Istraživanje: Svaki četvrti preduzetnik posluje pod rizikom od poreskog prekršaja

Prošlo je tri godine od uvođenja Testa samostalnosti. Svi se sećamo kako je uvođenje ovog poreskog propisa i njegovo tumačenje bilo komplikovano za preduzetnike, pa smo hteli da procenimo kako su se oni prilagodili novoj situaciji. 

Tim povodom, organizovali smo istraživanje koje je uključilo 100 preduzetnika različitih profila koji posluju sa klijentima iz različitih industrija. Koncept istraživanja se zasnivao na upoređivanju lične percepcije preduzetnika o prolasku po svakom od devet kriterijumima testa, te  upoređivanju sa rezultatima ostvarenim na našoj platformi testsamostalnosti.rs.

Istraživanjem do ključnih zabluda o Testu samostalnosti

Rezultati istraživanja su pokazali da veliki broj preduzetnika nije upoznat sa obavezama u vezi sa Testom samostalnosti. Štaviše, prepoznali smo da u javnosti postoje određene zablude koje su postale opšteprihvaćene. 

Najviše se ističe zabluda da se Test samostalnosti odnosi samo na preduzetnike paušalce. Istina je da se odnosi na sve preduzetnike — paušalce i knjigaše. U realnosti, gotovo svaki od 300.000 preduzetnika koji trenutno posluje na teritoriji naše zemlje, dužan je da testira svoju samostalnost. To važi i za odnos sa klijentima iz Srbije i iz inostranstva.

Još jedna zabluda koju smo prepoznali je da se Test odnosi samo na preduzetnike u IT sektoru. Druga – da rad sa više klijenata automatski znači prolazak na Testu samostalnosti. Kako bi se na vreme zaštitili od poreskih kazni, izuzetno je važno da preduzetnici budu svesni da se Test samostalnosti odnosi na sve delatnosti i da se radi sa svakim klijentom posebno.   

Koliko su preduzetnici zapravo spremni za poresku kontrolu?

Najveći problem za testirane preduzetnike predstavljao je Kriterijum 1. On ispituje da li Klijent određuje radno vreme, odmor i odsustva Preduzetnika. Preko 90% njih je smatralo da zadovoljava Kriterijum 1. Međutim, testsamostalnosti.rs je pokazao da u slučaju poreske kontrole čak 69% ispitanika ne bi prošlo ovaj kriterijum.

Problematičan je bio i Kriterijum 5. On se odnosi na alate koje preduzetnik koristi u radu i stepen kontrole procesa rada Preduzetnika. Ispostavilo se da je čak 50% ispitanika bilo u zabludi da prolazi ovaj kriterijum. 

U ukupnom skoru 58% preduzetnika bi palo na više kriterijuma nego što su samostalno procenili, dok je čak 73% je pogrešno procenilo svoju samostalnost. 

Zaključak koji nam je dao testsamostalnosti.rs je da ni posle tri godine od uvođenja obaveznog Testa samostalnosti ne postoji dovoljna informisanost i razumevanje ovog poreskog propisa. Drugim rečima, značajan broj preduzetnika posluje pod rizikom od ovog poreskog prekršaja, čime bi zbog posledice pada moglo biti značajno ugroženo njihovo poslovanje.  

Podsećamo, u slučaju procene tzv. nesamostalnosti u poslovanju slede poreske kazne koje podrazumevaju efektivnu stopu oporezivanja od 44%. Pored toga, preduzetnici bi morali platiti i kaznu, a dodatno postoji i mogućnost krivične odgovornosti. 

Pogledajte i naš raniji tekst Sažetak uputstva za test samostalnosti

One comment

  1. Ono sto preduzetnici uglavnom nisu upuceni je da postoji zakon donet i postoji tzv. (poluproizvoljno) tumacenje istog od strane Poreske Uprave tj. cuveni pdf od cini mi se 82 strane.
    Cak i da dobijete kaznu od strane poreskih organa i dalje vam je na raspolaganju upravni postupak gde ce sud ipak tumaciti po zakonu a ne po „Kadija te tuzi, kadija ti sudi“. Naravno, kaznu cete morati platiti, ali ako spor dobijete drzava ce vam sve vratiti i to sa kamatama.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *