Fiskalna kasa i rad sa fizičkim licima

Poslovanje sa fizičkim licima bez fiskalne kase, moguće je samo ukoliko ste registrovani sa šifrom delatnosti koja je oslobođena ove obaveze. U svim drugim slučajevima fiskalna kasa je neophodna. Zato pre pokretanja biznisa razmislite da li ćete više sarađivati sa pravnim ili fizičkim licima.

Ko je oslobođen upotrebe fiskalne kase?

Spisak šifara delatnosti koje su oslobođene upotrebe fiskalne kase možete naći u Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Ako se vaša delatnost nalazi na spisku, ne znači da nemate nikakve obaveze, već samo da je vaše poslovanje olakšano.

Kako u tom slučaju poslujem?

Ukoliko nije potrebno da koristite fiskalnu kasu, svakako morate da:

  • Izdate račun – bilo da primate uplatu u gotovini ili na tekući račun, kupcu morate izdati račun (fakturu).

Formu računa možete izabrati sami, ali on mora da sadrži podatke vaše agencije, podatke o kupcu, podatke o proizvodu ili usluzi i ceni, datum i mesto izdavanja, broj računa i informaciju da obveznik nije u sistemu PDV-a – odnosno iste podatke kao na fakturi. Bitno je da jedan primerak dajete kupcu, jedan zadržavate za sebe. I ovaj račun upisujete u KPO knjigu. 

 

Obratite pažnju: Ukoliko je vaša delatnost oslobođena upotrebe fiskalne kase, a pružili ste uslugu koja to nije, u obavezi ste da izdate fiskalni račun.

 

Primer: Recimo da ste registrovani pod šifrom 8559 – ostalo obrazovanje i da držite obuku za javne nastupe. U ovom slučaju niste u obavezi da izdajete fiskalne račune. Međutim, ako fizičkom licu pružite neku vrstu konsultantskih usluga potrebno je da date fiskalni račun.

 

Da sumiramo, fiskalna kasa treba svima koji usluge pružaju fizičkim licima, osim ako niste registrovani sa šifrom navedenom u Uredbi. Ukoliko vam je fiskalna kasa neophodna, pravila poslovanja su opširnija o čemu ce biti reči u nekom od narednih tekstova.

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *