Da li poslovati kao frilenser ili preduzetnik – paušalac?

Da li je bolja opcija da poslujem kao frilenser ili preduzetnik – paušalac? Nakon usvajanja novog modela oporezivanja za frilensere, javlja se nova dilema lica koja posluju preko interneta.  Frilens i preduzetništvo su dva poslovna oblika predstavljaju najbolje rešenje za frilensere zbog smanjena aministracije. Ipak, postoje određene razlike koje mogu biti odlučujuće za tvoj izbor. 

Najbolji poreski oblik često nije onaj za koji plaćaš najmanje poreza i doprinosa. On zavisi i od budućih životnih planova. U tekstu ćemo se potruditi da ti prikažemo prednosti i mane ova dva poslovna oblika. Fokusiraćemo se na aspekte poreske optimizacije, administrativnih obaveza i ostvarenih prava.

Da li biram da platim manje poreza i doprinosa?

Koliko će biti tvoje poresko opterećenje kao frilenser ili preduzetnik zavisi od više faktora. Ukoliko se odlučiš da posluješ kao frilenser, visina oporezivanja zavisi od visine ostvarenog prihoda. Ne zaboravi, kao frilenser imaš mogućnost da biraš između dva modela oporezivanja. Koliko će iznositi tvoje poreske obaveze po frilens modelu, možeš pogledati na našem kalkulatoru

S druge strane, ukoliko se odlučiš da posluješ kao preduzetnik paušalac iznos tvojih poreskih obaveza zavisiće od nekoliko elemenata. Elementi koji utiču su: šifra delatnosti koju odabereš, mesto gde obavljaš delatnost, tvoje godište, vremena registracije agencije i dr. Koliko bi iznosilo opterećenje za tvoju šifru delatnosti možeš izračunati na zvaničnom kalkulatoru poreske uprave

Ukoliko ti je prioritet plaćanje manjeg poreza i doprinosa kada ostvaruješ prihod koji je približno 140.000 rsd, vreme je da počneš da razmišljaš o registraciji preduzetničke agencije. Naravno, da li je navedeni iznos granica isplativost preduzetničke agencije zavisi i od odrabrane šifre delatnosti i zavisnih parametara.

Frilenser ili preduzetnik – Kolika će mi biti administrativna glavobolja?

Pomenuli smo da frilenseri i preduzetnici paušalci imaju najmanja administrativna opterećenja. U ovom segmentu, pobedu odnosi frilens model. On za obavezu ima samo tri stvari. To su: samostalno podnošenje poreske prijave na kvartalnom nivou, podnošenje prijave na obavezno socijalno osiguranje preko portala CROSO i podnošenje prijave za upisivanje staža. Uz to prijava za upisivanje staža i prijava na obavezno socijalno osiguranje se ne moraju podnositi nakon svake uplate. Naša preporuka da biste mogli da ispratite sve obaveze da prijave podnosite na kraju godine. 

Ukoliko se odlučiš da posluješ kao paušalac, tvoje obaveze će biti da: vodiš KPO knjigu, izdaješ fakture, posluješ u okviru limita, prijaviš eko taksu i posluješ u skladu sa testom samostalnosti

Koja prava i sigurnost mi nude frilens i paušalni oblik poslovanja?

U ovom segmentu ubedljiva pobeda je na strani paušala. Za razliku od frilens modela, gde ostvaruješ pravo samo na osnovna prava iz socijalnog osiguranja, kao što su zdravstveno osiguranje (za tebe i članove tvoje porodice) i pravo na staž, kao paušalac imaš pravo na još neka prava. To su ispred svega pravo na naknadu za bolovanje preko 30 dana, naknada za trudničko i porodiljsko bolovanje i naknada u toku odsustva sa rada radi nege deteta

Posebna napomena ovde je za žene koje žele da budu frilenserke i budućnosti planiraju porodicu. Ovaj poreski oblik im ne nudi nikakvu zaštitu ni pravo na naknadu ukoliko se odluče za frilens poreski oblik. 

Dodatna nepogodnost frilens modela je u kreditnoj sposobnost. Na primer, ukoliko planiraš da uzmeš stambeni kredit, banka te neće prepoznati kao kreditno sposobnog, za razliku od paušalca koji će moći da ostvari ovo pravo. 

Nadamo se da smo ti dali korisne informacije, i pomogli ti da izabereš pravi poslovini oblik u odnosu na potrebe koje imaš. Ukoliko je nešto ostalo nejasno, uvek možeš da nam pišeš na office@pausal.rs, tamo te čeka naš suport tim sa spremnim odgovorima. 

 

One comment

  1. Mene duplo skuplje izadje frilens model ali dzaba kada ne prolazim test samostalnosti.

    Bas su ogromni nameti za frilensere koji zaradjuju preko 150.000.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *