Počinju prijave prihoda frilensera za četvrti kvartal 2023.

Završen je četvrti kvartal 2023. godine i počinju prijave prihoda frilensera. To znači da frilenseri imaju rok od 30 dana odnosno do 30. januara 2024. godine da prijave svoje prihode ostvarene u periodu četvrtog kvartala (oktobar, novembar i decembar) 2023. godine.

Ko se smatra frilenserom?

Frilenser je: 

  • Domaće fizičko lice koje pruža usluge stranoj kompaniji koja nema predstavništvo u Srbiji ili stranom fizičkom licu – kao što su usluge: programiranja, dizajna, marketinga, virtuelne asistencije, prevođenja, držanja onlajn časova, kao i rad preko platformi poput  Upwork-a i Fiverr-a i sl.
  • Domaće ili strano fizičko lice koje pruža usluge domaćem fizičkom licu – kao što su usluge: privatnih časova, kućnih popravki, čišćenja i održavanja stanova, čuvanja dece i sl.
  • Strano fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva radeći u Srbiji.

Preduzetnici mogu da oporezuju prihode kao frilenseri, samo u slučaju da sa tim klijentom padaju test samostalnosti. 

Kako se podnosi prijava prihoda frilensera?

Od drugog kvartala 2023. omogućeno je podnošenje frilens prijava putem portala “Frilenseri”. Za prijavu prihoda neophodan je elektronski sertifikat, ConsentID ili možeš ovlastiti drugo lice za podnošenje prijave. 

Podsetimo se, postoje dva modela po kojima frilenser (fizičko lice) može da se oporezuje. Model oporezivanja se bira prilikom podnošenja prijave. Visinu poreza i doprinosa za svoje prihode možeš proveriti putem kalkulatora na portalu “Frilenseri”.

Poresku prijavu možeš popuniti i uz snimak našeg vebinara “Korak po korak do uspešnih frilens prijava”.

Ukoliko ti je potrebna pomoć možeš nam pisati na office@pausal.rs. 

I ovo može biti korisno za tebe:

Uputstvo za podnošenje frilens poreske prijave

8 comments

  1. Poštovanje

    Prošle godine sam platila porez za tri kvartala, kao i zdravstveno (u julu x2 i sada u januaru), Nisam imala oporezive prihode u III kvartalu pa nisam platila ni zdravstveno. Sada je knjižica neoverena iako sam uplatila sve za IV kvartal. Budući da sam kasno shvatila da se zdravstveno uvek plaća bez obzira da li su prihodi oporezivi ili nisu, da li znate kako mogu da ispravim tu grešku, da li se snose neke posledice? Eto zbog neupućenosti i nerazumevanja birokratije ne bih da zbog sitnog novca snosim posledice.

    Hvala puno

    1. Draga Milena,

      Možete podneti prijavu sa zakašnjenjem, na portalu frileneri.purs.gov.rs, što bi trebalo svakako da uradite i biće potrebno da obračunate kamatu.
      Kada izvršite uplatu, javite se nadležnom RFZO, moguće je da overa osiguranja neće biti automatski izvršena, već ćete im poslati dokaz o uplati.
      Ako je potrebna pomoć pišite nam na office@pausal.rs.

  2. Poštovani,

    Primio sam uplatu 28 decembra na svoj Paypal račun. Istog dana sam povukao sredstva na račun u banci međutim pošto je bio kraj meseca banka je tek u januaru proknjižila tu uplatu. Da li ta sredstva prijavljujem za četvrti kvartal 2023 ili prvi kvartal 2024? Unapred zahvalan na odgovoru.

    1. Dragi Milane,

      Obzirom da je uplata primljena na digitalni racun 28. decembra prijavljujete sredstva za četvrti kvartal i gledate kurs NBS na taj dan kada je uplata legla na PayPal račun.

      Lep pozdrav.

  3. Pozdrav, sledila sam sve korake iz videa i uspešno podnela prijavu, međutim nisam na kraju dobila nikakvu uplatnicu niti mogu da vidim gde mogu da je generišem. Da li je potrebno da prođe neko vreme pre nego što ta mogućnost postane dostupna (npr. prijava treba da se obradi i slično) ili je normalno da se na kraju posle koraka 5. automatski generiše uplatnica? Status moje prijave je trenutno „Podneta“, juče sam je podnela.

    1. Draga Jasmina,
      Potrebno je da osvežite stranicu kako biste mogli da preuzmete uplatnicu. Sa desne strane u liniji prijave imate tu opciju. Tada ćete moći da preuzmete i potvrdu, kao i nalog za plaćanje.
      Ukoliko se ne snađete možete nam pisati na office@pausal.rs

    1. Dragi Rade,

      Čak i kada su vaši prihodi ispod neoporezivog iznosa i ako ste zaposleni, pa ne plaćate ni zdravstveno osiguranje, ukoliko ostvarujete prihode kao frilenser u obavezi ste da podnsete prijavu na Frilenseri portalu.
      Ukoliko vam je potrebna pomoć oko podnošenja prijave možete nam se obratiti putem mejla office@pausal.rs. Prijava za četvri kvartal traje do 30. januara.
      Pozdrav

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *