Zahtev za paušalno oporezivanje

Ukoliko ste preduzetnik koji vodi knjige, a želite da pređete na paušalno oporezivanje od sledeće godine, možete podneti zahtev za paušalno oporezivanje do 31. oktobra 2023. godine.

Ko može da podnese zahtev za paušalno oporezivanje?

Ovaj zahtev podnose preduzetnici knjigaši koji od naredne godine žele da budu paušalci. To mogu učiniti ako ispunjavaju uslove za paušalno oporezivanje (član 40. Zakona ):

  • Obavljaju delatnost koja je paušalno oporeziva prema Uredbi. Paušalno oporezivanje ne priznaje se za delatnosti reklamiranja i istraživanja tržišta, trgovine, finansijskog posredovanja i aktivnosti u vezi s nekretninama
  • Ostvaren promet je do 6.000.000 dinara
  • Nisu obveznici PDV-a.
  • U delatnost ne ulažu druga lica

Preduzetnici koji su već paušalci, ovaj zahtev ne podnose.

Kako se podnosi zahtev?

Zahtev se podnosi elektronski, putem portala ePorezi, što znači da ga možete podneti sami (ukoliko imate elektronski potpis) ili lice koje ste ovlastili za upotrebu elektronskih servisa.

Kada se prijavite na portal (birate sebe kao preduzetnika), izaberite Zahtev za paušalno oporezivanje koji se nalazi na dnu liste.

Izbor prijave – Zahtev za paušalno oporezivanje

U zahtevu popunjavate:

  • Godina za koju se ponosi zahtev – obratite pažnju, ovde će automatski biti upisana 2022. Potrebno je da upišete 2023. jer se zahteva da od naredne godine budete paušalac
  • Način obavljanja delatnosti – osnovna delatnost, iz radnog odnosa ili penzioner
  • Vrsta zahteva – Zahtev za novoosnovanog obveznika ili zahtev za promenu načina oporezivanja. Ukoliko ste knjigaš birate drugu opciju.
Podaci o zahtevu

Ostali podaci biće automatski popunjeni. Nakon što podnesete zahtev, moći ćete da preuzmete obaveštenje, odnosno potvrdu da je zahtev podnet.

Podnet zahtev

Nakon obrade zahteva trebalo bi da dobijete rešenje kojim se odobrava paušalno oporezivanje od naredne godine. Nakon toga potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1S za utvrđivanje konačne poreske obaveze (za period knjigaša) i PPDG-1R za utvrđivanje akontacija, odnosno dobijanje poreskog rešenja po kojem ćete porez i doprinose plaćati paušalno.

Savet plus: Budite u kontaktu sa vašim inspektorom, kako biste bili sigurni da je vaš zahtev primljen i da biste znali njegov status.

Šta kad postanete paušalac?

Kao paušalac imaćete obavezu da:

  • Izdajete fakture za pružene usluge
  • Vodite KPO knjigu – knjigu prihoda
  • Plaćate porez i doprinose prema poreskom rešenju
  • Vodite računa da poslujete u okviru limita od 6 i 8 miliona dinara 

Uz to nije vam neophodan knjigovođa, sve to i mnogo više možete postići sami uz pomoć pausal.rs. A ako stručna pomoć zatreba – tu je naš tim digitalnih knjigovođa. Slobodno nam pišite na office@pausal.rs za sva dodatna pitanja. 

6 comments

  1. Imam par pitanja:
    -Da bi pausalac podneo prijavu za oporezivanje potrebno je samo elektronski da popuni polja koja ste naveli, ne treba neki izvestaj iz banke podneti, ne mora licno ici u poresku?
    -Razumela sam da u KPO knjigu unosim samo prihode a ne i rashode. A da li medju prihodima unosim i ono sto sam uplacivala kao pozajmicu osnivaca ili samo prihode od prodatih proizvoda/usluga?
    -Da li KPO knjiga mora biti overena bas u opstini na koju je registrovana agencija ili moze biti overena u bilo kojoj poreskoj upravi? I isto pitanje za Eko taksu.

    Hvala unapred.

  2. Postovana Sonja,

    U jednom od ranijih komentara naveli ste da se u limit ne računa dodatno devizni priliv. Jel mi mozete nesto vise reci o tome?
    Da li to znaci da kada racunam promet od 6 miliona ne moram da racunam ono sto je leglo istoj firmi na devizni racun za usluge za koje smo izdali prethodno fakture u evrima?

    Hvala,

    Iva

  3. dobar dan, koja je razlika izmedju sanduceta na eporezima, i stanju na profilu sajta poreske administrcije? Nemam citac kartica jer nemam cipovanu licnu kartu te ne mogu da pristupim aplikaciji sa eporeza koju sam skinula. Vrlo mi je zbunjujuce kako da dodjem u svom slucaju do toga da mogu da imam uvid u svoje obaveze i gde to gledam i sta mi je jos potrebno da nabavim kako bih samostalno mogla da placam svoje obaveze. Ja sam pausalni preduzetnik kome su odobrene subvencije na godinu dana ako to ima ikakvog uticaja

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *