje

U zahtevu popunjavate:

 • Godina za koju se ponosi zahtev – obratite pažnju, ovde će automatski biti upisana 2020. Potrebno je da upišete 2021. jer se zahteva da od naredne godine budete paušalac
 • Način obavljanja delatnosti – osnovna delatnost, iz radnog odnosa ili penzioner
 • Vrsta zahteva – Zahtev za novoosnovanog obveznika ili zahtev za promenu načina oporezivanja. Ukoliko ste knjigaš birate drugu opciju.
Podaci o zahtevu

Ostali podaci biće automatski popunjeni. Nakon što podnesete prijavu, moći ćete da preuzmete obaveštenje, odnosno potvrdu da je prijava podneta.

One comment

 1. Postovana Sonja,

  U jednom od ranijih komentara naveli ste da se u limit ne računa dodatno devizni priliv. Jel mi mozete nesto vise reci o tome?
  Da li to znaci da kada racunam promet od 6 miliona ne moram da racunam ono sto je leglo istoj firmi na devizni racun za usluge za koje smo izdali prethodno fakture u evrima?

  Hvala,

  Iva

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *