Kako da znam koju šifru plaćanja bi trebalo da koristim?

Sigurna sam da prilikom popunjavanja uplatnice ili naloga za plaćanje, često preskočite polje šifra plaćanja. Šta je potrebno da se upiše, najverovatnije će znati šalterski službenik, ali šta kada ga morate uneti sami? Probaću da vam razrešim ovu misteriju, videćete da nije tako komplikovano.

Struktura šifre plaćanja

Da krenemo od početka:

Šifre plaćanja imaju svoja pravila i sadrže 3 cifre. Prva cifra može da pocinje na 1, 2, 3 ili 9. U ovom tekstu pokriću 1 i 2 jer je to nešto što će svaki preduzetnik koristiti.

ŠIFRE PLAĆANJA – Klasifikacija prema obliku plaćanja
1Gotovinski – gotovinske uplate na račun i isplate s računa
2Bezgotovinski prenos – plaćanje i drugi transferi s jednog računa na drugi račun
3Obračunski – obračunska plaćanja
9Preknjižavanje – povraćaj po osnovu više uplaćenih ili pogrešno uplaćenih sredstava

1 – označava keš, tj. gotovinu – da li uplaćujete gotovinu na račun ili je podižete  sa računa uvek će vam prva cifra biti jedan.

Primer 1: Podižete gotovinu u banci sa vašeg preduzetničkog računa vaše opcije su:

140 – plata za zaposlenog

166 – isplata gotovine, šifra koju možete koristiti za vaš lični novac

Primer 2: Uplaćujete gotovinu/pazar/pozajmicu u banci na vaš preduzetnički račun, vaše opcije su:

165 – uplata pazara

2 – označava transakciju između dva računa, takozvano bezgotovinsko plaćanje. Bilo da vi prebacujete nekom na račun sa vašeg računa ili neko vama, uvek će prva cifra biti dva.

Primer 3: Vršite transfer sa računa na račun

240 – plata zaposlenom

221 – Plaćanje fakture

Šta znače druge dve cifre?

Kao što ste videli u primerima, druge dve cifre označavaju svrhu plaćanja. Šifra 40 je plata za zaposlenog, a da li će biti 140 ili 240, zavisi samo da li plaćate gotovinom ili novac prebacujete s računa.

Obratite pažnju – ukoliko koristite elektronsko bankarstvo, može se desiti da prilikom izbora šifre plaćanje imate ponuđeno samo dve cifre, upravo ove dve koje označavaju svrhu plaćanja, jer se podrazumeva da ukoliko koristite e-banking plaćate bezgotovinski.

Koje šifre ćete najčešće koristiti?

Izdvojiću neke od šifara koje ćete najčešće koristiti, dok ceo spisak možete pogledati ovde.

Plaćanja poreza i doprinosa, APR, Eko takse

Za plaćanje poreza i doprinosa, eko takse i taksi u APR koristi se osnov plaćanja 53 uplata javnih prihoda, i to poreza, izuzev poreza po odbitku, taksi, naknada i dr.

253 – Ukoliko poreze i doprinose plaćate elektronski, koristite ovu šifru. 

153 – Ovu šifru birate kada poreze i doprinose uplaćujete gotovinom na šalteru pošte ili Uprave za trezor.

Plaćanje računa, robe i usluga

Za promet robe i usluga, na primer kada plaćate usluge mobilne telefonije, softver, obuke i edukacije, repromaterijal ili potrošni kancelarijski materijal, koristi se osnov plaćanja 21 – promet robe i usluga – finalna potrošnja.

221 – Ova šifra se koristi za elektronska plaćanja.

121 – Ovu šifru upisujete kada uplaćujete sredstva u gotovini na račun dobavljača ili pružaoca usluge.

Podizanje gotovine i prenos s poslovnog na lični račun

Paušalci mogu da raspolažu svojim sredstvima bez pravdanja troškova.

Možete da podižete gotovinu sa svog preduzetničkog računa u iznosu do 150.000 dinara dnevno. Osnov plaćanja je 66 – isplata gotovine.

166 – Ovu šifru koristite za podizanje gotovine na šalteru banke.

Isto tako možete da prenesete sredstva direktno sa svog poslovnog računa na lični račun. Naš savet je da to takođe bude u iznosu do 150.000 dinara dnevno, koliki je limit za podizanje gotovine. U ovom slučaju osnov plaćanja je 41 – neoporeziva primanja zaposlenih, sociijalna davanja i druga davanja izuzeta od oporezivanja.

241 – Ovu šifru koristite za prenos, bilo da nalog popunjavate elektronski ili na papiru.

Prenos sa ličnog na poslovni račun

U slučaju da na poslovnom računu nema dovoljno sredstava za neko plaćanje, paušalac može da izvrši prenos sa svog ličnog računa. To se tretira kao ulaganje ličnih sredstava u poslovanje i za njega se koristi osnov plaćanja 90 – druge transakcije.

290 – Ovu šifru birate za elektronske prenose.

190 – Ovu šifru koristite kada uplaćujete novac gotovinom na šalteru.

Uplata pazara

Ukoliko poslujete s fizičkim licima i primate uplate u kešu, u obavezi ste da svaki primljeni iznos uplatite na svoj poslovni račun kao pazar u roku od 7 dana od dana pružanja usluge. U ovom slučaju primenjuje se osnov plaćanja 65 – uplata pazara.

165 – Za uplatu pazara koristite ovu šifru.

176 comments

    1. Dragi Predraže, kod plaćanja poreza i doprinosa koristite šifru plaćanja 153 za gotovinsko plaćanje, odnosno 253 za bezgotovinsko plaćanje. Skrenuću vam pažnju da je plaćanje poreza i doprinosa gotovinom moguće samo u Poreskoj upravi.

      1. Hvala Vam na brzom odgovoru !
        Iz samog teksta sam došao do istog zaključka, ali me je zbunilo što u elektronskoj banci Komercijalne banke za šifru 53 stoji „53 – Uplata tekućih prihoda“ …

          1. Poštovana Dajana,
            Živim i radim u Australiji
            Više puta se obraćam poreskom za pomoć, ali ne uspešno (od 2015 na ovamo). Dobijam nepotpune delimične informacije.
            Sve radim stihijski i na sreću i kako se snadjem… Do sada su uplate isle na sifru placanja 289. Da li to znaci da su moje ranije uplate otisle negde drugde i ako jesu kako da ih povratim?
            Molim VAS možete li mi OPISATI I DATI PRAVE INSTRUKCIJE DO DETALJA.
            Obzirom da mogu samo da koristim elektronsku poštu i plaćanje preko interneta.
            Kako da platim porez na stan?
            i
            kako da imam na vreme uvid u ono sta treba da platim i šta sam platio?
            Do sada sam kao što rekoh dobijao veoma šture informacije, koje mi ništa ne pomažu.
            Ne mogu da shvatim da tako jedna važna obaveza plaćanja ima tako komplikovani sistem, bar za mene.
            MOLIM VAS POMOZITE!!!
            Nadam se da ću ovog puta imati sreću da neko ko je stvarno kvalifikovan da me razume i da mi pomogne sa detaljnim informacijama koje tražim?
            Hvala vam unapred
            Zoran

          2. Sve vezano za vasa dugovanja i zaduzenja se nalazi na portalu LPA, tamo mozete naci trenutno stanje i sve vezano za porez na imovinu. Idete na Poreske obaveze-> pregled stanja ili pregled utvrdjenih obaveza.
            Ukoliko nemate pristup portalu i potrebna vam je pomoc, mozete nam se obratiti na office@pausal.rs i kolege ce vam pruziti tu uslugu.
            Nadam se da smo pomogli ?

    1. Draga Dragice,

      Možete koristiti šifru plaćanja 221 ukoliko plaćate putem e-bankinga sa preduzetničkog računa. Ukoliko plaćate sa ličnog računa možete koristiti 289. Za svrhu plaćanja. možete navesti uplata računa za mesec… ili pogledati kako je navedeno na vašem računu.

  1. Draga Dragice,

    Imam slucaj da firma A treba da plati obaveze po osnovu zarade firme B koja joj se pripojila.
    Pretpostavljam da se stavlja sifra 240, ali nisam sigurna da li se u broj zaduzenja upisuje pib firme B.
    Molim Vas za pomoc.

    Unapred hvala.

    1. Draga Zorice,

      Ako se dobro razumemo – za isplatu zarade fizićkom licu koristite šifru 240 sa pozivom na broj koji ste dobili od Poreske uprave. Ukoliko ste preuzeli plaćanje od druge kompanije, u poziv na broj zaduženja upisujete PIB firme B (pripojene firme). Ukoliko vršite isplate pravnim licima koristite šifru plaćanja 221.

  2. Postovana,uplatio sam detetu vrtic elektronskim putem,ali sifru placanja sam,po sablonu uplatinice koju sam dobio,upisao 153,primalac novca je opstina…meni je skinut novac sa racuna,pa bih vas zamolio da mi kazete da li ce novac biti proknjizen ili ne…
    Hvala!

    1. Postovana, da li mogu elektronskim putem sa svog racuna platiti porez na imovinu za druge osobe ( moju sestru i roditelje) obzirom da moje ime stoji kao ime uplatioca?
      Hvala unapred!

  3. Postovana,
    Treba da uplatim Ministarstvu zdravlja za polaganje strucnog ispita ali mi izbacuje na 289 da je netacna sifra. Koju sifru bih trebala da koristim u ovom slucaju?
    Hvala unapred

  4. Poštovana,
    Uplaćujem poveriocu njegove troškove – zateznu kamatu, sudske troškove, troškove za opomene i ostalo.
    Koju šifru ili šifre koristim?
    Unapred hvala!

    Pozdrav,
    Boško Š.

      1. Dobar dan,htela sam samo da proverim da li prilikom uplate naknade za polaganje prijemnog ispita za fakultet treba koristiti šifru 253 i model 97?

        Hvala unapred!

        1. Uplate vršite sa šifrom 189 ukoliko plaćate novcem ili 289 ukoliko plaćate putem elektronskog plaćanja.
          Šifra 153 koristi se za plaćanje javnih prihoda, i to poreza, izuzev poreza po odbitku, taksi, naknada i dr.

  5. Кратко сам погледао одговоре на питања и брзо нашао оно што ми треба,хвала.Сањар је понекада у нечијим сновима,у сновима неког сањара.Супер страница.

  6. Толико си медена да је то скоро нестварно.Прија утисак који оставља твоја лепота.Не могу да не реагујем на призор пред мојим очима , твоје очи и лепота лица опијају.Као неки анђелчић тамнокоси.
    Ако би мени били потребни савети из области књиговодства , у смислу решавања конкретних проблема у пословању када они искрсну , књижења , усмеравање на одређени правилник , предлог како да се проблем премости , шта да се предузме , постоји на овом сајту нека претплата , регистрација , или…
    Занима ме on line консалтинг рецимо на месечном нивоу , шта има од публикација и тако то …

  7. Pozdrav,

    Imam dva pitanja. Zelim da platim racune (infostan, struja) preko mobilne aplikacije banke. Za sifru mi banka nudi nekoliko opcija. Medju njima je 222 – usluge javnih preduzeca. Da li nju koristim ili 221 koju ste spominjali (pored te sifre pise promet robe i uslige – finalna potrosnja)

    Takodje, ukoliko je racun privatne firme (npr za ciscenje zgrade) koju sifru u tom slucaju koristimo? Jedine sifre koje su u ponudi banke (ne moze se ukucati sifra samostalno) su 221, 222, 240, 253, 254, 281, 287, 288, 289 i 290.

    Hvala unapred

      1. Postovana,

        posto sam platio preko mobilne app skenirajuci IPS QR kod i nisam obratio paznju, placanje je obavljeno sifrom 221 sa licnog racuna. U pitanju su racuni za odrzavanje zgrade, struja…Jel to moze da predstavlja neki problem ?

        Hvala unapred

        1. Ne bi trebalo da bude problema sa uplatnom, mozete proveriti svakako na izvodu da li su vase uplate prosle. Komunalne usluge se uvek vezuju za poziv na broj a to je sigurno bilo uneto.

  8. Postovana, zelim da kao pausalac (advokat) uplatim privtnom vrticu odredjenu novcanu sumu, kao pomoc pa ne znam koju sifru da unesem a da ne napravim problem vrticu. Znaci ne placam po racunu, jer vrtic nece naplacivti usluge dok traje vanredno stanje, vec sam sama odlucila da uplatim nesto novca. Mislila sam da koriatim siftu za donacije i sponzorstva, ali nisam sigurna da li je to pametno.
    Pozdrav i hvala unapred
    Jelena

    1. Draga Jelena,

      Ne vidim razlog da ne uplatite novac kao donaciju, ali svakako možete razgovarati sa računovodstvom vrtića da proverite da li bi im to iz nekog razloga bio problem.

    1. Dragi Andrija,
      Za plaćanje računa kao fizičko lice možete koristiti koja je naznačena na računu, samo uz izmenu prve cifre – 260 ili 289. Ukoliko šifra počinje sa cifrom 1 to označava plaćanje u gotovini, a ukoliko prenos vršite sa računa možete samo prvu cifru promeniti u 2 koja označava prenos između računa.

  9. Postovana,
    Platio sam putem m-bankinga infostan, ali sam upisao sifru placanja 289 umesto 222. Procitao sam vase prethodne odgovore pa koliko sam shvatio to i nije problem. Ali sam u polje model, gde treba da pise 11, upisao 00 jer mi je bilo ponudjeno samo 00 ili 97, a ovo 11 sam dopisao u polje poziv na broj. Sta bih sad trebao da radim.
    Unapred hvala
    S postovanjem Ilija Cvejic

    1. Dragi Ilija,
      Najbolje je da proverite da li su evidentirali vašu uplatu. Ukoliko nisu, pošaljite im dokaz o uplati kako bi povezali vaše plaćanje sa vašim računom.
      Što se tiče plaćaanja ka Infostanu, sa sigurnošću vam mogu reći da ukoliko model ne upišete i 11 ne dodate u poziv na broj, uplata će leći kako treba. Međutim, nažalost ne znamo da li će proknjižiti uplatu kako treba i ako ste dodali 11 na poziv na broj.

  10. Postovana Dajana, kako se prebacuje novac u banci sa Namenskog na Licni racun,vezano za Covid,na koju sifru placanja?Ja sam preduzetnik,knjigas,bez zaposlenih,poreze i doprinose uplacujem na 4 uplatnice,mislim da nisam opredeljen za isplatu licne zarade.Da li se moze koristiti sifra 241-neoporezovano i bezgotovinski?Unapred zahvalan,Dejan Popovic NS

    1. Dragi Dejane,
      Ukoliko vodite knjige, najbolje je da proverite sa svojim knjigovodjom kako da isplatite ova sredstva, u zavisnosti od toga kako se oporezujete.

    2. Poštovana,

      Uplaćena su mi pogrešno sredstva ?
      Koju šifru koristim kao povraćaj novca na nalogu i da li mi ulaze ta pogrešno uplaćena sredstva u promet jer sam pausalac?
      Šta treba da uradim dodatno da se ta pogrešno uplaćena sredstva ne obračunaju u promet ?

      Hvala

      1. Mozete koristiti sifru sa kojom vam je pogresno uplacen novac pristigao i u svrhu uplate da napisete povracaj pogresno uplacenih sredstava, to ce da bude dovoljan dokaz da se ne posmatra kao vas prihod u slucaju poreske kontrole.

  11. Zdravo, pravno sam lice, želim da sa namenskog računa na koji mi je uplaćen minimalac kao pomoć prebacim na tekući račun firme, koliko sam razumela uplaćujem kao pozajmicu sebi, koju bi šifru plaćanja trebala da ubacim, imam e-banking, unapred hvala

    1. Draga Ana,
      Sa namenskog racuna mozete isplatiti samo zarade, ne mozete isplatiti kao pozajmicu na racun firme.
      Ukoliko zelite iz svojih sredstava mozete uplatiti pozajmicu na racun firme sa sifrom placanja 281. Vodite racuna da trebate imati i ugovor o pozajmici ukoliko cete vrsiti ovu uplatu.

  12. Postovana, zbog poteskoca sa internetom, prilikom isplate zarade zaposlenom, greskom je otisla sifra 241 umesto 240, takodje poziv na broj nije „zapamtio“ sifru placanja 97, poziv na broj je tacan. Sta mi je ciniti_?

    Unapred hvala

    1. Draga Marija,
      Mozete traziti zaposlenom da vam novac vrati na racun, uz svrhu placanja „povracaj pogresno uplacenih sredstava“ i isplatiti mu platu ispravno, sa sifrom 240.

  13. Postovana,
    trebam upatiti porez na promet apsolutnih prava. U pitanju je Ministarstvo finansija-Poreska uprava Vrnjacka Banja. Uplatu cu izvrsiti putem aplikacije Postanske stedionice. Interesuje me koju sifru da upisem pri placanju?
    Hvala vam unapred na odgovoru.

    1. Dragi Nebojsa,
      Nasa pretpostavka je da se koristi sifra placanja 253, ali ukoliko ne postoji upisana na resenju koje ste dobili, mozete kontaktirati poresku upravu kako bi proverili.

  14. Postovana, imam problem sa modelom za pl 2. Rate poreza, fizicko lice, koristim sifru 253 ali mi odbija jer pise da piziv na br ne odgovara modularnoj kontroli. Sta da radim ?

      1. Hvala na odgovoru, pravno sam lice, želim da sa tog namenskog računa gde sam dobila ekonomsku pomoć prebacim na firmin tekući da bih mogla da platim poreze i doprinose, ondah znači šifra 263.. Hvala

  15. Pozdrav, trebam da uplatim 2 vrstr uplatnica za probnu vozacku dozvolu, prva je na racun (zavod za izradu novcanica i kovanog novca) a druga je budzet republike srbije, ako mozete da mi pomognete bio bih zahvalan

  16. Poštovana,
    dali smo pozajmicu našem zaposlenom preko računa. Sad on vraća u gotovini preko blagajne.
    Koja je šifra plaćanja koja se stavlja na nalogu za uplatu
    Hvala

  17. Poštovani,
    Sve račune plaćamo preko mBankinga bez problema, sa šifrom plaćanja 289-transfer po nalogu građana. Kada hoćemo da platimo porez na imovinu, piše da je zahtev za plaćanje odbijen jer nije tačna šifra plaćanja. U čemu je problem?

    1. Draga Milena,
      Porez na imovinu bi trebalo da platite po instrukcijama koje ste dobili na resenju ili nekom drugom dokumentu. Placanje poreza se uvek vrsi sa posebnom sifrom, a ne istom koju koristite pri placanju racuna. Trebalo bi da sa sifrom placanja 253 platite bez problema.

  18. Postovana, pustila sam greskom dobavljacima sa KOVID racuna klijenta par naloga.. Izvrsilo se nekoliko, tj. onoliko koliko je bilo novca na racunu.. Da li bi dobavljaci mogli da uplate sredstva nazad na KOVID kao pogresnu uplatu?

  19. Poštovanje. Kao pravno lice sam uplatila fakturu firmi šifra treba da bude 221 meni je umesto toga upisano 222 (usluge javnih preduzeća)
    Da li bi to mogao da bude problem?
    Hvala u napred

  20. Poštovana,

    Trebam uplatiti članarinu nevladinoj organizaciji preko mbanking aplikacije.

    Da li u tom slučaju koristim šifru 221 ili 289?

    Sve račune (za telefon npr) do sad sam uspešno plaćala šifrom 221.

    Unapred zahvalna,
    Aleksandra

  21. Postovana
    Preduzetnik,pausalac,pokusavam da prebacim novac sa firminog racuna na licni sa sifrom 241medjutim ne mogu,nije dobra sifra. Sta mi je ciniti?
    Hvala unapred

    1. Dragi Gorane,

      Probajte onda sa šifrom 289, ako ni to ne radi proverite sa bankom da nije neki trenutni problem pošto je 241 šifra sa kojom možete prebaciti novac sa preduzetničkog na lični račun.

  22. Zelim drugu da uplatim novac(vratim pozajmicu) elektronski sa racuna mog na njegov racun (sa fizickog lica na fizicko lice) ali mi traze sifru placanja, koju sifru placanja da stavim da drzavi(za porez) nemam obavezu da
    dam nijedan dinar!?

  23. Postovanje.. Zanima me da li ja kao preduzetnik pausalac imam obavezu registrovanja fakture u Centralnom registru? I da li ja bez posredstva knjigovodje mogu to sve da odradim samostalno? Fakturu sam vec poslala pre 10tak dana, ali sam tek sada dosla do ovih informacija vezanih za javna preduzeća. Da li to predstavlja neki problem? Ako je faktura vec poslata a nije registrovana? Hvala unapred

  24. Postovani-a!
    Na instrukciji za placanje Poreza na imovinu fizickih lica upisana je sifra za placanje 153. Ja uporno pokusavam da izvrsim placanje elektronski sa mog racuna sa sifrom 253 ali sistem mi NE prihvata.
    Sta gresim? Stada radim?

  25. Poštovani, treba da platim elektronski porez na imovinu od fizičkih lica (za stan). Koja šifra se koristi? Uplaćuje se sekretarijaru za javne prihode. mBanking mi ne daje opciju za šifru plaćanja 153 kao što stoji na uplatnici. A u mBankingu imam opciju šifre plaćanja 253. Da li nju koristiti?
    Hvala unapred,
    Miki

  26. Poštovani,
    Da li je problem u šifri plaćanja ako mi je nalog odbijen sa odgovorom „nevalidni ulazni parametri“? Naime, trebalo bi uplatiti roditeljski dinar (srednja škola), ali mi se ovo odbijanje naloga uporno dešava – i kada je ranije trebalo uplatiti osiguranje i ovo.

  27. Poštovana,

    u Banci sugerišu šifru 281 za uplatu pozajmice fizičkog lica na račun svoje preduzetničke firme .
    Vi sugerišete 270 .
    Možete li pojasniti kako da postupimo.

    A isto pitanje je i za povraćaj te pozajmice-preduzetniku – u Banci kažu šifra je 282 .

    Puno Vam hvala !

  28. Pokusacu da postavim pitanje kroz primer:

    -Sa racuna preduzetnika sam podigao 30000 din u kesh-u pod sifrom 221 za nabavku nekog materijala u poslovne svrhe.
    -Ispostavilo se na kraju da mi je ipak potrebno samo 20000 din za tu nabavku, dakle 10000 din je visak.
    -E sad, ja pozelim da tih 10000 din prisvojim kao licni profit i da na tih 10000 din platim porez od 10%. -Da li ja prvo moram da vratim tih 10000 din na racun kao uplatu pazara pod sifrom 161, pa da onda ponovo podignem tih 10000 din pod sifrom 166 (isplata gotovine)?
    -Ili posto je novac vec bio podignut, da li ce se taj manjak od 10000 din automatski evidentirati kod knjigovodje u zavrsnom racunu pa cu onda svakako morati da platim tih 10%?

  29. Pozdrav, trebao kao pausalac da platim porez i doprinose po prvi put. Sad bih placao preko poste, koju sifru bih trebao da stavim?
    Od sledeceg meseca cu placati online tj. e-banking-om koja sifra ce se koristiti tad?

    Hvala!

  30. Registrovala sam neprofitno udruženje građana na bazi učlanjenja. Nema profitne delatnosti. Knjigovođa mi je rekao da pri uplati članarine stavim šifru 190. Službenica u banci nije htela da primi uplatnicu dok u polje „svrha“ ne upišem „uvećanje kapitala“. Neprofitno udruženje nema kapital. Kako onda on može da se uvećava?! Knjigovođa je besan zbog neznjanja bankarskih službenika, bankarska službenica ne odustaje od svoga. Nalazim se između dve vatre 🙁 Šta mi je činiti?

  31. Postovani
    Dobio sam resenje da platim porez na prihode za 2017 po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava I ugovorene naknade za izvrseni rad I doprinose za obavezno socijalno osiguranje.
    U toj godini I posle sam radio u inostranstvu (na Trinidad i Tobago sa njihovom radnom dozvolom I placao sve obaveze tamo-socijslno I penzisko).
    Novac-platu firma u kojoj sam radio uplacivla na moj I zenin devizni racun u Srbiji ali su koristili sifru 816, nisam neznam zasto.

    Zasto sam u obavezi da platim pomenute poreze I doprinose, I da li sam u obavezi da platim?

    Hvala unapred
    Aleksandar Mihajlovic

    1. Drzava Srbija nema ugovor o dvostrukom oporezivanju sa drzavom Trinidad i Tobago i kao rezident Srbije, potrebno je da prijavite prihod i na isti platite porez nevezano sa tim sto ste imali radnu dozvolu i sto ste platili porez u inostranstvu.
      Koristili su sifru placanja 816 koja se odnosi na usluge iz oblasti obrazovanja i nauke, plaćanje troškova obuke (preko kurseva, Interneta, televizije), naknade honorara nastavnika i profesora.

  32. Ukoliko sam preduzetnik i radnik u svojoj firmi, do sada platu nisam prebacivala, zanima me koja je sifra placanja, koliko minimalno mogu da prebacim na svoj racun i kako mogu da dobijam za svaki mesec obracun koliko platu mogu da pustim? Unapred hvala ? ? ?

    1. Ukoliko ste pausalac, nemate obavezu da isplacujete sebi platu, jer se prihod od pausalne agencije gleda kao vas prihod, mozete prebacivati novac na svoj licni racun, najvise 150.000 na dnevnom nivou sa sifrom 241.

    1. Nismo sigurni na koju godisnju APR taksu mislite, jer u APRu ne postoje godisnje takse. Ukoliko mislite na zavrsni racun, to vi kao preduzetnik pausalac ne podnosite. Ukoliko mislite na clanarinu privrednog registra, skrecemo paznju da to nije APR i da clanarina nije obavezna.

  33. Ako mogu da Vas zamolim da mi kažete, da li moze da se upotrebi šifra 261 i kao svrha uplate navede „Sitni računi“?

    Ili mora šifra 241 i „Sitni računi“ sao svrha uplate?

    Hvala unapred!

    1. Postovani, Sifra 261 Raspored tekućih prihoda obuhvata raspored poreza, doprinosa i drugih tekućih prihoda uplaćenih korisnicima. Pod pretpostavkom da želite da prebacite sredstva sa preduzetničkog na lični račun, savetujemo korišćenje šifre 241, kao svrhu placanja mozete navesti „neoporeziva primanja zaposlenih, socijalna i druga davanja izuzeta od oporezivanja“ sto je opis sifre za placanje.
      Ukoliko zelite da podignete novac koristite sifru 166.
      Ako zelite da vrsite placanje, onda zavisi da li placate racun drugom pravnom licu (koristi se sifra 221) ili placate neku vrstu poreza (onda je sifra 253)

      1. U redu, hvala Vam.

        Posto sam jednom nedavno upotrebio sifru 261 i „Sitni racuni“, da li mi predlazete da vratim ta sredstva na preduzetnicki racun?

        Hvala unapred!

        1. Šifre plaćanja se koriste radi lakše evidencije uplata, ako ste već preneli novac na vaš račun sa tom šifrom, ne bi trebalo da bude problema, samo kada sledeći put budete prenosili, obratite pažnju da uplatite sa odgovarajućom šifrom plaćanja.

    1. Poštovani,

      Vaša šifra plaćanja će biti 253.

      Pravilo je da ukoliko plaćate online šifra plaćanja počinje sa 2, dok ukoliko plaćate gotovinom šifra plaćanja je 153.

  34. Ispratio sam sve teme ali mislim da Vas ovo još niko nije pitao .
    Kada bi paušalac u više banaka vršio isplate preko šifre 240 da bi koristio bankarske benfite da li to pravno predstavlja problem ? Da pojednostavim – isplaćivati plate na više mesta umesto prebacivanja standardnih bezgotovinskih sredstava.

    Hvala unapred

    1. Postovani,

      Ne biste smeli da koristite sifru placanja 240 – obzirom da se ona iskljucivo koristi za isplatu zarade, dodataka na zaradu i ostalih primanja zaposlenih.

      Kao pausalac za prebacivanje sa poslovnog na licni racun mozete koristiti sifru 241, dok za prebacivanje sredstva u okviru dve razlicite banke mozete koristiti sifru 263.

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju ?

      Lep pozdrav,

      1. Da jasno mi je čemu je ta šifra namenjena ali ne mogu da pronađem konkretnu zakonsku uredbu koja to reguliše. Prosto rečeno, odgovori knjigovođa su da paušalac nema platu, odnosno što se banaka tiče ima je u iznosu po rešenju (dalje ih ne zanima). Kao štreber štrebera pitam Vas da li postoji ograničenje da se prenos zarade obavlja na više mesta ?
        Hvala
        i takođe lep pozdrav

        1. Zdravo,

          Vase pitanje je definisano clanom 30a Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i odlukom NBS-a o obliku, sadržini i načinu korišćenja jedinstvenih instrumenata platnog prometa.

          Kako biste koristili sifru placanja 240, morali biste da imate BOP koji se generise na portalu ePorezi u okviru PPP-PD prijave, koji dobijaju preduzetnici koji su opredeljeni za isplatu licne zarade ili poslodavci koji isplacuju platu radnicima, sto znaci da vi ne biste ni imali osnov za koriscenje ove sifre (imali biste samo ukoliko biste promenili oblik poslovanja).

          Sto se tice prenosa zarade vas kao pausalca, dozvoljeno je da vi zaradu prebacujete sa jednog racuna na drugi racun u okviru razlicitih banaka i tom prilikom koritite sifru 263.

          Na sledecem linku mozete procitati strucni komentar u vezi uputstva o odabiru sifara placanja: https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/040314/pdf/uputstvo_o_siframa_placanja_za_koje_se_u_nalog_kojim_se_nalaze_placanje_poreza_po_odbitku_odnosno_placanje_prihoda.pdf

          Za sve dodatno, tu smo ?

          Srdacan pozdrav,

          1. Citiram :“Kako biste koristili sifru placanja 240, morali biste da imate BOP koji se generise na portalu ePorezi u okviru PPP-PD prijave“ – da tako je, na to sam i mislio,
            da se obavi uredan prenos po šifri 241 sa brojem odobrenja plaćanja
            koji po rešenju dobijaju svi paušalci od lokalne poreske uprave. Da li ima nečeg spornog u tome, da se takav transfer obavlja u više banaka ?

            Hvala puno

          2. Postovani,

            Nismo sigurni da smo najbolje razumeli vase pitanje.

            Ukoliko isplacujete platu, isplacujete je sa sifrom 240, istu tu platu mozete prebacivati u okviru vasih povezanih racuna u razlicitim bankama, ali sa sifrom 263 koja se koristi za prenos sredstava izmedju racuna istog pravnog lica.

            Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju ?

            Pozdrav,

    1. Dragi Luka,

      Tako je, kao paušalac možete da prebacite novac sa svog preduzetničkog računa na privatni račun. Naša preporuka je da iznos za prenos bude najviše 150.000 dnevno jer je to limit za podizanje gotovine.
      Za elektronski prenos koristite šifru 241.

  35. Pozdrav,

    Svoju zaradu koja mi dospe na devizni racun za pravna lica u USD, ja konvertujem u dinare a zatim prevlacim na privatni racun i podizem sredstva.

    Interesuje me sledece, hteo bih sredstva da podignem fizicki u USD, da li mogu da prebacim USD sa pravnog lica na USD fizickog lica (sopstveni racun)?

    Isto kao sto sam radio do sada, samo sto bi u ovom slucaju sredstva isla direktno sa deviznog pravnog na devizni privatni.

    Ako je to moguce, da li znate sifru osnova? Evo ja danima ne mogu da nadjem odgovor na ovo pitanje.

    Unapred hvala!

    1. Dragi Ognjene,

      Nije moguće da devize sa poslovnog računa prebacite direktno na vaš devizni lični račun, već je potrebno da poštujete pravilo konverzije, odnosno nakon što primite devize na poslovni račun, treba da ih konverutujete na dinarski racun, nakon toga prebacite na lični dinarski račun, pa tek onda na devizni lični račun.

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju!

  36. Postovani,

    Koristeci svoju biznis karticu na koju mi pristizu prilivi po osnovu sifre 305, kupila sam robu za sopstvene potrebe, koja je zbog neispravnosti morala biti vracena. Stoga cu dobiti povrat uplacenih sredstava na istu platnu karticu jer se povrat novca vrsi automatski i novac se ne moze uplatiti na drugu karticu.

    Koju sifru bih trebala navesti kako bi banka proknjizila priliv? U pitanju je pravno lice iz inostranstva i uplata je izvrsena u EUR.

    Hvala Vam najlepse.

    Srdacan pozdrav,
    Lola

    1. Poštovana,

      U ovom slučaju bi trebalo da koristite šifru 305, obzirom da ne postoji šifra koja se koristi specifično za povraćaje.

      Takođe, mozete izdati i memorandum u Pausal app, gde ćete navesti da vam ta sredstva dolaze kao povraćaj.

      Za sve dodatno, tu smo!

  37. Poštovani,

    Zanima me kao poljoprivredno gazdinstvo kada prodajem fizičkom licu proizvode pod kojom šifrom mi uplaćuje novac a da banka zbog budućih eventualnih pozajmica isl. ima uvid da je to promet robe. Da li se može koristiti šifra 121 ili ne? Buni me zato što kao PG koje nije u sistemu pdv-a nemam obavezu da vodim knjige pa ako je šifra 121 da li bih morala ? A opet ako mi uplate pod šifrom 189 da li će banka u budućnosti to gledati kao promet?

    Hvala u napred na odgovoru.

    1. Draga Irena,

      Ako se vrši promet robe i usluga, onda koristite šifru 221 ili 121 bez obzira da li ste u PDV ili ne, ali ne bi trebalo da bude problema i ako vam uplate sa šifrom 189. Pozajmica će ići sa drugom šifrom, pa bi to trebalo jasno da se razlikuje. Možete proveriti sa bankom ako mislite zbog eventualnih kredita.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *