Preduzetnik – paušalac i knjigaš

Edit 24.11.2022: Novo u ponudi! Aplikacija Digitalni test samostalnosti – prvi online alat u Republici Srbiji koji na jednostavan, lako razumljiv i sveobuhvatan način olakšava testiranje statusa tvoje samostalnosti.  Budi samostalan i siguran.

Paušalac i knjigaš su vrste preduzetnika. Preduzetnik je fizičko lice koje se registruje da obavlja svoju delatnost. Najčešće se bavi malim biznisom, koji je tek u razvoju ili nema resurse ili potrebe za proširenjem.

Od 01.03.2020. godine preduzetnici su u obavezi da prolaze test samostalnosti. Ovaj test sadrži 9 kriterijuma, po kojima se procenjuje da li je preduzetnik u odnosu na svakog svog klijenta samostalan ili je u pitanju drugačija vrsta odnosa. Preduzetnik može da ispunjava 4 od 9 kriterijuma, kako bi mogao da nastavi da posluje na taj način sa tim klijentom.

Preduzetnik paušalac

Ovakav način registrovanja namenjen je licima koji nisu u mogućnosti da vode poslovne knjige. Oni plaćaju fiksne troškove prema poreskom rešenju koje im odredi Poreska uprava na osnovu nekoliko faktora (Zakon o porezu na dohodak građana, član 32, član 33). Visina troškova može biti između 12 i 35 hiljada mesečno, i uvek su isti bez obzira na ostvaren prihod. 

Uslovi da biste poslovalii kao paušalac je da promet u jednoj kalendarskoj godini (01.01.-31.12.) mora da bude manji od 6.000.000 dinara, dok u 365 uzastopnih dana mora biti manji od 8.000.000. Promet je zbir vrednosti svih računa koje paušalac izdaje tokom godine.

Postoje odrđene delatnosti koje ne mogu da posluju na ovaj način (ćlan 40 Zakona) a to su:

  • marketing,
  • finansije,
  • ugostiteljstvo,
  • nekretnine,
  • prodaja robe.

Paušalci ne pravdaju troškove, ne podnose završne račune i ne mogu biti u sistemu PDV-a. 

Preduzetnik knjigaš

Registrovanje kao knjigaš ostavlja 2 otvorene opcije. Prva je registracija kao knjigaš- samooporezivanje, a druga knjigaš – lična zarada. Obe opcije po želji mogu biti u sistemu PDV-a i u obavezi su da pravdaju troškove. 

Knjigaš- samooporezivanje

Prihod se ostvaruje kao fizičko lice, a onda se od tog ostvarenog prihoda (prihoda na „samostalnu delatnost“), plaća dažbina.

Drugim rečima, porez i doprinosi se obračunavaju prema ostvarenom prihodu ili prema minimalnoj osnovici ako je prihod manji. Osim toga, na kraju svake godine se plaća i porez na dohodak 10%.

Ovaj vid poslovanja definisan je članovima 100a, 113 i 114 Zakona.

Knjigaš- lična zarada

Ovim vidom registrovanja preduzetnik se takođe samooporezuje, ali samo delom prihoda, a ostalim delom prihoda isplaćuje ličnu zaradu.

To znači da se sklapa radni odnos i preduzetnik sam sebi određuje platu, koju mesečno isplaćuje i na osnovu koje plaća porez i doprinose. Ovo postoji da knjigaš ne bi plaćao doprinose po dva osnova: na ličnu zaradu kao fizičko lice i na dobit kao preduzetnik- kao pravno lice.

Na kraju svake godine plaća porez na dohodak 10%

Ovaj vid poslovanja definisan je članom 33a Zakona.

Zanima vas više? Pročitajte:
Poslovni oblici

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.


19 comments

  1. Poštovani,

    imam dva pitanja:
    1. da li preduzetnik paušalac može vršiti uplate na svoj račun fizičkog lica pod šifrom 241?
    2. ukoliko je usluga fakturisana krajem 2020. a isplata izvršena početkom 2021. da li uplaćena sredstva ulaze u limit za 2020. ili 2021. s obzirom na to da preduzetnik ne može uvek da utiče na datum na koji će klijent izvršiti uplatu?

    1. Zdravo Milice,

      Ne možete otvoriti preduzetničku agenciju dok ste u inostranstvu, budući da je neke korake registracije, poput otvaranja računa u banci, neophodno da uradite lično.

      Pozdrav

      1. Moguće je u banci otvoriti račun preko punomoćnika, ali u tom slučaju banka vas svrstava u rizične klijente i može biti ograničen rad u nekim slučajevima, a moguće je i otvarnje računa putem video identifikacije.

  2. Postovana,
    ukoliko pruzate savete, oni moraju biti dati na osnovu vazeceg Zakona, ali i terminoloski ispravni.
    -„Paušalac i knjigaš su vrste preduzetnika“-vrste oporezovanja, nikako vrste preduzetnika.
    – „Visina troškova može biti između 12 i 35 hiljada mesečno“-35.000,00 nikako nije gornja granica visine pripadajucih poreza i doprinosa.
    -Delatnosti koje ne mogu biti pausalno oporezovanje precizno su definisane „Uredbom o blizim uslovima, kriterijumima i elementima za pausalno o porezovanje obvezika poreza na prihod e od samostalne delatnosti“
    -„Prihod se ostvaruje kao fizičko lice, a onda se od tog ostvarenog prihoda (prihoda na „samostalnu delatnost“), plaća dažbina.“-ovo cak nije moguce ni protumaciti.
    -„To znači da se sklapa radni odnos i preduzetnik sam sebi određuje platu, koju mesečno isplaćuje i na osnovu koje plaća porez i doprinose. Ovo postoji da knjigaš ne bi plaćao doprinose po dva osnova: na ličnu zaradu kao fizičko lice i na dobit kao preduzetnik- kao pravno lice.“-
    1. Preduzetnik nema platu. vec licnu zaradu.
    2. Preduzetnik ne zasniva radni odnos.
    3. Preduzetnik nije pravno lice.
    4. Doprinosi se ne mogu placati po navedena dva osnova, a narocito ne „na dobit kao preduzetnik- kao pravno lice“

  3. Postovani,
    Pre par dana sam registrovala PR i odmah sam se prijavila kao pausalac. Mozda prvih par meseci necu imati redovne prihode pa me zanima da li mogu da promenim u samooporezivanje? Hvala unapred

  4. Poštovani, hteobih da otvorim TR voće i povrće u nekom narednom preiodu ali mi neke stvari nisu jasne oko platnog prometa.Primer: Kupio sam robu i napunio radnju u vrednosti 200.000 dinara. Danas sam prodao robe u vrednosti od 30.000dinara. Da li sav taj novac uplaćujem u banku odmah nakon kraja dana. Ako to uradim sa cim sutra da idem i kupim novu robu, i tako svaki dan?Pojasnite mi taj sistem, please.

  5. Da li preduzetnik pausalac koji obavlja poslove postavljanje elektro instalacija, moze da obavlja i poslove pod sifrom 9329 ostale zabavne i rekreativne delatnosti do 49%, odnosno da osnovna delatnost ostane elektro instalacije, a ovo drugo povremeno da obavlja?

  6. Pozdrav svima,imam jedno pitanje,planiram da krenem sa prozivodnjom zimnice i dzemova,sokova itd.kao mali proizvodjac i da tu delatnost obavljam pausalno, posto je to danas dozvoljeno i od kuce raditi i prodavati na teritoriji cele zemlje,mene zanima da li ja mogu tu robu da prodajem prodavnica.a i marketima?

  7. Paušalac sam. Bavim se grafičkim dizajnom i pripremom za štampu. Ponuđeno mi je da organizujem retrospektivnu izložbu jednog umetnika, ali bih morao da angažujem još neke saradnike, poput lektora i glumca. Mogu li ja to uradim?

    1. Možete da se bavite drugim pausalno oporezivim delatnostima ukoliko ne prelaze 49% vašeg godisnjeg prihoda, takođe, možete angažovati saradnike ukoliko imate ugovor sa njima (o delu, o radu, autorskom delu). Ili ukoliko saradnici imaju svoju preduzetnicku radnju ili pravno lice, mozete svakako sklopiti saradnju i na taj nacin, oni ce vam poslati fakturu za njihove usluge i to je sasvim dovoljno.

  8. Postovani,
    imam pitanje u vezi preduzetnika-knjigasa. Preduzetnik greskom pri registracije stavio da zeli da plati sebe zaradu. Ali na kraju godine predomislio i od novoj, 2023.godine nece vise da plati sebe platu. Kako to regulisano u zakonu i koju prijavu moj knjigovodja mora da se podnesi ako ej prosao mesec dana od 2023.

  9. Postovani,ja sam pausalac koji je u 2023.god. premasio limit od 6 000 000 din. od kojih je oko 3 000 000 din.izvoz.
    Moje pitanje je ,dali sam u obavezi da u narednoj godini budem knjigas ,i ako jesam,mogu li biti knjigas-licna zarada ili knjgas-samooporezivamje.
    Hvala.

    1. Dragi Zorane,

      Potrebno je da se javite Poreskoj upravi. Ona će, zavisno od toga u kom ste mesecu premašili limit, odrediti od kog trenutka morate da vodite poslovne knjige. Takođe, poreska će vam naložiti koji model oporezivanja koristite posle prelaska na vođenje knjiga (lična zarada ili samooporezivanje). Iz našeg iskustva, većina preduzetnika u prvoj godini posle prelaska na vođenje knjiga bude na samooporezivanju jer to nalaže većina inspektora. U svakom slučaju poreska je prava adresa.
      Slobodno nam se javite na office@pausal.rs kako bismo vas povezali sa našim kolegama koje vode knjigovodstvo za preduzetnike knjigaše.

  10. Poštovani, otvorio bih firmu za uređenje i održavanej zelenih površina, ali pored održavanja dvorišta nudimo usluge uređenja i ozelenjavanja enterijera, veštačko zelenilo i zeleni zidovi, e sad mi bismo taj materijal uzimali na firmu pa to posle ugrađivali u restorane i druge objekte. Da li to može da se obavlja ako uzmemo u obzir paušal , šifra delatnosti 8130?

    1. Zdravo,

      Možete registrovati kao paušalac sa šifrom 81.30

      Sto se tiče same šifre, verujemo da ona može da se uklopi u ono čime se vi bavite, obzirom da većina stavki koje ste naveli spada u opis same šifre.

      Ukoliko su potrebne konsultacije, možete nam se javiti na office@pausal.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *