Preduzetnice trudnice, kako do naknade zarade tokom bolovanja?

Primenom novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom uvedene su promene u obračunu naknade za porodiljsko bolovanje. Ovim tekstom probaćemo da približimo promene koje se tiču preduzetnica.

 

Pre svega, napravimo razliku između trudničkog i porodiljskog bolovanja.

Trudničko bolovanje možete otvoriti na početku trudnoće. Za to je neophodna doznaka od lekara (Izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad), fotokopija rešenja iz APR-a, ukoliko se odlučite da privremeno obustavite obavljanje delatnosti, i uverenje Poreske uprave o uplaćenim porezima i doprinosima. Izabrani lekar može izdati potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad za prvih 30 dana. Nakon ovog perioda, potvrdu izdaje lekarska komisija. Prava na naknadu zarade tokom trudničkog bolovanja se ostvaruju podnošenjem pomenute dokumentacije nadležnoj filijali RFZO koja vrši isplatu.

Porodiljsko odsustvo počinje danom rođenja deteta i može se ostvarivati 365 dana za svako dete, za razliku od zaposlenih koji za treće dete i svako sledeće, ostvaruju dve godine prava na porodiljsko odsustvo. Zahtev se prilaže Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, 27. marta 43-45.

Pravo naknade za vreme porodiljskog odsustva, koje ostvaruju preduzetnice vodi se u Zakonu pod Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta.

 

Da biste ostvarili pravo na naknadu, kao preduzetnica, imate dve mogućnosti:

1. Privremeno obustavljanje delatnosti

Šta to konkretno znači?

Za vreme dok je “zamrznuta” agencija:

 •  neće se obračunavati porez i doprinosi
 •  samim tim neće biti ni troškova agencije
 •  u tom periodu neće se obračunavati radni staž
 •  nećete ostvarivati prihode, kako je agencija prijavila privremeno obustavljanje obavljanja delatnosti

Dakle, nećete imati troškove, ali će postojati prekid u stažu i nećete imati ni prihode.

Ukoliko rešite da privremeno obustavite delatnost ili “zamrznete” agenciju, to možete učitini u APR-u i možete pratiti naša upustva.

 

Bitno je napomenuti da je trudnicama, odnosno porodiljama, i deci zagarantovana zdravstvena zaštita i da je mogu ostvariti i bez overene zdravstvene knjižice.

U slučaju otvaranja trudničkog bolovanja, ostvaruje se pravo na refundiranje troškova u visini od 3 meseca prosečne osnovice.

 

2. Nastavak obavljanja delatnosti uz ovlašćenog poslovođu

Šta to konkretno znači?

Ovo znači da ćete imati radnika koji će voditi vaše poslovanje. U tom slučaju:

 •  nastavljate sa plaćanjem poreza i doprinosa
 •  obračunava se radni staž, tako da nema prekida
 •  možete da nastavite da ostvarujete prihode, kako imate osobu koja će voditi poslovanje
 •  plaćate porez i doprinose i za poslovođu

Dakle, imaćete veće troškove, ali neće biti prekida staža i nastavićete sa ostvarivanjem prihoda. I ovu promenu vršite u APR-u, podnošenjem Zahteva za promenu podataka uz koji prilažete Dodatak 10 i Odluku o davanju ovlašćenja poslovođi (Pod Ostali obrasci, birate Ovlašćenje poslovođi).

U ovom slučaju, ukoliko se otvori trudničko bolovanje, ostvaruje se pravo na refundiranje 50% doprinosa i neto naknade.

 

Napomena: Ne zaboravite da je potrebno obe promene prijaviti Poreskoj upravi podnošenjem elektronske poreske prijave.

 

Koliku naknadu možete očekivati za porodiljsko odsustvo?

Visina naknade računa se po proseku osnovica po kojoj su plaćani doprinosi u prethodnih 18 meseci, koji se zatim deli sa 1,5. Ukoliko je vaša agencija bila aktivna sve vreme u poslednjih 18 meseci, vaš prosek će biti poreska osnovica, dok će visina naknade biti osnovica/1,5.

Ukoliko ste poslovali manje od 18 meseci, vaš prosek biće manji, pa samim tim i naknada. Recimo da ste radili samo 6 meseci pre početka porodiljskog bolovanja, a da je osnovica za plaćanje doprinosa 45.000 din. Vaš prosek biće 6*45.000/18=15.000, a naknada 15.000/1,5=10.000. Ali ako ste otvorili trudničko bolovanje, u obračun proseka ulaziće meseci do otvaranja bolovanja.

 

Ono što se razlikuje kod preduzetnica u odnosu na zaposlene radnice, je to što ne postoji zagarantovana minimalna zarada, odnosno naknada koju primaju može biti manja od prosečne plate. Međutim, maksimalna naknada, kao i kod zaposlenih, ne može biti veća od 3 prosečne plate.

Ukoliko obavljate dodatnu delatnost, odnosno ako ste i zaposleni i imate preduzetničku radnju, ostvarujete pravo na naknadu zarade i naknadu kao preduzetnica, koje sleduju nezavisno jedna od druge.

 

 

30 comments

 1. Poštovani,
  Ja sam vlasnik preduzetničke radnje (paušalac) od maja 2016. godine i redovno izmirujem poreze i doprinose. Nemam drugih zaposlenih, niti planiram da imenujem poslovođu za vreme trudničkog i porodiljskog bolovanja.
  Od 01.03.2019. sam prijavila privremeni prekid delatnosti u APR-u.
  Moje pitanje je sledeće: da li za mesec mart imam obavezu plaćanja poreza i doprinosa da bih ostavarila pravo na naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja od 31. dana?
  Konfuzno mi je to iz razloga što kada je neko u statusu zaposlenog, njemu u prvih mesec dana bolovanja zaradu isplaćuje poslodavac, i zato ne znam da li ja sebi treba da uplaćujem poreze i doprinose za taj period.
  Unapred hvala na pomoći!

  1. Poštovana, porez i doprinose plaćate samo za period dok je agencija bila aktivna. Ako ste zamrzli agenciju 01.03. plaćaćete za period do tog datuma. Pravo na naknadu ostvarujete od 31. dana sprečenosti za rad prema članu 96. Zakona o zdravstvenom osiguranju:“U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike.“

 2. Poštovana,

  otkud Vam to da neće biti priznatog staža u periodu trudničkog i porodiljskog bolovanja, pa valjda će to biti pokriveno kroz naknadu? Inače bi trudnice/pordilje bile oštećene u odnosu na druge žene koje idu iz iz radnog odnosa.

  Ako je ovo zaista slučaj, da li trudnica sme da nakon pauziranja radnje, prijavi sama kao fizičko lice na PIO osiguranje po članu 15, bez posledica po ostvarivanje prava na naknadu za vreme trudničkog i porodiljskog?

  pozz

  1. Poštovani, naknada koju preduzetnice primaju vodi se pod Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i obračunavaju se i posmatraju drugačije od naknade koje primaju žene koje su u radnom odnosu. Preduzetnice primaju neto naknadu, ali država ne uplaćuje doprinose, čime one i jesu u lošijem položaju od žena u radnom odnosu. U slučaju da rešite da stavite agenciju u stanje mirovanja, kako su nam rekli u PIO fondu, možete prijaviti prekid osiguranja po osnovu mirovanja i podneti zahtev za osiguranje po članu 15, ali vam savetujemo da proverite šta bi za vas bilo najpovoljnije rešenje.

   1. Poštovana Dajana,
    zahvaljujem na odgovoru.

    Upravo sam dodatno kontaktirao RFZO Srbije Call centar, gospođa operater je jasno i detaljno odgovorila da nije ovakav slučaj, već da fond pokriva i PIO i zdravstveno osiguranje, te da preduzetnica paušalac ostaje aktivno prijavljena na osiguranje bez obzira što je prijavila privremeni prekid obavljanja delatnosti. Ovo bi bio logičan odgovor po mom mišljenju, zašto bi preduzetnica bila oštećena ako uredno plaća pune doprinose za sebe, onda bi mnoge žene imale rupe u stažu što bi značilo da država demotiviše rađanje.
    Možete li dodatno proveriti ovo.

    Hvala,
    Miloš

    1. Dragi Miloše, naravno da ćemo proveriti, ali to nisu informacije koje smo mi dobili iz različitih izvora. Hvala vam što ste ovo podelili s nama, sve što saznamo podelićemo i mi s vama.

     1. Dragi Miloše, nismo još uvek dobili informacije. Čim ih budemo imali, javićemo vam. Pozdrav!

    2. sramota sta ste uradili sa porodiljama majkama apelujete na radjanje dece otvaranje preduzetnicki radnji a sada nemaju ni staz i neto po 11000 pricam za vlasnike preduzetnicki radnji nije mi jasno o cemu se radi u ovom vasem novom zakonu od iv /2019

     1. Draga Desanka,

      Kao što verovatno znate trudnice su protestvovale zbog zakona koji je uveden i država je obećala da će razmotriti promene zakona. Ostaje da pratimo i vidimo koje promene će biti uvedene, nadamo se da će situacija za preduzetnice biti povoljnija.

 3. Poštovani,

  Zanima me da li je moguće promeniti status iz stanja zamrznut u stanje aktivan sa ovlašćenim poslovodjom i dalje ostati na porodiljskom odsustvu? Pretpostavljam da je procedura: promeniti status u APRu i podneti prijavu Poreskoj?

  U slučaju da je poslovodja već zaposlen (suprug) da li je za njega neophodno plaćati poreze i doprinose i ko to odredjuje (stekla sam utisak da to zavisi od PU gde je radnja prijavljena, „kako oni kažu“), da li se za to dobija posebno rešenje (kako bi znali koji iznos se uplaćuje)?

  Hvala unapred.

  1. Draga Nevena, moraćemo da proverimo kakava je tačno procedura u ovom slučaju. Za poslovođu određujete platu koju ćete isplaćivati i na nju plaćate porez i doprinose. Ukoliko je poslovođa u radnom odnosu uplaćuju se porez i doprinosi za PIO. Preciznu računicu vam ne mogu dati, ali okvirno taj trošak iznosi oko 7-8000 dinara za minimalac.

   1. Poštovana,

    Da li ste možda dobili informaciju o mogućnosti aktiviranja radnje uz poslovodju u toku porodiljskog odsustva?

    Hvala.

    1. Draga Nevena,

     Nažalost nismo uspeli da dobijemo bilo kakvu informaciju vezanu za porodiljsko odsustvo. I dalje ćemo pokušavati da ih dobijemo i čim nešto saznamo, podelićemo s vama.

 4. Postovana Dajana,
  Kao jedina zaposlena, privremeno sam zatvorila firmu i otisla na trudnicko bolovanje. Uplacuju mi bruto platu, pa ja sama sebi uplacujem doprinose. Po nalazima komisije i po zakonu mesec dana pre porodjaja ja moram da odem na porodiljsko.
  Medjutim, obzirom da se nase „porodiljsko“ zapravo vodi kao ostale naknade i da pocinje od rodjenja deteta (a ne mesec dana pre termina) sta se desava sa tih mesec dana? Ja necu dobiti ni naknadu za trudnicko ni za „porodiljsko“? Sta je sa doprinosima?
  Drugo pitanje je vezano za dokumentaciju- treba mi poreska osnovica za poslednjih 18 meseci. Da li se 18 meseci odnosi na period pre otvaranja bolovanja ili 18 meseci od rodjenja deteta?
  Trece, pored firme ja imam ugovor o delu za koji su mi uplacivali doprinose- da li ce mi to uci u prosek za porodiljsko bolovanje? Ja planiram i da posle rodjenja deteta produzim taj ugovor pa me interesuje i da li firma moze da mi ostane privremeno zatvorena a da mi doprinosi i staz budu uplacivani od preduzeca koji me angazuje za ugovor o delu?
  Hvala vam puno.

  1. Draga Mila,

   S obzirom na specifičnost vašeg slučaja možda je najjednostavnije da informacije tražite direktno u 27. marta. Mi ćemo naravno probati da dobijemo informacije, ali trenutno nam ne izlaze u susret. Možete samo objasniti ko vam uplaćuje bruto platu, kako i kako vi uplaćujete doprinose? 18 meseci trebalo bi da obuhvata period pre otvaranja bolovanja. Primanja koja ostvarujete Ugovorom o delu, takođe spadaju u Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta, ali ne možemo vam sa sigurnošću reći na koji način se obračunava naknada u vašem slučaju. Tokom porodiljskog bolovanja, ne bi trebalo da imate bilo kakva primanja.

   1. Draga Dajana,
    Hvala vam na odgovoru. Problem je što mi se firma vodi u Inđiji, a ja živim u Beogradu na Paliluli. Informacije su poprilično neusklađene i svi me prebacuju sa jedne na drugu službu. U Inđiji su mi tražili milion formulara da popunim za trudničko, između ostalo da u okviru mog poslovnog računa otvorim podračun za bolovanje. Rekli su da je to jedini način i da ne može privatan račun da se stavi. Iz tog razloga mi uplaćuju bruto platu, a ja sada čekam iz poreskog da mi pošalju račune na koje treba da uplaćujem doprinose. Kad su shvatili da je moje mesto stanovanja Beograd (posle jedno 5 vraćanja u Inđiju) poslali su me u Bg gde su mi rekli da sam zapravo mogla i lični (privatni)račun da stavim- da mi oni uplaćuju neto samo.
    2. Za porodiljsko bolovanje sam i Inđiji u socijalnom dobila informaciju da je prosek od 18 meseci koji moram da predam za porodiljsko zapravo od dana rođenja deteta u mom slučaju, ne mesec dana pre porođaja. Zato sam se pitala šta će biti sa tih mesec dana kada po zakonu moram da odem na porodiljsko i dana kada se dete zapravo rodi. (da ne spominjem da mi je neverovatno nelogično da odmah posle porođaja moram da jurim dokumentaciju za bolovanje)
    3. U 27. marta su mi rekli da pored privremeno zatvorene firme mogu da imam druge angažmane bez ikakvih problema- mene je zato interesovalo da li firma može da mi ostane privremeno zatvorena, a uz ugovor o angažovanju da mi idu doprinosi (da dobijam šta mi sleduje od porodiljskog, a da doprinose uplaćuje fakultet koji me angažuje).
    4. Čini mi se da sam na vašem sajtu našla ovu informaciju: „Za poslovođu firme možete angažovati člana domaćinstva. Člana domaćinstva niste u obavezi da prijavite u radni odnos“ da li to znači da firma pod npr.mojim tatom može nesmetano da radi, da ja njemu ne uplaćujem ništa od doprinosa, a umesto toga sebi uplaćujem?
    Pokušavam da vidim koja mi je mogućnost najbolja za period porodiljskog. Neverovatno mi je da preduzetnice koje uplaćuju redovno poreze i pune budžet na ovaj način kažnjavaju.
    Hvala puno.
    Mila

    1. Draga Mila,

     Prema informacijama koje mi imamo za trudničko bolovanje jeste neophodan namenski račun. Porodiljsko bolovanje za preduzetnice kreće sa danom rođenja deteta, jer im je neophodan izvod iz matične knjige rođenih. Ne morate podnositi zahtev lično. Za poslovođu možete imenovati člana domaćinstva bez zasnivanja radnog odnosa, ali i u tom slučaju sebi svakako uplaćujete doprinose, ali morate i njemu. Nažalost, situacija za preduzetnice nije najpovoljnija. Ukoliko znate da ćete imati dovoljno velike prihode i želite da uplaćujete doprinose, možda je najbolja opcija da nastavite rad sa ovlašćenim poslovođom.

  2. Poštovana Dijana,

   Da li mogu da Vas zamolim da mi kažete koja ustanova/osoba Vam je rekla da je i za preduzetnice obavezno da obu na trudničko bolovanje mesec dana pred porođaj, s obzirom da meni nisu dali tu informaciju u 27.marta. Zaista je sve jako konfuzno…Ja ću se ovih dana lično raspitati pa ću Vam svakako reći informacije koje sam ja dobila.

   Hvala unapred,đ
   Ana

   1. Draga Ana,

    Sve informacije koje smo podelili smo dobili u 27. marta, poreskoj upravi ili PIO fondu, kao i kroz tumačenja pravnika. Najpouzdanije informacije bi svakako trebalo da dobijete u 27. marta i bićemo veoma zahvalni ako ih podelite s nama.

   2. Odlazak meseca dana pred porodjaj na porodiljsko je obavezno kad ste u toku trudnoce otisli na trudnicko bolovanje. Komisija (mesec dana posle otvaranja tridnickog bila sam na komisiji da mi se produzi bolovanje) mi je odobrila bolovanje do mesec dana pred porodjaj, posle cega prelazim na porodiljsko. Ako niste na trudnickom bolovanju onda za vas verovatno ne vazi to pravilo.

 5. Postovana,

  Pitanje je sledece: da li se racuna u poslednjih 18meseci u kontinuitetu ili 18meseci aktivnog funkcionisanja forme? Kod mene je slucaj da mi je pre 12meseci firma bila pod privremenim prekidom za vreme porodiljskog odustva… ali pre toga je uredno funkcionisala ..
  Hvala <3

  1. Draga Anđela,

   Prosek se računa u poslednjih 18 meseci, međutim da li se nešto menja ukoliko ste za to vreme bili na porodiljskom, moraćemo da proverimo.

 6. Postovana Dajana,
  S obzirom da mi je termin porodjaja u avgustu mesecu ove godine, da li smatrate da radnju mogu da stavim u julu u mirovanje i da ostvarim naknadu ili da je stavim od datuma porodjaja? Isplacujem sebi zaradu i nisam koristila trudnicko bolovanje.

  1. Draga Nina,

   Možete obustaviti obavljanje delatnosti u julu, ali taj mesec će svakako ući u obračun naknade. S obzirom da nećete plaćati doprinose za taj mesec, uticaće na visinu naknade. Vaš knjigovođa će znati bolje koliko tačno to može da utiče. Vi svakako možete predati dokumentaciju u APR za zamrzavanje u kome ćete navesti datum u budućnosti kada želite da se obustavi obavljanje delatnosti.

 7. Pozdrav Ana, da li ste mozda saznali da li je obavezno da odemo na porodiljsko mesec dana ranije ukoliko nismo koristili trudničko? I da li je svakako potrebno kod ginekologa otvoriti porodiljsko, uzeti doznake ili sta vec?

  1. Draga Nina, porodiljsko bolovanje za preduzetnice počinje danom rođenja deteta (ukoliko ne koristite trudničko bolovanje) i u tom slučaju ne bi trebalo da su vam potrebne doznake od lekara.

 8. Pozdrav Nina i Dajana,

  Ja sam pre nekoliko dana predala papire za porodiljsku naknadu, nisam imala ni dan trudničkog i rekli su (kao što je Dajana odgovorila) da preduzetnice nemaju tu zakonsku obavezu! To je jedina stvar koja je nama bolja jer onda imamo mesec dana duže da budemo sa detetom (jer se porodiljsko računa 12 meseci od otvaranja obaveznog trudničkog).

  Svakako, čim dobijem rešenje o naknadi, kao i kada rešim pitanje staža i knjižice zaista ću napisati moje iskustvo jer vidim koliko je komplikovano i konfiuzno svima!

  1. Draga Ana,

   Hvala što ste podelili s nama svoje dosadašnje iskustvo. Mislim da će svi biti zahvalni da čuju iskustva iz prve ruke, jer mi imamo samo informacije koje dobijamo od institucija, ali ne i iskustvo sa „terena“. Nadam se da vam papirologoja i procedure neće oduzeti previše vremena i da ćete uživati u vremenu provedenim sa svojim detetom. 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *