Paušal ili vođenje knjiga: Kako promeniti model oporezivanja?

Paušal ili vođenje knjiga – pitanje na koje moraš da odgovoriš pre registracije. Kada pokrećeš biznis, biraš model poslovanja koji najbolje odgovara tvojim potrebama. Međutim, kako tvoj posao raste, možeš shvatiti da ti neki drugi model više odgovara. Evo šta ti treba ako želiš da pređeš na knjige, vratiš se na paušal ili otvoriš DOO.

Paušal ili vođenje knjiga: Glavne razlike

Na registracionoj prijavi APR moraš da obeležiš model po kojem želiš da se oporezuješ.

Hajde da vidimo razlike između paušala i knjigaša. 

Paušal – manje administracije, ne moraš da imaš knjigovođu, slobodno raspolažeš novcem, nemaš završni račun, ne možeš biti u sistemu PDV-a. 

Knjigaš – vodiš knjige, potreban ti je knjigovođa, pravdaš troškove, imaš završni račun, možeš biti u sistemu PDV-a. Biraš između:

  • Samooporezivanja – Povoljnije za početnike koji ne očekuju veliku dobit. Mesečno plaćaš doprinose, a dobit se oporezuje po stopi od 45%.
  • Isplate lične zarade – Određuješ sebi platu na koju plaćaš poreze i doprinose, dok na ostvarenu dobit plaćaš 10% poreza. Ovaj model je isplativiji ako ostvaruješ dobit.

Više možeš da pročitaš ovde

Paušalac sam, želim da postanem knjigaš

Ako si paušalac i želiš da pređeš na standardno vođenje knjiga, to ne možeš učiniti dobrovoljno. Postoji nekoliko situacija u kojima prelaziš na vođenje knjiga:

U tim slučajevima gubiš pravo na paušalno oporezivanje i prelaziš na model knjigaša.

U slučaju da prekoračiš limit od 6 miliona u prvoj polovini godine, Poreska uprava u najvećem broju slučajeva nalaže vođenje knjiga od 01.07. Ako je u pitanju druga polovina godine, onda je početak vođenja knjiga od početka naredne godine. U oba slučaja, nastavljaš da posluješ kao paušalac do datuma kada počinješ da vodiš knjige. 

U slučaju prelaska limita od 8 miliona, automatski se ulazi u sistem PDV-a i gubi pravo na paušal, pa se istovremeno počinje i sa vođenjem knjiga. 

Važno: Kada prelaziš sa paušala na knjige, inicijalno ideš na model samooporezivanja (Mišljenje ministarstva finansija br. 430-00-7/2020-04 od 28.01.2020.godine), ali možeš podneti zahtev za prelazak na isplatu lične zarade od naredne godine.

Knjigaš sam, želim da postanem paušalac

Ako si knjigaš, a želiš da postaneš paušalac, možeš podneti Zahtev za paušalno oporezivanje do 31.10. tekuće godine, i ako bude odobren, paušalac postaješ od početka naredne godine.

Potrebno je da ispuniš sledeće uslove:

  • Nisi u sistemu PDV-a
  • Tvoj prihod ne prelazi 6.000.000 dinara
  • Obavljaš delatnost koja je paušalno oporeziva
  • Druga lica ne ulažu u tvoju delatnost

Iznos poreza i doprinosa možeš izračunati na kalkulatoru Poreske uprave, a uvek obeleži opciju Registrovan obveznik u poslednjih 18 meseci jer će iznos obaveza biti veći u odnosu na novoregistrovane paušalce.

Želim da otvorim DOO

Ukoliko npr. želiš da razvijaš posao sa partnerom ili u tvoj biznis hoće da ulože druga lica, onda možeš da razmišljaš o poslovanju u formi DOO (društvo sa ograničenom odgovornošću).
Ako već posluješ kao preduzetnik, ali shvatiš da ti više odgovara da budeš DOO, imaš dve opcije:

  1. Otvaranje DOO-a nezavisno od PR-a – Jedno lice može imati jednu preduzetničku radnju (PR), ali može biti vlasnik više DOO-a. Tako da nesmetano možeš u isto vreme imati PR i DOO.

  2. Preregistracija PR-a u DOO – Ovo ti omogućava da zadržiš istoriju poslovanja, ali se PR i dalje gasi i otvara se novi DOO sa novim PIB-om i matičnim brojem. Imaj u vidu da DOO ne može da se preregistruje u preduzetnika. 

👉Ako ti treba više detalja, naš tim je tu da pomogne. Zakaži konsultacije za odabir najboljeg modela i prepusti administraciju nama. I ne brini, čak i ako nisi paušalac,  imamo i knjigovodstveni tim za knjigaše i DOO. Pogledaj sve naše usluge i piši nam na office@pausal.rs.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *