Paušalac si i planiraš odmor? Obrati pažnju na ove detalje

Sezona godišnjih odmora je uveliko počela. Dok biraš destinacije za izlete, posebna mesta za izlaske i ostale detalje koji će upotpuniti tvoje letovanje, ne zaboravi i na detalje o kojima moraš da povedeš računa kao paušalac.

Kad radiš za poslodavca, dovoljno je da podneseš zahtev za godišnji odmor. Kad si frilenser, samo poneseš laptop – ili ga ostaviš kod kuće ako želiš da se potpuno opustiš. Ali kad si paušalac, to je druga priča. Kao sam svoj gazda moraš da misliš na svaku sitnicu kako ti neka nepredviđena situacija ne bi pokvarila odmor.

👉 Evo na šta je važno da obratiš pažnju

ZAMRZAVANJE PAUŠALNE „RADNJE”

Paušalci nemaju godišnji odmor, ali zato mogu da stave svoj biznis u mirovanje kad god požele. Potrebno je samo da podneseš registracionu prijavu promene u APR-u, lično ili elektronski. Kad popunjavaš prijavu, imaš izbor da navedeš i početak i kraj perioda mirovanja ili samo početak. U ovom drugom slučaju moraćeš naknadno da podneseš još jednu prijavu.

Po pravilu, APR donosi rešenje u roku od 5 radnih dana, a Poreska uprava automatski dobija uvid u nastalu promenu. Međutim, naša preporuka je da budeš u kontaktu sa svojim poreskim inspektorom kako bi mogao/la da se uveriš da je doneto novo poresko rešenje kojim se obustavljaju obaveze. Detaljnije o postupku zamrzavanja paušalne agencije” pročitaj u ovoj blog objavi.

⚠️Obrati pažnju: Ako tokom godišnjeg odmora, koji nije prijavljen, stigne neki akt ili rešenje od Poreske uprave koje ne bude primljeno jednom ili dvaput, Poreska može brzo da pokrene postupak za oduzimanje PIB-a jer se to tada smatra fiktivnom adresom. Imaj ovo u vidu ako planiraš odsustvo duže vreme.

ZDRAVSTVENO I STAŽ DOK SI NA ODMORU

Svaki prekid delatnosti za paušalce znači i prekid radnog staža i zdravstvenog osiguranja jer se ne uplaćuju doprinosi. Međutim, možeš da nastaviš s plaćanjem doprinosa kako ne bi došlo do gubitka staža. Ukoliko želiš samo zdravstveno osiguranje (pogotovo kada planiraš duži odmor), možeš da ga obezbediš tako što ćeš uplaćivati doprinose za zdravstveno kao samofinansirajući korisnik. Obe opcije smo detaljnije opisali u ovom tekstu.

ODJAVLJIVANJE FISKALNOG UREĐAJA

Ukoliko u svom poslovanju koristiš fiskalni uređaj, i njega moraš da odjaviš tokom odmora, kroz PGJO prijavu na portalu ePorezi. Zapravo treba da podneseš dve prijave, jednu za početak, a drugu za kraj privremene odjave. I jednu i drugu moraš da podneseš najkasnije 24 sata pre početka, odnosno kraja odmora. Nije moguće podneti ih retroaktivno.

⚠️Obrati pažnju: Ukoliko ne odjaviš fiskalni uređaj, a Poreska uprava primeti da kasa nije aktivna, može poslati poresku kontrolu, što može imati ozbiljne posledice.

Uputstvo za podnošenje prijave ćeš naći na našem blogu.

Savet plus: Ako imaš maloprodajni objekat, ne zaboravi da istakneš obaveštenje o godišnjem odmoru na lokaciji objekta.

PODIZANJE DEVIZA

Ako planiraš put u inostranstvo i na svom deviznom računu imaš dovoljno novca za finansiranje troškova, treba da znaš da taj novac, ipak, ne smeš slobodno da podigneš. Kako to?

Paušalci mogu da dižu devize samo u dva slučaja: za plaćanje zakupa u devizama ili za troškove službenog puta. U ovom drugom slučaju maksimalni iznos dnevnice je 50 evra.

Kao paušalac svoju poslovnu karticu možeš koristiti za podizanje novca na bankomatu ili za plaćanje ličnih troškova. To važi i za inostranstvo, međutim, i u ovom slučaju preporučujemo da se držiš limita od 50 evra dnevno. Detaljnije o tome kako raspolažeš devizama kao paušalac pročitaj u ovoj objavi.

ELEKTRONSKI SERTIFIKAT

Pored kupaćeg, kreme za sunčanje i lekova, razmisli da u kofer spakuješ i elektronski sertifikat i čitač kartica, pogotovo ako biraš da NE zamrzneš poslovanje dok si na odmoru. Da li u narednom periodu očekuješ neku poruku iz Poreske u svom poštanskom sandučetu? Da li ćeš imati potrebu da proveriš stanje poreskih obaveza ili status rešenja o eko taksi? Za sve to biće ti potreban elektronski sertifikat.

Alternativa je da koristiš mobilnu aplikaciju ConsentID za pristup državnim portalima ili da ovlastiš Pausal.rs da sve to završi umesto tebe 🙂 I o tome se pobrini dok si u zemlji.

PEČAT

Od oktobra 2018. pečat više nije obavezan za privredna društva i preduzetnike. Ali ako ga koristiš dobrovoljno, možda je pametno da ga spakuješ odmah do elektronskog sertifikata. Ne želiš da se nađeš u situaciji da ti banka šalje loro doznaku, koju moraš da pečatiraš dok si ti na plaži u Grčkoj, a tvoj pečat u stanu u Srbiji.

Misli na vreme i planiraj odmor pametno 😎

👌Pausal.rs je uvek tu da te uputi u tvoje obaveze, a naša aplikacija za paušalce radi 365 dana dnevno. Fakturiši lako, jednim prstom, s plaže ili planine! Probaj je besplatno prvih 15 dana.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *