Kako da znam koju šifru plaćanja bi trebalo da koristim?

Sigurna sam da prilikom popunjavanja uplatnice ili naloga za plaćanje, često preskočite polje šifra plaćanja. Šta je potrebno da se upiše, najverovatnije će znati šalterski službenik, ali šta kada ga morate uneti sami? Probaću da vam razrešim ovu misteriju, videćete da nije tako komplikovano.

Da krenemo od početka:

Šifre plaćanja imaju svoja pravila i sadrže 3 cifre.

 

Šta znači prva?

Prva cifra može da pocinje na 1, 2, 3 ili 9. U ovom tekstu pokriću 1 i 2 jer je to nešto što će svaki preduzetnik koristiti.

ŠIFRE PLAĆANJA - Klasifikacija prema obliku plaćanja  
1Gotovinski - gotovinske uplate na račun i isplate s računa
2Bezgotovinski prenos - plaćanje i drugi transferi s jednog računa na drugi račun
3Obračunski - obračunska plaćanja
9Preknjižavanje - povraćaj po osnovu više uplaćenih ili pogrešno uplaćenih sredstava

 • – označava keš, tj. gotovinu – da li uplaćujete gotovinu na račun ili je podižete  sa računa uvek će vam prva cifra biti jedan.

 

Primer 1: Podižete gotovinu u banci sa vašeg preduzetničkog računa vaše opcije su:

140 – plata za zaposlenog

166 – isplata gotovine, šifra koju možete koristiti za vaš lični novac

 

Primer 2: Uplaćujete gotovinu/pazar/pozajmicu u banci na vaš preduzetnički račun, vaše opcije su:

165 – uplata pazara

170 – pozajmica

 

 •  – označava transakciju između dva računa, takozvano bezgotovinsko plaćanje. Bilo da vi prebacujete nekom na račun sa vašeg računa ili neko vama, uvek će prva cifra biti dva.

 

Prikazaću na istim primerima:

240 – plata zaposlenom

270 – pozajmica osnivača/pravnog lica…

221 – Plaćanje fakture, kada plaćate troškove ili neke usluge isključivo se koristi ova šifra – promet robe i usluga (kao kada uplaćujete pretplatu za Pausal aplikaciju 🙂 )

 

Šta znače druge dve cifre?

Kao što ste videli u primerima, druge dve cifre označavaju svrhu plaćanja. Šifra 40 je plata za zaposlenog, a da li će biti 140 ili 240, zavisi samo da li plaćate gotovinom ili novac prebacujete s računa.

Obratite pažnju  ukoliko koristite elektronsko bankarstvo, može se desiti da prilikom izbora šifre plaćanje imate ponuđeno samo dve cifre, upravo ove dve koje označavaju svrhu plaćanja, jer se podrazumeva da ukoliko koristite e-banking plaćate bezgotovinski.

 

Izdvojiću neke od šifara koje ćete najčešće koristiti:

166 – podizanje gotovine

170 – uplata pozajmice osnivača/vlasnika

165 – uplata pazara

253 – uplata poreza i doprinosa, takse za APR

221 – sva plaćanja preko računa pravnim licima

270 – pozajmica osnivača/vlasnika

dok ceo spisak možete pogledati ovde.

 

135 comments

  1. Dragi Predraže, kod plaćanja poreza i doprinosa koristite šifru plaćanja 153 za gotovinsko plaćanje, odnosno 253 za bezgotovinsko plaćanje. Skrenuću vam pažnju da je plaćanje poreza i doprinosa gotovinom moguće samo u Poreskoj upravi.

   1. Hvala Vam na brzom odgovoru !
    Iz samog teksta sam došao do istog zaključka, ali me je zbunilo što u elektronskoj banci Komercijalne banke za šifru 53 stoji „53 – Uplata tekućih prihoda“ …

    1. Nema na čemu, drago mi je da sam pomogla. To jeste opis šifre plaćanja, možda deluje zbunjujuće ali ne brinite to je ispravna šifra.

  2. Poštovani, da li je moguće uplatiti pazar sa ličnog računa na račun firme putem e-bankinga? Ako je to moguće, šifra bi bila 265?

  1. Draga Marijana,

   Ukoliko uplatu vršite sa preduzetničkog računa možete koristiti šifru 221, a ukoliko plaćate sa ličnog računa – 289.

  1. Draga Dragice,

   Možete koristiti šifru plaćanja 221 ukoliko plaćate putem e-bankinga sa preduzetničkog računa. Ukoliko plaćate sa ličnog računa možete koristiti 289. Za svrhu plaćanja. možete navesti uplata računa za mesec… ili pogledati kako je navedeno na vašem računu.

 1. Draga Dragice,

  Imam slucaj da firma A treba da plati obaveze po osnovu zarade firme B koja joj se pripojila.
  Pretpostavljam da se stavlja sifra 240, ali nisam sigurna da li se u broj zaduzenja upisuje pib firme B.
  Molim Vas za pomoc.

  Unapred hvala.

  1. Draga Zorice,

   Ako se dobro razumemo – za isplatu zarade fizićkom licu koristite šifru 240 sa pozivom na broj koji ste dobili od Poreske uprave. Ukoliko ste preuzeli plaćanje od druge kompanije, u poziv na broj zaduženja upisujete PIB firme B (pripojene firme). Ukoliko vršite isplate pravnim licima koristite šifru plaćanja 221.

 2. Poštovani,
  Treba da platim porez na oružje pa Vas molim da mi kažete da li je šifra plaćanja 253 jer plaćam elektronski.
  Unapred hvala

 3. Postovana, ako može pojašnjenje. Da li ja mogu sa svog elektronskog bankovnog racuna da platim struju, porez i drugo a koje se vide na suprugino ime.

 4. Postovana,uplatio sam detetu vrtic elektronskim putem,ali sifru placanja sam,po sablonu uplatinice koju sam dobio,upisao 153,primalac novca je opstina…meni je skinut novac sa racuna,pa bih vas zamolio da mi kazete da li ce novac biti proknjizen ili ne…
  Hvala!

  1. Postovana, da li mogu elektronskim putem sa svog racuna platiti porez na imovinu za druge osobe ( moju sestru i roditelje) obzirom da moje ime stoji kao ime uplatioca?
   Hvala unapred!

   1. Draga Rado,
    Da, ukoliko su svi podaci tacni (racun na koji uplacujete, poziv na broj itd.) vasa uplata ce proci i biti evidentirana.
    Pozdrav!

 5. Postovana,
  Treba da uplatim Ministarstvu zdravlja za polaganje strucnog ispita ali mi izbacuje na 289 da je netacna sifra. Koju sifru bih trebala da koristim u ovom slucaju?
  Hvala unapred

  1. Poštovani,

   Pokušajte sa šifrom 253. ukoiko plaćate putem e bankinga, odnosno 153 ukoliko uplaćujete gotovinu.

 6. Postovana, koja je sifra za uplatu sudske takse za pravna i fizicka lica? Kao i za uplatu po sudskoj presudi?
  Hvala.

  1. Poštovani,

   Možete koristiti šifru 253 ukoiko plaćate putem e bankinga, odnosno 153 ukoliko uplaćujete gotovinu.

 7. Poštovana,
  Uplaćujem poveriocu njegove troškove – zateznu kamatu, sudske troškove, troškove za opomene i ostalo.
  Koju šifru ili šifre koristim?
  Unapred hvala!

  Pozdrav,
  Boško Š.

 8. Postovani,

  Koja je sifra za uplate od drugog nerezidenta? Tacnije imam eur priliv iz inostranstva i banka mi trazi da popunim formular i sifru osnove.

  Pozdrav

 9. Postovanje! Placao bih racune putem mBekinga pa me zanima koje su sifre za Telefonski racun, Komunalije, Telenor Poreza na imovinu, Struja, Vodovod i kanalizacija! Hvala unapred.

  1. Dragi Bobane,

   Ukoliko plaćate sa preduzetničkog računa onda je šifra 221, ukolko plaćate sa računa fizičkog lica onda 289.

 10. Kratko sam pogledao odgovore na pitanja i brzo našao ono što mi treba,hvala.Sanjar je ponekada u nečijim snovima,u snovima nekog sanjara.Super stranica.

 11. Toliko si medena da je to skoro nestvarno.Prija utisak koji ostavlja tvoja lepota.Ne mogu da ne reagujem na prizor pred mojim očima , tvoje oči i lepota lica opijaju.Kao neki anđelčić tamnokosi.
  Ako bi meni bili potrebni saveti iz oblasti knjigovodstva , u smislu rešavanja konkretnih problema u poslovanju kada oni iskrsnu , knjiženja , usmeravanje na određeni pravilnik , predlog kako da se problem premosti , šta da se preduzme , postoji na ovom sajtu neka pretplata , registracija , ili…
  Zanima me on line konsalting recimo na mesečnom nivou , šta ima od publikacija i tako to …

  1. Dragi Uroše,

   Ne držimo mesečne online konsultacije, a ukoliko ste paušalac možete koristiti našu aplikaciju Pausal, o kojoj više možete saznati ovde.

   1. Postovani, da li se u ovom slucaju, kada fizicko lice prebacuje sa jednog racuna na drugi racun, placa nekakav porez? U pitanju je fizicko lice, i slucaj kada mu pripadaju oba racuna.

 12. Poštovana, da li se za plaćanje takse APR-u za dostavljanje i objavljivanje finansijskih izveštaja koristi šifra plaćanja 253 (elektronsko plaćanje)?

 13. Pozdrav,

  Imam dva pitanja. Zelim da platim racune (infostan, struja) preko mobilne aplikacije banke. Za sifru mi banka nudi nekoliko opcija. Medju njima je 222 – usluge javnih preduzeca. Da li nju koristim ili 221 koju ste spominjali (pored te sifre pise promet robe i uslige – finalna potrosnja)

  Takodje, ukoliko je racun privatne firme (npr za ciscenje zgrade) koju sifru u tom slucaju koristimo? Jedine sifre koje su u ponudi banke (ne moze se ukucati sifra samostalno) su 221, 222, 240, 253, 254, 281, 287, 288, 289 i 290.

  Hvala unapred

  1. Dragi Luka,

   Za sve navedeno možete koristiti 221 ukoliko plaćanje vršite sa poslovnog računa, a sa ličnog možete koristiti 289.

 14. Postovana, zelim da kao pausalac (advokat) uplatim privtnom vrticu odredjenu novcanu sumu, kao pomoc pa ne znam koju sifru da unesem a da ne napravim problem vrticu. Znaci ne placam po racunu, jer vrtic nece naplacivti usluge dok traje vanredno stanje, vec sam sama odlucila da uplatim nesto novca. Mislila sam da koriatim siftu za donacije i sponzorstva, ali nisam sigurna da li je to pametno.
  Pozdrav i hvala unapred
  Jelena

  1. Draga Jelena,

   Ne vidim razlog da ne uplatite novac kao donaciju, ali svakako možete razgovarati sa računovodstvom vrtića da proverite da li bi im to iz nekog razloga bio problem.

 15. Ako plaćam sa ličnog- fizičkog lica računa, a na računima nam stoje šifre plaćanja 160 ili 189 da li koristimo 220 ili 221?

  Unapred Hvala

  1. Dragi Andrija,
   Za plaćanje računa kao fizičko lice možete koristiti koja je naznačena na računu, samo uz izmenu prve cifre – 260 ili 289. Ukoliko šifra počinje sa cifrom 1 to označava plaćanje u gotovini, a ukoliko prenos vršite sa računa možete samo prvu cifru promeniti u 2 koja označava prenos između računa.

   1. Poštovana,

    hvala vam na odgovoru.

    U slučaju da sam koristio šifru 221 da li će biti plaćeno ili će se stornirani uplata?

    Unapred Hvala

    Pozdrav

    1. Dragi Andrija,
     Ne verujem da će to predstavljati problem primaocu i verujem da će uplata svakako biti prihvaćena bez problema.
     Pozdrav!

 16. Postovana,
  Platio sam putem m-bankinga infostan, ali sam upisao sifru placanja 289 umesto 222. Procitao sam vase prethodne odgovore pa koliko sam shvatio to i nije problem. Ali sam u polje model, gde treba da pise 11, upisao 00 jer mi je bilo ponudjeno samo 00 ili 97, a ovo 11 sam dopisao u polje poziv na broj. Sta bih sad trebao da radim.
  Unapred hvala
  S postovanjem Ilija Cvejic

  1. Dragi Ilija,
   Najbolje je da proverite da li su evidentirali vašu uplatu. Ukoliko nisu, pošaljite im dokaz o uplati kako bi povezali vaše plaćanje sa vašim računom.
   Što se tiče plaćaanja ka Infostanu, sa sigurnošću vam mogu reći da ukoliko model ne upišete i 11 ne dodate u poziv na broj, uplata će leći kako treba. Međutim, nažalost ne znamo da li će proknjižiti uplatu kako treba i ako ste dodali 11 na poziv na broj.

 17. Postovani, ukoliko preduzetnik hoce da izvrsi pozajmicu zaposlenom radniku, koja sifra placanja se koristi u e bankingu, pozdrav!

  1. Poštovani,

   Možete koristiti šifru 263 ukoliko uplaćujete kao pomoć zbog krize ili 270 ukoliko je u pitanju kratkoročni kredit.

 18. Postovana Dajana, kako se prebacuje novac u banci sa Namenskog na Licni racun,vezano za Covid,na koju sifru placanja?Ja sam preduzetnik,knjigas,bez zaposlenih,poreze i doprinose uplacujem na 4 uplatnice,mislim da nisam opredeljen za isplatu licne zarade.Da li se moze koristiti sifra 241-neoporezovano i bezgotovinski?Unapred zahvalan,Dejan Popovic NS

  1. Dragi Dejane,
   Ukoliko vodite knjige, najbolje je da proverite sa svojim knjigovodjom kako da isplatite ova sredstva, u zavisnosti od toga kako se oporezujete.

 19. Zdravo, pravno sam lice, želim da sa namenskog računa na koji mi je uplaćen minimalac kao pomoć prebacim na tekući račun firme, koliko sam razumela uplaćujem kao pozajmicu sebi, koju bi šifru plaćanja trebala da ubacim, imam e-banking, unapred hvala

  1. Draga Ana,
   Sa namenskog racuna mozete isplatiti samo zarade, ne mozete isplatiti kao pozajmicu na racun firme.
   Ukoliko zelite iz svojih sredstava mozete uplatiti pozajmicu na racun firme sa sifrom placanja 281. Vodite racuna da trebate imati i ugovor o pozajmici ukoliko cete vrsiti ovu uplatu.

 20. Postovana, zbog poteskoca sa internetom, prilikom isplate zarade zaposlenom, greskom je otisla sifra 241 umesto 240, takodje poziv na broj nije „zapamtio“ sifru placanja 97, poziv na broj je tacan. Sta mi je ciniti_?

  Unapred hvala

  1. Draga Marija,
   Mozete traziti zaposlenom da vam novac vrati na racun, uz svrhu placanja „povracaj pogresno uplacenih sredstava“ i isplatiti mu platu ispravno, sa sifrom 240.

 21. Postovana,
  trebam upatiti porez na promet apsolutnih prava. U pitanju je Ministarstvo finansija-Poreska uprava Vrnjacka Banja. Uplatu cu izvrsiti putem aplikacije Postanske stedionice. Interesuje me koju sifru da upisem pri placanju?
  Hvala vam unapred na odgovoru.

  1. Dragi Nebojsa,
   Nasa pretpostavka je da se koristi sifra placanja 253, ali ukoliko ne postoji upisana na resenju koje ste dobili, mozete kontaktirati poresku upravu kako bi proverili.

    1. Da li imate ovde odgovor za poresku upravu? Koja sifra placanja ide i kako
     Promeniti svrhu uplate jer automatski vuče za 253

 22. Postovana, imam problem sa modelom za pl 2. Rate poreza, fizicko lice, koristim sifru 253 ali mi odbija jer pise da piziv na br ne odgovara modularnoj kontroli. Sta da radim ?

  1. Draga Ivana,
   Ukoliko dobijate poruku da je problem model, mozda je problem u modelu kod poziva na broj koji ste uneli.

  1. Draga Ana,
   Mozete preneti novac na racun preduzetnicke radnje sa sifrom 263 ili na licni racun sa sifrom placanja 241.

   1. Hvala na odgovoru, pravno sam lice, želim da sa tog namenskog računa gde sam dobila ekonomsku pomoć prebacim na firmin tekući da bih mogla da platim poreze i doprinose, ondah znači šifra 263.. Hvala

 23. Pozdrav, trebam da uplatim 2 vrstr uplatnica za probnu vozacku dozvolu, prva je na racun (zavod za izradu novcanica i kovanog novca) a druga je budzet republike srbije, ako mozete da mi pomognete bio bih zahvalan

  1. Dragi Nikola,
   Nazalost, ne bavimo se i ovom vrstom savetovanja. U nasem fokusu su preduzetnici pausalci i drugi oblici poslovanja, a ne fizicka lica.

 24. Poštovana,
  dali smo pozajmicu našem zaposlenom preko računa. Sad on vraća u gotovini preko blagajne.
  Koja je šifra plaćanja koja se stavlja na nalogu za uplatu
  Hvala

 25. Poštovani,
  Sve račune plaćamo preko mBankinga bez problema, sa šifrom plaćanja 289-transfer po nalogu građana. Kada hoćemo da platimo porez na imovinu, piše da je zahtev za plaćanje odbijen jer nije tačna šifra plaćanja. U čemu je problem?

  1. Draga Milena,
   Porez na imovinu bi trebalo da platite po instrukcijama koje ste dobili na resenju ili nekom drugom dokumentu. Placanje poreza se uvek vrsi sa posebnom sifrom, a ne istom koju koristite pri placanju racuna. Trebalo bi da sa sifrom placanja 253 platite bez problema.

 26. Postovana, pustila sam greskom dobavljacima sa KOVID racuna klijenta par naloga.. Izvrsilo se nekoliko, tj. onoliko koliko je bilo novca na racunu.. Da li bi dobavljaci mogli da uplate sredstva nazad na KOVID kao pogresnu uplatu?

  1. Draga Ivana,

   Trebalo bi da mogu da vam vrate novac na račun, ali vam savetujemo da za svaki slučaj proverite sa Poreskom upravom.

 27. Poštovanje. Kao pravno lice sam uplatila fakturu firmi šifra treba da bude 221 meni je umesto toga upisano 222 (usluge javnih preduzeća)
  Da li bi to mogao da bude problem?
  Hvala u napred

 28. Postovani,
  koja je sifra placanja ukoliko preduzetnik sa svog racuna preduzetnika prebacije novac na svoj tekuci racun fizikog lica? Hvala

 29. Poštovana,

  Trebam uplatiti članarinu nevladinoj organizaciji preko mbanking aplikacije.

  Da li u tom slučaju koristim šifru 221 ili 289?

  Sve račune (za telefon npr) do sad sam uspešno plaćala šifrom 221.

  Unapred zahvalna,
  Aleksandra

 30. Postovana
  Preduzetnik,pausalac,pokusavam da prebacim novac sa firminog racuna na licni sa sifrom 241medjutim ne mogu,nije dobra sifra. Sta mi je ciniti?
  Hvala unapred

  1. Dragi Gorane,

   Probajte onda sa šifrom 289, ako ni to ne radi proverite sa bankom da nije neki trenutni problem pošto je 241 šifra sa kojom možete prebaciti novac sa preduzetničkog na lični račun.

 31. Zelim drugu da uplatim novac(vratim pozajmicu) elektronski sa racuna mog na njegov racun (sa fizickog lica na fizicko lice) ali mi traze sifru placanja, koju sifru placanja da stavim da drzavi(za porez) nemam obavezu da
  dam nijedan dinar!?

 32. Postovanje.. Zanima me da li ja kao preduzetnik pausalac imam obavezu registrovanja fakture u Centralnom registru? I da li ja bez posredstva knjigovodje mogu to sve da odradim samostalno? Fakturu sam vec poslala pre 10tak dana, ali sam tek sada dosla do ovih informacija vezanih za javna preduzeća. Da li to predstavlja neki problem? Ako je faktura vec poslata a nije registrovana? Hvala unapred

 33. Dobar dan.
  Zanima me koja je sifra placanja za placanje novcane kazne u javnom prevozu? Primalac je Grad Beograd.
  Hvala unapred.
  Pozdrav,

 34. Postovani-a!
  Na instrukciji za placanje Poreza na imovinu fizickih lica upisana je sifra za placanje 153. Ja uporno pokusavam da izvrsim placanje elektronski sa mog racuna sa sifrom 253 ali sistem mi NE prihvata.
  Sta gresim? Stada radim?

 35. Šifra koju treba da stavim prilikom privremene odjave str rad na tezgama je koja? Kako bih mogla da uplatim taksu od 750rsd i stavim je u mirovanje. Hvala..

 36. Pod kojom sifrom strano predstavnistvo u Srbiji koje se vodi kao nerezident pusta plate zaposlenima koji su rezidenti (zive i rade u Srbiji)? Hvala unapred!

 37. Poštovani, treba da platim elektronski porez na imovinu od fizičkih lica (za stan). Koja šifra se koristi? Uplaćuje se sekretarijaru za javne prihode. mBanking mi ne daje opciju za šifru plaćanja 153 kao što stoji na uplatnici. A u mBankingu imam opciju šifre plaćanja 253. Da li nju koristiti?
  Hvala unapred,
  Miki

 38. Poštovani,
  Da li je problem u šifri plaćanja ako mi je nalog odbijen sa odgovorom „nevalidni ulazni parametri“? Naime, trebalo bi uplatiti roditeljski dinar (srednja škola), ali mi se ovo odbijanje naloga uporno dešava – i kada je ranije trebalo uplatiti osiguranje i ovo.

 39. Poštovana,

  u Banci sugerišu šifru 281 za uplatu pozajmice fizičkog lica na račun svoje preduzetničke firme .
  Vi sugerišete 270 .
  Možete li pojasniti kako da postupimo.

  A isto pitanje je i za povraćaj te pozajmice-preduzetniku – u Banci kažu šifra je 282 .

  Puno Vam hvala !

 40. Pokusacu da postavim pitanje kroz primer:

  -Sa racuna preduzetnika sam podigao 30000 din u kesh-u pod sifrom 221 za nabavku nekog materijala u poslovne svrhe.
  -Ispostavilo se na kraju da mi je ipak potrebno samo 20000 din za tu nabavku, dakle 10000 din je visak.
  -E sad, ja pozelim da tih 10000 din prisvojim kao licni profit i da na tih 10000 din platim porez od 10%. -Da li ja prvo moram da vratim tih 10000 din na racun kao uplatu pazara pod sifrom 161, pa da onda ponovo podignem tih 10000 din pod sifrom 166 (isplata gotovine)?
  -Ili posto je novac vec bio podignut, da li ce se taj manjak od 10000 din automatski evidentirati kod knjigovodje u zavrsnom racunu pa cu onda svakako morati da platim tih 10%?

 41. Poštovana,
  Koja je šifra plaćanja za svrhu uplate Paušalni iznos, za Budžet Republike Srbije? Plaćam elektronskim putem.

 42. Pozdrav, trebao kao pausalac da platim porez i doprinose po prvi put. Sad bih placao preko poste, koju sifru bih trebao da stavim?
  Od sledeceg meseca cu placati online tj. e-banking-om koja sifra ce se koristiti tad?

  Hvala!

 43. Poštovana, želim da uplatim mesečni iznos za vrtic na račun, sa mog ličnog računa? Da li mi možete reći koja sifra je u pitanju? U pitanju je privatni vrtić .
  Unapred Hvala.

 44. Registrovala sam neprofitno udruženje građana na bazi učlanjenja. Nema profitne delatnosti. Knjigovođa mi je rekao da pri uplati članarine stavim šifru 190. Službenica u banci nije htela da primi uplatnicu dok u polje „svrha“ ne upišem „uvećanje kapitala“. Neprofitno udruženje nema kapital. Kako onda on može da se uvećava?! Knjigovođa je besan zbog neznjanja bankarskih službenika, bankarska službenica ne odustaje od svoga. Nalazim se između dve vatre 🙁 Šta mi je činiti?

 45. Hi! To transfer money from my business account to my personal account, I can use 240, yes? But what should I use as reference?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen + fifteen =