Fiskalna kasa i rad sa fizičkim licima

Poslovanje sa fizičkim licima bez fiskalne kase, moguće je samo ukoliko ste registrovani sa šifrom delatnosti koja je oslobođena ove obaveze. U svim drugim slučajevima fiskalna kasa je neophodna. Zato pre pokretanja biznisa razmislite da li ćete više sarađivati sa pravnim ili fizičkim licima.

Ko je oslobođen upotrebe fiskalne kase?

Spisak šifara delatnosti koje su oslobođene upotrebe fiskalne kase možete naći u Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Ako se vaša delatnost nalazi na spisku, ne znači da nemate nikakve obaveze, već samo da je vaše poslovanje olakšano.

VAŽNO: od početka 2022. godine važiće nova Uredba o određivanju delatnosti kod kojih ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja. Pročitajte više ovde.

Kako u tom slučaju poslujem?

Ukoliko nije potrebno da koristite fiskalnu kasu, svakako morate da:

  • Izdate račun – bilo da primate uplatu u gotovini ili na tekući račun, kupcu morate izdati račun (fakturu).

Formu računa možete izabrati sami, ali on mora da sadrži podatke vaše agencije, podatke o kupcu, podatke o proizvodu ili usluzi i ceni, datum i mesto izdavanja, broj računa i informaciju da obveznik nije u sistemu PDV-a – odnosno iste podatke kao na fakturi. Bitno je da jedan primerak dajete kupcu, jedan zadržavate za sebe. I ovaj račun upisujete u KPO knjigu. 

Obratite pažnju: Ukoliko je vaša delatnost oslobođena upotrebe fiskalne kase, a pružili ste uslugu koja to nije, u obavezi ste da izdate fiskalni račun.

Primer: Recimo da ste registrovani pod šifrom 8559 – ostalo obrazovanje i da držite obuku za javne nastupe. U ovom slučaju niste u obavezi da izdajete fiskalne račune. Međutim, ako fizičkom licu pružite neku vrstu konsultantskih usluga potrebno je da date fiskalni račun.

Da sumiramo, fiskalna kasa treba svima koji usluge pružaju fizičkim licima, osim ako niste registrovani sa šifrom navedenom u Uredbi. Ukoliko vam je fiskalna kasa neophodna, pravila poslovanja su opširnija o čemu ce biti reči u nekom od narednih tekstova.

22 comments

  1. Poštovani, razmišljam da otvorim firmu na koju bih plaćao paušalni porez. Još uvek ne znam dal bih radio sa fizičkim licima, ali u svakom slučaju ne bih radio sa gotovinom već bi firma sklapala ugovore sa fizičkim licima i na osnovu tih ugovora bih izdavao račune, a na osnovu tih računa bi fizička lica vršila bezgotovinski prenos sredstava na račun firme. U Zakonu o fiskalnim kasama se kaže u članu 12 tog zakona: „Fiskalni isečak je fiskalni dokument u kome se evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet dobara na malo, odnosno usluga fizičkim licima koje kupac dobara, od odnosno korisnik usluga plaća gotovinom, čekom ili karticom“. Ja pošto ne bih radio sa gotovinom, karticama i čekovima, da li bi i meni trebala fiskalna kasa ako bih radio sa fizičkim licima na ovaj način?

    1. Postoji spisak delatnosti oslobođenih od fiskalne kase i da bi poslovao legalno bez iste s fizickim licima mora da ti to bude zvanična pretežna delatnost I da se nalazi na tom spisku. Iako ti možda nije najveći prihod. To moraš da znaš unapred kao i prirodu svog kupca, to što ti ne znaš sad nikog ne zanima. Takođe moraju biti ispunjeni i osnovni uslovi za rad bez fiskalne kase

  2. Poštovani,

    pogledao sam listu delatnosti za koje je fiskalna kasa obavezna i na toj listi se ne nalazi računarsko programiranje. Da li postoji način da npalatim uslugu od fizičkog lica samo izdavanjem fakture ili je to neizvodljivo bez registrovanja prometa preko fiskalne kase?

    Hvala

  3. Postovani,
    pausalac sam iz radnog odnosa i imam agenciju za graficki dizajn.
    Da li smem fizickom licu da izdam fakturu za odradjenu uslugu ili moram imati fiskalnu kasu da bih mogao da izvrsim naplatu? Do sada sam poslovao samo sa firmama i nisam upoznat najbolje.
    Hvala

  4. Poštovani,

    Preduzetnik sam paušalac, bavim se proizvodnjom i prodajom (isključivo svojih) kozmetičkih proizvoda (šifra delatnosti: 20.42). Da li moram da proširim delatnost šifrom 47.91 ako želim da prodajem i preko interneta (webshop, instagram), ili to nije obavezno? Da li, osim pouzećem, fizička lica mogu proizvode da plaćaju uplatom na moj preduzetnički dinarski račun (u oba slučaja isporuka je preko kurirskih službi)?

    Hvala unapred na odgovoru!

  5. Izgleda da je 01.01.2021. izmenjena Uredba kojom je sada fiskalna kasa obavezna i za delatnost 85.5 Ostalo obrazovanje (odnosno ta šifra više nije oslobođena fiskalne kase). A to je jako veliki broj paušalaca i generalno firmi – časovi jezika, bilo koje druge obuke za stručno usavršavanje (sem formalnog obrazovanja). Mislim da je ovo strašno opterećenje za privredu a retko ko će obratiti pažnju. Ovo će samo podstaći a ne smanjiti sivu ekonomiju. Bilo bi lepo da se uputi neki dopis ili peticija jer ovo više nema nikakvog smisla.

  6. O novoj uredbi u gore napisanom komentaru sam takodje procitao u novinama, kao i na sajtu ministarstva finansija, da se sifri 8559 – ostalo obrazovanje od januara 01.01.2022. ukida mogucnost pausalnog oporezovanja, i da ta delatnost mora preci na naplatu sa fiskalnom kasom… Ono sto me zanima, jeste, kako naplacivati preko fiskalne kase, ukoliko se casovi odvijaju iskljucivo online tj. ako centar za obuku iskljucivo radi na taj nacin – online ( preko skajpa), a naplata se vrsi na mesecnom nivou, na osnovu odrzanih brojeva casova u toku jednog meseca. Takodje, ne znam, na koji nacan ce se naplacivati klijentima iz inostranstva, koji placaju u evrima i kako njima izdati fiskalni racun? Na koji vid poslovanja ce ti preduzetnici biti prinudjeni da predju, ukoliko im se, uvodjenjem fiskalne kase ukida status pausalaca? Da li znate nesto o tome?
    Hvala

    1. Pozdrav Jovane.

      U istoj sam situaciji kao content writer, dobijam primanja jednom-dva puta mesecno na osnovu celokupnog mesecnog rada u stranoj valuti, do sada prijavljena kao PR umetnicko styvaralastvo, sifra 9003. Da li ste mozda u medjuvremenu dosli do nekog saznanja kako koristiti fiskalnu kasu u ovom slucaju? Oprostite, ja sam tek sad saznala za ovaj novi zakon. :/

      1. Draga Tanja, nazalost jos uvek nisam dobio nikakve informacije. Vrlo je moguce da odgovora jos uvek nema i da cemo ipak morati da sacekamo taj 01.01.2022. kada ce se kase uvesti. Ako saznate nesto, pisite, a ja cu uraditi isto to. Pozdrav

        1. Takodje sifra 9003. Ako sam dobro razumeo, fiskalnu kasu je obavezno uvesti i koristiti je za evidentiranje eventualne naplate u gotovini. Ono sto ide preko racuna, to se ne evidentira kroz fiskalnu kasu. Da li gresim?

  7. Poštovana,
    Advokat sam. Plačam porez paušalno i vodim kpo knjigu. Moje pitanje je, da li mojom poslovnom karticom mogu da plaćam sve (mislim na lične potrebe i potrebe moje porodice, hranu, lekove, gorivo i sl..)

  8. Poštovanje. Otvaram mini štampariju gde ću poslovati i sa fizičkim licima i sa pravnim licima. Interesuje me da li sam u obavezi imati fiskalnu kasu. Usput paušalno je oporezivanje a šifra delatnosti je 1812

  9. Poštovani,
    Planiram da brišem iz registra APR moju preduzetničku paušalnu radnju. Posedujem bezbednosni element (BE) Poreske uprave i on-line fiskalnu kasu. Interesuje me, šta sa karticom BE Poreske uprave, kako odjaviti kasu i kad? Da li čekati rešenje APR ili se to radi ranije?

    1. Neophodno je da se odjavi poslovni prostor, nakon 24 sata, potrebno je odjaviti i bezbedonosni element i vrati kartica u Poresku Upravu, to bi bilo potrebno da se uradi pre brisanja iz APR-a.

  10. Postovani,
    Registrovana sam pod sifrom umetnicko stvaralastvo (9001) i bavim se 3D modelovanjem pretezno, radim preko upworka i ako ne preko upworka sa stranim pravnim licima, takodje je bilo nekoliko domacih pravnih lica. Dakle, ne radim sa fizickim licima.
    Da li sam oslobodjena fiskalne kase?
    Pozdrav

    1. Poštovana,

      Ukoliko ne poslujete sa fizičkim licima, niste u obavezi da koristite fiskalnu kasu. Za pravna lica, potrebno je izdavati isključivo fakture. U slučaju da počnete da radite sa fizičkim licima (bilo domaćim ili stranim), biće potrebno da koristite kasu za ta lica.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *