Tri glavne zablude paušalaca

Da li vam je neko nekada rekao „Ne ne, ne treba to tako, trebalo bi da radiš ovo…“ ili „Čuo sam ja od mog dobrog prijatelja da to ide ovako…“? Čitajući forume, članke, postove, slušajući druge ljude, često se u moru informacija dolazi do pogrešnih ili potpuno netačnih. Predstavljam vam tri glavne zablude paušalaca, koje nastaju upravo dolaženjem do pogrešnih informacija.

Pravdanje troškova

Vođenje poslovnih knjiga i predaja završnih računa kod paušalno oporezovanih preduzetnika ne postoji.
Jedino što je obaveza paušalca je evidentiranje prihoda tj. vođenje KPO knjige, koja se ne odnosi ni u kom obliku na troškove same agencije.

Svu zaradu koju paušalac primi na svoj račun, može trošiti ili podići i manipulisati tim novcem bez ikakvog ograničenja. Poresko rešenje je fiksno i odnosi se na čitav njegov prihod, ma koliki god on bio, i mimo toga ne postoje nikakve obaveze niti se plaća bilo kakav dodatni porez.

Podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje

Zahtev za paušalno oporezivanje se ne odnosi na već postojeće paušalno oporezovane preduzetnike, niti postoji bilo koja potreba već postojećih preduzetnika da podnose na kraju godine bilo koji dokument. Samo u slučaju promena u poslovanju, kao što su promena delatnosti ili ulazak u radni odnos, ili izmena u poslovanju koje bi uticale na gubitak ovog statusa, podnosi se odgovarajuća dokumentacija.

Kurs za KPO knjigu pri upisu devizne fakture

U KPO knjigu upisujete iznos devizne fakture konvertovane u dinare po srednjem kursu NBS-a na dan fakturisanja (datum fakture). Kada se kaže prihod misli se na iznos fakture i cenu vaše usluge, a ne koliko je novca leglo na račun.

Datum vaše konverzije na dinarski račun i kurs banke po kojoj ona konvertuje vas ne zanima.

Zašto je ovo ovako? Recimo da danas kreirate fakturu za kupca i kupac vam je izvršio plaćanje na devizni račun. Međutim, vi rešite da ostavite novac na tom računu i koristite ga za neka ino plaćanja, npr. naručivanje nekih stvari na AliExpressu. Vi samim tim nikada nećete prebaciti novac na dinarski račun i nikada ga nećete ni upisati u KPO knjigu, što znači da niste ni imali prihoda. A možete i da odlučite da prebacite novac za godinu dana na dinarski račun jer će vam tek tada zatrebati, pa ga tek tada upisati u KPO knjigu – što bi znači da ste vi prihodovali naredne godine i da ne pratite godišnji prihod kako treba.

25 comments

  1. 2 – Šta ako je stav ljudi koji rade u poreskoj upravi da to ipak treba da se uradi – slučaj Kragujevac?
    3 – I devizni račun je upisan kao preduzetnički, kako to da se ne evidentira prihod koji se vezuje na njega?

    1. Kada je ovo u pitanju, dešava se često da Poreske uprave nisu edukovane o novinama i procedurama. Jedino što možemo da vam savetujemo je da se izborite za prave uslove. Možete se kod inspektora pozvati na Zakon o porezu na dohodak građana, član 42. (Preduzetnik kome je utvrđeno pravo na paušalno oporezivanje, ovaj način oporezivanja koristi dok se ne utvrdi da su prestali razlozi za paušalno oporezivanje, odnosno da izmenjeni uslovi isključuju pravo na paušalno oporezivanje.), a ukoliko odbije da postupi po zakonu onda tražite nadređenu osobu sa kojom možete da razgovarate. I verujte mi, na kraju dođete do rešenja.
      Što se tiče evidentiranja prihoda na devizni račun – u momentu izdavanja fakture, u KPO se evidentira iznos fakture po srednjem kursu NBS, dobili vi taj prihod ili ne.

  2. „Kada se kaže prihod misli se na iznos fakture i cenu vaše usluge, a ne koliko je novca leglo na račun.“ – Ne razumem najbolje razliku. Zar ne leze na racun isti iznos koji je na fakturi? I da li se u KPO knjigu upisuje dinarska vrednost priliva?

    „A možete i da odlučite da prebacite novac za godinu dana na dinarski račun jer će vam tek tada zatrebati, pa ga tek tada upisati u KPO knjigu“ – da li to znaci da ako se zavrsi godina, a ostalo je novca na deviznom racunu, taj novac se ne obracunava u 6/8 miliona?

    1. Poštovani, kada izdajete deviznu fakturu u KPO knjigu upisujete iznos u dinarima (konvertovan po srednjem kursu NBS na dan fakturisanja). Međutim, kada banka konvertuje novac na dinarski račun, ona koristi svoj kurs koji je drugačiji od kursa NBS. Zbog toga neće biti isti iznos koji ste fakturisali i koji vam je zapravo legao na račun, ali se to posmatra kao kursna razlika.
      „A možete i da odlučite da prebacite novac za godinu dana na dinarski račun jer će vam tek tada zatrebati, pa ga tek tada upisati u KPO knjigu“ – ovo je primer ili obrazloženje, zbog čega se u KPO knjigu upisuje iznos u dinarskoj protivvrednosti. Dakle, bez obzira da li ćete vi konvertovati sav novac ili samo deo, ceo prihod koji ste ostvarili ući će u obračun limita.

    1. Draga Suzana,

      Nisam sigurna na šta mislite pod datumom dospeća, ali datum fakture je datum kada je faktura izdata. Datum prometa je datum kada je usluga izvršena i on može biti isti kao i datum izdavanja fakture. Datum kada je usluga naplaćena se ne unosi na fakturu.

  3. Da li jedan frizer koji je oslobobodjen fiskalne kase, a koji vrsi samo usluge muskog sisanja, pored redovnog vodjenja KPO knjige, mora popunjavati i racun (A5), isti davati musteriji, a kopiju cuvati kao dokaz?

    1. Poštovani,

      Kada radite sa fizičkim licima, čak i kada ste oslobođeni upotrebe fiskalne kase, potrebno je da izdate račun mušteriji i zadržite kopiju. Takođe, potrebno je da izvršite uplatu pazara na preduzetnički račun, o čemu detaljnije možete pročitati ovde.

  4. Poštovani,

    Da li kao Preduzetnik sa dodeljenom šifrom delatnosti smem da fakturisem neke radove koji ne spadaju u moju delatnost? Na primer, ja imam molersku radnju a fakturisao bih ugradnju elektro instalacije, lepljenje pločica itd…

    Hvala

  5. Poštovani,
    Da li se subvencija drzave koju sam dobio za otvaranje prve preduzetnicke firme – paušalac sa poreskim rešenjem, računa u prihode, i kako ga pravdam ako nemam izdatu fakturu za taj iznos?

  6. „Međutim, vi rešite da ostavite novac na tom računu i koristite ga za neka ino plaćanja, npr. naručivanje nekih stvari na AliExpressu“

    Mozete li da obrazlozite ovaj primer.
    Na koji nacin mogu da koristim prihod na deviznom racunu za bilo kakva placanja (recimo vas navedeni primer), banka u kojoj sam trenutno, me uslovljava, da izvrsim konverziju u RSD da bih koristio sredstva na racunu i ne izdaje kartice vezane za devizni racun vec iskljucivo za dinarski.
    Da li ovakva mogucnost postoji u drugim bankama ili sam ja lose razumeo vas primer?

  7. Kako se datum izdavanja fakture i datum prometa po racunu posmatraju sa stanovista KPO knjige?
    U KPO se unosi datum izdavanja fakture? Da li to znaci da neke fakture mogu da budu izdate sledeceg meseca za prethodni mesec?

  8. Na moju pausalnu agenciju za IT usluge je registrovano od 2015. godine vozilo koje sam kupio tada od jedne firme.
    Sada zelim da prodam to vozilo kupcu fizickom licu.
    Koja je procedura?
    Pored ugovora i fakture, da li je potrebno da napravim i Odluku o prodaji i sl. (video sam da takvu Odluku prave doo firme).

    Da li kupac u ovom slucaju placa porez na prenos apsolutnih prava?

  9. U kontekstu novih izmena zakona tj provere samostalnosti preduzetnika, i opste, da li preduzetnik koji pruza usluge mora imati ugovor sa svakim ino-poslodavcem koji vrsi uplate (na osnovu fakture) i isti davati na uvid inspekciji npr. radi procene samostalnosti ili se fakture mogu izdavati i bez ugovora?

    1. Avanse fakture se knjiže i one su važne i obavezne za lica koja su u sistemu PDV-a. Kako paušalci ne mogu biti u sistemu PDV-a, oni ne obračunavaju PDV, pa nisu u obavezi da izdaju avansne račune. Ali mi vam predlažemo da svakako to uradite kako ne bi bilo problema ako dođe do poreske kontrole.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *