Spremi se za poslovanje posle odmora kao paušalac

Vraćanje u radni ritam nakon odmora je, u najmanju ruku, velika promena. Kako da zbog stresa tek napunjene baterije ne potrošiš u roku od par dana? Isplaniraj obaveze koje su pred tobom kao pregledne korake – a mi smo se pobrinuli da ne preskočiš nijedan kad je u pitanju tvoje paušalno poslovanje posle odmora 🙂

1. Odmrzni „paušal”

Pod pretpostavkom da si zamrzao/la paušalnu „radnju” i nisi stavio/la i datum kad nastavljaš poslovanje posle odmora, treba da podneseš novu prijavu i dodatk 06 APR-u za početak poslovanja, lično ili elektronski, i uplatiš taksu. Imaj u vidu da APR donosi rešenje u roku od 5 radnih dana. Peporučujemo ti da budeš u kontaktu sa svojim poreskim inspektorom kako bi ispratio/la donošenje novog poreskog rešenja putem portala ePorezi. Ako rešenja iz nekog razloga nema, on će ti pomoći da rešiš problem.

🚀 Kako ti Pausal.rs pomaže: Naš tim odmrzava tvoju „radnju” umesto tebe. Naruči uslugu iz aplikacije Pausal ili nam piši na office@pausal.rs i preuzećemo slučaj.

2. Prijavi fiskalnu kasu

Ukoliko koristiš fiskalnu kasu i ona je uredno odjavljena u toku tvog odmora, treba da podneseš još jednu prijavu PGJO na portalu ePorezi, najkasnije 24 sata pre nastanka promene.

🚀 Kako ti Pausal.rs pomaže: Podnosi prijavu u tvoje ime. Naruči uslugu iz aplikacije Pausal ili nam piši na office@pausal.rs i preuzimamo dalje.

3. Proveri stanje svojih poreza

Nije zgoreg da pre nove poslovne sezone proveriš da li su sve tvoje poreske obaveze regulisane i izbegneš potencijalne kamate, kazne, probleme s overavanjem zdravstvene knjižice i sl. Postoji nekoliko načina kako to možeš da uradiš, a ti izaberi koji ti najviše odgovara.

🚀 Kako ti Pausal.rs pomaže: Naš tim proverava tvoje stanje. Ovu uslugu takođe možeš naručiti iz aplikacije, a na osnovu samog stanja daćemo ti savet da li i koje korake treba dalje da preduzmeš.

4. Vidi da li ti je promet blizu limita

Kako se bliži kraj kalendarske godine i poslovna sezona ponovo zahuktava, savetujemo ti da vidiš da li si blizu limita od 6.000.000 dinara, jer u slučaju prekoračenja gubiš status paušalca i moraš da pređeš na vođenje knjiga.

🚀 Kako ti Pausal.rs pomaže: Kao korisnik naše aplikacije stalno imaš uvid u svoje prihode jer se oni automatski prate na osnovu tvojih izdatih faktura. Kad pređeš pola limita ili mu se približiš, dobićeš obaveštenje od nas i nemaš brige za dalje poslovanje.

5. Proveri da li je KPO knjiga uredno popunjena

Bilo da KPO knjigu vodiš elektronski ili papirno, uvek je moraš imati ažurnu kod sebe zbog poreske kontrole. To je osnovni dokument koji služi za praćenje prometa, odnosno evidenciju celokupnog ostvarenog prihoda kad si paušalac. Proveri da li si možda zaboravio/la da upišeš neke fakture u gužvi pred odmor.

🚀 Kako ti Pausal.rs pomaže: Uz Pausal app ne moraš da brineš jer aplikacija automatski popunjava KPO knjigu umesto tebe. Tvoje je samo da izdaješ fakture, a iznosi sa njih će se automatski upisivati.

6. Čekiraj da li su sve fakture naplaćene

Je li trebalo da ti klijenti plate neke fakture iz perioda pre odmora? Pa, jesu li plaćene ili su možda ostale da „vise“? Proveri stanje naplate pre nego što počne gužva na poslu. Kad imaš evidenciju o statusu svojih faktura, možeš lako da vidiš da li je nešto ostalo za naplatu.

🚀 Kako ti Pausal.rs pomaže: Kroz aplikaciju možeš da pratiš status svojih faktura i da odmah pošalješ podsetnik klijentu.

+ Savet plus

Kada koristiš aplikaciju Pausal, imaš dodatne opcije koje će ti olakšati poslovanje. Evo jedne od njih.

Kreiraj spisak klijenata – čuvaj sve svoje klijente u aplikaciji, automatski preuzmi poslovne podatke domaćih klijenata na osnovu PIB-a i popuni podatke na klik svaki put kada fakturišeš. Naša preporuka je da pre početka nove sezone arhiviraš sve klijente s kojima više ne sarađuješ, a uz Pausal statistike možeš da vidiš koji klijenti ti donose najviše novca 🙂

👉Probaj aplikaciju Pausal.rs 15 dana besplatno ili zakaži demo da vidiš kako može da pojednostavi i automatizuje tvoju svakodnevnu administraciju.

Želimo ti lagan i uspešan start nove poslovne sezone, a ako negde zakočiš, piši nam na office@pausal.rs da ti pomognemo 🙂

Planiraš odmor van letnje sezone?
Pogledaj ovu korisnu ček listu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *