Kako posluju frilenseri: Srbija

Kalkulator troškova poslovanja

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

U polju „mesečni priliv“ unesite prihod koji očekujete da ostvarite, kako biste obračunali koji način poslovanja je najpovoljniji za vas.

Napomena: kalkulator je izmenjen kako bi bio u skladu sa usvojenim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, i koji će važiti u toku 2022. godine, i odnosi se na oporezivanje fizičkih lica. Od 2023. godine važi nov načun obračuna, koji možete videti ovde.

Normirani troskovi

Naučite šta su normirani troškovi.

Preduzetnik – paušalac i knjigaš

Saznajte koja je razlika između preduzetnika paušalca i knjigaša

Poreski tretman prihoda ostvarenih od autorskih i srodnih prava

Kakav je poreski tretman prihoda ostvarenih od autorskih i srodnih prava imaju i koja umanjenja iz tog tretmana slede.

Zašto plaćamo doprinose?

Da li znate koje doprinose plaćate i koliko?

Zakonske olakšice za (neke) frilensere – primeri

Na osnovu poreskog tretmana prihoda ostvarenih od autorskih i srodnih prava, pogledajte primere olakšica koje se mogu ostvariti.

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.