Počinju prijave prihoda frilensera za treći kvartal 2023.

Završen je treći kvartal 2023. godine i počinju prijave prihoda za frilensere. To znači da frilenseri imaju rok od 30 dana odnosno do 30. oktobra 2023. godine da prijave svoje prihode ostvarene u periodu trećeg kvartala (jul, avgust, septembar).

Ko se smatra frilenserom?

Frilenser je:  

  • Domaće fizičko lice koje pruža usluge stranoj kompaniji koja nema predstavništvo u Srbiji ili stranom fizičkom licu – kao što su usluge: programiranja, dizajna, marketinga, virtuelne asistencije, prevođenja, držanja onlajn časova, kao i rad preko platformi poput  Upwork-a i Fiverr-a i sl.
  • Domaće fizičko lice koje pruža usluge domaćem fizičkom licu – kao što su usluge: privatnih časova, kućnih popravki, čišćenja i održavanja stanova, čuvanja dece i sl.
  • Strano fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva radeći u Srbiji.

Preduzetnici mogu da oporezuju prihode kao frilenseri, samo u slučaju da sa tim klijentom padaju test samostalnosti. 

Kako se podnosi prijava prihoda frilensera?

Od drugog kvartala 2023. omogućeno je podnošenje frilens prijava putem portala “Frilenseri”. Za prijavu prihoda neophodan je elektronski sertifikat, ConsentID ili možete ovlastiti drugo lice za podnošenje prijave. 

Podsetimo se, postoje dva modela po kojima frilenser (fizičko lice) može da se oporezuje. Model oporezivanja se bira prilikom podnošenja prijave.

Prijavu možete popuniti i uz snimak našeg vebinara “Korak po korak do uspešnih frilens prijava”.

Ukoliko vam je potrebna pomoć možete nam pisati na office@pausal.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *